PDA

Zobacz pełną wersję : blade źródła światła

blady
21.02.06, 23:31
Chciałbym w tym wątku poddawać ocenie zdjęcia w których koncentruję się na różnych źródłach światła - sukcesywnie (mam nadzieję) będę dodawał kolejne zdjęcia. Pierwszy efekt poszukiwań:

1:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.arturo.serv01.net/olympus/blady/swiatlo/swiatlo001.JPG)

pozdrawiam

Yello_35
22.02.06, 10:14
Ciekawe - a jakby to samo wykonać przy lekkiej mgiełce? Zwielokrotniłoby efekt pewnie. Mgiełka przyszła mi do głowy po moim poście z mgłą letnią. Bezchmurne niebo też swoją czernią podkreśla światło wychodzące z okna. Podoba mi się :)

Homek
22.02.06, 21:19
Zdjęcie blady jest OK. Ale wrzuć to, proszę, w czerń i biel...

Różnica pokaże klasę Twojego zdjęcia.

blady
22.02.06, 22:19
Yello_35 z mgłą byłoby rzeczywiście fajniej ale mgły nie było... też o tym myślałem, ale nie miałem szans żeby czekać na tak sprzyjające warunki...

Co do cz-b... Homek, niestety nie zamierzam przerabiać na cz-b, ponieważ:
a) kolor ma pokazywać ciepło wnętrza które emanuje tym ciepłem na ciemną zimową noc,
b) robiąc zdjęcie nie widziałem tego w czarnobieli. Próbnie przerobiłem na cz-b ale to nie ten temat i nie to, może jakby była mgła to tak

Dzięki za pozytywny odbiór.
b.

gary
22.02.06, 22:58
Co do cz-b... Homek, niestety nie zamierzam przerabiać na cz-b
no i swietnie ze nie przerobiles
zdjecie mi sie podoba, widac cieplo tej chalupy

Homek
22.02.06, 23:05
YO! Szanuję zdanie, nie widziałeś tego w cz-b. Powiem więcej, to Twoje zdjęcie i moje wyrazy... Zazdrość przeze mnie przemawia :wink:

nurek
22.02.06, 23:09
Witaj blady.
Powiem Ci tak. Oglądałem to zdjęcie kilka razy. No może więcej. Im więcej na nie patrzę tym bardziej mi się podoba. Ma w sobie to coś. Podoba mi się perpsektywa, dobrze wybrałeś miejsce na zrobienie zdjęcia, dobry kadr. Podoba mi się balans bieli, ładnie oddaje klimat tego miejsca. No i oczywiście to drzewo naprzeciw okna.
Patrząc na nie czuje się jak bym był o kilkanaście lat młodszy i zakradał się do domu u cioci na wsi po wcześniejszym wymknięciu się na zewnątrz przez inne okno tak dla psoty :P. Później się zakradałem żeby zobaczyć czy już mnie szukają czy jeszcze nie.
Właśnie to w tym zdjęciu podoba mi się najbardziej. Przedstawiłeś malutki wycinek z mojego życia.

blady
22.02.06, 23:34
Nurek - jakbyś tam był to swobodnie mógłbyś się wykradać... :) cieszę się, że pomimo tego, że nie byłeś w tym konkretnym miejscu, to Twoje przeżycia pozwoliły Ci być w podobnych klimatach bo to są niezłe obrazy do uchwycenia i zapamiętania.

Widzę chłopaki, że sobie wysoko poprzeczkę postawiłem z tym światłem. Nie dobrze... :oops:

b.

Rafał Czarny
23.02.06, 00:50
Zdjęcie ogólnie ok, ale czegoś mi tu brakuje. Nie wiem na czym się skupić. Czy na oknie, czy na promieniach światła, czy na drzewie, czy na fakturze śniegu. Jakoś mi brakuje treści na tym zdjęciu. Ale dobrze kombinujesz.

Dużo pustki w kadrze, ale może o to ci chodził. Brakuje mi po prostu tematu zdjęcia.

Czekam na następne próby ze światłem. Pozdrawiam.

blady
23.02.06, 01:10
Rafał, tematem jest światło reszta tego co widać to niezbędni statyści.

b.

Rafał Czarny
23.02.06, 01:34
Rafał, tematem jest światło reszta tego co widać to niezbędni statyści.

I właśnie to nie jest dla mnie oczywiste. Nie obraź się, że ciachnąłem Twoją fotę, ale może tak lepiej:

źródło (http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/swiatlo001_kopia.JPG)

Blady, czemu nie śpisz o tak późnej godzinie?

Rafał Czarny
23.02.06, 01:41
I jeszcze ośmieliłem się przerobić na moim kompie Twoje zdjęcie na cz-b. I choć uwielbiam foty w cz-b., to ten kadr lepiej wygląda w kolorach oryginału.

Albo może jeszcze inaczej:

źródło (http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/swiatlo001_kopia2.JPG)

Blady, sory za sprofanowanie Twoich fot, ale może sprowokuję forumowiczów do dyskusji. Jestem ciekaw opinii innych, który kadr najbardziej ich rusza.

blady
23.02.06, 02:11
Rafał, nie wygląda dla mnie ten kadr poziomy lepiej, ale tutaj ciekawy jestem też innych opini.

Mogę Ci powiedzieć jak wygląda idealny kadr dla tego ujęcia wg mojej wersji, mianowicie kadr pionowy, z większą ilością góry, trochę mniej dołu. Mam takie zdjęcie, było pierwsze i najlepsze. O jednym zapomniałem... nie włączyłem NR i zdjęcie do wyrzucenia - ot, gapiostwo.

b.

"Blady, czemu nie śpisz o tak późnej godzinie?" :twisted: cuż zależy co uznamy za późną godzinę... dla mnie życie zaczyna się po północy...

aranek
23.02.06, 10:18
blady co było źródłem światła na tym zdjęciu? Bo chyba nie światło oświetlające pomieszczenie... Jakoś IMO dziwnie się rozkłada - tak jakby były dwa krzyżujące się reflektory. Drzewo jest właściwie na przeciwko okna a jest jednak w cieniu. Oczywiście światło pada "z okna", ale co jest w środku? Fajnie to wygląda, tak jakby światło uciekało przed drzewem. Ale mi się wydaje że to było zamierzone (ze świetnym skutkiem).

blady
23.02.06, 11:55
co było źródłem światła na tym zdjęciu? Bo chyba nie światło oświetlające pomieszczenie...

Oczywiście, że światło z chałupy. Dwie żarówki, chałupa o dość spartańskich warunkach więc, żarówki bez klosza. Jedna bańka z prawej strony, druga z lewej ale bardziej centralnie, po drodze rama okna i dlatego światło z chaty rozłożyło się na dwa kierunki, ładnie zostawiając drzewo w cieniu.

pozdrowka
b.

Tadeusz Jankowski
23.02.06, 19:41
blady,
Świetny pomysł z tym tematem o świetle. Bardzo edukacyjny.
Fotka mi sie podoba, mimo ze są silne przepalenia na sniegu i w oknie, ale przy zdjęciach nocnych tak to jest.
Twoj oryginalny kadr najlepiej cieszy moje oko, ponieważ:
1) U dołu i u góry jest więcej ciemności i efekt rozświetlania nocnej przestrzeni jest okazalszy.
2) Drzewo po prawej jest, jak by nie było, prawie pionowe, ściany też, a więc układ ramki typu "portrait" też nie razi, przynajmniej mojego poczucia estetyki.

Słowo o subtelności - te delikatne promyczki, smużki swietlne wysyłane z chaty w dal, to jest to.

Okno, okap, stróżujące drzewo i śnieg. Kompozycja oszczędna, ale robi wrażenie. Dlaczego? Światło, światło jest głównym bohaterem. Po obejrzeniu tej fotki powtarzam sobie - pamiętaj o świetle, pamiętaj...

Także upieram się przy tezie, że obiektywy Oly "mają dobre światło", czyli mówiąc bardziej komunikatywnie, przenoszą wiernie, subtelnie, ze wszystkimi niuansami oświetlenie fotografowanej sceny.

Pzdr. TJ

Rafał Czarny
23.02.06, 22:03
Ależ to niebywale subiektywna sprawa, taka ocena zdjęć. Wczoraj w nocy wydawało mi się, że coś z kadrem Bladego jest nie tak i pozwoliłem sobie na przekadrowanie w dwóch wersjach. Byłem przekonany, że obie poprawione są lepsze niż oryginał. A teraz patrze na foty i dochodzę do wniosku, że... myliłem sie. Pierwszy kadr jest najlepszy. Zwracam honor.

PS. Ale dalej twierdzę, że na focie brakuje głównego motywu. Może wyłaniająca się zza drzewa jakaś goła baba... :wink:

gary
23.02.06, 22:26
Także upieram się przy tezie, że obiektywy Oly "mają dobre światło", czyli mówiąc bardziej komunikatywnie, przenoszą wiernie, subtelnie, ze wszystkimi niuansami oświetlenie fotografowanej sceny.

Pzdr. TJ
akurat w takim zdjeciu to moim zdaniem srednio widac te niuanse

Tadeusz Jankowski
23.02.06, 22:36
gary,
Mamy różne opinie, ja pozostane przy swojej, Ty przy swojej. Temat jest zbyt szeroki, by go zaczepiać półsłówkami. Wymiana argumentów z pewnością by się przerodziła w ping-pong.
Pzdr, TJ

blady
24.02.06, 10:31
Fotka mi sie podoba, mimo ze są silne przepalenia na sniegu i w oknie, ale przy zdjęciach nocnych tak to jest.
[...]

Tadeusz - dziękuję za właściwy odbiór. Dokładnie i precyzyjnie przekazałeś to co chciałem na tym zdjęciu pokazać - dobrze jest przeczytać to co się chciało pokazać - ponieważ udało się, mam tym większą satysfakcję z tego kadru. Potwierdzam, że zdjęcie bardzo wiernie oddaje, i klimat, i rzeczywistość. Gdyby była większa wilgotność powietrza, strumień swiatła byłby większy bo miałby na czym "osiąść", może jakby zwiększyć przysłonę byłoby lepiej ale ze względu na i tak długi czas naświetlania, nie zdecydowałem się na majstrowanie przy przysłonie.

Co do przepaleń to wybór był, albo zaglądamy do środka przez okno i nie ma przepaleń, albo maksymalnie skupiam się na rozchodzącym świetle, a ponieważ na tym mi zależało więc pozostała druga opcja z przepaleniami.

Co do kwestii obiektywów to nie wiem jak byłoby z obiektywem innym niż ZD, ale ten obiektyw rzeczywiście poradził sobie z delikatnymi smugami i pokazał je na zdjęciu i to mnie cieszy.

Pozdrawiam i dziękuję za komentarze,
b.

PS Rafał jak by goła "baba" pojawiła się na tym zdjęciu to musiałbym zmienić temat, a nie bardzo bym chciał, może następnym razem coś się wyłoni zza krzaka :wink: