PDA

Zobacz pełną wersję : Soczewki makro 52 > 55 mm. Czy to ma sens?

dominius
5.03.06, 16:11
Witam,

Mam pytanie do forumowiczów obeznanych z tematem :)

Zamierzam kupić soczewkę makro. Gwint mocowania obiektywu 52 mm. I pytanie:
Czy jest sens zamiast 52 mm zakup soczewek 55mm i mocowanie ich za
pomocą jakiejś redukcji 52 > 55mm.

Pytanie dotyczy realnych korzyści takiego rozwiązania. Czy warto zapłacić
ciut więcej za większą średnicę soczewki? Przeniesie się to chociaż trochę na
poprawę jakości fotek (mniejsze zniekształcenia na krawędziach), czy też nie
ma to sensu?

Yello_35
7.03.06, 18:18
Wg mnie nie ma sensu. Akurat posiadam na zbyciu soczewkę 52mm +10 dioptri firmy Hama. Kupujesz 52 mm i nie bawisz się w żadne redukcje. Chyba , że nie mam racji. Ale ostrość w tej soczewce i tak będziesz tylko na środku miał - krawędzie i wszystko co nie jest w centrum jest rozmazane. Służę przykładem jakby co :)

dominius
7.03.06, 20:17
ostrość w tej soczewce i tak będziesz tylko na środku miał - krawędzie i wszystko co nie jest w centrum jest rozmazane.

No własnie dlatego wpadlem na pomysł zastosowania soczewki o wiekszej średnicy. Jednak dam sobie chyba spokuj z wiąkszą średnicą soczewki faktycznie za duzo "kombinatorstwa" co sie pewnie nie przełozy na lepszą jakośc zdjęc ( mniejsze zniekształcenia po rogach) :wink:

jacek2004
8.03.06, 12:08
Dodatkowo redukcja przesunie soczewkę o 3-4mm do przodu przed obiektyw. Większa średnica soczewki nie da (lub da mniejszą) winietę.

dominius
8.03.06, 16:58
Dodatkowo redukcja przesunie soczewkę o 3-4mm do przodu przed obiektyw. Większa średnica soczewki nie da (lub da mniejszą) winietę.
Ano tak, racja w sumie na jedno wyjdzie , ze tez nie pomyślalem o tym. :wink: Dzięki "jacek2004" , teraz to się mi wyjaśniło. :idea:

taaaaaa
15.03.06, 13:57
Moze ja podepne sie pod watek, coby nie zakladac nowego :)

Prosilabym o rade w sprawie soczewek makro na olympusa c-4000. Chcialabym uzyskac jak najwieksze mozliwe zblizenie. Czytalam gdzies o odworconych obiektywach, ale kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem czy ma to zastosowanie w tym aparacie.
Pozdrawiam :)

yacek
15.03.06, 15:41
Moze ja podepne sie pod watek, coby nie zakladac nowego :)

Prosilabym o rade w sprawie soczewek makro na olympusa c-4000. Chcialabym uzyskac jak najwieksze mozliwe zblizenie. Czytalam gdzies o odworconych obiektywach, ale kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem czy ma to zastosowanie w tym aparacie.
Pozdrawiam :)

co do odwróconych obiektywów , pewnie masz na myśli użycie heliosa itp. potrzebujesz tulejki , pierścienia odwrotnego mocowania 52-52mm ( do dostania na allegro ) . Moim bardzo skromnym zdaniem ( pewnie wielu bardziej zaawansowanych kolegów ze mną się nie zgodzi ) ale ta kombinacja ( helios + aparat ) raczej mozna ją zaliczyć do ciekawych eksperymentów , owszem są gigantyczne powiększenia , ale całość zdjęcia dla mnie osobiście jakość nie trafia a to za sprawą bardzo małej głębi ostrości . Jak chcesz robić powiększenia np. główki szpilki to jak najbardziej ale już owady , to już kiepa , bo co mi z tego że głowa np. osy jest ostra jak reszta już nie ( rozmyta ) . O wiele lepszym ( moim zdaniem ) jest konwenter ( np. Raynox ) , nie ma tak dużych powiekszeń ale całość zdjęcia prezentuje się bardzo dobrze , ale to już wydatek 200 zł :( . Na początek to bym spróbowal z soczewką , taka +4 kosztuje ze 40 zł ( marumi ) i możesz się pobawić . pozdr.

lowca krokodyli
15.03.06, 20:22
Ja mam pierścień odwrotnego mocowania kupiony na www.raysfoto.pl i obiektyw Pentacon 50mm. Powiększenia są maksymalne, ale tak jak powiedział wcześniej towarzysz yacek to jest wtedy bardzo mała głębia ostrości. Jeżeli nie masz już jakiegoś starego obiektywu koło 50mm to nie pakuj się w tą metodę.

kasprzyk
15.03.06, 22:07
Witam

Dołączę do wątku.
Także chcę zakupić soczewkę makro, według różnych opisów +10dpi wprowadza duże zniekształcenia a przyzwoicie oceniają +4dpi.

czy tą soczewką uzyskam coś takiego ;) :

http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=821&postdays=0&postorder=asc&start=7150
Jaka jest różnica między zwykłą soczewką a telekonwerterem - jedno i drugie w końcu przybliża..?

do kolegi Yello_35 - może kolega podesłac jakieś zdjęcia na tej 10dpi (z nią i bez niej) i za jaką cenę chce kolega to oddać.
pzdr

luc4s
15.03.06, 22:28
ja bym się w soczewki nie pakował, duże aberacje. Ja długo fociłem soczewkami ale z rosyjskiej lorynetki z powłokami antyrefleskyjnymi, kto nie widział jeszcze moich makr to zapraszam na moje www.

Obecnie mam Raynoxa, ale zastanawiam się nad zakupem mieszka na M42 i focenie z Pentaconem.

kasprzyk
15.03.06, 22:35
podaj poprawny adres

Pzdr

luc4s
15.03.06, 23:33
jest w stopce www.luc4s.info

kasprzyk
15.03.06, 23:40
Ups... sorki - a ja uparłem się na to www. :)

Pzdr

lowca krokodyli
16.03.06, 19:25
Luc4s gratuluje super stronki i rewelacyjnych fot.

Yello_35
16.03.06, 22:46
John 100 - podaj maila a podeślę fotki. I obgadamy szczegóły jakby co :) Możesz podać go w formie wiadomości - jutro wieczorem Ci odpiszę i fotki podeślę.