PDA

Zobacz pełną wersję : Przechowywanie akum. Li-ion BLM-1

M.U.
6.02.06, 22:43
kto mnie oświeci w kwestii sposobu przechowywania nieużywanych akumulatorów litowo-jonowych np. BLM-1 do Olka? Wszystkie znane mi dotąd typy akumulatorów należało przechowywać w stanie naładowanym i co pewien czas je doładowywać, gdyż przechowywanie całkowicie rozładowanego akumulatora groziło jego zniszczeniem. Słyszałem, że w przypadku akumulatorów Li-ion jest zupełnie odwrotnie - tzn. przed dłuższym ich nieużywaniem należy je rozładować (???). Czy to prawda? MOŻE KTOŚ RZUCI GARŚĆ FACHOWYCH RAD NA TEN TEMAT.

RasteR
6.02.06, 23:06
modelarze mówią tak: ogniwa NiMH i NiCd - trzyma się w pełni naładowane, a LiPol i LiIon naładowane w połowie

Joki
7.02.06, 11:53
Oj, chyba nie wszyscy? Ogniwa niklowe na pewno nienaładowane. Są różne szkoły, że można naładowane do połowy lub rozładowane, jednak z powodu samorozładowania i efektów ubocznych powinno sie przechowywać rozładowane do 0,9V na ogniwo. Wówczas powinny wytrzymac najdłużej.
Jeśli chodzi o ogniwa litowe to naładowane do pełna lub do połowy (albo gdzies pomiędzy). Nigdy nie można przechowywac ogniw litowych w stanie rozładowanym! To niemal gwarantuje ich trwałe uszkodzenie. Poza tym, nawet prawidłowo przechowywane ogniwa litowe dosyć szybko tracą wydajnośc prądową (zwiększa się ich rezystancja wewnętrzna). Najlepiej ich po prostu nie przechowywać tylko używać i nie kupowac na zapas.
No i w żadnym wypadku nie trzymać żadnych ogniw w aparacie! Tylko osobno, wyjęte z urządzenia. Prawie każdy sprzet, nawet wyłączony pobiera bardzo mały prąd rozładowując akumulator. To może uszkodzić ogniwo litowe rozładowując je zbyt mocno. Tak samo niklowe, przy zbyt głebokim rozładowaniu może zmienić biegunowość.

robin102
7.02.06, 12:40
BLM-1 naładować na full i wrzucić do szuflady. Po dłuższym leżakowaniu naładować na full i rozładować do końca w aparacie !!! i nie brać do głowy. Nie kupować na zapas. Nie przechowywać w aparacie zwłaszcza zamienników. Nie narażać na skraje temperatury czyli piwnica lub nasłoneczniony parapet .Żywotność BLM1 i tak zazwyczaj jest mniejsza niż deklaruje producent choć to kawał energi w małym pudełeczku.