PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic 4/3 DSLR DMCL1 oraz LEICA SLR

fotomic
26.02.06, 10:42
No więc :) Będzie lusterko Panasonica :)

http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_PressDetails.asp?pressNo=458

A tu będą fotki których narazie nie ma :)

http://letsgodigital.org/html/review/panasonic/lumix_dmcl1/slr_camera.html

Pozdrawiam

Condor
26.02.06, 11:16
No to moze byc ciekawie :-)

robin102
26.02.06, 11:29
Haaaaaaaaaaaa, niedowierzam temu. Pożyjemy zobaczymy.

irek50
26.02.06, 13:47
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_PressDetails.asp?pressNo=457
--także info o Leica...---pozdrawiam

fotomic
26.02.06, 14:54
JEST !!!!!!!!

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/02/lumix_dmc_l1_panasonic_A-1.jpg
źródło (http://letsgodigital.org/html/review/panasonic/lumix_dmcl1/photography/lumix_dmc_l1_panasonic_A.jpg)

gary
26.02.06, 15:17
czadzik
oby jak najwiecej body w 4/3

fotomic
26.02.06, 15:18
Mam pytanko, jak sądzicie co znaczy przełącznik na obiektywie Mega O.I.S ?

nurek
26.02.06, 15:22
Fajnie że nasz system się rozwija :) . Im więcej tym lepiej.

irek50
26.02.06, 15:22
http://letsgodigital.org/html/review/panasonic/lumix_dmcl1/slr_camera.html
Bardzo mi się podoba ten pierścień przysłon na obiektywie...i stabilizacja :)

fotomic
26.02.06, 15:34
Oki jest szkiełko ze stabilizacją(specyfikacja):
http://letsgodigital.org/en/news/articles/story_6577.html

tymin3
26.02.06, 15:40
Mam pytanko, jak sądzicie co znaczy przełącznik na obiektywie Mega O.I.S ?

Optic Image Stabilization

robin102
26.02.06, 15:49
Fajny sprzęt się zapowiada, ale pewnie cenka będzie kosmiczna , fajna ogniskowa ma te szkiełko i całkiem jasne to pewnie sie przełoży na jakieś 2,5-3 tys zł za szkło SHIT !!! No i stabizilacja . Dziś bawiłem się KM5D i 7D - ten wynalazek AS rzeczywiście działa.

tymin3 Reflektujesz ewentualnie na wspólny plenerek 2-3 dniowy w Białowieży- bo to dla Ciebie rzut beretem.

fotomic
26.02.06, 16:10
No sprzęcik się zapowiada bardzo fajny i cena też będzie "fajna" :)

Tu więcej : http://www.dpreview.com/news/0602/06022609panasonicdmcl1.asp

pietro77
26.02.06, 16:28
zapowiada się ciekawie,
cyberfoto aż z wrażenia przestało działać (przynajmniej mnie)...
teraz, czy dobrze zrozumiałem, że stabilizacja jest w obiektywie?
pozdrawiam

fotomic
26.02.06, 16:34
Tak stabilizacja jest w obiektywie, obiektyw tez ma pierścień przysłon

Ciekawi mnie jak inne szkła będą dziąłały z Leica :? i jak szkła Leica będą działały z body Olka(wlaśnie przez ten pierścień przysłony). W sumie body i szkło Leica ma znaczek 4/3 czyli chyba musza wspólpracować ? Prawda ?

irek50
26.02.06, 16:35
Wybierając Olympusa kierowałem się "zdrowym instynktem" n/t jakości sprzętu i solidności firmy. Leica zawsze była synonimem perfekcji, więc mam dodatkową satysfakcję, że Leica (podobnie jak my) doceniła Olympusa i rozwija wspólnie system 4/3 :)
fotomic: zdecydowanie szkła będą współpracować --to jest właśnie sens "systemu 4/3"

fotomic
26.02.06, 16:43
fotomic: zdecydowanie szkła będą współpracować --to jest właśnie sens "systemu 4/3" tak myślałem , tylko szukąłem potwierdzenia. Przecież gdyby nie współpracowały to by to nie było zgodne z 4/3.

Ale tak szkło Leica ma pierścień przysłony(pewnie sterowany mechanicznie) na body nie widze żadnego pokrętła które by ustawiało przyslonę. Więc jak do Leica się podepnie szkło Olka to wtedy ?

I na odwrót podepne to szkło do olka i pierścien będzie działał ? czy nie ?

Dobra nie ważne :) poczekamy na testy to się wszystko okaże.

P
26.02.06, 16:43
Mój komentarz do dyskusji nic niwego nie wniesie, niemniej jednak: zapowiada się rewelacyjnie :D Dla rynku foto to może być doniosłe wydarzenie. Jednak mimo wszystko Leica wnosi psychologicznie i marketingowo znacznie więcej niż Samsung i Sony razem wzięci. 4/3 może więc zacząć być postrzegany znacznie bardziej poważnie niż do tej pory.
No i do tego szkła ze stabilizacją... :) INHO muszą i będą działały na jakimkolwiek body 4/3.

fotomic
26.02.06, 16:47
Mój komentarz do dyskusji nic niwego nie wniesie, niemniej jednak: zapowiada się rewelacyjnie :D Dla rynku foto to może być doniosłe wydarzenie. Jednak mimo wszystko Leica wnosi psychologicznie i marketingowo znacznie więcej niż Samsung i Sony razem wzięci. 4/3 może więc zacząć być postrzegany znacznie bardziej poważnie niż do tej pory.
No i do tego szkła ze stabilizacją... :) INHO muszą i będą działały na jakimkolwiek body 4/3. dokładnie identyczne mam odczucia. System zacznie dużo znaczyć. Myślę że Olek z E330 sporo zwojuje. System się rozrasta. Jestem dobrej mysli.

pi
26.02.06, 16:49
To świetne wieści dla systemu 4/3. Obiektywy Sigmy, teraz korpus Panasonica i obiektyw Leica ze stabilizacją. Mocne ruchy.
Panasonic ma ten sam sensor co E-330 i live view, ma też filtr antypyłowy ale nie ma chyba obracanego ekranu. Różnice: będzie na karty SD, no i ten ultraklasyczny design w stylu Leiki :)

-pi-

andytown
26.02.06, 16:54
już teraz widzę te dylematy 14-54 czy 14-50:)

Pomóźcie

pi
26.02.06, 16:54
Z manualnym pierścieniem przysłon w korpusach Olympusa nie powinno być problemu: przez analogię z Nikonem podejrzewam, że wystarczy na obiektywie domknąć przysłonę maksymalnie (do wartości 22 jeśli dobrze widzę na dpreview) i to wszystko - w momencie robienia zdjęcia elektroniczne ustawienie z korpusu zostanie przekazane do obiektywu.

-pi-

fotomic
26.02.06, 17:02
już teraz widzę te dylematy 14-54 czy 14-50:)

Pomóźcie myślę że cena tego szkła uprości wybór ;)

irek50
26.02.06, 17:18
Myślę, iż można szybko spodziewać się body 4/3 z czerwoną kropką Leici!!!:)
http://www.dpreview.com/news/0602/06022608leica14-50mm.asp

P
26.02.06, 17:30
Tak sibie na spokojnie pooglądałem body Panasonica ze wszystkich stron i muszę powiedzieć, że ten spokojny, klasyczny design mnie rozmiękcza :) Jest piękny, choć na pewno nie będzie leżał w ręku tak dobrze jak E-1.

Moog
26.02.06, 17:43
Trudno się nie zgodzić Jego wygląd jest nieprzeciętny. Radosna nowina :)

Karol K.
26.02.06, 17:51
To będzie cudowny sprzęt :D. Jest piękny. Troche szkoda, że na karty SD. Ciekawe ile będzie kosztował?(OLY E-330 Body - 3635zł). Najbardziej radują mnie szkła Leica.

gary
26.02.06, 17:59
a olki sa na CF?
jesli tak to wtopa na maxa :)
juz kompatybilnosc zlącz mogli uwzglednic :)
ciekawe ile w nim e330 - tzn jakie obrazki generuje w stosunku do olka

fotomic
26.02.06, 18:11
gary, większość jest na CF. CO do zdjęć to IMO będą pewnie się trochę różnić bo inny procesor zasówa w tym body.

gofer111
26.02.06, 18:16
A tu jeszcze 5 nowych obiektywów od Sigmy.
http://www.dpreview.com/news/0602/06022611sigma43rds.asp

blady
26.02.06, 18:27
a olki sa na CF?
jesli tak to wtopa na maxa :)
juz kompatybilnosc zlącz mogli uwzglednic :)
ciekawe ile w nim e330 - tzn jakie obrazki generuje w stosunku do olka

Myslę, że to normalne i Panasonic robi tak jak mu wygodniej. Natomiast to, że Nikon D50 jest na SD to dopiero wtopa na maxa! 8) Jedna firma = dwa standardy używanych nośników...

Wracajac do tematu, to Panasonic DMC-L1 jest dziwnie podobny do E-330...

b.

gary
26.02.06, 19:07
Natomiast to, że Nikon D50 jest na SD to dopiero wtopa na maxa!
no ba
ciekawy ten rok 2006, a to dopiero poczatek

fotomic
26.02.06, 19:10
No to już wiadomo że na 100% stabilizacja będzie też działać w Olku :)

http://www.dpreview.com/articles/pma2006/Olympus/

jps
26.02.06, 19:13
co do pierscienia :) IMO rozwiazanie bedzie takie ze albo ustawiamy przyslone pierscieniem albo z body - kwestia jakiegos guziczka :wink:

ten sprzet jest piekny :) czy bedzie grip :roll:

a co do szkielka leici z OIS :twisted: czekam na cene 8)

jps
26.02.06, 19:14
http://fotopolis.pl/index.php?n=3994

Lakuta
26.02.06, 22:03
Myślę, że właścicielom Olków, najbardziej zależy na tym (podjudzam :)) żeby system znaczył jak najwięcej. Myślę, że i tak dla większości tu obecnych skoro wybrała ten system znaczy on wiele. Ciekawsze od tego jak na znaczeniu zyska Olympus jest to jakie zdjęcia uda się zrobić, myślę, że z uwagi na dość legendarną markę Leiki niezgorsze :). normalnie tylko dokupić drugie body :) poezja, cieszę się, że założona z góry kompatybilnośc 4/3 wreszczie zaczyna działać

MaBri
26.02.06, 22:17
Najważniejsze, że się coś dzieje z systemem 4/3 i wszystkie informacje o jego śmierci były przedwczesne.
Z tych wszystkich informacji mnie najbardziej rajcuje ten obiektyw Leici.

Jesttem BARDZO ciekawy jaki będzie teraz ruch Olympusa?
Na pewno nie będzie to byle co.

Wracając do obiektywu Leici - byle nas cena nie zwali z nóg.

Dochodiaga
26.02.06, 22:31
oŻ 0_o 50-500mm ? to jak 100-1000mm dla analogów.
Chce to mieć :D Ciekawe jaką cene rzucą...

irek50
26.02.06, 22:33
Teraz czekamy na następne szkła Leici --może będą stałki?...
:)

jps
26.02.06, 22:37
oŻ 0_o 50-500mm ? to jak 100-1000mm dla analogów.
Chce to mieć :D Ciekawe jaką cene rzucą...

z 4k plnów

MaBri
26.02.06, 22:41
Co mi się jeszcze podoba z tych informacji - to, że każda z firm (Olympus, Panasonic, Leica) wnosi coś swojego do systemu 4/3.
Łącząc doświadczenie tych trzech firm powoduje, że przyszłość tego systemu rysuje się ciekawie.

chomsky
26.02.06, 23:31
Macie racje jest to bardzo ladny aparat, pewnie i szklo bedzie niezle. Zobaczymy jak z reszta. Mega OIS, czy jak mu tam zapewne wniesiesporo radochy. Wazne jest to, Panasonic rozpoczal wejscie w system wraz ze szklami.
Czesc.Ch.

robin102
27.02.06, 00:12
O JENY to i ja dołaczam się do tego HURAOPTYMIZMU może będzie wreszcie konkretna okazja aby jednak wypić te piwko na plenerku w Białowieży !!!
No nieźle sie zapowiada , oby tylko ceny nas Polakow nie odcięły od tego dobrodziejstwa . Ale ten aparaci-retro śliczny, prawie jak mój stary-jary zenit TTL - cudeńko wprost.
Kupą Mości Panowie Kupą !!!!

fotomic
27.02.06, 04:58
Zastanawiam mnie jedno. Bo PMA chyba się skończyło. Gdzie są jakiekolwiek informacje o następcy E1 ? Przecież firma miała dać jakieś info.

grizz
27.02.06, 09:02
za fotopolis:
" Co istotne, nowy obiektyw wyposażono w system stabilizacji obrazu Mega O.I.S. Poza tym, z racji zgodności z 4/3, jest on kompatybilny z lustrzankami Olympusa (choć stabilizacja nie będzie w pełni funkcjonalna - próbujemy ustalić w jakim zakresie)."

:( what the duck?

andytown
27.02.06, 09:17
ponoc działa tylko w trybie 1 - czyli stabilizowanie w trakcie nacisnięcia spustu migawki,,, a nie działa w trybie 2 - stabilizacja cały czas

The z00m
27.02.06, 09:25
Panowie spokojnie. Ja również się cieszę jako sympatyk Waszego systemu, że ruch w systemie 4/3 nie tylko jest widoczny, ale dość znaczny. Panasonic niestety dowiódł, że wszystko co robi wspólnie z Leica kosztuje krocie. Dowiód również, że robi produkty najwyższej jakości i z tego wszyscy powinni się cieszyć. Tym razem również tak będzie. Patrząc jednak na E-330, myśląc o E-3 (i bez znaczenia kiedy wyjdzie, oby tylko wyszedł) można spokojnie przypuszczać, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Niestety o szkłach Leica zapomnijcie. Ja z uwagą śledzę rynek szkiel Leica ze względu na posiadaną M6. Ceny koszmarne nawet te z rynku wtórnego. Nowe szkło i to ze stabilizacją o zakresie zbliżonym do Zuiko 14-54 będzie jak byk kosztowało min. około 6000 zł (oby tylko !!!). I to co już wyczytałem w sieci są problemy z kompatybilnością po podpięciu do korpusów Olego. Nie działa poprawnie stabilizacja. Może to zmienią, może nie, w zasadzie to bez znacznia. Patrząc również na ostatnie szkła Zuiko mniemam, że Olympus pojdzie drogą Konica Minolta i zastosuje stabilizację matrycy. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie chociaż zapewne dostępne będzie wyłącznie we flagowym korpusie. To właśnie mnie martwi. Wolałbym by Oly zastosował politykę KM i wsadził stabilizację tak jak system czyszczenia matrycy do każdej puszki bez względu na niszę rynkową w jaką jest wycelowana.

To co cieszy najbardziej to szkła SIGMA. Nie są szczelne, nie oferują najwyższej jakości optycznej, ale gwarantują pewiem poziom, który większość zaakceptuje. Przy szerokim kącie oraz zoomie do 200mm cena niestety nie będzie konkurencyjna względem szkieł Zuiko co uważam za absurd, ale powyżej 200mm w zasadzie będą to jedyne szkła dla przeciętnego człeka. Pozdrawiam...

jps
27.02.06, 10:07
za fotopolis:
" Co istotne, nowy obiektyw wyposażono w system stabilizacji obrazu Mega O.I.S. Poza tym, z racji zgodności z 4/3, jest on kompatybilny z lustrzankami Olympusa (choć stabilizacja nie będzie w pełni funkcjonalna - próbujemy ustalić w jakim zakresie)."

trzeba poczytac :P MEGA OIS jest zarzadzany przez nowy procesor E-1 E-300 i E-500 nie maja takiego! Natomiast jest juz on w E-330 i w L1 :)

jps
27.02.06, 10:15
Zastanawiam mnie jedno. Bo PMA chyba się skończyło. Gdzie są jakiekolwiek informacje o następcy E1 ? Przecież firma miała dać jakieś info.

Targi trwaja tydzien :) chcesz dostac zawału po pierwszym dniu :twisted:

BTW czy inne firmy pokazaly cos nowatorskiego? canon odgrzal tylko kotlet 30D :wink: widzialem kilka malpek a reszta? :twisted:

The z00m
27.02.06, 10:28
za fotopolis:

trzeba poczytac :P MEGA OIS jest zarzadzany przez nowy procesor E-1 E-300 i E-500 nie maja takiego! Natomiast jest juz on w E-330 i w L1 :)

Szkoda... brak kompatybilności wstecz to jakby nie patrzeć in minus. Z dugiej strony zawsze byłem zwolennikiem (jeśli jest taka mozliwość, a jakość takiego szkła jest wysoka) stosowania szkieł systemowych. Masz Canona... ciułasz na L, jak masz KM to ciułasz na G itd. Szkła od Leica będą atrakcyjne dla niewielu i atrakcją dla większości. Stabilizacja będzie kosztowała i skutecznie zawęzi grono potencjalnych nabywców. Już widzę jak posiadacze E-330 lecą do sklepu po szkła Leica :lol:

Miło jednak móc napisać, że system 4/3 jest bogatszy o szkła od leica :twisted:

fotomic
27.02.06, 10:40

Targi trwaja tydzien :) chcesz dostac zawału po pierwszym dniu :twisted:

BTW czy inne firmy pokazaly cos nowatorskiego? canon odgrzal tylko kotlet 30D :wink: widzialem kilka malpek a reszta? :twisted: bheheh ale dałem, dzięki za info :)

jacek2004
27.02.06, 10:45
Stopka na lampę zewnętrzną wygląda na systemową od Olków.

jps
27.02.06, 10:49
Szkoda... brak kompatybilności wstecz to jakby nie patrzeć in minus. Z dugiej strony zawsze byłem zwolennikiem (jeśli jest taka mozliwość, a jakość takiego szkła jest wysoka) stosowania szkieł systemowych. Masz Canona... ciułasz na L, jak masz KM to ciułasz na G itd. Szkła od Leica będą atrakcyjne dla niewielu i atrakcją dla większości. Stabilizacja będzie kosztowała i skutecznie zawęzi grono potencjalnych nabywców. Już widzę jak posiadacze E-330 lecą do sklepu po szkła Leica :lol:

ale zapewne nastepca E-1 bedzie mial nowy procesor :) nie mozna przewidziec wszystkiego :wink: skad wiesz ze za 2 lata body olka nie beda mialy stabilizacje w body :) a panasonici w obiektywach :twisted:

co do ceny obiektywow :) podchodzilbym ostroznie :P leica chce znow wyplynac na pelna wode i nabrac wiatru w zagle :) to nie beda obiektywy z bagnetem R "dla wybrańcow" (5 000 zł za "tanią" stałeke 50mm :lol: ) to musza byc ceny dostosowane do szerokiego rynku odbiorcow - masówka :P ja obstawiam ze na koniec tego roku L1 kit bedzie w granicach 4 000 zł :twisted: bo tego ma sie sprzedac milion sztuk a nie 10 000!

The z00m
27.02.06, 11:01

ale zapewne nastepca E-1 bedzie mial nowy procesor :) nie mozna przewidziec wszystkiego :wink: skad wiesz ze za 2 lata body olka nie beda mialy stabilizacje w body :) a panasonici w obiektywach :twisted:

co do ceny obiektywow :) podchodzilbym ostroznie :P leica chce znow wyplynac na pelna wode i nabrac wiatru w zagle :) to nie beda obiektywy z bagnetem R "dla wybrańcow" (5 000 zł za "tanią" stałeke 50mm :lol: ) to musza byc ceny dostosowane do szerokiego rynku odbiorcow - masówka :P ja obstawiam ze na koniec tego roku L1 kit bedzie w granicach 4 000 zł :twisted: bo tego ma sie sprzedac milion sztuk a nie 10 000!

O tym, że Olek może mieć stabilizację matrycy to sam pisałem. To nawet bardziej pewne niż stabilizacja szkieł. Przecież nowe szkła jej nie mają, a nie wierzę, że Oly wypuszczając nowe szkiełka zrobił krok wstecz.

Co do ceny szkieł Leica to widać, że nigdy nie maiłeś ze sprzętem tej firmy styczności. Jak pisałem, że zaprezentowane szkło 14-50 może kosztować około 6000 zł to był to mój optymistyczny scenariusz. Leica NIGDY nie robiła sprzętu dla przeciętniaków, przynajmniej finansowych. Uwierz mi na słowo. Mam M6 i wiem coś o tym. Szrpnąłem się na dalmierz tej firmy i nie do końca przemyślałem sprawę. Od dziesiątków lat tak było i tak będzie nadal. Natomiast Twoja wycena L1 kit na 4000 zł to już coś więcej niż nieznajomość tematu. To sf... :twisted:

fotomic
27.02.06, 11:13
Ja ukurat myślę ze cena 4 k za kit to jest jak najbardziej prawdopodobne. Przecież Panas chce zarobić. Ale kitem tym będzie 14-45 :) nie róbmy sobie nadziej, przecież firmy współpracjują, więc P będzie miał szkła O.

jps
27.02.06, 11:13
The z00m :) te szklo to nie Maseratii to raczej Mercedes - wyskok z cena 6000 bedzie niepowazny :twisted: Leica jest po to zeby zachecic ludzi do zakupu a nie zniechecic :twisted: i prosze nie pisz mi o znajomosci tematu :roll:

KaarooL
27.02.06, 11:15
zajebiste nowinki, nie ma co. ten Panas wygląda jak Leica i ludzie się na niego rzucą nawet jak będzie kosztował z obiektywem 5000 (więcej chyba nie będzie bo by konstrukcję utopili). snobizm wygra i system się wgryzie w rynek.

Panas jest na SD, bo dbają o klientów, którzy wyrosną z mniejszych zabawek i zostaną z kartami tego standardu.

myślę że ten rok będzie należał do systemu 4/3 i "lekko" przesunie się stosunek sił na CyberFoto.

mnie tam szkło OIS nie bawi, bo nie potrzebuję stabilizacji przy takich ogniskowych. fajne byłoby natomiast tele z OIS - pewnie taki wynalazek ujrzy kiedyś światło dzienne a cena będzie na miniaturowej karteczce...

Sigma w końcu coś porządnego puszcza w świat bo te Ich dotychczasowe obiektywy dl 4/3 to jakaś sciema...

ekwiwalent 1000 mm to fajna rzecz, szkoda tylko że ma taki szeroki zakres, obawiam się że jakościowo nas nie zabije... za to 50-200 pewnie potanieje lekutko.

wydaje mi się czy ten 14-50 nie ma gwintu na filtry???

robin102
27.02.06, 11:16
Przeczytalem co piszecie Panowie , przemyślałem i optymizm mi dołuje. A najgorsze ,że z mojej analizy sytuacji na rynku i w okół olympusa uwazam ,ze bardzo długo trzeba będzie czekać na aparat z tej samej półki co E1. Na razie rad jestem ,że sigma jakąs niezłą stalkę chce robić dla 4/3- oby nie byla droższa od ZD

KaarooL
27.02.06, 11:21
robin102:

to się za rok kupi jakiegoś następcę E-330, w ewentualne szpary poutyka silikonu i będzie prawie jak E-1...

MUSI coś grubego wyjść, ja tam wierzę.

P
27.02.06, 11:25
...Leica NIGDY nie robiła sprzętu dla przeciętniaków, przynajmniej finansowych. Uwierz mi na słowo. Mam M6 i wiem coś o tym...
Brzmi nieźle :wink:
Niemniej, pełno jest L w Panasonicowych kompaktach, więc jeden zgrzyt w Twojej teorii już jest. Dla ludzi, o których piszesz Leica zapewne wypuści swojego klona w cenie x2. Dla tych, jeszcze bardziej nieprzeciętnych mają DigitalModul. IHMO chcą wejść w niższy segment i to jest dla nich doskonała okazja. Ja stawiam na cenę obiektywu 3500-4000 a kita z tymże na +/- cenę D20/D30 w kicie ze słoikiem

...Od dziesiątków lat tak było i tak będzie nadal...
Trzeba uważać z kategorycznymi twierdzeniami, niejeden "prorok" już się na nich przejechał, np. M. Johnston i M. Reichmann , żeby wymienić tych najbardziej zannych 8)

fotomic
27.02.06, 11:29
Wiecie co jest najfajniejsze, że przeciwnikom systemu 4/3 kończą sie powoli argumenty przeciów. Matryca nie szumi, pojawiło się szklo ze stabilizacją(zapewne w przyszłości matryca). No jeszcze będą sie piłowali że nie ma jasnej 50 za pare groszy :)

jacek2004
27.02.06, 11:40
No jeszcze będą sie piłowali że nie ma jasnej 50 za pare groszy :) A Sigma 30mmf1.4? Co prawda nie kosztuje 300zł, ale ma przecież metalowy bagnet :wink:

4/3 zaczyna zbierać żniwo otwartości systemu, oby stał się czymś na kształt Linuxa.

gary
27.02.06, 11:52
jedyne co mnie smuci to to ze ten panasonic ma bebechy e330 tylko w innym opakowaniu - niby inna firma i inny soft, zobaczymy..
a poza tym fotomic jestes w bledzie
nie ma przeciwnikow 4/3 sa tylko przeciwnicy uzytkownikow olego, jakos tak jest ze sa oni bardzo ortodoksyjni
niewielu spotkalem olympusowcow ktorzy szczerze powiedzieliby "wybierz to co ci najbardziej pasuje" zamiast "wybierz olego bo jest najlepszy"

jamek
27.02.06, 11:54
Nie było mnie przez weekend w sieci, a tu takie rzeczy... Czuję się jakbym z bezludnej wyspy po roku wrócił :D
W każdym razie dziś wieczorkiem spocznę w fotelu z browarkiem w ręku, z zamiarem spoglądania w ciszy (z błogim uśmiechem) na logo 4/3 na moim body :wink:
pzdr for all

fotomic
27.02.06, 11:59
a poza tym fotomic jestes w bledzie
nie ma przeciwnikow 4/3 sa tylko przeciwnicy uzytkownikow olego, zapewne tak piszesz gdyż nie jesteś zarejestrowany na CF, jak chcesz zmienić zdanie to zapraszam na tamto forum, wtedy twoje słowa tracą sens a moje zysukją. :lol: :lol: :lol: :lol:

edyne co mnie smuci to to ze ten panasonic ma bebechy e330 tylko w innym opakowaniu - niby inna firma i inny soft, zobaczymy.. powiedz gary co Cię tak smuci ? jakie są tego powody ?

P.S. nie będę wymieniał tu nicków, raz już do zrobiłem i jeden przygłupowau user miał problemy.

PS2. Czy wie ktoś co się dzieje z forum światafoto ? Pisąłem prace i przez pewien czas byłem odcięty od świata, a od kilku dni wogóle nie mogę się dostać na to forum.[/quote]

robin102
27.02.06, 12:00
fotomic A no kończą sie NARESZCIE. Tego trzeba było- rozszerzenia dostepności o innych producentów.
Naczytałem sie o szkielku sigmy 18-50 F2,8 !!! ( czyli 36-100) i normalnie z wrażenia w robocie herbatą się poparzyłem !!! SHIT.
Toż to idealny obiektyw dla mnie i jak dla mnie nawet lepszy od ZD14-54 bo troche wezszy i jasniejszy . Jak będzie kosztowal 1200-1300 zł bo porównywalne tamrony 28-75 ze stalym f2,8 mozna za tyle kupić (oczywiscie nie do 4/3) to biorę od razu. Trzeba sie modlić po cichutku co by polskiem dystrybutorowi nie odbiła ajba ajba i ni chciał za niego np 2500 zł jak za jaśniejsze swoje szkła.
No to fajnie sie zaczyna. Szkła zuiko tez powinny pójść w dół !!!

jps
27.02.06, 12:04
jedyne co mnie smuci to to ze ten panasonic ma bebechy e330 tylko w innym opakowaniu - niby inna firma i inny soft, zobaczymy..

a mnie cieszy bo bedzie gwarancja zdjec o podobnej jakosci :) podam przyklad z zycia Bank Millenium zmienia teraz logo i kolory z turkusowo pomaranczowego na bordowy zeby wszedzie klient mial swiadomosc ze to ten sam bank czy to w Polsce czy Grecji a moze Portugali :wink:

wspolne opracowywanie bebechow daj pewnosc ze czy kupimy panasa czy olka bedzie dawalo to podobne rezultaty :D nie bedzie problemu typu olek z SSWF czy minolta z AS :P kazdy aparat bedzie mial podstawy kompatybilnosci systemu :D ciekawe czy Sigma lub Fuji pokaza lustrzanke pod 4/3 :wink:

robin102
27.02.06, 12:07
garytochę masz racje , ale jest tak dla tego ,że w lidze amatorskich aparatów olek naprawde robi przemyślane i niezawodne konstrukcje , a że nie zaczepia rynku profi to już inna sprawa - to w dużym stopniu jest powodem tej"ortodoksyjności".
Uzytkownikom C. i N. wydaje sie ,że jak producent " nie jeździ w formule1" to to co produkuje to totalny szajsik dla klienta z hipermarketu,a tak nie jest.

ps. Oj ja zaczynambyc takim "olkowcem" jak mówisz.

pietro77
27.02.06, 12:12
fotomic, gary nie jest zarejestrowany na CF?
toś teraz palnął ;-)
pozdrawiam

fotomic
27.02.06, 12:42
fotomic, gary nie jest zarejestrowany na CF?
toś teraz palnął ;-)
pozdrawiam oj nie zrozumiałeś :) :) ;)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2006/02/pansonic_slr_pma_2006-1.jpg
źródło (http://www.letsgodigital.org/html/review/panasonic/lumix_dmcl1/photography/pansonic_slr_pma_2006.jpg)

The z00m
27.02.06, 13:12
The z00m :) te szklo to nie Maseratii to raczej Mercedes - wyskok z cena 6000 bedzie niepowazny :twisted: Leica jest po to zeby zachecic ludzi do zakupu a nie zniechecic :twisted: i prosze nie pisz mi o znajomosci tematu :roll:

No cóż, spierać się nie mam zamiaru, ale przypomnę Ci Twoje wypowiedzi po tym jak szkło to znajdzie się na rynku.

Musisz prześledzić uważnie cennik obecnych szkieł Leica bo nie masz pojęcia o obowiązujących cenach... To firma dla bogatych i taką pozostanie.

Skoro cena szkła Leica w wysokości 6 000 zł będzie wg Ciebie niepoważna to przygotuj się na wielkie rozczarowanie.

Nie wiem na ile wyceni sobie Leica stabilizację, ale podam przykład szkła o uboższym zakresie, nie rozpieszczającym świetle.

Leica 21-35mm/f 3.5-4 VARIO-ELMAR-R Asph. Zoom do lustrzanki (mówi Ci to coś :twisted: ). Cena: 11 049,00 zł. Nie do dostania na ebay.

Jako, że to zaprezentowane na PMA 2006 szkło to właśnie VARIO-ELMAR z lepszym zakresem, światłem od 2,8 czyli również lepszym oraz stabilizacją to realnie należy oszacować to szkło na min. 12 000 zł. Jeśli to szkło będzie kosztowało coś koło 6 000 zł to Bóg mi świadkiem, że pojade na pielgrzymkę do Makkah al-Mukarramah zwanej potocznie Mecca.

Nie chce Cię urazić... zwyczajnie w związku z posiadaniem sprzętu tej marki mam lepszy obraz rzeczywistości. Przykro mi jeśli wierzyłeś, że cena szkła Leica będzie w zasięgu możliwości kredytowych :twisted: przeciętnego Kowalskiego.

To, że Leica zrobiła szkło pod system 4/3 należy traktować jako zjawisko i przygotowanie pod wyjście własnej lustrzanki cyfrowej 4/3. Dla nas będzie niczym innym jak drogim marzeniem.

Szkła Leica kupują w 99% zawodowcy i to nie focący na komuniach i ślubach. Sprzęt dla mistrzów. W tym 1% mieszczą się ludzie tacy jak ja oraz Ci którzy kupują ten sprzęt z innych powodów niż jakość (czyt. snobizm). Chciałem dalmierz i zamiast kupić cos na swoją kieszeń (czyli BESSA) szrpnąłem się na M6. Stać mnie było dotąd na jedno szkiełko. Po wyjeździe na Rodos sprzedaję M6. To nie na moją skromna kieszeń.

robin102
27.02.06, 13:13
Gary na CF jest chyba od zawsze.

jps
27.02.06, 13:15
wbudowana lampa jak w Lumix DMC-LC1 :roll:

ciekawe czy wspomaganie AF jest jak w E-1 :D

grizz
27.02.06, 13:18
Nie wiem na ile wyceni sobie Leica stabilizację, ale podam przykład szkła o uboższym zakresie, nie rozpieszczającym świetle.

Leica 21-35mm/f 3.5-4 VARIO-ELMAR-R Asph. Zoom do lustrzanki (mówi Ci to coś :twisted: ). Cena: 11 049,00 zł. Nie do dostania na ebay.

Jako, że to zaprezentowane na PMA 2006 szkło to właśnie VARIO-ELMAR z lepszym zakresem, światłem od 2,8 czyli również lepszym oraz stabilizacją to realnie należy oszacować to szkło na min. 12 000 zł. Jeśli to szkło będzie kosztowało coś koło 6 000 zł to Bóg mi świadkiem, że pojade na pielgrzymkę do Makkah al-Mukarramah zwanej potocznie Mecca.

Nie chce Cię urazić... zwyczajnie w związku z posiadaniem sprzętu tej marki mam lepszy obraz rzeczywistości. Przykro mi jeśli wierzyłeś, że cena szkła Leica będzie zasięgu możliwości kredytowych :twisted: przeciętnego Kowalskiego.

Twoje rozumowanie jest jak najbardziej ok, ale pamiętaj, też że Leica to teraz Panasonic ;)

fotomic
27.02.06, 13:22
Dobra robie mały OT.

CO się dzieje z www.swiatfoto.pl ?

Przepraszam za OT

gary
27.02.06, 13:27
serwer jest fizycznie przenoszony - bedzie smigac w srode

fotomic
27.02.06, 13:34
serwer jest fizycznie przenoszony - bedzie smigac w srode a jednak ;) Dzięki.

P.S. co do otwartości to soft Bibble Pro jest dostępne pod linuxa(programik przedni-a dobrej alternatywy brak aby swobodnie obrabiać w większym zakresie RAW) do tego w do Bibble Pro zostal właczony soft Noice Ninja

http://www.letsgodigital.org/en/news/articles/story_6657.html

i

http://www.letsgodigital.org/en/news/articles/story_6656.html

Za licencję trzeba zapłacić. Aczkolwiek bez program też działa ale ma ograniczone tryby zapisu.

Ale już bez OT.

The z00m
27.02.06, 13:35

Nie chce Cię urazić... zwyczajnie w związku z posiadaniem sprzętu tej marki mam lepszy obraz rzeczywistości. Przykro mi jeśli wierzyłeś, że cena szkła Leica będzie zasięgu możliwości kredytowych :twisted: przeciętnego Kowalskiego.

Twoje rozumowanie jest jak najbardziej ok, ale pamiętaj, też że Leica to teraz Panasonic ;)

To niczego nie zmienia.
1) Leica Digilux 2 Cena: ponad 6 000 zł
2) Panasonic Lumix DMC-LC1 Cena: ponad 6 000 zł

Widzisz tu jakąkolwiek różnicę? Panasonic dzięki współpracy z Leica chce być postrzegany na rynku foto jako firma klasowa i to jej się udaje dzięki produktom takim jak Lumix DMC-LC1.

Panasonic Lumix DMC-L1 jest tego trendu kontynuacją.

insider
27.02.06, 14:05
To, ze Saab to Opel tez jakos nie wplywa na obnizenie cen i jakosci tego pierwszego ;)

dorian
27.02.06, 14:16
Cena tego obiektywu będzie oscylowała w granicach 3000-3500pln(obstawiam) ale sądzę że za nim pójda kolejne stałki w cenach o jakich pisze the zoom. Jestem pewny że do 4\3 dołączy nowa profi puszka i sądzę że pierwszy krok w tym kierunku zrobi Leica a za nią Olympus. Taka ilość super szkieł nie może się marnować. System się rozrasta i sięgnie napewno segmentu profi.

The z00m
27.02.06, 14:35
Cena tego obiektywu będzie oscylowała w granicach 3000-3500pln(obstawiam) ale sądzę że za nim pójda kolejne stałki w cenach o jakich pisze the zoom. Jestem pewny że do 4\3 dołączy nowa profi puszka i sądzę że pierwszy krok w tym kierunku zrobi Leica a za nią Olympus. Taka ilość super szkieł nie może się marnować. System się rozrasta i sięgnie napewno segmentu profi.

Widzę, że koledzy sa optymistami. Powiedam... nie wierzę by to szkło mogło kosztować mniej niż 6 000 zł, a obawiam się, że będzie kosztować ponad 10 000 zł.

Cóż... zobaczymy 8)

insider
27.02.06, 14:48
Dopiero co koledzy narzekali, ze nie ma puszki profi w systemie 4/3 bo e-1 to juz troche za malo. No to teraz pojawi sie profi Leica i profi szkla. W cenie profi. Ja tam ciesze sie, ze jest wybor.

The z00m
27.02.06, 15:06
Dopiero co koledzy narzekali, ze nie ma puszki profi w systemie 4/3 bo e-1 to juz troche za malo. No to teraz pojawi sie profi Leica i profi szkla. W cenie profi. Ja tam ciesze sie, ze jest wybor.

He he he...

Tylko co z brakiem szczelności korpusu oraz szkieł Leica? Zawsze mnie śmieszyło jak wierni podnosili szczelność i wytrzymałość E-1 jako cechy, które bezwzglednie musi posiadać puszka profi. To pomagało wielu podbudować ego. Cóż, nie każdy sprzęt profi musi wytrzymywać dzałanie ciśnienia panującego na dnie wiadra wypełnionego wodą.

Leica to miód, który jest przedniej marki. Miód za który każą cholernie słono płacić. Z jednej strony cukier, z drugiej sól :evil:

Hmmm... jest jeszcze Zeiss, który trzyma jakość i cenę Leica. Dobre musi kosztować. Z drugiej strony czy takie Zuiko 14-54 będzie znacząco odstawało optycznie (o ile wogóle) od wspominanego szkła Leica 14-50? Chyba jednak decydując się na sprzęt takich firm jak Leica oraz Zeiss płacimy słono nie za konstrukcję, ale za legendę i markę.

Ja tam nie podniecam sie nowościami od Panasonica oraz Leica. Nie ten wymiar cenowy. Bardziej mnie interesują lustra od Olympusa. Dobra jakość, przystępne ceny i zawsze można czekać na profi, które po trzech latach osiągnie poziom cenowy odpowiedni do przeciętnej kieszeni... to jest to.

Jak patrzę na ceny Nikona d2h (a cały czas oferty widuję w sklepach) to mi się słabo robi. Nawet używki na allegro po 5 000 zl chodzą. Puszka równie stara jak E-1, a cały czas koszmarnie droga. Pod tym względem polityka Olympusa bardzo mi się podoba :roll:

Magus
27.02.06, 15:07
Premiery i zapowiedzie mnożące alternatywy systemu 4/4 bardzo mnie cieszą, boję się natomiast cichego podziału na "klasy docelowe" tzn: boję się, że Olympus nie wypusci lustra w klasie E-1 bo userów profi (do nich kiedyś był e-1 adresowany) ma przejąć Leica. Wydaje mi się, że cena szkła Leica będzie dużo niższa niż pisze the zoom, nawet jesli normalnie była by ponad 10 000, ponieważ Leica moze chcieć zając rynek. E-1 kit był sprzedawany podobno ostatni rok poniżej kosztów produkcji, Olympus miał dostac jakąś dotację od rzadu japoni na "rózwój" - a tak naprawde celem dotacji było własnie przejęcie części klientów za pomocą niskiej ceny e-1. karkołomna to teoria, ale już w historii były taie przypadki cen dumpingowych.

Co do sigmy, to jesli nie potwierdzą się doniesienia o słabej jakości szkła 30stki f 1,4, to chce byc pierwszym, który to szkło kupiz mocowaniem 4/3.

KaarooL
27.02.06, 15:09
insider:

profi to bym tego nie nazwał. obiektyw może podpada pod takie kryteria ale korpus Panasa to taki drogi ekskluzywny aparat klasy nieco wyżej niż średniej.

niby dwa pokrętła są ale małego wyświetlacza nie widzę. wizjer też pewnie malutki. geometria nie wróży zbytniej wygody w użytkowaniu. jeśli mam wybór, dalej stawiam na E-1.

nie ma co kombinować, pewnie góra 2 osoby na tym forum się na to szarpną... reszta nowych poleci na E-330.

The z00m
27.02.06, 15:30
Proponuję nie marudzić. Po cholerę kombinujecie. Macie szkła jakich innosystemowcy mogą Wam pozazdrościć (w tej cenie of course). Trzy szkła załatwiają potrzeby przeciętnego fotografa bez względu czy foci zarobkowo czy hobbistycznie. I jeszcze za tak atrakcyjne ceny. 14-54/2.8 (2150 zł), 50-200/2.8 (3650 zł) oraz wspaniałe 50/2.0 (1950 zł).

Olympus musi pomyśleć nad stabilizacją i mam nadzieję, że będzie to stabilizacja matrycy. Cholerka... widać ruch w systemie, naprawdę go widać.

jps
27.02.06, 16:31
z00m twoja teoria jest dobra ale jest male "ale" leica nie robi tych szkiel do swoich drogich body tylko dla systemu gdzie cena za body nie przekracza 1000$ :P z bdb kitem! tu nie ma szans zeby klienci z ZD 14-54 rzucili sie na szkielko za 6 czy nawet 10k :roll: leica albo bedzie robila szkla dla tych odbiorcow albo tylko zapisala kolejne karty historii fotografii :twisted: jeszcze nie ma profi body dla bogtach :wink:

po drugie robi to dla panasa wiec panas ma tu duzo do powiedzenia :twisted: i powtarzam ze to ma byc sprzet dla ludzi a nie bogatych ekscentrykow :lol:

jezeli mialbym dac 10k za szklo i 4 za body panasa to wole:

1. wydac 4k za E-1 kit 14-54
2. za cala kase spokojnie kupie E-1 kit + 35-100F2 + 50mm + FL50 (dowolna kombinacja)
3. starczy na canona 5D i eLke :P

Lakuta
27.02.06, 16:40

2. za cala kase spokojnie kupie E-1 kit + 35-100F2 + 50mm + FL50 (dowolna kombinacja)
3. starczy na canona 5D i eLke :P[/quote]

Z tym 5D to przesadziłeś :)))

ja sie niestety obawiam wchłonięcia Olka przez Panasonica, chocaiaż pewnie stać mnie byłoby na Pana-Leice, za bardzo przyzwyczaiłem sie do myśli o e-3

Dag
27.02.06, 18:21
niema szans zeby to szklo "leica" kosztowalo ponad 3 - 3,5 tys pln
w panasoniku chocby FZ30 tez jest "leica" vario-elmarit o jeszcze wiekszym zakresie ze stabilizacja a caly aparat nie kosztuje 3 tys pln

a za 14 tys pln spokojnie kupisz body 5d i jakas eLke

dorian
27.02.06, 18:30
Panowie to Olympus stworzył 4\3 i uważam że przewaga super szkieł po jego stronie zaowocuje profi korpusem typu Ex, a że będzie też Leica dla bogatych to tylko umacnia system.

fotomic
27.02.06, 18:55
Faaaaaaaaaaaaajne obrazki :)

http://www.quesabesde.com/noticias/Panasonic-Lumix-DMC-L1,1_2334

The z00m
27.02.06, 19:11
z00m twoja teoria jest dobra ale jest male "ale" leica nie robi tych szkiel do swoich drogich body tylko dla systemu gdzie cena za body nie przekracza 1000$ :P z bdb kitem! tu nie ma szans zeby klienci z ZD 14-54 rzucili sie na szkielko za 6 czy nawet 10k :roll: leica albo bedzie robila szkla dla tych odbiorcow albo tylko zapisala kolejne karty historii fotografii :twisted: jeszcze nie ma profi body dla bogtach :wink:

po drugie robi to dla panasa wiec panas ma tu duzo do powiedzenia :twisted: i powtarzam ze to ma byc sprzet dla ludzi a nie bogatych ekscentrykow :lol:

3. starczy na canona 5D i eLke :P

Jeśli o mnie chodzi to ten post kończy moje wypociny intelektualne... pewnie dzieli nas spora różnica wieku. Ty jesteś bardziej optymistą, ja bardziej pesymistą. Niestety, ale zawiedziesz się w przyszłości. Może coś przeoczyłem, ale gdzie jest napisane, że Panasonic Lumix DMC-L1 będzie korpusem za 4000 zł :idea:
Panasonic Lumix DMC-LC1 kosztuje ponad 6 200 zł !!! Jezusku już nie mogę. Skąd ten optymizm? Jeśli na PMA nie podano owej w przeliczeniu na zł magicznej kwoty 4000 zł za Panasonic Lumix DMC-L1 to gwarantuję Ci, że wryje Cie w ziemię jak ten Panasol trafi na rynek. To specyficzne lustro, przeznaczone dla specyficznej grupy odbiorców. Tak samo jak Panasonic Lumix DMC-LC1. Jeśli bardzo chcecie wierzyć, że to model niszowy to ok. Jeśli chcecie wierzyć, że Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. będzie kosztowało coś około 3500 zł to również nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać, że to nierealne. Zwyczajnie życie znowu przyniesie co po niektórym rozczarowanie.

Panasonic Lumix DMC-L1 nie będzie lustrem w cenie E-330!!! To, że maja te same bebechy o niczym nie świadczy.

Panasonic Lumix DMC-L1 będzie strasznie drogim lustrem, tak samo jak szkło Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S.. Wystarczy popatrzeć na to lustro, jego wykończenie. To LUKSUS !!! Jest piękne i razem ze szkłem Leica będzie towarem jeszcze bardziej luksusowym. Ten Panasonic przypomina mi troszkę wspaniały dalmierz Konica Hexar RF. Jest tak samo pięknie wykończony i zapewne tak samo kur***** drogi.

Ok... z mojej strony EOT.

Hal
27.02.06, 20:07
Poczytałem z ciekawością i też się cieszę że w końcu coś ruszyło się :)
Szkoda tylko że Sigma nie zacznie produkować tego 10-20 do 4/3 bardzo na to liczyłem no ale może w przyszłości ...trzeba być cierpliwym :wink:

Co do cen obiektywu Leica to niestety muszę przyznać że należę do grupy "pesymistów" :?
Patrząc na współpracę Panasonica z Leicą doszedłem do wniosku że pewnie Leica zastąpi swojego Digiluxa 2 na lustro (może to będzie Digilux 3 ?)
Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje Leica Digilux 2 i trochę mnie przytkało:
http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfrowe-produkt-728.html# :shock:

Jeśli kompakt potrafi tyle kosztować to ile będzie kosztować cyfrowe lustro :!:

Myśle że Panasonic/ Leica udostępniają kompatybilność Olympusowi ze względów marketingowych(przynależność do systemu) ale rownież zabezpieczają się przed (być może) tańszym standardem Olka w postaci 14-54 poprzez pierścień przysłon na obiektywie Leica.

Czas pokaże mam nadzieję żę się mylę :? [/url]

The z00m
27.02.06, 20:33
Poczytałem z ciekawością i też się cieszę że w końcu coś ruszyło się :)
Szkoda tylko że Sigma nie zacznie produkować tego 10-20 do 4/3 bardzo na to liczyłem no ale może w przyszłości ...trzeba być cierpliwym :wink:

Co do cen obiektywu Leica to niestety muszę przyznać że należę do grupy "pesymistów" :?
Patrząc na współpracę Panasonica z Leicą doszedłem do wniosku że pewnie Leica zastąpi swojego Digiluxa 2 na lustro (może to będzie Digilux 3 ?)
Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje Leica Digilux 2 i trochę mnie przytkało:
http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfrowe-produkt-728.html# :shock:

Jeśli kompakt potrafi tyle kosztować to ile będzie kosztować cyfrowe lustro :!:

Myśle że Panasonic/ Leica udostępniają kompatybilność Olympusowi ze względów marketingowych(przynależność do systemu) ale rownież zabezpieczają się przed (być może) tańszym standardem Olka w postaci 14-54 poprzez pierścień przysłon na obiektywie Leica.

Czas pokaże mam nadzieję żę się mylę :? [/url]

Leica Digilux 2 kosztuje obecnie troszkę mniej bo 6200 zł. Tyle samo kosztuje Panasonic Lumix DMC-LC1 !!!

Cieszę się, że ktoś jeszcze potrafi chłodno kalkulować. Ludzie, jak Lumix DMC-L1 będzie kosztował do 4000 zł, a Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. do 3500 zł to zmieniam sprzęt na w/w. To byłby hicior !!! Niestety... dream, nic więcej !!!

PS. Cyfrowe lustro od Leica nie zejdzie poniżej 10 000 !!!

robin102
27.02.06, 20:49
The z00m to ze szkiełka z logo Leica beda drogie to sprawa oczywista bo to niby sprzęty dla wybranych , ale za mocno katastroficzne wizje roztaczasz 10000zł !!! dzis są takie czasy ,że nawet Ci niby WIELCY sklaniaja sie po kaskę Kowalskich i oferują coś dla nich Ot mercedes klasy A. Bo po prostu najważniejszy jest drenaż kieszeni klienta którego bełkotem marketingowym o wyjątkowej tachnologi karmią spece od marketingu .Często takie Leiki nawet nie stały kolo prawdziwych obiektywów . To co się dzieje z posługiwaniem sie znakiem towarowym na apratach sony i panasloika nie ma nic wspólnego z produkcją tych szkiel właśnie przez Leike. Moze ktoś wierzy ,ze w FZ 30 jest szkło Leica tzn robione w macierzystych zakladach??? kupa śmiechu . Jest umowa na posługiwanie się znakiem towarowymi trzymanie pewnych standartów techlologicznych.,logistycznych i sprzedażowych
Tak czy siak słaby ze mnie optymista ale myśle ,ze Leica będzie miała w ofercie szkła cenowo dostępne dla amatorów bo system 4/3 jest na wskroś amatorsi i puki co to tak jest pozycjonowany na rynku.
no może troszkę dla bogatszy amatorow niż ja

The z00m
27.02.06, 21:05
The z00m to ze szkiełka z logo Leica beda drogie to sprawa oczywista bo to niby sprzęty dla wybranych , ale za mocno katastroficzne wizje roztaczasz 10000zł !!! dzis są takie czasy ,że nawet Ci niby WIELCY sklaniaja sie po kaskę Kowalskich i oferują coś dla nich Ot mercedes klasy A. Bo po prostu najważniejszy jest drenaż kieszeni klienta którego bełkotem marketingowym o wyjątkowej tachnologi karmią spece od marketingu .Często takie Leiki nawet nie stały kolo prawdziwych obiektywów . To co się dzieje z posługiwaniem sie znakiem towarowym na apratach sony i panasloika nie ma nic wspólnego z produkcją tych szkiel właśnie przez Leike. Moze ktoś wierzy ,ze w FZ 30 jest szkło Leica tzn robione w macierzystych zakladach??? kupa śmiechu . Jest umowa na posługiwanie się znakiem towarowymi trzymanie pewnych standartów techlologicznych.,logistycznych i sprzedażowych
Tak czy siak słaby ze mnie optymista ale myśle ,ze Leica będzie miała w ofercie szkła cenowo dostępne dla amatorów bo system 4/3 jest na wskroś amatorsi i puki co to tak jest pozycjonowany na rynku.
no może troszkę dla bogatszy amatorow niż ja

Tak, tak... jeśli twierdzisz, że zawodowcy sięgają po sprzęt z niszy dla Kowalskich to nie mam nic do dodania.

I na szczęście niedługo okaże się kto miał rację. Już widzę lustro cyfrowe Leica za mniej niż 10 000 zł :lol: Nie rozumiem... po co się oszukiwać. I tak nas na nie stać nie będzie tak jak teraz niewielu stać na Leica Digilux 2. Stać Cię kolego na wydanie ponad 6 000 zł na aparat, który mimo, że ciekawy i stylistycznie wyróżniający się to jest tylko i wyłącznie kompaktem? Myslisz, że lustro Leica będzie w cenie D200? Litości... Jestem tym, który pierwszy odszczeka swoje słowa jeśli się pomylę po czym polecę zamówić lusterko od Leica, które będzie cenowym odpowiednikiem D200. Niestety wiem, że to nierealne.

Skupmy się na produktach Olympusa.

robin102
27.02.06, 21:16
The z00mA sięgają , sięgają , przynajmniej w naszej polskiej rzeczywistości. Iluż to ludzi znam co na życie zarabiają foceniem poczciwym D70 . Zajeżdzają już po 3 egzemplarzu bo na coś z prawdziwej pólki profi ich nie stać. Mnie kurde też nie stać na obiektyw za 6000 zl , a tym bardziej na cyberlustro za 10000. Myślejednak że szkielka będa i dla bogatych i dla tych troszkę mniej. Widzę ,ze odosobniony jesteś w swej teori jak jakiś misjonarz . Podobnie jak ja ,że nie będzie w prostej linni następcy E-1 - ja tak uważam choć jak widzę sytuacja na rynku sie zmienia oli nie ma szans w prawdziwym segmencie profi. Moze z nalepeczka Leica by im sięudało skruszyć serca nibyprofesjonalistów ???? trzeba im podsunąc tą myśl.

The z00m
27.02.06, 22:24
The z00mA sięgają , sięgają , przynajmniej w naszej polskiej rzeczywistości. Iluż to ludzi znam co na życie zarabiają foceniem poczciwym D70 . Zajeżdzają już po 3 egzemplarzu bo na coś z prawdziwej pólki profi ich nie stać. Mnie kurde też nie stać na obiektyw za 6000 zl , a tym bardziej na cyberlustro za 10000. Myślejednak że szkielka będa i dla bogatych i dla tych troszkę mniej. Widzę ,ze odosobniony jesteś w swej teori jak jakiś misjonarz . Podobnie jak ja ,że nie będzie w prostej linni następcy E-1 - ja tak uważam choć jak widzę sytuacja na rynku sie zmienia oli nie ma szans w prawdziwym segmencie profi. Moze z nalepeczka Leica by im sięudało skruszyć serca nibyprofesjonalistów ???? trzeba im podsunąc tą myśl.

Nie pisz o polskiej rzeczywistości bo nikt nie tworzy sprzętów pod polską rzeczywistość. To, że są ludziska zawodowo parający się reporterką i focący D70 świdczy wyłącznie o zarobkach tych ludzi lub ich poziomie zawodowym. Reporter z puszką D70 to musi być dorabiający wolny strzelec.

Może i jestem odosobniony w swoich poglądach tylko widzisz posiadam Leica M6 i wiem co to znaczy wierzyć, że Leica może być tania. Z taką wiarą to ja się już troszkę bujam i jakoś niczego z wyjątkiem Leica 50mm/f 2.0 SUMMICRON się nie dorobiłem :evil: Ja już wiem, że Leica jest dla nielicznych i ja się do tej grupy nie zaliczam. Inni jak widać nie znają tej firmy na tyle dobrze skoro sadzą, że lustrzanka cyfrowa od Leica może być w cenie D200 lub szkło o świetnych parametrach i inowacyjnej jak na tą firmę stabilizacji obrazu za 3500 zł.

Na cyberfoto czytałem wypowiedzi entuzjastów, którzy wspominane szkło ocenili na 2500 zł !!! Toż to już głupota.

Napiszę to jeszcze raz... pierwszy odszczekam swoje słowa jeśli się mylę, ale nie będziecie mieć tej satysfakcji. Jak patrzę na Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. to spodziewam się ceny kosmicznej. Konstrukcja zwarta, metalowa, styl nie odbiegający od wcześniejszych konstrukcji i zarazem nowoczesna, wzbogacona o stabilizację. Bardzo szeroki zakres 14-50 i światło 2.8. Jakość na 100% będzie nawiązywała do najlepszych czasów. Ktoś wcześniej (tu lub na cyberfoto) napisał, że szkła Leica to już nie to samo co 20-30 lat temu. Idiotyzm, który mógł być napisany wyłącznie przez osobę, która nigdy nie miała sprzętu Leica w rękach. Leica trzyma klasę i niestety cenę. Jest klasą samą w sobie. Korpusy cyfrowe może w miarę wychodzenia nowych modeli będą tanieć, ale szkła będą zawsze cholernie drogie.

Cena zarówno cyfrowego lustra jak i szkieł z O.I.S. musi nas zaboleć, musi...

Pozdrawiam...

gary
27.02.06, 22:27
a wiadomo kiedy pojawi sie cena tego panasa i szkla?
jestem bardzo ciekaw kto ma racje

Karol K.
27.02.06, 22:32
Ciekawy jestem jak będzie "zgrana" gorąca stopka i czy lampy OLY nadadzą sie do tej "nowości".
Co do ceny to myśle, że Panasonic ma być konkurencją dla E-330, więc kit nie powinien kosztować więcej niż 4500 zł. Jak myślicie, ten model jest kierowany do profesjonalistów? (chyba nie ma programów tematycznych i jest na nim duuużo przycisków-to dobrze :) ) Ciekawe kiedy zaprezentują Olympusa E-5 ???

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/oly/e5-leak-front-r.jpg)

jps
27.02.06, 22:34
kamcio nawet zmiana na nick z00m nie pomoze ci - jestes jedyny i niepowtarzalny :lol:

Karol K.
27.02.06, 22:40
I jeszcze E-3.

źródło (http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/oly/e3-leak.jpg)
Niezłe maszyny, tylko nie wiadomo czy te zdjęcia są prawdziwe. (czytałem, że E-5 jest wiarygodny ale do E-3 z Mega O.I.S. mam duuże wątpliwości :) ) Najważniejsze, że pojawiają sie jakieś nowinki. (miałem te zdjęcia juz w tamtym roku) :lol:

The z00m
27.02.06, 22:45
kamcio nawet zmiana na nick z00m nie pomoze ci - jestes jedyny i niepowtarzalny :lol:

Chcesz mnie obrazić?

Nie mogę zrozumieć dlaczego wszyscy klasyfikują lustro Panasonica razem z E-330? To, że bebechy te same to jeszcze o niczym nie świadczy.

Poddaje się jednak... jeśli cena tego lustra będzie na poziomie 4000 zł to sam sie na nie skuszę. I będzie to pierwsze lustro, które zaakceptuje moja druga część rodziny :twisted:

Homek
27.02.06, 22:50
O Panie..! Olimpusowy.

Ja myślę tak: jeśli Leica i Panasonic, to zamknę twarz "szwagrowi", który był mądrzejszy od samego siebie. No bo już nie jestem kołkiem w płocie... I to jest miłe uczucie... Ale - jeśli poważnie pomyślę o szkłach - muszę browara odstawić na... miesiąc, rok..? Ile właściwie ja spożywam chmielu?

Jestem z Wami, ale kiedy zaczynam kombinować: stabilizacja obrazu w nowym obiektywie (?), no to mi się ręce trzęsą...

Wyrazy sympatii... dla wszystkich braci w wierze.

Dzisiaj byłem na włóczędze wspaniałej, zmarzła mi d... ale mam kilka zdjęć.
Zrobiłem je tym sprzęciorem, który za krwawicę kupiłem.

Staram się poprzestać na małym, jak napisał poeta Kochanowski Jan, chociaż przy Was Bracia to jest trudne...
:wink:

fotomic
27.02.06, 23:05
jestem bardzo ciekaw kto ma racje też jestem ciekaw, choć podejrzewam żę cena będzie kosmiczna :(.

CO do terminu to ciężko powiedzieć, podobno to jest prototyp. Gdzieś czytąłem że trzeba poczekać 3-4 miesiące na właściwy model.(ale nie jestem pewien)

The z00m
27.02.06, 23:33
jestem bardzo ciekaw kto ma racje też jestem ciekaw, choć podejrzewam żę cena będzie kosmiczna :(.

CO do terminu to ciężko powiedzieć, podobno to jest prototyp. Gdzieś czytąłem że trzeba poczekać 3-4 miesiące na właściwy model.(ale nie jestem pewien)

Na cyberfoto pisali o 3-4 miesiecznym terminie. Ciekawy jestem czy jest to prototyp w pełni działający.

Lato tego roku zapowiada się bardzo ciekawie.

MaBri
27.02.06, 23:37

Może się mylę, ale podpinanie szkła za 12 000 zł w kicie do body warte jakieś 4000 zł (cena Olka E-330 na którym zbudowany jest DMCL1) to chyba nie bardzo pasuje. Tak sobie tylko myślę.
Oczywiście pożyjemy - zobaczymy.

insider
27.02.06, 23:50
Tak, tak... jeśli twierdzisz, że zawodowcy sięgają po sprzęt z niszy dla Kowalskich to nie mam nic do dodania.

Bardzo często sięgają. I po kamery filmowe, aparaty fotograficzne, urządzenia do rejestracji dźwięku itp. To są narzędzia. Kiedy są potrzebne i coś oferują to się po nie sięga.

insider
27.02.06, 23:55
insider:

profi to bym tego nie nazwał. obiektyw może podpada pod takie kryteria ale korpus Panasa to taki drogi ekskluzywny aparat klasy nieco wyżej niż średniej.

Dziś, na całym świecie, każde urządzenie, na którym można osiągnąć imponujące efekty, jest profi...;)

A poza tym spojrz na rozklad przyciskow, ergonomie, pokretlo... Ja bym tego amatorskim sprzetem nie nazwal. Plus cena. Kazdy, nawet zaawansowany amator sie trzydziesci razy zastanowi zanim wyda na to kase. Co kieruje oferte raczej do swiadomych. Czyli zawodowcow.

P
27.02.06, 23:58
zoom, ja Ciebie rozumiem, ale się z Tobą nie zgadzam. Jeśli ten zestaw Pana-Leica ma kosztować więcej niż 5D z eLką to kupi to najwyżej kilku oszołomów. Dla nich jest już R-D1 i Digital Modul-R, do których można dokręcać Summicrony i Noctiluxy.

A tak na marginesie, jestem ciewawy dlaczego ludzie kupują Leicę. No bo przecież nie dla jakości odbitek. Czym rózni się Bessa za $700 od M7 za $3500? Czy bokeh obiektywów Leica jest wart $1500 za 50mm f/2? Nie ironizuję, jestem poprostu ciekaw.
No bo gdyby jakość odbitek była priorytetem to Mamiya 7 II (jeśli już musi być dalmierz), za $2400 z obiektywem, zakreśla taaaakie wielkie koła dookoła jakiejkolwiek Leiki :twisted:

Dag
28.02.06, 00:31
Zoom

strasznie sie uparles, ale powiedz ile ma wspolnego poza nazwa Twoja M6 z tymi nowymi wytworami? moim zdaniem niezawiele i dlatego cena bedzie nizsza, nie mowie ze za pol darmo oddadza ten sprzet, ale napewno nie bedzie kosztowal kilograma diamentow... nie te czasy panie

pzdr.

chomsky
28.02.06, 09:33
Troche nie bardzo jest miejsce na rynku dla wysokiej ceny na 4/3. Nie wiem czy Panasonic nie bedzie raczej chcial spopularyzowac systemu i moze wystawic interesujaca cene. kalkulacja kosztow nie uzasadnie wysokiej ceny, wnetrze i technologia Olympusa jest tania, obudowy nie kosztuja krocia a szklo/ pewnie robia je Chinczycy???
Zreszta moze sie myle?
czesc.Ch.

blady
28.02.06, 10:36
Bardzo ciekawa dyskusja, muszę powiedzieć, wyszła szanownemu gronu - przyjemnie się czyta.

zOOm niestety może mieć trochę racji, z tym, że wtedy cena następcy E-1 proporcjonalnie będzie wyższa. Ponieważ jednak nie ma E-3, a jest Nikon D200, który jest bezpośrednim konkurentem dla potencjalnego sukcesora E-1, to nie wiem jakie bajery (jakość) musiałby mieć E-3 żeby został wyceniony za więcej niż 7 tys.

Ponieważ Panasonic i Olympus współpracują razem, to segmentację rynku też pewnie rozkładają razem i tak:

1. E-500 klasa najtańsza (2 tys)
2. E-330 klasa średnia (3 tys)
3. Panasonic DMC-L1 klasa średnia wyższa (4-6 tys)
4. Olympus E-3 klasa profesjonalna (7-12 tys)

Tylko w takim układzie Panasonic DMC-L1 lokuje się w cenie D200 za samo body, a E-3 w cenie Canona 5d. Oczywiście wszystko bez szkieł.
Szkła mogą kosztować tyle samo co puszka - dobry przykład to E-1, więc cena Panasonic DMC-L1 ze szkłem może sięgać okolic 10 tys.

blady

ps. Homek, już Ci mówiłem - za dużo bro! :wink:

The z00m
28.02.06, 11:07
zoom, ja Ciebie rozumiem, ale się z Tobą nie zgadzam. Jeśli ten zestaw Pana-Leica ma kosztować więcej niż 5D z eLką to kupi to najwyżej kilku oszołomów. Dla nich jest już R-D1 i Digital Modul-R, do których można dokręcać Summicrony i Noctiluxy.

A tak na marginesie, jestem ciewawy dlaczego ludzie kupują Leicę. No bo przecież nie dla jakości odbitek. Czym rózni się Bessa za $700 od M7 za $3500? Czy bokeh obiektywów Leica jest wart $1500 za 50mm f/2? Nie ironizuję, jestem poprostu ciekaw.
No bo gdyby jakość odbitek była priorytetem to Mamiya 7 II (jeśli już musi być dalmierz), za $2400 z obiektywem, zakreśla taaaakie wielkie koła dookoła jakiejkolwiek Leiki :twisted:

A ile kosztują obecnie KOMPAKTY Leica Digilux 2 oraz Panasonic Lumix DMC-LC1 :!: :!: Ponad 6000 zł i nie znalazłbym nawet jednej osoby na tym forum, która wydałaby na te kompakty tyle kasy. Jednak w ofercie Leica oraz Panasonica są i na ebay również bez problemów można je dostać. Waw... czyli ktoś je kupuje...
Kto to kupuje :!: :!: Ludzie, których na to stać. Jeżeli każdego z nas byłoby stać na Canona 1Ds Mark II oraz eLki to już widzę jak wszyscy rzucają się na E-1 nawet z całą gamą szkieł ED.
Dlaczego ludzie kupują sprzęt Leica :?: Dlaczego kupują kołowrotki Schimano? Jakość oraz wytrzymałość. Dlatego, że jakość wykonania tych aparatów oraz ich trwałość są legendarne. Dlaczego wszyscy podniecają się szkłami Zeiss'a ? Dlaczego aparaty z serii M i szkła mające po 30 lat nadal są niezawodne ? Nawet tego nie zauważacie jak nazwa Leica na Was działa. Dlaczego w tym topicu tak wszyscy emocjonują się pojawieniem nowego Panaconica oraz szkła Leica w systemie 4/3? Gwarantowana wysoka jakość, jakość, jakość...

I przestańcie wszystko mierzyć swoją kieszenią... to że nas Polaków nie stać na ten sprzęt nie oznacza, że na zachodzie nie schodzi. Wiecie jaka firma samochodowa odnotowywała zwyżkę sprzedaży, gdy inne dołowały... ano Mercedes i to w klasie S.

Wasze posty są pisane w tonie "podnoszącym na duchu", ku poprawie swojego samopoczucia. Mam aparat w systemie 4/3 i niedługo jak będę chciał to kupię sobie szkło legendarnej firmy Leica. Na dzień dzisiejszy można policzyć na palcach osoby, które posiadają 50-200. Wszyscy już wycenili lustro Panasonica i to w oparciu o informację, że bebechy pochodzą od modelu E-330. Mam nadzieję, że nikt nie myśli, że Leica będzie produkować lustrzankę cyfrową jako konkurencję jakościową oraz przede wszystkim cenową dla E-330 :lol:

Taaaaa, tak samo seria R8/R9 była dla "ludu". Skąd te przypuszczenia, że Leica chce wejść ze szkłami w segment low end? To jakaś paranoja. 3500 zł za takie szkło :lol:

...MaBri napisał, że nie widzi Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. jeśli miałoby kosztować to szkło około 12 000 zł z body za 4000 zł. GDZIE NAPISANO, ŻE Panasonic Lumix DMC-L1 BĘDZIE KOSZTOWAŁ 4000 zł !!! Jest oparty o bebechy E-330 to musi kosztować tyle co E-330. BZDURA.

Troszkę emocjonalnie podszedłem do sprawy, ale to wzajemne ładowanie się przez niektórych strasznie mnie irytuje.

JA TEŻ BYM CHCIAŁ by Panasonic Lumix DMC-L1 kosztował do 4000 zł, a Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. do 3500 zł !!! To moje marzenie. Tylko wiem, że pozostanie niespełnione. Mi to lustro wyjątkowo się podoba, a szkła Leica są dla mnie wyznacznikiem jakości.

Niektórzy piszą, że Leica chce wejść na rynek, nazwijmy to sprzętów popularnych :lol: :lol: Skąd te informacje ??? Panowie analityce wskażcie mi proszę przesłanki, które doprowadziły do tak daleko idących wniosków. Wejście w układ z firmą Panasonic? To bardziej Panasonikowi zależało na wejściu w wyższy segment dzięki prestiżowi Leica. Ktoś zasugerował, że szkła Leica będą tanie tak samo jak lustro Panasonica ponieważ system 4/3 utożsamiany z Olympusem jest tani. Panowie... system 4/3 jest otwarty co nie znaczy, że musi być tani. Kolejny absurd...

PS. Poładujmy się jednak dalej... do premiery rynkowej obu omawianych sprzetów. Po premierze odezwa się zapewne głosy, że spox... tak musiało być i teraz zapewne pojawia się kolejne pozycje dla mniej majetnych :twisted:
I tak do PMA 2007 :twisted:

The z00m
28.02.06, 11:58
Mam nadzieję, że ja się mylę, a Wy macie rację... szczerze. Mam nadzieję, że na rynku lustrzanek cyfrowych zacznie się ruch jak swego czasu na rynku zaawansowanych kompaktów z tym, że za jakością oraz parametrami nie pójdzie super zaporowa cena. Im więcej lusterek w cenie do 4000 zł tym dla nas lepiej.

Dag
28.02.06, 12:05
nie pozostaje nic innego jak postawic zaklad ! 8) kto sie tym zajmie ? a moze u Wiliama Hill'a juz mozna ? ja jestem zdania ze to szklo bedzie kosztowalo nie wiecej niz 3,5 tys pln

The z00m
28.02.06, 12:09
nie pozostaje nic innego jak postawic zaklad ! 8) kto sie tym zajmie ? a moze u Wiliama Hill'a juz mozna ? ja jestem zdania ze to szklo bedzie kosztowalo nie wiecej niz 3,5 tys pln

Podejmuje wyzwanie 8)
Moje ceny (bezpieczny poziom :twisted: ):
- Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. 6000 zł
- Panasonic Lumix DMC-L1 6000 zł

Obym się mylił czego Wam i sobie życzę :roll:

P
28.02.06, 12:09
Po co odrazu tak głośno? :wink:

Dlaczego ludzie kupują sprzęt Leica :?: Dlaczego kupują kołowrotki Schimano? Jakość oraz wytrzymałość. Dlatego, że jakość wykonania tych aparatów oraz ich trwałość są legendarne. Dlaczego wszyscy podniecają się szkłami Zeiss'a ? Dlaczego aparaty z serii M i szkła mające po 30 lat nadal są niezawodne?
:? No własnie to jest nie do pojęcia dla każdego inżyniera. 30to letnie Takumary i Pentaxy są równie niezawodne, trwałe i dobre optycznie (przynajmiej jest między nimi a Leicami mniejsza różnica niż pomiędzy $150 a $1500) a jednak mogą kosztować i kosztują 10-20x mniej.

Nawet tego nie zauważacie jak nazwa Leica na Was działa. Dlaczego w tym topicu tak wszyscy emocjonują się pojawieniem nowego Panaconica oraz szkła Leica w systemie 4/3? Gwarantowana wysoka jakość, jakość, jakość...
A ja bym powiedział: elita,elita, elita. Podświadoma chęć przynależności do elitarnej grupy jest tu katalizatorem. Jakości nikomu bwiem więcej nie potrzeba ponad ZD 14-54. "Wyższość" Leica widzę jedynie w stabilizatorze. Sorry 8) No mooooże jeszcze mechanicznie będzie lepszy...

Niektórzy piszą, że Leica chce wejść na rynek, nazwijmy to sprzętów popularnych :lol: :lol: Skąd te informacje ??? Panowie analityce wskażcie mi proszę przesłanki, które doprowadziły do tak daleko idących wniosków
Może stąd, że rok albo dwa temu niemal straciła płynność finansową? :twisted:

Poładujmy się jednak dalej... do premiery rynkowej obu omawianych sprzetów. Po premierze odezwa się zapewne głosy, że spox... tak musiało być i teraz zapewne pojawia się kolejne pozycje dla mniej majetnych :twisted:
I tak do PMA 2007 :twisted:
Szczerze powiem, że przyszła mi taka myśl do głowy... Mianowicie, że to co pokazano wczoraj nie jest na sprzedaż a na pokaz jedynie. Taka kampania reklamowa, budowanie marki i image'u własnymi rękami...

The z00m
28.02.06, 12:40
A ja bym powiedział: elita,elita, elita. Podświadoma chęć przynależności do elitarnej grupy jest tu katalizatorem. Jakości nikomu bwiem więcej nie potrzeba ponad ZD 14-54. "Wyższość" Leica widzę jedynie w stabilizatorze. Sorry 8) No mooooże jeszcze mechanicznie będzie lepszy...

Co do pierwszej części Twojej wypowiedzi napiszę tylko, że są i tacy. W czym widzę wyższość nowych szkieł Leica nad dotychczasowymi Zuiko... stabilizacja, mechanika, nowocześniejsza kostrucja (wew. ogniskowanie), jeszcze lepsza ostrość oraz kontrast.

Może stąd, że rok albo dwa temu niemal straciła płynność finansową? :twisted:
Straciła bo nie reagowała na zmiany jakie nastąpiły na rynku. Skończyli po części z konserwatyzmem i zaczęli nawet w serii M umieszczać automatykę. Kiedyś nie do pomyślenia.

Szczerze powiem, że przyszła mi taka myśl do głowy... Mianowicie, że to co pokazano wczoraj nie jest na sprzedaż a na pokaz jedynie. Taka kampania reklamowa, budowanie marki i image'u własnymi rękami...

Napewno ma wydźwięk marketingowy. Odnieśli już pewiem sukces... niczego innego nie robimy jak mówimy o obu firmach :twisted:

robin102
28.02.06, 12:45
FAJNIE SIĘ to czyta jak na "prawdziwym' forum , bez bluzgów, bez obrażania sie . Podoba mi się.
Ja sobie tak myślę ,że Leica będzie droga , ale nie tak jak pisze ZOMM oni bokami już robią. Pożyjemy zobaczymy.
W każdym razie jak przegrasz , albo wygrasz zaklad to co ??? gdzie pijemy i co stawiasz , albo my Tobie ????
Już nie jedna firma i nie tylko z branży foto chcąc ratować swoje finanse spuścila z tonu i myśli o mojej małej kasce na ksiażeczce PKO. trochę latek przeżylem i wiem co gadam.
ZOMM to TY wędkujesz bo tak o tych kołowrotkach rzuciłeś ????

robin102
28.02.06, 13:04
The z00m kurde patriotyzm to ,albo skleroza , ale zupełnie zapomniałem ,że gdześ tam w świecie ludzie dobrze zarabiają , czyli zamiast 2-3 tys złotych 2-3 tys. EURO !!!
no i trzeba im jakoś te pieniądze odebrać.

P
28.02.06, 13:21
...W czym widzę wyższość nowych szkieł Leica nad dotychczasowymi Zuiko... stabilizacja, mechanika
To sam napisałem :wink:

nowocześniejsza kostrucja (wew. ogniskowanie)
A 14-54 to niby jakie ma?

jeszcze lepsza ostrość oraz kontrast.
No.... ale szkła jeszcze nie widziałeś 8)

edit...

Zapomnialem o zakładzie...
Stawiam na:
Szkło: 3500-4000
Puszka Panasonic: E330 + [1000,...,1500]
"Kit": 7000

The z00m
28.02.06, 13:24
robin102 kiedyś wędkowałem :lol: Teraz nie mam już na to czasu, a szkoda :cry:

Jak dotąd to jestem zawiedziony PMA 2006. Zobaczymy co przyniosą następne dni.

Bardzo liczę w przyszłości na takie firmy jak Panasonic oraz SONY. To co dzieje się u Canona oraz tym bardziej Nikona to kpina. Odgrzewanie staroci lub wypuszczanie niedopracowanych nowości. Żarty...

Muszą wejść nowi gracze inaczej będziemy skazani na coraz bardziej tandetne sprzęty.

The z00m
28.02.06, 13:35
...W czym widzę wyższość nowych szkieł Leica nad dotychczasowymi Zuiko... stabilizacja, mechanika
To sam napisałem :wink:

nowocześniejsza kostrucja (wew. ogniskowanie)
A 14-54 to niby jakie ma?

jeszcze lepsza ostrość oraz kontrast.
No.... ale szkła jeszcze nie widziałeś 8)

To, że 14-54 nie wyjeżdża wiem. Mam tylko nadzieję, że wew. ogniskowanie stanie się standardem u Olympusa bo swego czasu miałem E-1 z 50-200 i irytowała mnie praca tego szkła szczególnie z założoną osłoną. Niestety musi się to wiązać ze wzrostem rozmiarów i wagi.

Szkło Leica widziałem (by być precyzyjnym) tak jak wszyscy na zdjęciach, ale nie miałem (z wiadomych powodów) i zapewne nie będę miał (z wiadomych powodów) sposobności testowania tego szkła. Po czym mniemam, że parametry optyczne będą wysokie? Bo to Leica... :twisted:

KaarooL
28.02.06, 14:12
- skąd te zachwyty nad nowym obiektywem? stabilizacja zrobi za kogoś udane fotki czy jak?
- ten obiektyw Leica - Panasonic wydaje się nie mieć gwintu na filtr - jakieś jajca czy źle lookam?
- Zuiko 14-54 ma IF, ale objawia się to zasadniczo tym, że front się nie kręci. lufa jednak się wysuwa a w drodze powrotnej zawsze trochę syfu przemyci do środka pod uszczelką. osobiście wolałbym większy gabarytowo obiektyw z którego nic się nie wysuwa

moim zdaniem ten retro aparacik z obiektywem będzie kosztował jakieś 5500 na wjazd a potem potanieje.

ov_Darkness
28.02.06, 14:36
Jak zobaczyłem nową puszkę Pansonia, to musiałem iść zmienić gacie. Od czasu, kiedy pierwszy raz zobaczyłem Contax'a N1, nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia. Jest poprostu piękny.

Jeśli chodzi o ceny, to zakładał się nie będę, ale obstawiam cenę kita w granicach 7k PLN. To raz.

Dwa, nie wierzę, że aparatem za 15tys. można zrobić coś, czego nie można by zrobić aparatem za 1000 (ze szkłem mówię). Sprzęt, jakkolwiek byśmy się nim nie onanizowali, jest jedynie dodatkiem do najdoskonalszej optyki- naszego oka i najdoskonlaszego procesora obrazu- naszego mózgu. I to w nich leży nawet nie 50, ale 90% jakości zdjęcia.
Znam takich, co pokupowali cuda wianki, cyfrówki za 5-6 krotnośc mojej pensji, a zdjecia robią poprostu do ****...
Znam też taką jedną, co zenitem 12xp i heliosem44 wyczarowuje taką magię, że proszę siadać.

Po trzecie.Co do tego, że nie można zarabiać na życie nikonem d70, to z całym szacunkiem the z00m ,ale Ci się chyba przekładnia na realia zjebawszy... :roll:

Ja wiem, że jak siema topowy sprzęt, którego ceny nijak się nie da względami praktycznymi uzasadnić, to się reaguje tak jak Ty i nie mam do Ciebie o to pretensji, bo to całkiem normalne.
Rzebyście widzieli, co się działo na forum ,kiedy kumple moi, testując nóż Mad Doga, wart prawie 3k PLN złamali go pod obciążeniem marnych 100kg. I to statycznym! Straszna była wtedy awantura, również na zagranicznych forach. bo to nie do pomyślenia, że legendarne Mad Dogi, noże najwspanialsze i niezniszczalne, 8'my cud świata się łamią pod obciążeniem, które zniósłby pierwszy lepszy Fallkniven, czy nawet Becker.

Ale nie zmienia to faktu, że nie za uzytkowość, jakość wykonania i materiały się tu płaci. Płaci się za legendę. Za kartę członkowską elitarnego klubu (użytkowników MD nawiasem mówiąc, jest pewnie jeszcze mniej niż użytkowników Leici. W Polsce jest może z 10-15 noży tej firmy).

Jeszcze jednym argumentem, przemawiającym za niewłaściwym skalkulowaniem ceny przez the z00m'a, jest to, że to lustro współpracuje tylkoz kartami SD. Ja wiem, że one są szybkie, małe i wogóle super wypas, ale nie są pro. Ten aparat nie będzie pro. To będzie dobry korpus średniej klasy, z "lekką nutką dekadencji".
A ja dalej czekam na e-30. Uszczelnionego, 7.5MP, magnezowe body. Aparat, który będę mógł zabrać do kopalni... :roll:

insider
28.02.06, 14:39
A ja, gdy juz pojawi sie ten aparacik, chetnie pomacam to cudo. Zobacze tez co moga te obiektywy... Dowiem sie czy Leica chce wypuscic jakies staloogniskowe szklo ( nie lubie zoomow i nie polubie, uzywam ich z koniecznosci,podejrzewam jak wiekszosc) , powaznie sie zastanowie wtedy nad zakupem. Dlaczego? Potrzebuje lekkiego, wygodnego, mocnego, prostego korpusu do street photo. Licze jednak na to, ze Lumixa/Leice bedzie mozna zabrac na deszcz lub snieg. Ja lubie moknac, niestety, aparat nie.

Nie spodziewam sie, ze Leica bedzie tania. I nawet tego nie chce :) Niestety, Olympus ma genialny stosunek ceny do jakosci ale nie wymagajmy by nagle tak samo wypadal Lumix czy Leica...
A szkla Zuiko z wyzeszego segmentu sa drogie. To dlaczego Leica mialaby byc tania?

KaarooL
28.02.06, 15:25
insider:

używam tylko obiektywów zoom, ze świadomego wyboru. nie wyobrażam sobie pracy stałoogniskowcem, chyba że do fotek makro.

nie kumam zachwytów nad stałkami. duża jasność -> ok, ale to skutkuje mniejszą głębią... jeśli miałbym przymykać stałkę dla zwiększenia głębi, to zbliżam się do osiągów dobrego zooma, nie? może do tego klimatu trzeba dojrzeć albo być znudzonym i gonić za odmianą?

jps
28.02.06, 15:55
insider:

używam tylko obiektywów zoom, ze świadomego wyboru. nie wyobrażam sobie pracy stałoogniskowcem, chyba że do fotek makro.

nie kumam zachwytów nad stałkami. duża jasność -> ok, ale to skutkuje mniejszą głębią... jeśli miałbym przymykać stałkę dla zwiększenia głębi, to zbliżam się do osiągów dobrego zooma, nie? może do tego klimatu trzeba dojrzeć albo być znudzonym i gonić za odmianą?

racja :) jezeli juz stalka to taki naleśnik jak Pentax dla wlasnej wygody i do niewielkiego lusterka :) z zoomow to wyskrobalbym nawet na 35-100F2 tylko ze jest za duzy :wink: ale to temat na kilka kolejnych nieprzespanych nocy i bicia sie z myslami czy to mi potrzebne? czy warto? moze kiedys :roll: mam tez inne hobby :) jak dslry spadna do ceny 1000 za body to kupie sobie takiego (obojetnie jaki system) zeby byl maly, mial manuala (bo kto wie co przyniesie przyszlosc idiotlustrzanki z 50 programami tematycznymi), i zeby byla do niego niewielka stalka albo zoomik tak 20-60mm dla malego z F2 :) no i moze jakas niewielka lampa :) moze nawet wbudowana zeby tylko byla wystarczajaco mocna :) pomarzyc można :twisted:

ja obstawiam:

panas body: 3000 zł w ciagu 3 miesiecu od wejscia na rynek
leica szklo: 3500 zł
kit: 4500-5000 :roll:

The z00m
28.02.06, 16:17
Jak zobaczyłem nową puszkę Pansonia, to musiałem iść zmienić gacie. Od czasu, kiedy pierwszy raz zobaczyłem Contax'a N1, nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia. Jest poprostu piękny.

Jeśli chodzi o ceny, to zakładał się nie będę, ale obstawiam cenę kita w granicach 7k PLN. To raz.

Dwa, nie wierzę, że aparatem za 15tys. można zrobić coś, czego nie można by zrobić aparatem za 1000 (ze szkłem mówię). Sprzęt, jakkolwiek byśmy się nim nie onanizowali, jest jedynie dodatkiem do najdoskonalszej optyki- naszego oka i najdoskonlaszego procesora obrazu- naszego mózgu. I to w nich leży nawet nie 50, ale 90% jakości zdjęcia.
Znam takich, co pokupowali cuda wianki, cyfrówki za 5-6 krotnośc mojej pensji, a zdjecia robią poprostu do ****...
Znam też taką jedną, co zenitem 12xp i heliosem44 wyczarowuje taką magię, że proszę siadać.

Po trzecie.Co do tego, że nie można zarabiać na życie nikonem d70, to z całym szacunkiem the z00m ,ale Ci się chyba przekładnia na realia zjebawszy... :roll:

Ja wiem, że jak siema topowy sprzęt, którego ceny nijak się nie da względami praktycznymi uzasadnić, to się reaguje tak jak Ty i nie mam do Ciebie o to pretensji, bo to całkiem normalne.
Rzebyście widzieli, co się działo na forum ,kiedy kumple moi, testując nóż Mad Doga, wart prawie 3k PLN złamali go pod obciążeniem marnych 100kg. I to statycznym! Straszna była wtedy awantura, również na zagranicznych forach. bo to nie do pomyślenia, że legendarne Mad Dogi, noże najwspanialsze i niezniszczalne, 8'my cud świata się łamią pod obciążeniem, które zniósłby pierwszy lepszy Fallkniven, czy nawet Becker.

Ale nie zmienia to faktu, że nie za uzytkowość, jakość wykonania i materiały się tu płaci. Płaci się za legendę. Za kartę członkowską elitarnego klubu (użytkowników MD nawiasem mówiąc, jest pewnie jeszcze mniej niż użytkowników Leici. W Polsce jest może z 10-15 noży tej firmy).

Jeszcze jednym argumentem, przemawiającym za niewłaściwym skalkulowaniem ceny przez the z00m'a, jest to, że to lustro współpracuje tylkoz kartami SD. Ja wiem, że one są szybkie, małe i wogóle super wypas, ale nie są pro. Ten aparat nie będzie pro. To będzie dobry korpus średniej klasy, z "lekką nutką dekadencji".
A ja dalej czekam na e-30. Uszczelnionego, 7.5MP, magnezowe body. Aparat, który będę mógł zabrać do kopalni... :roll:

Tak, tak... a Panasonic Lumix DMC-LC1 mimo, że to tylko kompakt z marnymi 5mln pikseli kosztuje 6200 zł, a startował z blisko 9 000 zł :twisted:

Oczywiście, że Nikonem D70 można zarabiać... tak samo jak gwoździe można wbijać kamieniem. Jakoś nie widuję reporterów z D70 jako podstawowym korpusem. Może dlatego bo ci ludzie dobrze zarabiają, a może dlatego, że pracują na etacie w redakcjach, gdzie jest budżet i można sobie pozwolić na dobry sprzęt. Dziwnym trafem najczęściej focą d2x lub d2h (który przecież ma mniej pikseli nież D70 :-)). Pewnie ci ludzie są snobami, chcą przynależeć do elity reporterów. Chodzi nie tylko o jakość, ale może przede wszystkim wytrzymałość i szybkość. D70 u zawodowego reportera to może występować, ale wyłącznie jako druga puszka. Teraz, po wejściu D200 nawet druga pozycja będzie zajęta.

Sam kiedyś broniłem Canona 20D jako sprzętu nadającego się do reporterki, ale dla fotoreportera nieetatowego. To tak ładnie się nazywa. Dostajesz telefon ze zleceniem i jazda...

Można wozić towar Lublinem lub VW Transporterem T5. Ciekawe, który dłużej bezawaryjnie będzie jeździł :twisted:

Skoro przytoczyłeś przykład z nożem... co powiesz o takiej stali Mictotech lcc? Czy Twoj przykład z nożem był właściwy? Nie do końca jestem przekonany. Porównując modele aparatów D70 oraz d2h widać przecież co czyni tylko jeden z nich zawodową puszką.

Dag
28.02.06, 16:34
Zoom jesli robic porownania wedkarsko/kolowrotkowe to Leice trzeba raczej przyrownac do Daiwy i modeli Turnament, Emblem i innych kultowych bo Shimano (mimo ze sam posiadam biomastera mgs) jednak stawiam nizej
zeby nie bylo mialem tez daiwe juz nie pamietam jaka ale wyprodukowana w szkocji... to byl sprzet ktorym mozna upolowac wszystko co plywa w wodzie, nie do zdarcia!
niestety tez niemam czasu na wedkarstwo i z niechecia ale pozbyl bym sie mojego sprzetu :(

jps
28.02.06, 16:39
Tak, tak... a Panasonic Lumix DMC-LC1 mimo, że to tylko kompakt z marnymi 5mln pikseli kosztuje 6200 zł, a startował z blisko 9 000 zł :twisted:

nie 6200 tylko nieco ponad 5000 :P w stanach 1500$ a na ebay uzywki po maks 800$ to typowy aparat dla snobow :wink:

The z00m
28.02.06, 17:10
Zoom jesli robic porownania wedkarsko/kolowrotkowe to Leice trzeba raczej przyrownac do Daiwy i modeli Turnament, Emblem i innych kultowych bo Shimano (mimo ze sam posiadam biomastera mgs) jednak stawiam nizej
zeby nie bylo mialem tez daiwe juz nie pamietam jaka ale wyprodukowana w szkocji... to byl sprzet ktorym mozna upolowac wszystko co plywa w wodzie, nie do zdarcia!
niestety tez niemam czasu na wedkarstwo i z niechecia ale pozbyl bym sie mojego sprzetu :(

Oj z tym twierdzeniem o kołowrotkach Daiwa się nie zgodzę. Schimano to w wędkarstwie jak najbardziej odpowiednik Leica... Schimano Stella FB 1000/2500/4000. Dobre w tym przypadku musi kosztować, ale kołowrotki kosmos. Są jednak sprzęta dla wybitnych snobów... w wędkarstwie nie widziałem niczego bardziej przesadzonego jak Van Staal VS 100 Gold :twisted:

chomsky
28.02.06, 17:11
Wszelkie ceny za wczesniejsze Panasonico- Leici byly wyssane z palca i dla snobow, zapewne snoby kupowaly to, to i teraz sprzedaja na e- bay.
leica ma klopoty finansowe caly czas. Od lat. I musi przestac byc elitarna.
dlatego zwiazala sie z Panasiem- on tez korzysta z legendy.
R8/9 bylu dosc usterkowe i zawodne, szczegolnie R8. Inne lustra z serii R. po R# tez nie do konca legendarne Seria M jak czytalem tez tak do srodka serii, potem troszke gorzej. Z tymi legendami to ronie. Fakt optyka swietna, podobnie jak Zeiss/Contax. Oczywiscie trafiaja sie perelki za 10-20x mniejsza cene.
Moze The Zoom ma racje, ale to nie Leica to Panasonic.
To nie precyzyjny mechaniczny dalmierzowiec, tylko elektroniczna tandeta i jeszcze przyznali sie do tego. Magia uciekla- bebechy sa z E330, koniec.
Zobaczymy, ja stawiam na cene korpusu 4tys a szkla 4 tys. jak przegram stawiam flaszke, czysta.
Stawiam, bo po cichu licze, ze jak stanieje to kupie dla siebie. Bardzo mi sie podoba.
czesc.ch.

Dag
28.02.06, 18:06
Oj z tym twierdzeniem o kołowrotkach Daiwa się nie zgodzę. Schimano to w wędkarstwie jak najbardziej odpowiednik Leica... Schimano Stella FB 1000/2500/4000. Dobre w tym przypadku musi kosztować, ale kołowrotki kosmos. Są jednak sprzęta dla wybitnych snobów... w wędkarstwie nie widziałem niczego bardziej przesadzonego jak Van Staal VS 100 Gold :twisted:

ale gdy pojawila sie na rynku stella to daiwa miala juz kilka modeli nie do zajechania... zreszta niewazne
a ten Van Staal zwyczajnie brzydki jest :)

gary
28.02.06, 19:13
nie kumam zachwytów nad stałkami
kwestia co kto lubi - ja nie zamierzam wracac do zoomow

jacek2004
28.02.06, 19:18
gary to nie wracaj :wink: nikt cie nie przymusza. Tylko przy Nikonie to kup sobie zawczasu viledę :D

fotomic
28.02.06, 19:42
źródło (http://www.photographyblog.com/images/products/pma_2006/panasonic_dmc_l1_15.jpg)

źródło (http://www.photographyblog.com/images/products/pma_2006/panasonic_dmc_l1_16.jpg)

TO szkło jest ogromne :/

źródło (http://www.photographyblog.com/images/products/pma_2006/panasonic_dmc_l1_14.jpg)

jacek2004
28.02.06, 19:45
Faktycznie ale lufa z tej Leici :shock: ciekawe dlaczego? Przy takich wymiarach to powinna być 14-50mmf2 :wink:

gary
28.02.06, 20:17
jacku nie wiem co to vileda :)

jacek2004
28.02.06, 20:27
jacku nie wiem co to vileda :) hehehe nie jeden nikoniarz (i nie tylko) to mówił :wink: ..... ale do czasu :lol: a potem pucu pucu :wink:

fotomic
28.02.06, 20:37
jacek czy to jest coś związanego ze środkami czyszczącymi i mopem ?

robin102
28.02.06, 21:19
Dag A ja mam Mitchela -modeluzapomnialem rok produkcji 86 zaplaciłem za niego 150$ w 86 roku i przeżyl już u mnie 2 Daiwy , szajs teraz totalny robią . A spininguje w sezonie minimum 3 razy w tygodniu. A i przy okazji robię zdjęcia bobrom, kaczuchom , norkom i wszelakiej maści stworzeniom.
Zom Tego LC1 co piszesz ,że startowal za 9000 zł w tamtym roku moglem kupic za 3600 zł !!!!! -nóweczka z gwarancją i fakturą .więc to tak groźnie nie wygląda z tymi cenami\
ZOMM w Polsce tylko 2 redakcje mają etetowych fotoreporterow , reszta giba na umowę o dzieło i sa na samozatrudnieniu - wiem coś o tym Tych na etatach policzyc można na palcach 2 rąk.

Dag
28.02.06, 21:27
Dag A ja mam Mitchela -modeluzapomnialem rok produkcji 86 zaplaciłem za niego 150$ w 86 roku i przeżyl już u mnie 2 Daiwy , szajs teraz totalny robią . A spininguje w sezonie minimum 3 razy w tygodniu. A i przy okazji robię zdjęcia bobrom, kaczuchom , norkom i wszelakiej maści stworzeniom.

tez mialem mitchela ale nowszy model, quartz czy jakos tak - kosmiczny wyglad :) calkiem fajny byl... :)
fajnie ze masz czas na tyle spiningu, pozazdroscic :P

no i maly offtop sie zrobil :D

wracajac wiec do przemyslen cenowych, sadze ze gdyby Leica zrobila cyfrowy aparat dalmierzowy tylko pod wlasna marka to kosztowal by on kosmiczne pieniadze, ale ten Panas bedzie tanszy

Tadeusz Jankowski
28.02.06, 21:57
Chciałbym podzielić się moimi przemyśleniami w sprawie systemu 4/3.

Panasonic pokazał na PMA 2006 prototyp swojej pierwszej lustrzanki - L1. Wybrał system 4/3. Również wczoraj, czy dzisiaj, (dokładnie nie pamiętam) Leica podpisała odpowiednią umowę o przystąpieniu do systemu - firma będzie produkować we współpracy z Panasonikiem szereg obiektywów systemu 4/3. Wiadomo, co to oznacza, gdy w przedsięwzięcie wkraczają dwie znane firmy, jedna - gigant elektroniczny i w dziedzinie badań i rozwoju (R and D), druga - ikona techniki fotograficznej, najbardziej doświadczona (obok Zeissa) firma w dziedzinie obiektywów na świecie. Ostatnio traciła płynność finansową, ale nie sądze, żeby dano jest umrzeć, ta marka jest cenniejsza od finansów.

Dobrze to wróży dla tego systemu, którego inicjatorem jest Olympus.
Przede wszystkim wzmacnia optymizm, co do przyszłości systemu. Być może nie spełnią się czarnowidztwa Michaela Reichmanna z luminous-landscape.com o rychłym upadku tego systemu (motywuje on swoją przepowiednię pechem Olympusa, który kiedyś poniósł porażkę w lansowaniu systemu połówkowego małoobrazkowego oraz szybkim rozwojem technologii CMOS w segmencie czujników obrazu 24 x 36 mm mających wkrótce wyprzeć system 4/3 z rynku).

Olympus odniósł tu ogromny sukces marketingowy - nie będzie można już twierdzić, że jest mały wybór obiektywów do 4/3, a udział takiej potężnej, bardzo znanej, sprawnej marketingowo firmy, jak Pansonic (Matsuhita), przez swą wielkość odpornej na zawirowania rynkowe, jest solidną gwarancją rozwoju systemu. Nazwa Leica zaś jest na całym świecie kojarzona z prestiżem, wysoką jakością zarówno mechaniki, jak i optyki. No i z ceną, ale za jakość się płaci.

Co prawda ten egzemplarz wystawiony na PMA, to prototyp, ale już dziś wiadomo, że nie jest to kopia E-330, bowiem nie ma dodatkowego czujnika obrazu 8 MPx i ma inny autofokus, nieco inny system podglądu obrazu na matrycy, inny celownik optyczny (mniej o jedno lustro). Także nie wiadomo na pewno, jak będzie się zachowywał nowo skonstruowany obiektyw Leica Vario-Elmarit 14 - 50 mm / F 2,8 -3 ,5 (ekwiwalent 28 - 100 mm w aparacie 24 x 36 mm), czy zachowa w innych kamerach funkcję przeciwdrganiową w pełni, jaką jasność będzie miał celownik optyczny lustrzanki przy obiektywach f 3,5- 5,6, itd, itd.

Myślę, że trzeba pamiętać o tym, że firma Panasonic nie ma żadnego doświadczenia w produkcji lustrzanek, a w produkcji aparatów fotograficznych (kompakty) ma w porównaniu z innymi producentami doświadczenie skromne, choć obwoływana jest przez wielu ekspertów wschodzącą gwiazdą na tym polu.

Warto nadmienić, że body L1 ma moduł odkurzający.

Myślę, że jednym z fundamentalnych powodów zawarcia porozumienia z Panasonikiem był dla Olympusa czujnik obrazu 7,5 MPx określany, jako Live MOS (istnieje jeszcze jedna możliwość - przystępujemy do systemu, ale ty bierzesz nasz sensor). Przypuszczalnie tutaj Olympus uznał wyższość technologii Panasonica nad Kodakiem, jeżeli chodzi o dalszy rozwój. Prawdopodobnie czujnik ten został oceniony jako przyszłościowo tańszy i bardziej obiecujący pod względem pakowania większej ilości pikseli i jednocześnie obniżania szumów, a tym samym zwiększenia dynamiki sensora, czyli zdolności do zarejestrowania dużej rozpiętości tonalnej fotografowanej sceny. Na dzisiaj trendy są takie, że większość kompaktów dobija do granicy 7,1 i 8 Mpx. I to jest całkowicie wystarczające. Być może dla lustrzanek ta granica leży w przedziale 15 - 18 Mpx (to by było bardzo dużo, na pewno znacznie powyżej mozliwości kamer małoobrazkowych) Teoretycznie, ze względu na szum, czujnik 4/3 umożliwia upchnięcie około 31 MPx. Wtedy rozmiary diod światłoczułych na nim były by dokłanie takie, jak na dzisiejszych czujnikach 1/1,8" 7,1 MPx doskonale zdajacych egzamin w kompaktach. Poniewaz dla lustrzanek będa stawiane wymagania wyższe, jesli chodzi o szum, więc można obniżyć tę granicędo 15 - 18 MPx.

Gdyby tak było, to zwolenników 4/3 czekała by świetlana przyszłość.

L1, to lustrzanka przeznaczona dla AMATORÓW.

Wszystko, co powyżej, to jest pewnego rodzaju gdybanie oparte, tak na dobrą sprawę, na ruchomych piaskach, bo nikt nie jest w stanie przewidzieć do końca granic rozwoju.

Pzdr, TJ

The z00m
28.02.06, 22:23
W zasadzie ochłonąłem i na spokojnie mogę powiedzieć, że bardzo ładnie w rękach wygląda... E-330 z podpiętym szkłem Leica 14-50. Zdecydowanie ładniej niż Panasonic z Zuiko 14-54 :twisted:

Fajnie, fajnie... nie pozostaje nam nic innego jak czekać.

insider
28.02.06, 22:55
insider:

Wieksza dyscyplina w budowaniu obrazu. Swiadomosc uzyskanego efektu po pewnym czasie. Po roku, dwoch na pamke wiesz co bedziesz mial w kadrze gdy zalozysz 50 , 80 czy 150. Pomaga przy wymyslaniu zdjec lub przy swiadomosci ustawiania sie np do street photo. Itd. Mowie co jest dla mnie wazne. Innym moze byc to rybka.

nie kumam zachwytów nad stałkami. duża jasność -> ok, ale to skutkuje mniejszą głębią...

Czasem o te glebie chodzi. Ja tam nie lubie jak jest wszystko ostre. Chyba, ze pejzaz.Ale to i tak musisz przymknac.

jeśli miałbym przymykać stałkę dla zwiększenia głębi, to zbliżam się do osiągów dobrego zooma, nie?

Lepiej moc przymykac stalke niz nie moc otworzyc zooma.

może do tego klimatu trzeba dojrzeć albo być znudzonym i gonić za odmianą?

Moze. Nie wiem. Kwestia nawykow i co kto lubi? Mam i stalki i zoomy i ciesze sie, ze do okolicznosci moge dobrac metode. Rzecz w tym, ze czesciej wybieram... stalke. I tyle :)

gary
28.02.06, 23:26
Wieksza dyscyplina w budowaniu obrazu. Swiadomosc uzyskanego efektu po pewnym czasie. Po roku, dwoch na pamke wiesz co bedziesz mial w kadrze gdy zalozysz 50 , 80 czy 150.
i to sa dokladnie rowniez moje powody wyboru stałek
pozdrowka

ov_Darkness
1.03.06, 00:26
[OT Mode On]
Ja nie twierdzę, ze d70'ka jest super hiper sprzętem do reporterki, bo nie jest. Ale IMO spokojnie da radę. Jakoś widziałem fotoreporterów wyboczej z d30' kami Canona i zdjęcia się pojawialy potem w gazecie.

Microtech LCC. Projekt Lightfoot'a, stal, zaleznie od wersji i daty produkcji 154CM lub S30V, urzekająca mechanika w wersji D/A. Bolstery tytan, okładziny CF lub micarta. Przepiękny nóż, jak wszystko, co nosi logo z rekinem... Moje (na razie) niespełnione marzenie. Folder ostateczny. Wiem natomiast i to z pierwszej ręki, że skomplikowana mechanika Microtech'ów często się psuje. Częściej, niżby ktokolwiek chciał przyznać. Generalnie rzecz biorąc, kolekcjonerska maszyna. Do używania raczej manual.
Gdyby ktoś potrzebował, to zapraszam na priv.
[OT Mode off]

Joki
1.03.06, 11:34
...nie 6200 tylko nieco ponad 5000 Razz w stanach 1500$ a na ebay uzywki po maks 800$ to typowy aparat dla snobow...
Myślę, że L1 tez jest kierowany do tej samej grupy odbiorców, którzy mają grubą kasę i chcą płacić za stylowy wygląd, który jest dla nich najwazniejszy. Znam takiego jednego typa. Obraca milionami funtów (swoich) i dla niego liczy się wyłącznie styl. Kupi każdy, choćby najgorszy technicznie sprzet o ile ma stylowy i niepretensjonalny wygląd. U niego wszystko jest stylowe. Kiedy wchodzi się do mieszkania, za którego wynajem pobiera 4000 funtów tygodniowo, to szczęka opada a po bliższym przyjrzeniu okazuje się, że to "szajs" w ładnym opakowaniu.

...Faktycznie ale lufa z tej Leici Shocked ciekawe dlaczego? Przy takich wymiarach to powinna być 14-50mmf2...
Ze zdjęć wygląda na to, że mordka się nie wysuwa? Może dlatego?

Tak BTW: to podoba mi się bardzo wyciągnięcie własciwie wszystkich funkcji na wierzch. Bez wchodzenia do menu można ustawić wszystko co potrzebne, każda funkcja odrębnym przyciskiem/pokrętłem.
Stawiam na 10000PLN za kit z tym szkłem.

The z00m
1.03.06, 16:46
[OT Mode On]
Ja nie twierdzę, ze d70'ka jest super hiper sprzętem do reporterki, bo nie jest. Ale IMO spokojnie da radę. Jakoś widziałem fotoreporterów wyboczej z d30' kami Canona i zdjęcia się pojawialy potem w gazecie.

Microtech LCC. Projekt Lightfoot'a, stal, zaleznie od wersji i daty produkcji 154CM lub S30V, urzekająca mechanika w wersji D/A. Bolstery tytan, okładziny CF lub micarta. Przepiękny nóż, jak wszystko, co nosi logo z rekinem... Moje (na razie) niespełnione marzenie. Folder ostateczny. Wiem natomiast i to z pierwszej ręki, że skomplikowana mechanika Microtech'ów często się psuje. Częściej, niżby ktokolwiek chciał przyznać. Generalnie rzecz biorąc, kolekcjonerska maszyna. Do używania raczej manual.
Gdyby ktoś potrzebował, to zapraszam na priv.
[OT Mode off]

No tnx... tak spytałem. Ciekawy byłem Twojej opinii. Sry, ale chciałem sprawdzić Twoją wiedzę :-) Często ludzie piszą w oparciu o cennik nie zaś wiedzę praktyczną.

Osobiście nie czuję potrzeby noszenia przy sobie innej stali jak paru złotych w bilonie, kluczy od domu/samochodu i przede wszystkim Leatherman'a Ti 8) Pozdrawiam...

jacek2004
1.03.06, 18:06
A Panowie to z Kielc, że tak ciągle o scyzorykach ... :wink:

fotomic
1.03.06, 19:03
hmmmmmmmmm..................

źródło (http://img504.imageshack.us/img504/4048/panasonicfl502ym.jpg)

The z00m
1.03.06, 19:11
A Panowie to z Kielc, że tak ciągle o scyzorykach ... :wink:

Nazwanie mojego Leatherman'a Charge Ti scyzorykiem jest nieporozumieniem :twisted: 8)

Lakuta
1.03.06, 19:49
raczej Panowie z kombinerkami :D
Wole Gerbery :)
czy ta lampka będie działać z Olkiem?

Draxan
1.03.06, 19:59
bedzie, wyglada prawie jak FL-50 i nawet to ma podpisane pod zdjeciem :D

Zrozumcie wszystko co wypuszczaja w E-Systemie bedzie ze soba wspolpracowac takie byly zalozenia tego systemu, i takie sa nadal, (oczywiscie sa pewne wyjatki, np baterypack) jesli chodzi o OIS z tego co wyczytalem ma dzialac ciagle, w starych body olympusa

jacek2004
1.03.06, 20:02
czy ta lampka będie działać z Olkiem? stopka L1 wygląda łudząco podobnie do stopek Olka, Panasonik nie oferował do tej pory stopek z TTLem więc jest szansa że lampka z fotki będzie działała z E systemem. Wyglada ona na nieco okrojoną FL-50 brakuje złacza do tzw zespołu wysokiego napięcia, więc może będzie tańsza niż FL-50 a moc powinna mieć podobną.

No i jeśli nie ma złączni do wspomnianego zespołu wysokiego napięcia to znaczy że dedykowana jest do segmentu AMATORSKIEGO.

MaBri
1.03.06, 20:47
W zasadzie ochłonąłem i na spokojnie mogę powiedzieć, że bardzo ładnie w rękach wygląda... E-330 z podpiętym szkłem Leica 14-50. Zdecydowanie ładniej niż Panasonic z Zuiko 14-54 :twisted:

Fajnie, fajnie... nie pozostaje nam nic innego jak czekać.

To dobrze, że ochłonąłeś, bo ja ci gadania bzdur (tak jak ty mnie) nie zarzucałem, aczkolwiek nie znając cen na sprzęt Panasonia i Leici - można by było się o to pokusić.

P
1.03.06, 23:17
...Być może nie spełnią się czarnowidztwa Michaela Reichmanna z luminous-landscape.com o rychłym upadku tego systemu ...
Czy się spełnią, nie wiadomo :wink: ale sam zainteresowany przyznał wczoraj, że się pomylił 8)
http://luminous-landscape.com/forum/index.php?showtopic=10233&st=0&p=59248&#entry59248

Tadeusz Jankowski
3.03.06, 21:55
P,
Przeczytałem bicie się w piersi Reichmanna. Odwołał on swoje proroctwo, co do zaniku systemu 4/3, ale upiera sie przy opinii, ze system ten, to nie to, ponieważ nie przyniósł oczekiwanego znacznego zmniejszenia rozmiarów korpusow i obiektywów oraz, ze dotychczasowe lustrzanki 4/3 dają pliki poniżej 11 MPx, podczas gdy duże agencje wymagają zdjęć w plikach powyżej 11 Mpx, a więc zdjęcia z systemu 4/3, jak na dzisiaj, w żadnym razie nie znajdują uznania na rynku obsługiwanym przez te agencje (zawodowcy i freelancers).
Może, jak pisze R., system zostanie polubiany przez fotografów weselnych i innych marginalnych. W każdym razie, dalej sugeruje R. - system nigdy nie przeskoczy lustrzanek o wspołczynnikach 1,5, 1,6 i lustrzanek FF - Full Frame (24x36 mm), zajmie tylko należną mu niszę na rynku.
Mi sięwydaje, ze R. jednej sprawy nie uwzględnił w swojej błędnej prognozie, a mianowicie dzisiaj dowolne laboratorium i dowolny prywatny posiadacz drukarki mogą wykonywać odbitki wysokiej jakości z lustrzanki o dowolnym formacie matrycy obrazowej. Maszyny wywołujące i kopiujące dawniej musiały być przystosowane do danego formatu i to było istotnym ograniczeniem, a także ówczesna niska jakość odbitek z formatu połówkowego 18x24 mm lansowanego przez Olympusa.
Niemniej jednak, jak na dzisiaj, co do systemu 4/3, to wygląda na to, że zostanie systemem dla ambitnych amatorów. Bardzo dobrym systemem, stosunkowo lekkim, stosunkowo tanim, dającym bardzo dobrą jakość zdjęć, znacznie lepszą niż dawniejsze odbitki z filmu małoobrazkowego zawodowego. Ale kto wie, co przyniesie przyszłość, może te przewidywania są minimalistyczne?
Pzdr, TJ

andytown
4.03.06, 09:11
A według mnie 4/3 powinien gryść rynek reporterski.. ma on tutaj parę zalet, które mogą okazać niezwykle istotne w porównaniu z innymi sytemami.... a to dzięki mnożnikowi x2 i mnogości jaśniejszych szkiełek o 1 działkę od konkurencji przy tych samych rozmiarach - patrz Nikon 70-200 f;2,8 -35-100 F:2,0 i tak dalej.. lub znacznie mniejszych rozmiarach przy tym samym świetle... sądze ze 35-100 f:2,8 powinno się szybko pojawić na rynku (ale moim zdaniem będzie to duża strzelba 22-90 f:2,8 -taka fantazja do współpracy z 90-250)

robin102
4.03.06, 13:47
Tadeusz napisał : "Niemniej jednak, jak na dzisiaj, co do systemu 4/3, to wygląda na to, że zostanie systemem dla ambitnych amatorów. Bardzo dobrym systemem, stosunkowo lekkim, stosunkowo tanim, dającym bardzo dobrą jakość"

I tak niech będzie i tak niech zostanie i za to lubię olympusa - wszystko co najlepsze dla amatorów !!!!

fotomic
4.03.06, 17:58
Ok trochę news :)

Wywiad z Panami od Panasa.
http://www.letsgodigital.org/en/news/articles/story_6783.html

W skrócie
konkurencja : D200, 30D
na rynku i cena : koło Potokina(czyli na jesieni).

Planowana jest produkcja kolejnych szkiełek Leica, ale nie koniecznie ze stabilizacją :) . Te ze stabilizacją są dla ludzi bardziej majętnych :)

jps
4.03.06, 21:32
Ok trochę news :)

Wywiad z Panami od Panasa.
http://www.letsgodigital.org/en/news/articles/story_6783.html

W skrócie
konkurencja : D200, 30D
na rynku i cena : koło Potokina(czyli na jesieni).

Planowana jest produkcja kolejnych szkiełek Leica, ale nie koniecznie ze stabilizacją :) . Te ze stabilizacją są dla ludzi bardziej majętnych :)

czyli okolo 6k za kit :twisted:

deeper
4.03.06, 21:39
Kurcze, no jestem niezwykle zadowolony z faktu, ze panasqnik brnie w 4/3.
Dla mnie jest nie istotne czy sie polacza, czy olek zniknie a pana zostanie czy na odwrot... wazne, ze system sie rozwija, a wlasnie to w lustrach sie liczy.
Inwestuje sie w system, a nie w "aparat".
Bede mial szkielka, kupuje inne body, szkielka zostaja...
A teraz coraz wiecej tego :D

P
14.03.06, 10:03
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4065
Kilka wyjątków poniżej.

W tej chwili cyfrówki są drugim priorytetem firmy po telewizorach plazmowych. Biorąc pod uwagę potencjał finansowy i technologiczny japońskiego giganta może to oznaczać wiele ciekawych nowych produktów. :)

Lumix L1 jest duży, nawet bardzo duży. Jednak po wzięciu go do ręki byliśmy pozytywnie zaskoczeni jego wagą - aparat sprawia wrażenie solidnego, ale jest dość lekki, zwłaszcza biorąc pod uwagę gabaryty.

Bardzo pozytywnie zaskoczył nas wizjer pierwszej lustrzanki cyfrowej marki Panasonic. Mimo że to właśnie układ celownikowy jest jedną z dwóch rzeczy, które L1 ma wspólne z Olympusem E-330 (drugą jest ultradźwiękowy filtr czyszczący matrycę) obraz w wizjerze jest znacznie jaśniejszy niż w E-330 (takie przynajmniej było nasze subiektywne wrażenie bez możliwości bezpośredniego porównania obu aparatów). Prawdopodobnie jest to skutek rezygnacji przez Panasonika z drugiej matrycy umożliwiającej podgląd na żywo bez konieczności podnoszenia lustra - półprzepuszczalne lustro kierujące obraz do CCD znajdujące się w układzie optycznym E-330 "zjada" trochę światła.

Niestety z korpusami Olympusa będzie działał tylko jeden tryb Mega O.I.S. - ciągłej stabilizacji obrazu. Natomiast z Panasonikiem L1 będzie można skorzystać również z trybu stabilizującego obraz dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki.

MaBri
14.03.06, 15:32
Europejska premiera L1

Tak patrząc na zdjęcia aparatu z góry, przynajmniej jak dla mnie brakuje górnego monochromatycznego wyświetlacza.

Słoń
14.03.06, 16:15
Mnie ciekawi w jaki sposób bedzie ustawiało się przysłonę po podpięciu szkła Zuiko do tej puszki?

źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/lumix_l1_tyl.jpg)
Tym pokrętełkiem powyżej wybieraka?

Lakuta
14.03.06, 16:42
Europejska premiera L1

Tak patrząc na zdjęcia aparatu z góry, przynajmniej jak dla mnie brakuje górnego monochromatycznego wyświetlacza.

Może i brakuje, ale tylko pozornie, bo jak zresztą zauważyli na fotopolis to jest trochę inny styl myślenia, dzięki manualnemu pokrętłu przysłony i czasu, wystarczy rzucić z góry okiem na aparat, żeby było wiadomo co ustawiłeś. To bardzo dobry rozwiązanie szczególnie dla tradycjonalistów :wink:

robin102
15.03.06, 09:19
Górny wyświetlacz powinien być w każdej lustrzance , ja go mam nawet w kompakcie C5050 , bez sensu ,że nie montują go w lustrach.Porażka świadcząca o amatorskiej dedykacji aparatu.

Joki
15.03.06, 10:49
Piękno w prostocie... Jak napisał Lakuta, wyświetlacz górny jest w nim zupełnie zbędny. Niby co miałby pokazywac, skoro wszystko od razu widać, bo jest na oddzielnych pokrętłach i przełącznikach? Dla mnie bomba.

grizz
15.03.06, 10:52
Górny wyświetlacz powinien być w każdej lustrzance , ja go mam nawet w kompakcie C5050 , bez sensu ,że nie montują go w lustrach.Porażka świadcząca o amatorskiej dedykacji aparatu.

Powiedz to użytkownikom d5d i d7d ;)

Sorki, ale jeżeli wszystko widze po pokrętłach to po co mi wyświetlacz jeszcze raz to samo ma pokazywać?

Rafał Czarny
18.03.06, 01:23
http://www.pstryk.com.pl/opis.php/4380

Nawet legendarna Leica zaczyna wędrować ku strzechom. 3 tys. za kamerkę z 8 mln pxl matrycą to już nie jest zaporowa cena.

Hal
21.03.06, 19:54

Nawet legendarna Leica zaczyna wędrować ku strzechom. 3 tys. za kamerkę z 8 mln pxl matrycą to już nie jest zaporowa cena.

Jak dla mnie to żadna tam strzecha :cry:... trzy koła za "mydelniczkę" :shock:

robin102
21.03.06, 20:21
RAFALE skąd te dane ,że leica ma kosztować 3000 zł , to by było bardzo miło z ich strony.
Grizz - apart musi mieć górny wyświetlacz , tak jak piwo powinno sie rozlewać tylko do butelek i do beczek.
albo to kwestia przyzwyczajenia z mojej strony , a z ICH kwestia oszczędnośc i marketingowego chwytu żebym kiedyś wreszcie kupił ten z wyświetlaczem na dachu.

Rafał Czarny
21.03.06, 21:40
Robin. W tym sklepie jest taka cena. Kliknij na link.

blady
21.03.06, 21:48
Robin. W tym sklepie jest taka cena. Kliknij na link.

Nie ta cena, nie ta Leica... :?

Rafał Czarny
22.03.06, 09:05
Mnie firma Leica nie rusza. Nigdy bym nie zapłacił dwa, czy trzy razy tyle tylko za to, że na puszcze jest prestiżowy napis.

Smerf Maruda
22.03.06, 16:57

Ta (http://www.pstryk.com.pl/opis.php/375) lustrzanka też jest dla amatorów, prawda? ;-)

robin102
22.03.06, 18:41
lgrabun C5050 to nie lustrzanka , a jednak wyświetlacz dachowy ma co by nie mówić to amatorski sprzęt jaki i cały E system. Dla mnie brak wyświetlacza to porażka. Mam lustrzankę analogową minolty - wyświetlacz jest , w kompakcie C5050 jest , a w E -300 NIET !!! ja używam niestety wszystkich tych aparatów przemiennie i brak wyświetlacza w E 300 doprowadza mnie do białej gorączki. Ile już ujęć skicholilem przez brak tego malutkiego LCD .Nie widzę szybko jakie mam iso, jaką korekcje ekspozycji , jak mam lampę ustawioną - jaki tryb , krótko mówiąc do ****. No jakbym używalł jednego aparatu to też bym pewnie mówił ,że może być bezzzzz.

Smerf Maruda
22.03.06, 20:20
Dla mnie brak wyświetlacza to porażka. Mam lustrzankę analogową minolty - wyświetlacz jest , w kompakcie C5050 jest , a w E -300 NIET !!! ja używam niestety wszystkich tych aparatów przemiennie i brak wyświetlacza w E 300 doprowadza mnie do białej gorączki. Ile już ujęć skicholilem przez brak tego malutkiego LCD .Nie widzę szybko jakie mam iso, jaką korekcje ekspozycji , jak mam lampę ustawioną - jaki tryb , krótko mówiąc do ****. No jakbym używalł jednego aparatu to też bym pewnie mówił ,że może być bezzzzz.

[1]. To może E-300 po prostu nie jest aparatem dla Ciebie. Ludzie przecież go kupują świadomi tego, że wyświetlacza nie ma - widać nie każdy czuje potrzebą posiadania rzeczonego.

[2]. Ja mam E-1, nie trzymałem E-300 w rękach, ale podejrzewam, że po złapaniu ostrości na matówce wyświetlają się parametry ekspozycji, dokładnie tak, jak u mnie. (jak tak patrzę sobie na to E-300, to chyba można parametry zmieniać kadrując przez wizjer, palcem jedynie kręcąc takim kółeczkiem, mylę się?)

[3]. Zdajesz sobie sprawę, że tutaj (http://www.dpreview.com/news/0602/panasonic/dmcl1-02.jpg) wszystkie parametry są widziane na górze aparatu/obiektywie? Czy w takim układzie ważne jest, czy to wyświetlacz, czy pokrętła?

Tak czy siak -- dyskusja czysto akademicka, bo każdy ma inne potrzeby. Nie podoba mi się jedynie kategoryczne stwierdzenie, że brak wyświetlacza umieszcza aparat w kategorii aparatów amatorskich, co dla, na przykład, wspomnianej już Minolty 7D jest dość krzywdzące, bo to sprzęt w pełni profesjonalny.

I tyle.

Rafał Czarny
22.03.06, 20:28
A mnie brak górnego wyświetlacza tak bardzo nie przeszkadza. Wszystkie podstawowe informacje mam w wizjerze - wartość przysłony, czas naświetlania, rodzaj pomiaru światła, sposób działania autofokusa, korekcję ekspozycji. Po naciśnięciu przycisków "podkciukowych" widać nawet WB w kelwinach i wartość ISO. Bez odrywania oka od celownika. W moim analogu większość informacji jest na górnym wyświetlaczu, a niewiele jest w wizjerze. A ja wolę mieć więcej w wizjerze.

Rafał Czarny
12.04.06, 14:37
Więcej informacji w tekście z Fotopolis:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4184

robin102
12.04.06, 17:37
lgrabun śmiem twierdzić ,że E300 czy też E500 to zacny aparat i nie cełem bylo moim go komuś obrzydzić bo sam mam takowy i jestem bardzo zadowolony z niego , mam też E1 (od niedawna) i moim zdaniem wyświetlacz być powinien. Zwłaszcza ,że producenta kosztuje tyle co opakowanie fistaszków. Problemu nie ma jak się używa jednego sprzetu to sie człowiek z nim żżywa i wszystko zna na pamieć.
Jak przemiennie to nawet położenie i kolejność informacji podawana w wizjerku nie jest bez znaczenia. W E-1 poziomo, w E300 pionowo , a jak w E 500 bo już zapomniałem.
No fakt za kategorycznie się wyrazilem i nie podkresliłem dobitnie ,że chodzi o moje subiektywne odczucie, a nie jedną jedynie słuszną opinnię.

jps
22.06.06, 08:51
Czytałem, że już pewna cena wyjściowa w Japoni to na nasze 7000 zł za kit. Zakładając, że za obiektyw policzą sobie przynajmniej 3500 zł to cena body wychodzi na przyzwoitym poziomie. ;)

Fajnie, że będzie polskie menu i możliwość wyboru proporcji kadru 4:3, 3:2, 16:9. Ta możliwość zmiany kadrów to chyba na pohybel malkontentom, którzy mają problemy w labie. ;)