Zobacz pełną wersję : Duzy Problem z małym SP500
witam wszystkich
Czy ktos z was spotkał sie może z problemem nie włączania sie aparatu SP500uz. Aparat posiadam drugi dzien i niestety nie bylo mi dane cieszyc sie nim. Po włozeniu baterii i karty xd aparat sie po prostu nie uruchomił. Jest to mój pierwszy cyfrak i niestety pierwsze rozczarowanie. Wrzucam ten post na to forum poniewaz jest weekend - serwis Olka nie pracuje, do sklepu gdzie dokonalem zakupu tez nie moge sie dobic, a rozwiązanie moze byc banalne (mam taka nadzieje). Za kazda pomoc dzieki
Zakładamy, że kartę włożyłeś dobrze - bo inaczej jej się nie da włożyć.
Baterie może źle włożyłeś (to może głupi problem, ale często się trafia - pracowałem kiedyś w media i ludzie z takim przychodzili :D )
I jeszcze jedno pytanie - aprat jest nowy i kupiony w sklepie z tgeo co zrozumiałem, a sprawdziłeś go na miejscu i było OK??
...niestety zaufałem sprzedawcy, który poinformował mnie ze sprzet jest sprawny. Problem karty i bateri tez wyeliminowalem - (jak sam zuwazyles karty nie da sie inaczej wlozyc...), a baterie sa nowe, na wszelki wypadek tez sprawdzilem na nowych akumulatorach. Aparat nowy, kupiony w Vobisie w Wawie. Myslalem ze moze cos z uruchamianiem robie nie tak, albo sa jakies "tajemne sposoby" na uruchomienie poza trywialnym przyciskiem Power. Wychodzi na to, ze trzeba bedzie go zwrocic i czekac na nowy (nie sadze, aby dalo go sie naprawic "od reki"). :(
Na Twoim miejscu w poniedziałek rano zadzwoniłbym do PIH (Państwowa Inspekcja Pracy) - oni pewno będą wiedzieć lepiej, ale o ile się orientuje w przepisach to przysługuje Ci od ręki wymiana na nowy o ile zakup mniej niż 10 dni czy jakoś tak.
Zadzwoń sobie tam i powiedz jaki masz problem.
Jeśli Vobis nie będzie chciał uznać Twojej racji to oni będą pertraktować ze sklepem.
Ja bym wolał mieć nowy sprawny sprzęt niż od pierwszego razu naprawiany.
http://www.pip.gov.pl/html/pl/html/06000000.htm
Powodzenia
Pozwolę sobie porawić porzednika .Oczywiście chodziło mu o PIH, czyli Państwową Inspekcję Handlową. Poza tym , w każdym mieście powiatowym jest Rzecznik Praw Konsumenta, a oni tylko czekaja na takie okazje tj. nieuczciwych sprzedawców, bo przy każdej wygranej sprawie ich przełożeni mają dane do zrozumienia ,że są potrzebni ci rzecznicy, a tego typu sprawy są bardzo łatwe do wygrania. Ja również nie polecam naprawiania -> tylko wymiana na nowy egzemplarz. Powodzenia!!!!
dzieki za pomoc. wrzuce info jak sie cala historia zakonczy...
...no i po sprawie. Nowy aparat bez dyskusji, bez formalności juz u mnie jest - vobis spisal sie jak trzeba. Jedno jest tylko dla mnie dziwne - ten aparat jest zabezpieczony folią - poprzedni nie był...
Nie wnikaj.
Najważniejsze że działa :D