Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E1+FL 50 i niedoświetlone zdjęcia

Marysia
1.02.06, 00:25
Mam taki problem, jak robię zdjęcie obiektu na jasnym tle z fl50 to zdjęcie jest szare i sprawia wrażenie niedoświetlonego (bez względu na to czy ttl czy auto). Czy to normalne? po korekcie siły błysku wygląda lepiej ... ale ta cała elektronika powinna coś robić. Czytałam, że w TTL lampa daje przedbłysk, czy to coś w stylu przebłysku przy likwidacji efektu czerwonych oczu? czy ten przedbłysk od TTL da się zauważyć? Ja widzę poprostu jeden błysk i tyle. Napewno ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie proszę o pomoc (może serwis mi się kłania.....). Jakby ktoś mogł pokazać jakie zdjęcia mu wychodzą z jasnym tłem i jakie ma wtedy ustawienia będę wdzięczna. Pozdrawiam,
Marysia

Dempsey
1.02.06, 01:40
Podejrzewam, że to jak z fotografowaniem czegoś na śniegu. Z lampą, czy bez, system pomiaru światła dąży do sprowadzenia jasności całego kadru do 18% szarości. Według mnie rozwiązaniem jest punktowy pomiar światła na obiekcie, lub korekcja ekspozycji (świadome "prześwietlenie").

RasteR
1.02.06, 09:13
nigy jeszcze nie używałem zewnętrznej lampy ale to, co napisał Dempsey brzmi rozsądnie - polecam spróbować. W warunkach bez lampy działa więc z lampą też powinno.

Marysia
1.02.06, 17:43
a co z przedbłyskiem przy TTL-u?

Pozdrawiam,
M.

RasteR
1.02.06, 18:13
w lampie wbudowanej jest - ale dla oka jest niezauważalny raczej - zauważa go fotocela ale oko (moje) nie ;)

KaarooL
2.02.06, 12:20
Marysia:

jeśli masz chwilę, to obadaj i napisz czy występuje to tylko w trybie FP przy migawce krótszej niż 1/160, czy też przy wszystkich czasach.

mierzysz spotem czy całością?

podaj też kraj pochodzenia lampy i rocznik - da to obraz sytuacji.

Marysia
2.02.06, 21:16
KaarooL

efekt niedoświetlenia występuje zarówno w FP TTL jak i przy TTL, przy czasach 160 i krótszych (FP) i dłuższych, tryb pomiaru oświetlenia właściwie nic nie zmienia (przynajmniej ja nie zauważyłam).

FL50 2005, Indonesia.

Czy w Exif zapisuje Wam typ lampy w "źródle światła"?

chomsky
2.02.06, 22:26
Marysiu- tak bedzie zawsze, w kazdym aparacie zarowno z ttl flash jak i autotyrystor. Zawsze musisz korygowac ekspozycje na jasne zarowno swiatla zastanego jak i blyskowego. E1 ma dwie szybkie niezalezne korekcje i radzi sobie z tym nieźle. Zwiazane to jest z prosta zasada naswietlania ( wyskalowania na szara karte kodakwraten 18%, podobno w rzeczywistosci jest to 13%) pisal o tym kolega. Snieg czy jasne tlo p[owoduje niedoswietlenia- snieg nawet 2EV ( skrajnie 2,5 ev)- do jakichs 1,5 EV, moze jak w kadrze jest mniej sniegu to 1EV. Inne kolory- np. zolty czy jasno szarawy mniej. Polecam ksiazke Mroczka lub inne podreczniki. PPodobnie jest z czarnym, czy ciemnym nalezy ekspozycje traktowac mniej obficie nawet do -2EV ( skrajnie- malutki jasny przedmiot, na czarnym tle do 2,5EV). Jak cos to napisz.
czesc.Ch.