PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy!!! Jak wskrzesić kartę xD-Olympus???

alearma
19.02.06, 03:56
Proszę o pomoc jak przywrócić do używalności kartę xD-Olympus 256MB. W aparacie Olympus C-460 Zoom nie mogę jej sformatować. Po włożeniu jej do czytnika z USB 2 i próbie formatowania wyświetlany jest komunikat o braku karty. Po włożeniu do czytnika z USB1.1 karta jest formatowana OK, ale po włożeniu do aparatu, aparat ją widzi, lecz nie można jej ponownie sformatować i nic na niej zapisać z poziomu aparatu. Próby przeprowadzałem na kilku różnych czytnikach i komputerach, aparat mam niestety tylko jeden.

alearma
23.02.06, 19:40
Pomóżcie, proszę.
Nikt nie wie jak postąpić z taką kartą??

Tadeusz Jankowski
23.02.06, 21:31
Karty xD z logo firmowym OLYMPUS nie należy w żadnym przypadku formatować w komputerze. Pzdr. TJ

kerry
24.02.06, 13:36
Karty xD z logo firmowym OLYMPUS nie należy w żadnym przypadku formatować w komputerze. Pzdr. TJ
Tylko dlatego, że straci funkcję "panorama", a pytanie było o "wskrzeszenie" karty nie dającej się sformatować... Alearma, napisz jak doszło do uszkodzenia karty - przestała zapisywać zdjęcia czy po prostu przy próbie formatowania wyszedł "zonk"? Spróbuj znaleźć kogoś z innym olympusem albo aparatem jeszcze innej firmy na karty xD:idea:
Czy przy formatowaniu na USB 1.1 da się zapisywać pliki na tej karcie? Jaki system plików jest proponowany/wybierany przy takim formatowaniu (FAT12/ FAT16/FAT32)?. Jaki system Windows?

aranek
24.02.06, 15:33
Podobno dobr efekty daje sformatowanie karty w aparacie Fuji. Nie wiem tylko co wtedy z funkcją panoramy, ale kartę można uratować.

zdrip
24.02.06, 15:35
alearma
Jest sposób "na zapałkę". Musisz mieć dobrą xD (16MB chyba masz?).
Wkładasz dobrą xD, nie zamykasz klapy i blokujesz zapałką wyłącznik żeby aparat nie połapał się że masz otwartą klapę.
Podpinasz do kompa, włączasz aparat i czekasz aż komp podłączy dysk wymienny.
Upewniasz się że z dyskiem wymiennym wszystko OK i wtedy na włączonym aparacie wyjmujesz dobrą xD i wsadzasz popsutą.
Formatujesz z kompa dysk wymienny.
Czasem udaje się.

Jak nie uda się to pozostaje tylko formatowanie w aparacie Fuji.
Wtedy stracisz funkcję Panorama.

alearma
2.03.06, 21:27
Alearma, napisz jak doszło do uszkodzenia karty - przestała zapisywać zdjęcia czy po prostu przy próbie formatowania wyszedł "zonk"? Czy przy formatowaniu na USB 1.1 da się zapisywać pliki na tej karcie? Jaki system plików jest proponowany/wybierany przy takim formatowaniu (FAT12/ FAT16/FAT32)?. Jaki system Windows?[/quote]

Do uszkodzenia doszło w chwili kiedy chciałem przejrzeć zrobione zdjęcia. Okazało się, że karta jest pusta - brak zrobionych zdjęć. Po sformatowaniu w czytniku USB 1.1 można na tej karcie; oczywiście komputerem, zapisać pliki. Używam Windows XP i formatowałem już wszystkimi FAT-ami.
Sposób na zapałkę nie działa. Blokuje się komputer.

aranek
2.03.06, 22:58
pozostaje Fuji

alearma
7.03.06, 23:25
Dziękuję wszystkim forumowiczom za wypowiedzi. Sądzę, że nie pozostaje mi jednak nic innego jak FUJI. Dziś oddałem kartę znajomemu z fuji. Może się uda - oby się udało.
Jeżeli ktoś z forumowiczów wiedziałby jeszcze jak taką kartę naprawić, oprucz FUJI to proszę o rady. Będę tu wpadał i czytał.

lowca krokodyli
8.03.06, 19:08
Gdzieś kiedyś przeczytałem, że karte można sformatować w programie VAIOsoft Recovery Manager http://www.download.com/VaioSoft-Recovery-Manager/3000-2094_4-10431721.html
W opisie nie ma karty XD wypisanej jako obsługiwanej, ale kto wie....

gniochu
8.03.06, 23:29
Witam wszytskich forumowiczów! Ja rowiez mam problem z karta XD 128MB. A mianowicie karta w czasie robieia fotek poprostu sie posypala, gdy wkladam ja do aparatu i wlaczam go to pokazuje sie niebieski ekranik i sa do wyboru 2 mozliwosci format i power off czy cos takiego po kliknieciu wylacza sie aparat a jak biore format, karta sie formatuje ale nic to nie daje :(. Gdy wkladam karte do czytnika windows nie widzi jej jako dysk wymienny jest tylko czytmnik jako dysk wymienny ale gdy kklikam na niego nie moge wejsc na karte bo pokazuje sie komunikat ze brak dysku. Z karty zostaly odzyskane foty ale nic z karta nie zostalo naprawione. Czy ktos moglby mi pomoc. Bede bardzo wdzieczny bo juz stracilem cierpliwosc i nadzieje ze cos z tego bedzie :(

sp3occ
3.04.06, 06:43
No właśnie... Podobny problem. U mnie karta w czytniku zachowuje się normalnie. Można z nią zrobić wszystko. Natomiast w aparacie... format albo power off ale próba formatowania kończy się - "card error". Niby tylko 128 MB ale szkoda... Na funkcji panoramy mi specjalnie nie zależy więc spróbuję w FUJI 5500. :)

alearma
3.04.06, 16:47
W moim przypadku Fuji nie pomogło. Chyba będę używał jej jako PenDrive :lol: . Może kiedyś ktoś wymyśli jakiś dobry i skuteczny sposób na podobny przypadek i wtedy skorzystam.

gniochu
3.04.06, 19:50
u mnie nawet w zytniku nic z nia nie mozna zrobic :(:(

Geri
11.04.06, 19:06
Witam!
Aby uratować kartę, należy ją sformotować w czytniku MAUSB-100 z oprogramowaniem Olympusa. Uwaga! nie wyciągać karty po komunikacie, że jest już sformatowana - należy zamknąć całą aplikację do formatu karty, a następnie wyjąć kartę.

Ps. Soft z MAUSB-100 nie działa z MAUSB-300.

gniochu
11.04.06, 19:10
a skad taki czytanik wziasc??

kerry
12.04.06, 07:43
GOOGLE Twoim przyjacielem :lol:
MAUSB-100 - Szukaj w Google (http://www.google.pl/search?hl=pl&q=MAUSB-100+&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=lang_pl)

gniochu
13.04.06, 11:46
ale sporo kosztuje :(