PDA

Zobacz pełną wersję : Sikorka Modra...

nurek
24.02.06, 19:48
Cześć,

Przedstawiam kolejne zdjęcie zrobione przez moją żonę.
Oto Sikorka Modra. Powiem szczerze że dziewczyna mnie zaskakuje. Mam nadzieje że Wam również się spodoba. Jak zwykle bardzo proszę o ocenę.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/sikorata.jpg)

blady
24.02.06, 21:01
No, Nurek... kup żonie E-1 na jakąś najbliższą okazję!
- żebyście nie musieli sobie wyrywać puszki z rąk... ;)

Powiem tak, można się przyczepić do tego zdjęcia, a że to gałązka z głowy wyrasta, a to że po prawej stronie kijek nie jest prosty ale... to są mało istotne bzdety jak dla mnie.

To zdjęcie jest tak sympatyczne i chyba najlepsze z Waszej Ptasiej Galerii Sikorek :) Bardzo sympatyczne przez kolce które kojarzą mi się z otwartymi ptasimi dziubkami, co powoduje, że tak jakby było więcej sikorek na zdjęciu wołajacych "jeść, jeść" a jedna ciekawska zawieruszła się z przekrzykwionym łebkiem...

pozdrowionka
b.

nurek
24.02.06, 23:45
No, Nurek... kup żonie E-1 na jakąś najbliższą okazję!
- żebyście nie musieli sobie wyrywać puszki z rąk... ;)

Dzięki blady. Narobiłeś mi kłopotu! Dziewczyna sobie wzięła do serca i co ja teraz biedny mam zrobić :D. A jeszcze w dodatku niedługo ma imieniny :wink:
Masz rację że gałązka jakby z głowy wyrasta...
Dziękujemy za komentarz.

ps. jutro idę urżnąć gałązkę :twisted:

kasprzyk
25.02.06, 10:07
Witam

Dla mnie te kolce wprowadzają dużo grozy .. - jakby ptaszek miałbyć zaraz stracony ;) Ponieważ na forum jestem od niedawna, a fotografowaniem (b. amatorskim ;) ) zajmuje się krótko - proszę nie brać sobie tego do serca :) Na razie moim szczytem marzeń jest zrobienie takiego zdjęcia - bardzo mi się podoba!

Proszę mi powiedzieć - z jakiej odległości jest ten ptaszek "ściągnięty" i na jakim zoomie?

Pozdrawiam

P.S - kolega chyba już mnie zna - dziękuje za odpowiedzi w moich tematach.

nurek
25.02.06, 11:01
Wtiaj john100,

Dziękuję Ci za opinie. Każda odpowiedź jest bardzo cenna. Nie przejmuj się tym swoim "amatorstwem". My też (tzn. ja i moja żona) nie należymy do zaawansowanych fotografów. A przecież każdy musi w końcu zacząć i nikt na początku nie jest profesjonalistą :wink: Tym bardziej jak do wszystkiego praktycznie dochodzi sie samemu.
Odpowiadając na Twoje pytanie. Sikorka została zrobiona przy pomocy obiektywu Zuiko Digital 40-150. Oczywiście zoom był maksymalny czyli ogniskowa =150mm. Nie wiem dokładnie jak to się przelicza ale to chyba jest coś około 5 x zoom. Chyba :wink:. Jeśli chodzi o odległość od ptaszka to było to około 1,5-2m.
Zachęcam Cię również do obejrzenia naszych wróbelków pod adresem: http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5463 .

ps. oczywiście że Ciebie pamiętam. Życzę powodzenia na komunii :wink: .

kasprzyk
25.02.06, 12:20
Witam

Tak, tak na tym linku już byłem - oczywiście b. mi się podobają, jednak żeby je oceniać - muszę jeszcze nabrać praktyki.
Szkoda, że moją żonę to nie ciągnie - miałbym większe szanse na różnego rodzaju naciąganie na sprzęt fotograficzny :)

Jak kupowałem C-7070, mówiłem koledze, że to już pewnie wystarczy mi na całe życie - on twierdził że to tak nie jest - i miał rację .. ;)

Pzdr

jvad
26.02.06, 20:47
Biorąc pod uwagę odległość na jaką zbliżyliście się do ptaka (najtrudniejsze zadanie i większa część sukcesu) oraz pasję z jaką próbujecie świetne zdjęcia (i doświadczenie, którego nie sposób przecenić) są tylko kwestią czasu.

rafrog
26.02.06, 22:42
koniecznie kup żonie aparat :) potem jvad udzieli jej kilka rad i bedziesz mial w domu experta :)

co do fotki to bardzo mi się podoba.

pozdrawiam.

nib
27.02.06, 09:04
dla mnie lepsza niz bazant jvada;a :D

Homek
27.02.06, 23:16
Nie kupuj żonie niczego! Kup sobie jakąś stałkę! No i dzielcie się!

Ot, Homkowa rada małżeńska...

A jakby to było, gdybyś w PS-ie wyciął ową gałązkę z głowy i oną samą (gałązkę) z prawej? No, wtedy byłoby... entuzjastycznie podejrzewam...

nurek
28.02.06, 00:24
Dziękujemy sredecznie za Wasze opinie.

jvad- obyś miał rację i oby ten czas szybko nadszedł...
rafrog, a Ty dolewasz oliwy do ognia :wink: ! dopiero co spłaciłem jeden aparat.... :) Cieszę się, że fotka przypadła do gustu.
nib, no takiego komentarza to żeśmy się nie spodziewali... :oops: dzięki!

Nie kupuj żonie niczego!
I tej wersji się trzymajmy! :wink: :lol: A PSa to jeszcze na tyle nie znam...