PDA

Zobacz pełną wersję : Warszawska starówka nocą - pierwsza fotka

macpawel
13.02.06, 20:38
Witam,

Oto jedno z pierwszych zdjęć wykonanych moim nowym E-500. Sobota nocą na rynku warszawskiej starówki.

Bardzo proszę o uwagi i komentarz.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.g-media.pl/photos/starowka.jpg)

RasteR
13.02.06, 21:32
hmmm... czy ja tego zdjęcia juz gdzieś nie widziałem...?

:lol:

cześć Paweł ;)

Homek
14.02.06, 01:27
Macpawel,

kolory OK, ale gdzie jadą te kamienie..?

Yello_35
14.02.06, 11:08
Fotka niezła tylko mam wrażenie że leci na lewo. Sądząc po niektóych dachach.

deeper
14.02.06, 12:35
Jakis ten kadr nie pomyslany, w tle jesszcze fragment jakiejs wiezy?
Za malo go zeby konkretnie bylo widac, za duzo zeby nie zwracal uwagi.
Poza tym troche nieostre

macpawel
14.02.06, 15:06
Witam,

Dzięki za uwagi, tylko jak z tym wszystkim walczyć?
Generalnie uświadamiają one jak trudną dziedziną jest fotografia.. i jak wiele trzeba się uczyć...

Mi ta fotka całkiem się podobała...

Yello_35
14.02.06, 19:29
Ta fotka jest taka centralnie poprawna że aż nie zachwycająca - tak można powiedzieć. Pokombinuj z kadrem jeśli masz czas i możliwości. A , że nauki sporo to raczej powinno Cię mobilizować :)

RasteR
14.02.06, 20:43
a tak BTW to o której tam byłeś, że było aż tak pusto?

No chyba, że długi czas naświetlania rozmył przechodzących ludzi.

macpawel
14.02.06, 21:07
To był bardzo, bardzo długi czas naświetlania - dlatego ludzi nie widać - rozmyli się po prostu. Nieco poprawiłem ujęcie. Chyba nie ucieka już w lewo...

Jak robić takie fotki, by było dobrze? Tu bardzo fajny był fakt, że byłem od tych kamienic jakieś 50 metrów lub bliżej....

Dalej popróbuję postacie - ale to dopiero będzie jazda...

nib
14.02.06, 21:09
ostrosc chyba ustawiona na kamienice wiec syrenka nieostra, wydaje mi sie ze nic nie leci na lewo, centralnie ustawiona syrenka mi nie pasuje

RasteR
14.02.06, 21:09
wydaje mi się, że w przyszłości np mógłbyś inaczej spróbować skadrować - tzn umieścić syrenkę w mocnym punkcie, a nie centralnie.

EDIT: ja spróbowałbym stanąć ZA syrenką i zrobbiłbym zdjęcie samym kamieniczkom tak, żeby stały na dolnej krawędzi kadru - nie twierdzę, że byłoby to super ale spróbowałbym.

Inna opcja rynku starówki - panorama - stanąć na środku i obracając się zrobić wszystkie ściany, a potem połączyć je w jedno - śmiesznie by to mogło wyglądać ;)