Zobacz pełną wersję : C-750 Proszę o pomoc fachową
Mój C-750 resetował od kilku dni ustawienia przy wymianie akumulatorów, pomimo że funkcja ALL Reset była ustawiona na Off i akumulatory starałem się wymieniać jak najszybciej.Dziś chciałem sprawdzić jak aparat zachowuje się nadal przy tej czynności , no i oczywiście stwierdziłem, że chyba zresetował, bo pojawił się dźwięk włączania aparatu,który przedtem był na Off.
Ale w tym momencie zaskoczyło mnie nowe zjawisko ,że zamiast normalnego widoku na wyświetlaczu,jaki zawsze było widać, pojawiło się okno zatytuowane KARD SETUP które ma jedynie dwie opcje t.zn POWER off lub FORMAT. Karty formatowć nie chcę bo mam tam kilka zdjęć, więc pozostaje tylko wyłączenie aparatu.
Taka sama sytuacja pojawia się na wszystkich pozycjach pokrętła trybów. Manewr z CAMERA RESET po otwarciu klapki karty nic nie pomógł.
W związku z tym bardzo proszę pilnie o pomoc fachową lub namiar telefoniczny do porządnej firmy servisującej Olympusy
Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów i użytowników Olympusów Roman R
Śpieszę powiadomić zainteresowanych, że problem ustąpił. Już nie ma tego okna Card Setup .Jak to zrobiłem?- Wyjąłem akumulatory i kartę,po kilku minutach złożyłem ponownie i zadziałało.
Pozostaje tylko sprawa ALL Reset ale gdzieś na tym forum czytałem że to może być kwestia baterii systemowej w aparacie. którą może wymienić chyba jedynie serwis.Proszę zorientowanych o namiary do serwisu w rejonie W-wy. Pozdrawiam-Roman R
W Olympus Polska Sp.z o.o. tel 022-72 17 730 powiedziano mi że to kondensator(nie bateria) podtrzymujący którego wymiana to 1100 złotych brutto(tak tak , tu nie ma błędu -tysiąc sto złotych) bo u nich to jest najniższa stawka za rozebranie aparatu.Wezmę to pod rozwagę przy zakupie nowego sprzętu.
Równosześnie facet polecił mi firmę współpracującą z nimi ale o wiele tańszą "Fototronik" tel 022 621 12 41 gdzie powiedziano mi że to jednak najprawdopodobniej bateria ( nie kondensator), a wymiana kosztuje 220 zł brutto, czas oczekiwania ponad 2 tygodnie i nie chcieli słyszeć o robocie "od ręki".
W Olympusie podali jeszcze drugą firmę CSI tel 022-862 41 38 lub 39
gdzie nie wdawano się w żadne dyskusje tylko żądali dostarczenia aparatu do ekspertyzy-podobno bezpłatnej.
Dla mnie nasuwa się wniosek, że poprostu trzeba się z tym męczyć bo pozbycie się tej wady nie jest warte zapłacić nawet 220 zl. Nie wiadomo na jak długo wystarczy naprawa i jak szybko koszty kolejnych przekroczą wartość sprzętu.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Oly i życzę żeby Wam w UZ-750 baterie i kondensatory nie padały. Roman R
W Olympus Polska Sp.z o.o. tel 022-72 17 730 powiedziano mi że to kondensator(nie bateria) podtrzymujący którego wymiana to 1100 złotych brutto(tak tak , tu nie ma błędu -tysiąc sto złotych)Tak, żadnego błędu. Mniej-więcej tego się spodziewałem. :(
Sądzę że 1100 zł to nie koszt rozebrania aparatu, tylko koszt wymiany płyty głównej. Wątpię żeby oni bawili się w wymianę baterii czy akumulatora.
Dla mnie nasuwa się wniosek, że poprostu trzeba się z tym męczyćTeż doszedłem do takiego wniosku. :(
Współczuję! :(
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Oly i życzę żeby Wam w UZ-750 baterie i kondensatory nie padałyDzięki!
Pozdrawiam i