PDA

Zobacz pełną wersję : E-1 - unikalny efekt, może wiecie dlaczego?

KaarooL
13.02.06, 14:16
Witam!

Kilka tygodni temu podczas pstrykania fotek seryjnych stało się coś dziwnego - efekt poniżej. Wystąpiło to jednorazowo, wygląda mi na to, jakby lustro kłapnęło dwukrotnie a aparat zrobił tylko jedną fotkę. Dodatkowo, matryca sypnęła hot pixelami i to grubo. Wszystko tylko na tej jednej fotce - wcześniejsze i późniejsze są technicznie wporzo...

Macie jakąś teorię jak powstał taki motyw? To nie są jaja, zostawiłem oryginalny exif. Soft 1.4, ekspozycja na poziomie gwarantującym ostre zdjęcie z błyskiem.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.arabeska.net/!e1/efekt.jpg)

nex
13.02.06, 14:33
Noo podwójna ekspozycja w syfraczku :lol: to mi się podoba :lol:

jacek2004
13.02.06, 14:40
A może w pamięci się zsumowały zdięcia :?:

KaarooL
13.02.06, 14:50
jacek2004:

hgw, nie wiem jakim cudem to powstało, dlatego zarzucam kwestię w najodpowiedniejszym miejscu...

dochodzi kwestia hot pixeli, na tej fotce zasiało i to grubo.

deeper
13.02.06, 16:37
A nie bylo czasem robione w trybie slow synchro ?
Mi to wlasnie na to wyglada, blysk + dluzszy czas naswietlania, zdjecie robione "z reki" i tak wyszlo.

KaarooL
13.02.06, 17:18
deeper:

dig deeper, gdybyś obadał EXIF, przeczytałbyś że była 1/80s przy ekwiwalencie 80mm a do tego błysk. jeśli jesteśmy przy temacie SLOW, to fotki zamrażane lampą na pewno tak nie wyglądają (widzisz tu jakąś smugę?).

jak dotąd, to chyba nex był najbliżej sedna... poczekamy, może jakiś magik będzie wiedział czemu tak się popaprało.

zdrip
13.02.06, 17:53
Faktycznie, wygląda jak by sensor nie został wyzerowany z poprzedniego zdjęcia i tu cyk - następne!
Jakoś nie potrafię se wyobrazić żeby mogło gdzie indziej się zsumować. :?

Albo lampa zgłupiała i błysnęła 2 razy.
Ale z kolei na tak krótkim czasie takie różnice... :?

deeper
14.02.06, 03:12
Abyl zalozony jakis filtr ?

robin102
14.02.06, 14:46
Coś mi sie wydaje ,że jednak zawiódł duet , optyka-lustro. Sensor sam w sobie nie ma żadnej pamięci, no ewentualnie w buforze , ale to teoretycznie nie możliwe. Czary jakieś ???

Joki
15.02.06, 12:07
Co było oświetleniem? Stałe, błyskowe, jesli tak to jaka konfiguracja? Bo mogłoby być niezsynchronizowanie dwóch lamp. Skoro jednak sypnęło hot pixelami to raczej migawka klapnęła dwa razy a matryca została zaczytana jeden raz, jak na dłuższym czasie ekspozycji. Mogło się tak zdarzyć. Soft na pewno nie jest 100% bezbłędny.

KaarooL
15.02.06, 14:20
Joki:

halogen na tło, FL-36 od frontu, więc bezproblemowo. zastanawia mnie ten motyw do dziś...

Joki
16.02.06, 12:19
No to tylko podwójne klapnięcie przy jednokrotnej ekspozycji. Błąd softu albo awaria hardware-u.