PDA

Zobacz pełną wersję : Walentynkowe serca...

Yello_35
14.02.06, 11:02
Fotka zrobiona z mojego okna - jeep wjechał i za sekundę zawrócił w kierunku z którego nadjechał - stworzył nieświadomie dwa połączone serca. Nie chodzi oczywiście o jakieś wartości artystyczne tylko o zbieg okoliczności. Macie może podobne fotki z niespodziewanym efektem , sytuacją itp? Coś co rzadko się zdarza a jeśli jeszcze w tym momencie ma się aparat pod ręką to już jest sukces.
Oczywiście najlepsze życzenia wszystkim zakochanym :)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/yello013.jpg)

marecki
14.02.06, 11:55
Hehe :D Aleś ucelował. Fajna sytuacja.
Pozdrawiam :)

Yello_35
14.02.06, 19:31
Nawet nie ja to wypatrzyłem tylko żona podnosząc rolety :) A za chwilę nadjechał następny i było po sprawie.

nib
14.02.06, 21:14
wydaje mi sie ze nie jest to mozliwe za jednym parkowaniem, bo slady tylnych kol odcisnelyby dodatkowe slady

Yello_35
14.02.06, 21:33
Nib - zawsze jest ktoś kto kombinuje jak to możliwe ;) Ale ślady tylnych kół jak najbardziej są - nawet moment na jednej linii :) Przyjrzyj się uważniej :)

kasprzyk
14.02.06, 23:54
Podoba nie się - żonie także :) - myślę, że często taka sytuacja nie ma miejsca - a zdjęcie jak najbardziej prawdziwe.

Pzdr

blady
15.02.06, 01:07
Taki ślad nie jest możliwy do zrealizowania przez sprawnego dżipa, ponieważ odległość kół na osi jest różna między pierwszym a drugim najazdem oraz w zależności od miejsca gdzie znajduje się ślad bliżej chodnika czy jezdni, więc takie auto albo jest wadliwe, albo ma zmienną odległość kół na osi, a taka dodatkowa funkcjonalność może świadczyć o tym, że zostało sprowadzone od naszych przyjaciół z Europy, a później źle wyklepane podczas naprawy ;)

Yello_35
15.02.06, 13:20
John100 - myślę podobnie :)

Blady - litości bracie ;) Posądzano mnie o wydeptanie tego ale nigdy nie zanalizowano odstępu kół na osi. Auto jest służbowe i nowe - wątpię w Twoją teorię z całym szacunkiem ;) Był to terenowy pick up Nissana - duży rozstaw osi.

blady
15.02.06, 13:34
:lol:
Jestem jak ten niewierny Tomasz.... Jak nie zobaczę jak mi pickup rysuje na sniegu takie esy-floresy to nie uwierzę - mam trudności z wyobrażeniem sobie jaki był tor jazdy auta :wink: Ale przyznasz, że na końcu jak i na początku śladu, odległość od jednej krawędzi śladu jednego koła do tej samej krawędzi drugiego koła powinna być taka sama bez względu na promień skrętu bo inaczej to wychodzi, że koła wg. mojej teorii mają zmienny rozstaw na osi ;)

Jeśli ktoś jest z policji i pracuje w dziale dochodzeniowo-śledczym to może potwierdzi albo obali całkowicie moją teorię... :)

aranek
15.02.06, 15:21
blady ma rację, że odległość pomiędzy kołami nie jest taka sama na całej długości śladów - tak przynajmniej to wygląda na zdjęciu. Ja wierząc jednak w autentyczność zdjęcia i opisanej sytaucji spróbuję wytłumaczyć to tym, że fotografia jest odwzorowaniem przestrzeni 3 wymiarowej na 2 wymiarową. Z takimi przekształceniami, być może, mogą wiązać się tego typu zniekształcenia. Jak dla mnie dziwną sprawą wydaje się to, że jedno serce jest tak naprawdę lustrzanym odbiciem drugiego (nie są one symetryczne więc to doskonale widać). I jaoś tego nie potrafię wytłumaczyć...

jacek2004
15.02.06, 15:23
blady jeep nadjechał, zaparkował przodem, po czym wycofał się tyłem i pojechał w tym samym kierunku, z którego nadjechał. Wszystko jest ok na tym zdięciu.

Yello_35
15.02.06, 19:13
Jacek2004 - dzięki bo ręce mi opadły ;)

Aranek , Blady - przyznam , że nigdy nie analizowałem tej fotki pod tym kątem - bo niby po co skoro to widziałem:) Może i jest przekłamanie optyczne ale co do tego , że wóz był sprawny nie mam najmniejszej wątpliwości :) Podziwiam zapędy tropicielskie ;) :)

nib
16.02.06, 09:39
ja uwazam nadal ze nie jest to mozliwe Jacek jak mozesz to rozrysuj to strzalkami, bo nie moge se tego wyobrazic, slady tylnych kol popsuly by obraz wg twojej teorii :)

blady
16.02.06, 10:58
OK. Przeanalizowałem tor jazdy i już się uspokoiłem ;)

Oświadczam, że zrobienie dwóch serc w taki sposób jak na zdjęciu jest możliwe. Idę ćwiczyć ;) :twisted: :lol:

b.

ps jeep jak wjechał, zatrzymał się, skręcił koła w drugą stronę i wyjechał na wstecznym, wyszłoby tak samo jakby nadjechał zarówno z prawej, jak i z lewej strony. Różnice w odległości między kołami na osi, wynikają z zaburzenia perspektywy.

nib
16.02.06, 11:46
w koncu moja wyobraznia wspięła sie na wyzyny :lol: przyznaje racje, mozliwe :oops:

Yello_35
16.02.06, 22:48
Pozostaje mi podziękować :)
Ale że nikt nie wpadł , że deptałem butami... ;) Żartuję oczywiście :)

blady
17.02.06, 00:29
Yello_35, nie ma za co... :)

Powiem Ci, że sytuacja b. fajna, ale miałem całkowite zaćmienie jak to mogło wyglądać, dopiero po którymś podejściu wpadłem, że kierowca skręcił koła w miejscu. Co do butów to nie pasował mi ślad bieżnika ;), ale wydaje mi się, że taki ślad można wykonać pędzlem w PSie, ale góra śladu wygląda na autentyczną więc PSa sobie odpuściłem....