Zobacz pełną wersję : e-500 czy 7070
witam
Jak w tytule chciałbym usłyszeć opinie użytkowników e-500. Wiem że aparatów tych nie powinno się porównywać. Miałem już stycznośc z aparatami olympusa zarówno 5060, 7070 czy też e-1. Z uwagi na brak gotówki muszę się ograniczyć a cena 7070 i e-500 z 14-45 są prawie podobne. Jak dla mnie jakośc zdjęć z 7070 jest ok. jedna przyzwyczaiłem się do lustrzanek (canon 350d, e-1). Konstrukcja 7070 jest solidna ja jak i znajomi nigdy nie mnieli z nim problemów. Co do e-500 wiem AF szybki, wizjer, wielkośc a jak z solidnością i jakościa zdjęć. Obiektyw sprzedawany w kicie nie jest rewelacyjny.
Prosze o poradę
Z uwagi na brak gotówki muszę się ograniczyć
Jeśli to tylko przejściowy brak gotówki, to brałbym E500. Zawsze możesz dokupywać poszczególne części. Co do jakości 14-45 to jak dla mnie jest wystarczająca (jeśli Ci to nie wystarcza zawsze się można przesiąść).
Co do jakości obiektywów to 7070 jest nieco jeśniejszy, ale sensor jest mniejszy, a co za tym idzie ma "mniejszego piksla" więc będzie sobie bardziej szumiał itd. itd. tego się nie da obiektywnie porównać.
Jedyne co powinno Cię przekonać to dwa pierwsze zdania i fakt, że 7070 8080 to tylko krok za lustrem i jeśli będziesz chciał kupić coś lepszego to i tak przesiadka na lustro. Więc czemu nie odrazu - poniesiesz mniejsze koszty.
Tu masz przykładowe ceny:
http://www.ceneo.pl/categories.aspx?search=yes&category
ID=49&searchText=&inDesc=False&minPrice=0&maxPrice=99999999
&resPage=False&parIntFrom0=25&parIntTo0=25&parIntFrom1=31
&parIntTo1=35&index=0/0/0/0/0/0/0
Miłego wybierania
witam
jedna przyzwyczaiłem się do lustrzanek (canon 350d, e-1)
nie rozumiem miales lustrzanke i chcesz przesiasc sie na 7070? ;)
odpowiedz brzmi tylko lustro i E-550 jak najbardziej, a jezeli masz canon'a 350D i chcesz kupic 7070 lub E-550 to ostro bym sie zastanowil (oczywiscie mowa o body). Jezeli chcesz tylko w kicie to tylko olympus E-550 / E-1 canon daje syf. A jezeli obiektywy olympa to szykuj kaske i to nie mala. Ale jezeli oddzielny zakup body i obiektywu to taki 350D bardzo dobry wybor + za 1tys - 2tys. obiektyw SIGMY. Warto tez pomyslec o nikonie D70s ale ... ;)
Ja czekam na obnizke cen 20D/30D i to mi styknie kiedy nie stanieje 5D ;). A jak na razie ciesze sie z 5060. Mam cicha nadzieje, ze system E-330 sie sprawdzi i olympus wypusci lustro o takiej reguralcji lcd jak w 5060 i poprawi zaszumienie - wtedy inne marki dla mnie sie nie beda liczyc.
E-500 jest aparatem w 100% porównywalnym z 350D - oba mają swoje wady i zalety. Jeśli nie masz w tej chwili czym pstrykać, nie jest to zły wybór, choć pomyślałbym raczej o E-300.
Tylko nie rozumiem jednego: miałeś te aparaty (350D/E-1) na własność, czy jedynie miałeś stycznośc?