Zobacz pełną wersję : E 500 pytanie laika
witam
to mój pierwszy post tutaj, więc wybaczcie jeśli pytanie wyda wam sie banalne.
E 500 mam od końca grudnia i jestem z niego bardzo zadowolony... cały czas się uczę...
pojawiła mi się ostatnio taka wątpliwość. przy robieniu treningowym zdjęc martwej natury stwierdziłem ze obraz na zdjęciu nie pokrywa się z tym co widać w wizjerze... czy tak ma być? czy to normalne?
pozdrawiam marcin
tak to normalne - wizjer nie ma 100% krycia w E500.
dzięki za odpowiedź...
mam oczywiście kolejne pytanie.
jeden z przycisków na korpusie można "programować" . ustawiłem na niego tzw podgląd głębi ostrości, ale nie rozumiem w jaki sposób on ma mi tę głębie pokazywać, czyli jak z tej funkcji korzystać. prosze o podpowiedź ...
pozdrawiam marcin
Jak wprowadzisz np: f8 w trybie manualnym, ustawisz ostrość na coś co jest blisko, to patrząc przez wizjer naciśnij ten przycisk i zobacz jak go się zmienia. tyle. Bardzo ważna rzecz w aparacie.
maksdj zrób tak: w trybie A ustaw F22 w aparacie i potem naciśnij podgląd głębi ostrości :wink:
Normalnie jak kadrujesz to przez wizjej widzisz obraz na maksymalnej dziurce przesłony, a przesłona domyka się w momencie podnoszenia lustra wieć nic nie widzisz. Żeby zobaczyć jak to jest w wizjerze z przesłoną ustawioną na mniejszy otworek musisz nacisną podgląd GO.
Tylko pamiętaj, że ten podgląd nie jest dokładnie zbieżny z uzyskaną na zdjęciu GO.
witam
teraz już rozumiem jak to działa:) dziekuje za podpowiedzi:) i nie omieszkam przy następnych watpliowsciach znowu zapytac:) . taki ze mnie bezczelny typ:)))).
pozdrawiam marcin
...drążąc dalej temat podglądu GO
Co właściwie ma pokazać ten podgląd, kiedy go wciskam zaciemnia mi się obraz i to wszystko. Nie bardzo rozumiem w jaki sposób kontrolować poprzez tą funkcję głębię ostrości ??
w większym wizjerze widziałbyś dokładnie co na zdjęciu będzie ostre, a co nie - to co w e500 wygląda jak przyciemnienie w wizjerach luster pełnoklatkowych wyraźnie wskazuje ostrości i nieostrości.
w wizjerze E-1 widać różnicę, nawet przy F=6,3. w E-300/E-500 nie jest już tak różowo (ciemna optyka, mniejsze wizjery).
ogólnie, w systemie 4/3 każdy wizjer gorszy/mniejszy/ciemniejszy od tego, którym dysponuje E-1 skutecznie utrudnia jakiekolwiek ostrzenie, nie mówiąc o podglądzie głębi.
Co do podglądu GO.
Podgląd głębii ostrości. Do fotografii krajobrazu nie kupowałbym aparatu bez podglądu głębi ostrości która to funkcja umożliwia przymknięcie przesłony do wartości roboczej przed zrobieniem zdjęcia. Daje ci to możliwość zobaczenia głębi ostrości która pojawi się na fotografii. Normalnie, kiedy patrzysz przez celownik widzisz obraz jaki daje obiektyw z w pełni otwarty i głębię ostrości jaką daje największy otwór przesłony dla tego obiektywu, nie zaś głębię ostrości dla przesłony którą zamierzasz użyć. W fotografii krajobrazu bardzo rzadko używa się pełnego otworu przesłony. Będąc profesjonalistą, chcę widzieć dokładnie to samo co zostanie naświetlone na filmie a nie być zmuszonym do zgadywania jaki będzie rezultat. Faktycznie, moim zdaniem, podgląd głębi ostrości jest tak istotny, że nawet nie zastanawiałbym się nad kupnem aparatu w którym brakuje tej funkcji.
John Shaw - autor książki "Fotografia Krajobrazu"
fargmenty do poczytania pod linkiem: http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/spis.html