PDA

Zobacz pełną wersję : Usterka E10 !!! pomocy

Jack11
25.02.06, 18:11
Mam poważny problem z E10,jak do tąd nie było z tym aparatem problemów do wczoraj.Podczas wykonywania fotografii aparat przestał widziec
Wszystkie funkcje działają,jednak nic nie widac w celowniku ,ani na wyswietlaczu.Normalnie przy wyłaczonym aparacie było widac przez celownik obraz z lustra ,rozjasniał sie po włączeniu,Teraz jest czarno jak przy założonym deklu.Mam pytanie jaka może to byc usterka i przyczyna.
Serdecznie dziekuje z góry za okazana pomoc

irek50
25.02.06, 18:28
Kiedyś mojemu koledze w E-10 zamknęła się migawka w obiektywie dając taki objaw--zapłacił za naprawę 700zł niestety (ale wtedy E-10 kosztował 7tys)... --pozdrawiam

tymin3
26.02.06, 13:17
Urwana migawka koszt naprawy ok 470zł, ma zywotnosc 20.000 klapnieć, koniec tematu. :?

robin102
26.02.06, 15:50
Też mi się tak widzi ,ze to problem migaweczki. Poszukaj w niezależnych serwisach -może będzie taniej.

excel
27.02.06, 10:59
Jack11,

dokladnie taka sama sytuacje mialem niedalej, jak 3 miesiace temu. Okazalo sie, ze mechanizm migawki zostal uszkodzony. Aparat wyslalem do serwisu Olympusa.Koszt naprawy - bagatelka - 238,-€! . Musze jednak przyznac, ze po tej naprawie wszystko dziala jak nowe. No, ale koszt naprawy potezny, szczegolnie, jezeli wezmie sie pod uwage, ze E-10 mozna z drugiej reki nabyc za nieco mniej, jak koszt tej naprawy migawki. No tak, ale sentymenty maja tez swoje prawa, ktore niekiedy kosztuja.

Pozdrawiam,
excel

robin102
27.02.06, 11:19
To chyba go lepiej za kilka stówek sprzedać na czesci dla jakiegoś ludzika co się w serwisowanie bawi , a kupić tanio np E300 lub E500

Jack11
28.02.06, 00:23
Dziekuje za pomoc w zlokalizowaniu usterki,a teraz ceny:
Serwis Olympus cena naprawy 1300zł,czs naprawy 4 tygodnie ,jak dobrze pójdzie.
C.S.I Foto i Video Warszawa ul.Żytnia 15 cena 610zł i czas oczekiwania 4 dni.

excel
28.02.06, 01:31
Jack11,

okazuje sie, ze Olympus nie bawi sie w wywazenie kosztow serwisowych do np. sredniej krajowej zarobkow danego panstwa, tylko leci rowno, wg wczesniej odgornie ustalonych norm, a wydluzanie okresu naprawy dzielnie w tym pomaga. Mozemy jedynie ponarzekac, aby ulzylo.

Pozdrawiam,
excel

leoo
25.04.06, 18:47
W niedziele spotkało mnie to samo, robie zdjęcie i szok. Dzisiaj go oddałem do naprawy, tam gdzie oddałem nie wymieniają migawki tylko mają na to "własny patent" jak to ujeli ale za to wyniesie mnie to tylko 305 pln- zobaczymy co z tego wyjdzie ale właściwie na wejściu wiedzieli o co chodzi bo to czesta przypadłość...

Jack11
25.04.06, 19:58
Witam.
Mam pytanie ?czy aby jesteś pewny co do jakości naprawy.Wiem bywaja różne patenty,ale czasami te patenty robią wiecej szkody.Początkowo moze to i działa,ale co póżniej?Wole autoryzowane serwisy.
Wielu sukcesów życze

leoo
26.04.06, 11:58
no narazie czekam na efekt w piatek mam olka odebrać, zobaczymy jak bedzie to raczej pewne miejsce i jakoś mam do nich zaufanie -przynajmniej narazie, a z tego co mówili to częsta przypadłość.

leoo
28.04.06, 23:35
ale sajgon... dziś poszedłem po olka do serwisu i okazało się ze oprócz migawki poszedł AF, kicha ale troche podejrzane ze w jednym momencie-teoretycznie jedno do drugiego ma sie nijak. i z tego co sie dowiedziełem nastał ciężki czas dla e-10-tek i 20-tek - do tego serwisu trafiaja od jakiegos czasu 1-2 aparaty tygodniowo :( ...

leoo
9.05.06, 20:08
olek sprawny, jednak AF działał i nic mu nie dolegało-urwany kawałek migawki wpadł w ślimak AF i go zablokował, w sumie naprawa migawki 320 pln, gwarancja na 6 miesięcy. uf dobrze ze olek wrócł ...