PDA

Zobacz pełną wersję : Soligor DG340 DZ Pytania do użytkowników

sna
11.02.06, 00:38
Jakiś czas temu zakupiłem Soligora.
Nie jest to lampa moich marzeń, ale na razie musi mi wystarczyć.
Mam parę pytań do użytkowników tego modelu.

1. TTL działa dobrze przy szerokim kącie, przy maksymalnym zoomie zdjęcia wychodzą nie doświetlone, wręcz
czarne.

Czy ktoś ma z nią podobne problemy, czy mój model jest jakiś wybrakowany?
(Spotkałem się z opisami innych lamp i sposobach ich działania, w niektórych TTL działa do pewnej wartości
przysłony, to by tłumaczyło ciemne zdjęcia ale producent nie wspomniał w opisie o takim działaniu)
Po szeregu testów stwierdzam:
Nawet przy maksymalnym wide w ciemnych pomieszczzeniach lampa portafi leciutko błysnąć tak, że zdjęcie
wyjdzie całe czarne.
O dziwo zielona dioda poprawności naświetlenia zapala się, co jest już bardzo dziwne.
Zmusza mnie to du używania tryby manualnego w aparacie, gdzie lampę daję na slave i sterując przysłoną i
czasem w aparacie poprawnie naświetlam scenę. Tylko czemu muszę to robić ręcznie skoro kupiłem lampę z
TTL.

2. Oświetlacz w lampie nie działa.

W instrukcji jest napisane, że priorytetem jest oświetlacz w aparacie, ale nawet po jego wyłączeniu w menu
aparatu, w ciemnych pomieszczeniach, gdzie powinna zapalić się czerwona dioda na lampie, nic się nie dzieje.
Ta sytuacja mi nie przeszkadz, bo gdy potrzebuję to mam diodę w aparacie, ale chciał bym się dowiedzieć jak to
działa u Was.

3. Kalkulator i ustawianie wartości ISO na lampie to jakaś ściema.
Niezależnie od ustawienia w.w. parametrów zdjęcia wychodzą tak samo.
ISO 100 na aparacie i ISO 400 na lampie vs. ISO 100 aparat i ISO 100 lampa: wychodzą tak samo.
W trybie TTL może to nie mieć znaczenia, bo i tak najważniejsze są pomiary własne aparatu. W trybie slave też
nic nie daje (to akurat jest zrozumiałe).
Więc po co podziałka ISO i cały kalkulator odległości i przysłon?
Można sobie poglądowo poustawiać, żeby się dowiedzieć jak daleko błyśnie. Niezrozumiłe jest, że w instrukcji
jest napisane, żeby zawsze ustawiać na lampie wartość ISO zgodnie z wartością w aparacie bo inaczej pomiar
wyjdzie przekłamany.

Ogólnie za takie pieniądze to lampa błyska dobrze (pomijając w.w. mankamenty) jestestem zadowolony z
dodatkowego źródła światła.
Nie jestem już skazany na lampę wbudowaną, która waliła prosto i całkowicie spłaszczała twarze osób
fotografowanych.
Obecnie dając palnik w górę mogę uzyskać większą plastyczność sceny, naturalne cienie w pomieszczeniach.

Interesują mnie Wasze opinie o tej lampie.
Czy macie podobne trudności? Może jakieś podpowiedzi?
Czekam na odpowiedzi
Pozdrawiam

jbator
12.02.06, 00:19
1. A próbowałeś zmienić ogniskową w lampie (tu nie ma autozooma, jest w modelu 420dz ale ten nie ma dedykacji do olympusa), jeśli nie to pociągnij część z palnikiem do przodu. Sam tego na początku nie zauważyłem.
2. U mnie w 5060 działa bardzo dobrze i w zasadzie nic nie ustawiałem więc to pewnie kwestia aparatu.
3. Jak słusznie nazwałeś to jest tylko kalkulator. Możesz go użyć w aparacie bez ttl lub jeżeli wyłączysz ttl do ustawienia tak skalkulowanych wartości w aparacie (w trybie manualnym). Nie jest to żadne ustawienie parametrów lampy.

sna
12.02.06, 23:23
Dzięki za szybką odpowiedź.
1. Zapomniałem dodać, że ten problem z ciemnymi zdjęciami mam gdy odbijam światło od sufitu. Na wprost nie używam lampy, bo zbytnio zpłaszcza obraz, daje mu nienaturalny wygląd. Gdy muszę dać na wprost to zazwyczaj starcza wbudowana. Jest zima i lampy używam głównie w pomieszczeniach.
Wiem że można zmieniać zoom palnika, ale nic to nie zmienia (w opcji z sufitem).

2. Działa razem z wbudowanym oświetlaczem, czy sam w lampie?
U mnie niezależnie od ustawień aparatu nigdy nie widziałem żeby świecił z lampy.
Czy aparat szybciej ostrzy z oświetlaczem z lampy, czy z wbudowanym?

3. Używam manuala w aparacie często, ale prawie zawsze odbijam światło od sufitu, więc kalkulator jest mi zbędny. Trzeba zazwyczaj kilku strzałów, zeby naświetlić prawidłowo, wszystko zależy od koloru pomieszczenia i odoległości od sufitu. Dzięki, że potwierdziłeś moje spostrzeżenia. Producent w instrukcji przestrzega, żeby wartość ISO była zawsze zgodna, dlatego się zdziwiłem.

jbator
13.02.06, 09:14
1. Ta lampa mocą szału nie robi. Lp 34 to potężna siła nie jest. Zamiast całość odbijać od sufitu użyj dodatkowo kawałka białego kartonika przyczepionego wzdłuż palnika lampy gumką, kont bodajże 60 stopni. Część światła odbije się od kartonika i poleci prosto na obiekt, ale już zmiękczone i zdjęcie nadal wyjdzie miękko a nie płasko.

2. Sprawdzę nie pamiętam.

3. Nie pamiętam czy w pełnym manualu ttl działa. W instrukcji aparatu było napisane, że z oryginalnymi lampami olympusa w pełnym manualu ttl nie działa, mi natomiast chyba wychodziło coś innego, muszę to sprawdzić.

sna
13.02.06, 20:46
Mam taki odbłyśnik, zrobiłem z 2 kartek papieru kredowego. Czatuję na allegro na jakieś używane Lumiquest w przystępnej cenie.
Jak znajdę trochę czasu to w planach jest softbox z kartonu (nie stać mnie na ELFO :cry: )
softbox dla ubogich (http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm)
cena przystępna, zabawy dużo, efekty mogą być całkiem przyzwoite.

jbator
17.02.06, 18:42
Ok sprawdziłem. Iluminator działa zarówno gdy ustawię że aparat ma używać tylko lampy zewnętrznej lub obydwu naraz. W obydwu wypadkach działają obydwa iluminatory (z aparatu i z lampy). Natomiast jeżeli w aparacie ustawię AF ILUMINATOR na OFF działał tylko ten wbudowany w lampę.
Masz więc trzy możliwości:
- 7070 źle tą lampę obsługuje ewentualnie ma jeszcze jakieś inne ustawienia niż 5060,
- lampa lub aparat jest uszkodzony,
- nie włączyłeś lampy

jbator
18.02.06, 13:03
Sprawdziłem, w manualu też działa TTL, fotki nie wychodzą przepalone.

Jest jeszcze czwarta możliwość. Czy napewno kupiłeś lampę z dedykacją do Olympusa, bo są jeszcze trzy inne wersje (Canon, Nikon i Minolta)? Wtedy pewnie ani TTL by nie działał ani wspomaganie focusa.

sna
18.02.06, 16:21
No to odpowiadam w kolejności:
- w sieci znalazłem opisy, ze Soligor w pełni współpracuje z 7070, sprawdzałęm wszystkie możliwe konfiguracje aparatu,
- może dostałem lampę uszkodzoną?! Sądzę, ze aparat jest sprawny, ale nie mam innej lampy, żeby go przetestować.
Postaram sie w tygodniu odwiedzić znajomego z moim Soligorem i przetestować z jego 5050, czy będzie działać ten oświetlacz i TTL,
- włączyłem lampę,
- kupiłem lampę od wyłącznego dystrybutora firmy Soligor na polskę, w "Rudimexie", na opakowaniu jest napisane, że dedykacja do Olympusa, w gwarancji też. Na samej lampie nie widzę żadnych opisów, do jakiego modelu, marki jest dedykowana.
Może pomylili lampy przy pakowaniu?
Dzięki za odowiedź, zobaczę jak działa z 5050 a potem podejmę decyzję, czy idzie do naprawy gwarancyjnej.

zdrip
18.02.06, 16:28
Na samej lampie nie widzę żadnych opisów, do jakiego modelu, marki jest dedykowana.
Może pomylili lampy przy pakowaniu?A czy wszystkie styki na aparacie i lampie pasują do siebie?
Zresztą możesz sfotografować nogę lampy i wrzucić tu.

jbator
18.02.06, 21:53
Tez kupowalem w Rudimexie. Mozliwe ze jutro bede mial okazje sprawdxzic ja z 7070. Napisze jak poszlo.

johan
20.02.06, 14:02
U mnie na 5050 działa bardzo dobrze. Czasami zdarzy jej się że walnie pełnym błyskiem, mimo że ma ustawione co innego, ale to naprawdę bardzo rzadko.
Gdyby jeszcze palnik "chodził na boki"....
Ale jak za te pieniądze to polecam.

jbator
22.02.06, 11:10
Ok pożyczyłem lampe znajomemu z 7070. Stwierdził że wspomaganie autofocusa działa i zdjęcia wyglądają OK. Raczej żadnych ustawień nie zmieniał, jest kompletnym lajkonikiem a 7070 ma od niedawna (ok 1 miesac).

ADAM12
22.02.06, 12:41
Czyli ogólnie lampe warto kupić :)

johan
22.02.06, 18:11
Jak za te pieniadze to nic lepszego nie dostaniesz.
Ciekawe czy bedzie dzialac z e-500/330/300?
Używał ktoś?

sna
22.02.06, 21:44
Sprawdziłem.
Stopka jest do olympusa, czyli jest coś nie tak z moim egzemplarzem.
Dziękuję za odpowiedzi

kasprzyk
1.03.06, 23:06
Witam

Jaki jest finał tej sprawy, czy kolega reklamował aparat, a może jakieś inne nowe wnioski się pojawiły?
Pzdr

Pecus
27.07.06, 12:03
Z seria E300 (330) i E500 ta lampa niestety nie dziala (nie jest rozpoznawana) dziala za to z E-1.
Ten sam problem co ze starszymi lampami Olympusa, ktore dzialaja z E-1 a z innymi E... juz nie.

jbator
21.12.12, 14:48
C5060 w końcu odmówił współpracy. Po zamianie na Panasonica G5 lampa niestety z nim nie działa. Aparat w teorii nawet ją widzi ale niestety błysku nie ma.