Zobacz pełną wersję : Usterka E10 !!! pomocy
Mam poważny problem z E10,jak do tąd nie było z tym aparatem problemów do wczoraj.Podczas wykonywania fotografii aparat przestał widziec
Wszystkie funkcje działają,jednak nic nie widac w celowniku ,ani na wyswietlaczu.Normalnie przy wyłaczonym aparacie było widac przez celownik obraz z lustra ,rozjasniał sie po włączeniu,Teraz jest czarno jak przy założonym deklu.Mam pytanie jaka może to byc usterka i przyczyna.
Serdecznie dziekuje z góry za okazana pomoc
Kiedyś mojemu koledze w E-10 zamknęła się migawka w obiektywie dając taki objaw--zapłacił za naprawę 700zł niestety (ale wtedy E-10 kosztował 7tys)... --pozdrawiam
Urwana migawka koszt naprawy ok 470zł, ma zywotnosc 20.000 klapnieć, koniec tematu. :?
Też mi się tak widzi ,ze to problem migaweczki. Poszukaj w niezależnych serwisach -może będzie taniej.
Jack11,
dokladnie taka sama sytuacje mialem niedalej, jak 3 miesiace temu. Okazalo sie, ze mechanizm migawki zostal uszkodzony. Aparat wyslalem do serwisu Olympusa.Koszt naprawy - bagatelka - 238,-€! . Musze jednak przyznac, ze po tej naprawie wszystko dziala jak nowe. No, ale koszt naprawy potezny, szczegolnie, jezeli wezmie sie pod uwage, ze E-10 mozna z drugiej reki nabyc za nieco mniej, jak koszt tej naprawy migawki. No tak, ale sentymenty maja tez swoje prawa, ktore niekiedy kosztuja.
Pozdrawiam,
excel
To chyba go lepiej za kilka stówek sprzedać na czesci dla jakiegoś ludzika co się w serwisowanie bawi , a kupić tanio np E300 lub E500
Dziekuje za pomoc w zlokalizowaniu usterki,a teraz ceny:
Serwis Olympus cena naprawy 1300zł,czs naprawy 4 tygodnie ,jak dobrze pójdzie.
C.S.I Foto i Video Warszawa ul.Żytnia 15 cena 610zł i czas oczekiwania 4 dni.
Jack11,
okazuje sie, ze Olympus nie bawi sie w wywazenie kosztow serwisowych do np. sredniej krajowej zarobkow danego panstwa, tylko leci rowno, wg wczesniej odgornie ustalonych norm, a wydluzanie okresu naprawy dzielnie w tym pomaga. Mozemy jedynie ponarzekac, aby ulzylo.
Pozdrawiam,
excel
W niedziele spotkało mnie to samo, robie zdjęcie i szok. Dzisiaj go oddałem do naprawy, tam gdzie oddałem nie wymieniają migawki tylko mają na to "własny patent" jak to ujeli ale za to wyniesie mnie to tylko 305 pln- zobaczymy co z tego wyjdzie ale właściwie na wejściu wiedzieli o co chodzi bo to czesta przypadłość...
Witam.
Mam pytanie ?czy aby jesteś pewny co do jakości naprawy.Wiem bywaja różne patenty,ale czasami te patenty robią wiecej szkody.Początkowo moze to i działa,ale co póżniej?Wole autoryzowane serwisy.
Wielu sukcesów życze
no narazie czekam na efekt w piatek mam olka odebrać, zobaczymy jak bedzie to raczej pewne miejsce i jakoś mam do nich zaufanie -przynajmniej narazie, a z tego co mówili to częsta przypadłość.
ale sajgon... dziś poszedłem po olka do serwisu i okazało się ze oprócz migawki poszedł AF, kicha ale troche podejrzane ze w jednym momencie-teoretycznie jedno do drugiego ma sie nijak. i z tego co sie dowiedziełem nastał ciężki czas dla e-10-tek i 20-tek - do tego serwisu trafiaja od jakiegos czasu 1-2 aparaty tygodniowo :( ...
olek sprawny, jednak AF działał i nic mu nie dolegało-urwany kawałek migawki wpadł w ślimak AF i go zablokował, w sumie naprawa migawki 320 pln, gwarancja na 6 miesięcy. uf dobrze ze olek wrócł ...