PDA

Zobacz pełną wersję : muzeum

excel
5.03.06, 09:52
Witam,

przesylam zdjecie wykonane w pospiechu, bez statywu, duza odleglosc, itd. Nie ma w nim artyzmu, jedynie potwierdzenie dobrej jakosci kitowego obiektywu E-500, no i co najwazniejsze - kolejka spiesznie zmierzajaca do muzeum.
Spodobalo mie sie tez zestawienie monumentalnosci gmachu muzeum z prostym oplotowaniem zabezpieczajacym regenerowany trawnik.

Pozdrawiam,
excel
http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/RijksmuseumA-m2006Resize.jpg

nib
5.03.06, 15:14
a gdzie to muzeum jest?

excel
5.03.06, 22:19
nib,

to jest Rijksmuseum (Muzeum Narodowe) w Amsterdamie. Piekna sprawa!. Polecam.

Pozdrawiam (tak po poznansku)
excel

gary
5.03.06, 22:51
jedynie potwierdzenie dobrej jakosci kitowego obiektywu E-500
a dokladnie gdzie ta jakosc jest potwierdzona? nie rozumiem..

qwerty
6.03.06, 08:38
nie odbierz tego złosliwie proszę ... ale nie jestem az takim fanem kobiecych plecow i to dokładnie zakrytych... aby podobały mi sie fotki na ktorych zajmują one ca 15% powierzchni :))))))
Sam parkan i budynek są ok ale szkoda ze nie odczekałas az te kobiety odejdą, nie sprowokowałes ich do odwrócenia się... lub nie przysunąłes sie blizej parkanu ;)
Pzdr.

Yello_35
6.03.06, 12:39
Excel - ja się pochwalę , że 7 czerwca też tam będę :) A opinię o kit-ach uważam za mocno przesadzone. Nie są takie złe i tyle.

excel
6.03.06, 13:50
Yello_35,

badz tam wczesniej i odwiedz znajdujace sie o jakies 300m na prawo od tego budynku Muzeum van Gogha, w ktorym w chwili obecnej jest unikalna na swiatowa skale wystawa - konfrontacja Rembrandta i Caravaggio. Po raz pierwszy w ciagu prawie 400 lat dwoch mistrzow "powieszonych"obok siebie. Nigdy nie widzac swoich prac malowali bardzo podobnie, znaczy interpretacja pewnych zdarzen, przede wszystkim sakralnych, zostala oddana podobnie, co stanowi absolutne unikum, tym bardziej, ze dzielilo ich prawie jedno pokolenie (Rembrandt mial zaledwie 4 lata jak pomarl Caravaggio).
Jedz tam, a zapadniesz sie w pieknie swiatla, bo zarowno jeden, jak i drugi byli w tym temacie mistrzami.

gary,

np. to, ze prawie ze nie ma abberacji chrom., ze sa bardzo wierne kolory przy mdlym oswietleniu, ze detale nawet przy duzym powiekszeniu sa doskonale widoczne, ze kontrasty sa doskonale - to tylko niektore dowody na dobra jakosc kitowego obiektywu E-500. Podejrzewam jednak, ze uzytkownik Nikona i tak sie ze mna nie zgodzi.I niech tak bedzie.

qwerty,

ja nie przedstawiam portretu czlowieka, a budynki - architekture, obecnosc m.i. "damskich plecow" na mojej fotce, to uczestnicy chwili, ktora chcialem umiescic dla podkreslenia waznosci owego budynku, a obecne na zdjeciu osoby nie odgrywaja dla mnie wiekszej roli.

Pozdrawiam,
excel

Rafał Czarny
6.03.06, 16:03
Nikt nie zauważył, że zdjęcie leci na prawo?

Boskib_
6.03.06, 18:34
To efekt obracania się ziemi w lewo.

gary
6.03.06, 19:04
hehe "uzytkownik nikona" - ja nie jestem uprzedzony do olego, mozesz wierzyc lub nie
takie zdjecie jak zaprezentowales moglbym pokazac ci z canona a60 i bys nie odrożnił - po cropach tak - ale w pomniejszeniu nigdy
wg mnie zwykla fotka - kazdy aparat by sobie tu poradzil

excel
6.03.06, 20:20
gary,

zalozmy, ze masz racje. Dla towarzystwa Canonowi a60 mozna jeszcze dodac Druha i Smiene, itd. ale dajmy sobie spokoj, nie bedziemy sie przerzucac.

Pozdrawiam,
excel

gary
6.03.06, 23:35
ok widzę ze cię dotkneła moja wypowiedz
myśle ze niepotrzebnie
a wiec nie wracajmy do tego
pozdrawiam

excel
6.03.06, 23:47
gary,

wierz mi, ze mnie tak szybko nie "dotykaja" wypowiedzi, jak to pozornie moze wygladac. Naprawde nie. Byc moze moje wypowiedzi zawieraja nutke, nuteczke sarkazmu, czego i Tobie w wypowiedziach tez nie brakuje, przez co konwersacja staje sie niekiedy bardziej soczysta. Niby dlaczego nie korzystac z takiej formy wypowiedzi, jezeli nikogo sie nie obraza.

Pozdrawiam,
excel

Boskib_
7.03.06, 00:02
Ale Smiene cyfrową to już się odrożni. Aczkolwiek nie przezucajmy się.

Rafał Czarny
7.03.06, 00:11
Gary ma dużo racji. Na fotach w rozdzielczości 72 dpi (ekranowa) i rozmiarach ok. 700 piksli z długości to naprawdę trudno mówić o jakości foty. Ja w jakimś wątku poruszyłem temat efektu ziarna błony filmowej cz-b. w PS, naumiałem się nawet taki efekt uzyskiwać przy pomocy tego programu.

Ktoś (chyba Blady) stwierdził, że dobrze byłoby zapodać przykłady. Jednak nie wrzyciłem sampli, bo subtelności ziarna (np. czy miękkie lepsze, czy bardziej ostre lepsze) są niewidoczne przy rozdzielczości ekranowej.