Zobacz pełną wersję : Mały problem z przejściówką???
Mam przejściówkę z M-42 na oly (made in LUBLIN-czyli jak wszyscy), przy małych ogniskowych bez problemu, ale przy podpięciu 300 mm i jakiś 2 kg wyczuwalny i cholernie upierdliwy 1 mm luz :cry: Ma ktoś podobny problem, co radzicie reklamować, kupić następną przejściówkę??? Nie mam pomysłu...
szwedowski
28.02.06, 00:07
mam to samo
to samo --ale na statywie nie przeszkadza...(jeśli ciężki obiektyw jest zamocowany do głowicy)...
nex, a mogę zapytać, jakie konkretnie 300 mm podpinasz?
rozglądam się też za 300 mm na M42 i dobrze wiedzieć, czego używasz, i czy z fotek zadowolony jesteś...
Innych też bym prosił, jak mają ochotę się podzielić ;)
pozdrawiam
jamek: wczoraj przystosowałem Sonnara 180mm/2,8 od P-sixa --jest nieźle przy 2,8...
nex, a mogę zapytać, jakie konkretnie 300 mm podpinasz?
rozglądam się też za 300 mm na M42 i dobrze wiedzieć, czego używasz, i czy z fotek zadowolony jesteś...
Innych też bym prosił, jak mają ochotę się podzielić ;)
pozdrawiam
Zakupiłem sonnara 300 f/4 jak na razie kilka fotek testowych i wygląda to bardzo obiecująco, wymieniam statyw specjalnie pod to ciężkie bydlę jak tylko przyjdzie idę "w las" i zobaczymy :wink:
Fajne szkła Panowie macie... tylko taki 300/4 pewnie z 800 zeta kosztuje.
Nex jak już się wstępnie nacieszysz, to wrzuć jakieś fotki ;)
Sam myślałem o czymś tańszym na początek doświadczeń z M42... nawet jakiś japończyk 300/5,6 ale cimności się obawiam jednak. Jeszcze się wtrzymam, poczytam pooglądam fotki i pomyślę.
Pozdrawiam
Też zauważyłem ten luz, ale myślałem, że tak ma być. Ten luz na przejściówce nie psuje niczego? w końcu jak jest luz to światło może nie padać prostopadle do matrycy, ostrość może mieć wachania i nie wiem co tam jeszcze może się pojawić...
b.
ja miałem na myśli luz w obrocie, a nie przód-tył...
zaraz, moment, sprawdzę dokładnie gdzie jest ten luz....
upssss....
u mnie też.... też, jest na boki, a nie przód-tył....
To rzeczywiście nie stanowi problemu.
zaraz, moment, sprawdzę dokładnie gdzie jest ten luz....
upssss....
u mnie też.... też, jest na boki, a nie przód-tył....
To rzeczywiście nie stanowi problemu.
To się okaże po kilkuset takich małych uderzeniach przejściówki w bagnet
co do luzu, to może warto zwrocic uwage profucentowi? pewnie o tym nie wie.....