Zobacz pełną wersję : E-500 i opóźnienie migawki spustu
Witam!
Robię przymiarki do kupna E-500, z cyfrowymi lustrzankami nie jestem zbyt obeznany stąd moje pytanie - mianowicie Panowie z FotoVideo numer 11/2005, opisując model E-500 stwierdzili, że "....Podczas fotografowania wyczuwalne jest dokuczliwe,....,opóźnienie migawki po wciśnięci spustu......korpus ten...wykonuje zdjęcie dopiero po chwili.." - no i co ja "BIEDNY MIŚ" mam o tym myśleć - czy to znaczy, że będą spore opóźnienia w trakcie robienia zdjęć dziecią i tym podobnym ruchliwym istotą i czy model ten nadaje się do robienia zdjęć sportowych.
Rozpoznający temat Laik.
Najwolniejsza lustrzanka to błyskawica w porównaniu do najszybszej hybrydy. E 500 minimalne opóźnienie jest , ale w porównaniu raczej do sprzętów z linni profi, w stosunku do innych lustrzałek jest OKi i nie czytaj głupich gazet !!!
E 500 minimalne opóźnienie jest
Jest niezauwazalne jesli nawet jest. W przeciwienstwie do 350d Canona gdzie jest wyraznie obserwowalne.
WIELKIE DZIęKI!!!
Pomogliście mi podjąć decyzję o zakupie, stawiam na E-500, jeszcze tylko prześpię tę sprawę i pewno w poniedziałek złożę zamówienie.
POZDRAWIAM
Przez jeden nierzetelny test ten mit o opóźnieniu migawki chyba będzie się ciągnął za E-500 bez końca?!? Nieprawdopodobne jak wielki wpływ mają media... Kompletna bzdura, powtarzana staje się mitem niemal równym prawdzie.
..jeśli sie stoi przed wydaniem kilku tysięcy zł, to lepiej się upewnić, niestety nie mam możliwości aby sprawdzić to osobiście, wię wolałem zapytać użytkujących ten sprzęt...(czytałem dość sporo na polskich i zagranicznych stronach ale nigdzie nie znalazłem takiej informacji jak w Foto-Video)
Pozdrawiam
Rafał Czarny
4.03.06, 20:59
Przez ten kretyński tekst w tej gazetce o mało nie zrezygnowałem z E 500. Bo duże opuźnienie dla mnie dyskwalifikuje aparat. Na szczęście poszedłem do Media Markt w wziąłem w łapę E 500. Dla mnie nie ma opuźnienia. A jeśli jest, to niezauważalne (przynajmniej dla mnie).
jose7 trafila Ci w ręce najbardziej śmieciarska gazeta nie mająca nic wspólnego z fotografią tylko z reklamą i marketingiem. Wszyscy jesteśmy zdani czasem luknąc do jakiś źródeł ,żeby oddzielić ziarno od plew . Warto poczytać czasem np. Fotokurier . E 500 to naprawdę porządnie zrobiony sprzet dla amatora , napewno będziesz zadowolony zresztą jak wszyscy posiadacze olków bo to wyjątkowe aparaty z założenia dedykowane do wymagających fotoamatorów, no i relacja cena/ jakosc jest niedościgniona dla reszty peletonu.
..no cóż moja Pani się już pogodziła z tym wydatkiem, no i nic innego mi nie pozostaje jak zamawiać i focić, focić, focić.
ps. a co do gazetki to do zsypu ją
POZDRAWIAM
Rafał Czarny
4.03.06, 23:30
jose7 no i relacja cena/ jakosc jest niedościgniona dla reszty peletonu.
Swięte słowa!!! Przede wszystkim jakość kitu (czyli obiektywów w zestawie). Zdecydowana większość użytkowników E 500 nie wyjdzie poza kit. A Olek ma najlepszy kit.
a powiedz mi Rafał czy już nie myślisz o 14-54:)
:lol:
no to jeszcze ja jako exużytkownik E500 napiszę jasno i wyraźnie: W E500 nie odczułem żadnego shutter laga...
..ściągnąłem sobie instrukcję obsługi do E-500, studiuję ją, a tu patrzę i..jest coś takiego jak funkcja "Absorbcja uderzeń" no niby po polskiemu tam pisze ale chyba za cienki w uszach jestem, żeby to zrozumieć "Ta funkcja zmniejsza wstrząs aparatu spowodowany wibracjami wskutek ruchu zwierciadła.Możesz wybrać interwał leżący między otwarciem zwierciadła a zwolnieniem migawki", mamy też do wyboru ustawieni 1sec-30sec.
Może mi to ktoś bardziej wyjaśnić a jeśli tak to jaki tu najlepiej czas wybrać, a może nie włączać tej funkcji?
Pozdrowionka
to jest wstępne podniesienie lustra. Używa się tego żeby zminimalizować wpływ kłapnięcia lustra na zdjęcia - czyli aby nie poruszyć zdjęcia. Używałem tego z ustawieniem na 3 sekundy jak miałem E500 (na statywiee oczywiście) ale nie wiem czy to pomaga bo testów nie robiłem.
Rafał Czarny
5.03.06, 00:20
Myślę, myślę o 14-54. I sprawię sobie w końcu to szkiełko. Światło 2.8 to jest to, co tygrysy lubią najbardziej!!! Co prawda nie w pełnym zakresie ogniskowej, ale ja i tak większość fot robię na 28 mm (dla małej klatki). A tele używam tylko wtedy, kiedy nie można podejść (prawie zawsze da się podejść).
Oj dobry pomysł , ja też o tym myśle tylko na razie piekielnie drogie te obiektywy. Ostatnio miałem okazje kupic za 395$ ale uznałem, że to jeszczeza drogo i koniecznie filterek bo znów Ci synek uślicznić spróbuje czołową soczewkę , podobnie jak mój piesek.
Witajcie,
Tak na szybko przejżałem ten wątek bo właśnie wychodzę z domu.
jose7 E-500 to napewno bardzo dobry wybór. Napewno będziesz zadowolony i inni będą Ci zazdrościć. A i napewno Twoja pani będzie zadowolona z pięknych zdjęć :wink: .
Jednak tutaj przyszło mi do głowy coś innego. Zobaczcie ilu z nas nasze FORUM pomogło w zakupie aparatu. Ilu miało problem wyboru. Canon, Nikon czy Olek? Większość z nas chyba wybiera Olympusa. Każdy jest potem zadowolony. Ale to w dużym stopniu (jeśli nie całkowicie) dzieki FORUM a nie prasie
Zobaczcie ilu klientów zdobył Oly PL dzięki FORUM ?! Ile zarobil pieniążków? Pewnie duuużo. Moje E1 to też tylko załsuga FORUM !!
Jaki z tego wniosek? Otóż taki że Oly PL powinien sponsorować, i sponsorować i sponsorować nasze plenerki bez żadnych wątpliwości w słuszność takich spotkań :wink: No i na Żuberka w puszczy nie powinien żałować :D
Swiete słowa !!!
"robimy sobie dobrze" a przy okazji ten wielki potentat OYMPUS pozyskuje nowych klientów i to często tzw. pierwszych klientów czyli najważniejszych. Nic o Nas Olympus Polska nie dba. Żadnych plenerków, prezentacji , promocji dla członków clubu, jakiś kart klienta choćby na symboliczną zniżke w sklepach Echhhhhh nie doceniają siły internetu bo i pewnie nikt z Oly Polska tu nie zagląda. Coś do domu by przyslali.
A teraz ciekawostka która na innym forum strasznie ubawila forumowiczów. Otóż pracuje w wielkiej ogólnoposkiej firmie branży elektronicznej. Kilka tysięcy elektorników inżynierów i techników i zgadnijcie jakie zazwyczaj mają aparaty. Po ankiecie na naszym wewnetrznym forum wyszło ,że na 10 aparatów 8 to olympusy. he he he he
Też się możecie pośmiać , ale ja zawsze uważałem że to sprzęt dla wymagających inteligentnych ludzi ,często obeznanych z techniką.
zawsze uważałem że to sprzęt dla wymagających inteligentnych ludzi ,często obeznanych z techniką.
oj bedziemy musieli powaznie porozmawiac..
Rafał Czarny
5.03.06, 18:17
Firma Olympus powinna faktycznie dopieścić klub. A ma nas w d...
gary a Nikony dla tych co wiedzą i chcą wiedzieć więcej o fotografi.
nic, a nic się nie mylę w tym co mówię , probowałem wielu ludziom przełożyć na zrozumiały jezyk wyższośc idei - założen konstrukcyjnych systemu 4/3 nad pozostalymi konstrukcjami. Taka jest fizyka i optyka i nie da się ominąć jej praw, fakt spore szumy, za cieżkie obudowy, dla niektórych, mało znany producent w segmnecie profi i inne za i przeciw ble ble ble , ale 4/3 to co najważniejsze no i stąd wielu użytkownikow systemu 4/3 to właśnie ludzie z technicznym wykształceniem. Takie są moje doswiadczenia , z mojego podwórka. Może gdzieś w świecie jest inaczej , może .... tyle moich herezji na ten temat
gary co ze światemfot... , no jak Twój nowy nikuś, głośno chlapie lustrem ???
jedzie do mnie.. bedzie poniedzialek lub wtorek
swiatfoto nie wiem - nie chce mi sie znow meczyc Kwiatka, kiedys wstanie :)
znow oberwe po uszach za OT od moda
:oops:
Gary
zamówiłeś nową puszkę?
Toc w watku o E-330 chyba. Sie chwalil prawie posiadanym n70 jesli dobrze wszystko pamietam :-)
ta gazetka nieźle ludziom mózgi wyprała... opóźnienie przy strzale z E-300/E-500 to żart albo tekst sponsorowany. nie tylko do czytania, ale nawet na srajrolę się to nie nadaje, bo za śliskie i nie będzie zbierać - to moje zdanie...
RasteR:
pomimo, że Gary jest wporzo, to naprawdę nie interesuje nas w tym wątku jakiego będzie miał kolejnego Nikona... to jest forum o OLKACH więc propagandowo może pogadacie sobie na priv'ie?
Kaarol czepiasz się i tyle Ci powiem :wink:
Kaarool dlatego siedze cicho ;)
widzę że nam tu (w biały dzień) rośnie grupa wywrotowa...
Eeee bądźmy chociaż tu tolerancyjni , wszak jesteśmy bardzo tolerancyjnym narodem i tolerujemy wspaniały parlament i kosmiczne ceny sprzętu foto.
No to już sobie wyobrażam co może sie dziać na plenerze ???
A propos co tak słabo z zapsami !!!!
W temacie opóźnienia migawki to chyba panowie redaktorzy w następnym numerze gdzieś malutkimi literkami na ostatniej stronce to odszczekali tlumacząc ,że to był egzemplarz przedsprzedażowy z nieostateczna wersją softu.
też chętnie bym się z Wami wybrał ale to termin dla mnie odległy i nie mogę się deklarować, a później Was wystawić...
trudno... obejrzę fotki tylko...
zgadzam sie z opinia, ze olki maja ludzie znajacy sie na technice :) ja zdecydowalem sie na olka majac juz doswiadczenia z ich mikroskopami, ktorych optyka stoi na najwyzszym swiatowym poziomie. nie zawiodlem sie, moj e300 jest super, ladnie foci i pozwala mi na wiecej niz jakies d50/70 (nie s) i 300d ;)
Witam ponownie :)
I stało się, zostałem posiadaczem E-500 w "dual kicie", cóż to za maszynka, bawię się tym ustrojstwem wieczorami i wyszedł mi taki problem - jak robię zdjątka w automacie wszystko jest ok, aparat szybko działa 1,2,3 i strzela fotę ale wlączając na P,A,S,M i ustawiszy sobie wszystko jak należy po wcisnięci spustu zamiera na jakąś chwil(1,2 sec) i dopiero robi pstryyyk - no i o co chodzi? Pewno związane jest to z jakimiś ustawieniami w menu ale jakimi?
Proszę o koło ratunkowe - help.
Pozdrawiam
Załaduj mu najnowszy sofcik bo chyba już jest do E500, w ogóle to dziwna sprawa ????
jose7 wygląda jakbyś miał ustawione wstępne podnoszenie lustra - funkcja antishock.
b.
BLADy ma rację, zgadza się należy to wyłączyć i wszystko działa bez zarzutu.
DZIEKI
ps. hehe wpadłem we wlłasne sidła, sam o to pytałem i RasteR mi odpowiedział, no ale cóż była to teoria a teraz praktycznie mam przećwiczone :)
jose7 wygląda jakbyś miał ustawione wstępne podnoszenie lustra - funkcja antishock.
b.
He he, pewnie "spece" w FotoVideo też to mieli włączone, stąd im wyszło opóźnienie migawki. A tak na prawdę to oni sami są opóźnieni...