Zobacz pełną wersję : Krakowskie tramwaje nocną porą
http://www.komunikacja.krakow.pl/L/konkurs/
Zdjęcia otrzymały wyróżnienie w konkursie "Komunikacja miejska w zabytkowym Krakowie". Ciekawe co Wy o nich sądzicie? Czekam na konstruktywną krytykę, tak aby w kolejnym konkursie zdobyć I miejsce :)
Są nie najlepsze, delikatnie mówiąc :wink:
bede mniej delikatny :P
to musialbyc dziwny konkurs :twisted: zdjecia kiepskie....
A prosiłem o konstruktywną krytyke. Co jest takie kiepskie? To, że nocne, czy może rozmycie. Akurat to było zamierzone. Akurat zdjecia w dzień, czy ze stojacym tramwajem wydały mi sie zbyt banalne. Ale i tak nie wiem co jest kiepskiego, więc...
Kadry mi się nie podobają,
sam proces wykonania też wręcz banalny, ustawiłeś aparat na statywie i tylko czekales na nadjeżdzający tramwaj. Jeżeli chcesz się bawić z rozmyciem to musisz się bardziej wysilić, żeby to nie była tylko przypadkowa fotka, która potrafi zrobić pierwszy lepszy fotoamator mający troszkę wiecej wiedzy jak przypadkowy pstrykacz. Musisz wymyślić na tych fotkach coś oryginalnego, coś co normalny czlowiek nigdy by nie zauważył, coś co zaciekawi odbiorcę. Ja osobiście bym np. zrobił zdjęcie staruszki oczekującej na przystanku, spokojnie obserwujacej ludzi i pędzący wokół świat, własnie na tle takiego rozmazanego autobusu i rozmazanych przechodniów. To tylko jeden z pomysłów, których jest b. dużo. Wystarczy użyć wyobraźni, powodzenia na przyszłość.
Musisz wymyślić na tych fotkach coś oryginalnego, coś co normalny czlowiek nigdy by nie zauważył, coś co zaciekawi odbiorcę. Ja osobiście bym np. zrobił zdjęcie staruszki oczekującej na przystanku, spokojnie obserwujacej ludzi i pędzący wokół świat, własnie na tle takiego rozmazanego autobusu i rozmazanych przechodniów.
To już jest jakiś konkret. Chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że tematem miała być komunikacja w zabytkowym Krakowie - staruszka na tle tramwaju czy autobusu nie jest jakimś specjalnym wyróżnikiem Krakowa. Ale czuję kierunek. OK
Ja lubię takie klimaty.
Z tych, przedstawionych, wybrałbym trzecie i czwarte. I wrzucił na swojego bloga.
Ale nie pękaj - dróg jest wiele, źródło jedno.
Zdjęcia nie są złe. Tylko skoro temat tyczy tramwajów to ich na Boga nie widać!!! Gdyby tematem była architektura rozmazany tramwaj byłby niezły. Skoro konkurs dotyczył tramwajów to jest to pomylenie pojęć z lekka. Same fotki można uznać za ciekawe - tylko niespecjalnie na temat. Technicznie proste i podejrzewam , że komisję urzekło rozmazanie - ze niby takie fachowe - hehe ;) Żal mi takich komisji... ;)
Witam.
Faktycznie rozmazane tramwaje dają ciekawy efekt ale ważna jeste też reszta i tu budynki w jakimś takim chaosie bez ładu i składu.
Pozdrawiam
nie zgadzam sie absolutnie z Jeronimo ze dziwny konkurs, wlasnie bardzo ciekawy temat, niby waski a jednak pozwala uzyc wyobrazni( czytaj post Lukasa) dziwny temat konkursu to wg nie jest u nas na forum.......człowiek(ludzie dokladnie). co to za temat??? cokolwiek nie pstrykniesz prawie nadaje sie pod ten temat. wg mnie powinno byc człowiek a.......... człowiek z............ człowiek i ................. i wtedy ograniczone pole dzialania wymusza uzycie wyobrazni i jest przescigiwanie sie na pomysly a nie tylko technike
chyba nie zrozumiales o co mi chodzilo! to powiem inaczej i bardziej dobitnie. Sam konkurs bardzo fajny, oryginalny temat/pomysl jednak IMHO jury jakies dziwne bo ja bym tych fotek nie wyroznil - bo sa dla mnie kiepskie. Czyli wedlug mojej subiektywnej oceny wyglada to tak jakby ktos rozstawil statyw gdzies w miescie i ustawil dlugi czas naswietlania. Nie bral pod uwage otoczenia, tla, balans ustawil na auto ... no i od tak pstryknal.
lass bez urazy... ale napisalem co mysle :twisted:
a co do naszego konkursu to mimo braku czasu postanowilem cos wymyslic... ruszylem z jakas inicjatywa... temat z zalozenia mial byc bardzo banalny zeby sie przyjal (tak na pierwszy raz chcialem zobaczyc czy cos z tego wyjdzie).
Najwyrazniej moj pomysl i zalozenia byly bledne... ale spox juz tego bledu nie popelnie ;-)
pozdro
wedlug mojej subiektywnej oceny wyglada to tak jakby ktos rozstawil statyw gdzies w miescie i ustawil dlugi czas naswietlania. Nie bral pod uwage otoczenia, tla, balans ustawil na auto ... no i od tak pstryknal.
Rozumiem, że robienie zdjęć w nocy ze statywu jest be. Nie bardzo wiem o co chodzi z braniem pod uwagę otoczenia i tła - skoro tematem miała być komunikacja w zabytkowym otoczeniu, to są tramwaje na tle zabytków - nic konstruktywnego w uwagach narazie się nie doczytałem. Co do balansu bieli - był ustawiany na białą kartkę. Ale nic, pocieszam się, że jeden z najlepszych obecnie fotografików w Krakowie ocenił je pozytywnie i jako fotki same w sobie i jako fotki na zadany temat, dodając, że tego typu zdjęcia zwykle wywołują skrajne opinie.
Obyś się kiedyś Lass nie przejechał na tzw. znanych fotografikach ;) Ja nie rozumiem tych fotek tak jak pisałem powyżej. Tramwaj owszem , ale przecież uchwycenie otoczenia jest równie ważne. Bo przecież gdzie on jeździ jak nie po mieście? I to jakim? Nie Wólce Górnej czy innej...
Jeronimo - mnie osobiście dziwi , że konkurs nie ruszył. To nie moja tematyka i prócz trębacza rosyjskiego nic na ten temat nie mam. Ale może dla fachowców w tym temacie to zbyt ogólne faktycznie? Bo oni dla odmiany mają masę fotek na ten temat. I może nie jedną a dwie , trzy sztuki wystawiać ? Taka luźna propozycja :)
Tadeusz Jankowski
11.02.06, 16:36
excel, przepraszam
Pozostaję z nadzieją na rozruszanie tematu.
Pozdrawiam, TJ
a co do naszego konkursu to mimo braku czasu postanowilem cos wymyslic... ruszylem z jakas inicjatywa... temat z zalozenia mial byc bardzo banalny zeby sie przyjal (tak na pierwszy raz chcialem zobaczyc czy cos z tego wyjdzie).
Najwyrazniej moj pomysl i zalozenia byly bledne... ale spox juz tego bledu nie popelnie ;-)
pozdro
Nie wiem czy dobrze rozumiem Jeronimo. Chodzi Ci o to że w naszym forumowym konkursie jest narazie malo zdjęć? Tym się nie przejmujmy. Z pewnością każdy zbiera coś ciekawego. Przez cały miesiąc pstryka ludzi albo grzebie w archiwach a na koniec miesiąca będziemy mieli pełno ciekawych fotek :wink: .
Mnie osobiście pomysł się podoba i chyba fajnie by było kończyć miesiąc ankietą na przyszły.
Wg temat miesiąca tzn. "Ludzie" jest wystarczająco konkretny. Daje możliwość zaprezentowania szerokiej gamy niebanalnych fotek.
BTW zdjęcie Tadeusza J. jest tego dowodem.
Zbyt prezyzjne określenie tematu może sprowadzić zdjęcia do poziomu banału czego przykładem są może nie tyle same zdjęcia zaprezentowane przez lass ale i wątek z jego wypowiedzi:
Nie bardzo wiem o co chodzi z braniem pod uwagę otoczenia i tła - skoro tematem miała być komunikacja w zabytkowym otoczeniu, to są tramwaje na tle zabytków - ...
Przepraszam lass że troszkę zmieniłem temat. W końcu to wątek dotyczący Twoich zdjęć :wink: .
Bedę szczery. Nie specjalnie mi sie podobają. Dlaczego?
Wszystko to powiedzieli moi przedmówcy więc nie będę powtarzał.
Jeśli już miłbym coś wybrać to fotkę "pa050015p2.jpg"
Powodzenia na nastepnych konkursach :wink: