Zobacz pełną wersję : Metz 54 MZ-4i dla Olympusa a FL-50
Witam,
ponieważ dużo ostatnio na forum kwestii związanych z lampami do systemu E, a że też jestem tematem zainteresowany i wpadłem na model Metz 54 MZ-4i O, do tej pory nie opisywany to mam trochę wątpliwości.
Cena oscyluje w granicach 1400 - 1500 pln i teraz: czy warto kupić Metz 54 MZ-4i zamiast Olympus FL-50? Cena mniej więcej podobna.
Na korzyść lampy Metz przemawia, wbudowany drugi planik oraz to, że taką lampę można będzie zastosować do innego systemu, po zastosowaniu odpowiedniej stopki, możliwość otrzymania FVAT, i gwarancja. FL-50 w tej cenie to własny import z USA. Co myślicie o tych zaletach Metz'a? Miał może już ktoś taką lampę w ręku i jak ona się sprawuje w kwestii wspomagania AF i ogólnej kompaytabilności z dslr Olympusa? Czy jest to dobra alternatywa dla FL-50? Czy Metz 54 MZ-4i też potrzebuje zakupu dodatkowej przejściówki/kostki do E systemu?
opis produktu w sklepie:http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/metz-lampa-blyskowa-54-mz-4i-o-p-3477.html
PS Właściwie to nie ma tematu.
Dowiedziałem się w sklepie, ze Metz 54 Z-4i potrzebuje adaptera SCA 3202 M2, czyli cena lampy Metz plus adapter to nawet więcej niż FL-50. Jedyna zaleta, to że można ew. lampę Metz wykorzystać w innym systemie aparatów po zastosowaniu odpowiedniego adaptera.
pozdrowionka
to co ja wiem.
w metzu nie dziala Super FP - czyli synchornizacja z krotkimi czasami. tylko 1/180.
fl-50 jest bardzo milo owalna w ksztalcie, metz mz3 jest kanciasty... nie wiem jak mz4 - chyba juz bardziej owalny...
ogolnie lampa jest dobra. mi z e-10 dzialal zoom i ttl i wszystko, oprocz korekty blysku z kpokretla w lampie. jest stroboskop i blysk modelujacy...
bardzo fajna opcja metza jest ustawianie ogniskowej o krok krotszej niz w obiektywie. to powoduje ze blysk kryje nieco wiecej nie potrzeba. teoretycznie blysk odbija sie np. od scian i zmiekcza.
co do innych rzeczy... mam cholernie stare metze "mlotki", uzywane kiedys przez jednego fotografa... w jednej co prawda padl jakis uklad i swieci tylko na maxa, ale druga dziala jak nalezy a ma kupe lat model CT-1... metz to trwala lampa po prostu... nie wiem jak jest z lampami olka...
pzdr
Metz 54 MZ-4i oprócz tego, że potrzebuje adaptera, nie synchronizuje się z krótkimi czasami otwarcia migawki tak samo jak nie robi tego MZ-3. Szkoda, bo to mogła być dobra alternatywa do FL-50, a tak to FL-50 nie ma za bardzo konkurencji.
model Metz 54 MZ-4i O, ... oscyluje w granicach 1400 - 1500 pln ... Dowiedziałem się w sklepie, ze Metz 54 Z-4i potrzebuje adaptera SCA 3202 M2, czyli cena lampy Metz plus adapter to nawet więcej niż FL-50.
W cenie, którą podajesz , zawarta jest odpowiednia kostka. Jeżeli mówią inaczej, to poszukaj innego sklepu. Zwłaszcza, że kostka powinna być w wersji M4!
model Metz 54 MZ-4i O, ... oscyluje w granicach 1400 - 1500 pln ... Dowiedziałem się w sklepie, ze Metz 54 Z-4i potrzebuje adaptera SCA 3202 M2, czyli cena lampy Metz plus adapter to nawet więcej niż FL-50.
W cenie, którą podajesz , zawarta jest odpowiednia kostka. Jeżeli mówią inaczej, to poszukaj innego sklepu. Zwłaszcza, że kostka powinna być w wersji M4!
dokladnie tak
O w nazwie oznacza ze jest do olympusa, kostka M4 i pewnie mozna znalezc taniej, np. na allegro widzialem nowe
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82456996
popytaj u tego kolesia moze, pisze ze ma tez do olympusa.
cena 1380
W sprawie lamp METZ do Olympusa które mnie zainteresowały zrobiłem dochodzenie i co następuje:
(RZArt, konukera - dzięki - macie rację)
- jest lampa METZ dedykowana do Olka, jest to na dzień dzisiejszy:
1. METZ 44-AFi O. Lampa ta jest mocno ograniczoną wersją 54-MZ współpracuje w pełni z Olympus'em, nie potrzebuje adaptera, jest dedykowana do systemu E, cena około 800 pln
2. ma wejść do sprzedaży METZ 54-AFi O. To samo co wyżej, pełna dedykacja do Olka i tak samo ograniczona tylko mocniejsza. Nie znam ceny.
- są lampy METZ niededykowane do których należy zastosować adapter SCA 3202 M4
1. METZ 54 MZ-4i, jedynie czego nie robi to napewno nie synchronizuje się z krótkimi czasami w Olympusie, cena 1400 pln z adapterem (a to już robi się sensownie)
2. METZ 44 MZ-4i taka sama funkcjonalność jak 44-AFi O, tylko bez dedykacji do Olka i napewno nie synchronizuje się z krótkimi czasami, nie znam ceny.
I teraz nie wiem, czy to b. ważne żeby lampa synchronizowała się powyżej 1/180s bo najlepsza z tych wszystkich to METZ 54 MZ-4i. Rozumiem, że np. w zdjęciach sportowych, długa ogniskowa można wykorzystać krótsze czasy - dobrze myślę? Czy jak już 1/180 to taki czas do wszystkiego raczej wystarcza? Jak to jest w praktyce?
[edit] żeby nie wprowadzać w błąd wykasowałem informację o czasach synchronizacji dla METZ 44-AFi O - więcej informacji poniżej [edit]
http://foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=lampy+blyskowe&podgrupa=Metz&id=lampablyskowametz44af4io&sortowanie=cena
Metz 44 AF 4 i O kosztuje 750 a fl-36 940 doradzcie bo jesli jest wspomaganie??? i synchronizacja to chyba warto[/url]
synchornizacji z mniejszym niz 1/180 to raczej na pewno nie ma
wyzsze modele nie maja
zobacz w ogole na www.metz.de
pzdr
to co oznacza: "44 AF-4 O for Olympus digital cameras: With TTL mode and "HSS" high-speed synchronisation "???
Mi w 44-AFi przeszkadza, że a) głowica obraca się tylko w pionie, b) nie ma dodatkowej lampy błyskowej jak w 54 MZ-4i.
A ja ponawiam pytanie jak jest wykorzystywany czas krótszy niz 1/180 i czy to się przydaje.
Andrzej100
24.01.06, 21:15
to co oznacza: "44 AF-4 O for Olympus digital cameras: With TTL mode and "HSS" high-speed synchronisation "???
Mi w 44 AF-4 przeszkadza, że a) głowica obraca się tylko w pionie, b) nie ma dodatkowej lampy błyskowej jak w 54 MZ-4i.
A ja ponawiam pytanie jak jest wykorzystywany czas krótszy niz 1/180 i czy to się przydaje.
Synchronizacji z czasamikrotszymi niż 1/180s z E1 nie ma żaden Metz.
Informacja o lampie i instrukcja do lampy 44AF4i O jest wspólna dla wszystkich lamp serii 44AF4i - do Nikona, Minolty, Canona, Pentaxa i Olympusa. W tym przypadku infomacja, o ktorej piszesz dotyczy Minolty.
Metz jest firma, ktora wszelkie informacje o ograniczeniach współpracy z poszczególnymi aparatami podaje w sposob bardzo malo widoczny.
Pozdrawiam:
Andrzej
Mi akurat bardziej zależy na współpracy METZ i E-500. Jak jest z E-1 trudno mi cokolwiek powiedzieć w tej kwestii.
W tym przypadku infomacja, o ktorej piszesz dotyczy Minolty.
Metz jest firma, ktora wszelkie informacje o ograniczeniach współpracy z poszczególnymi aparatami podaje w sposob bardzo malo widoczny.
No, ale na stronie metz.de jak "byk" jest napisane, że High Speed jest dla modelu METZ 44 AFi O do Olympusa. Fakt, że bardzo trudno jest się połapać w tych modelach - zamiennikach.
Andrzej100
24.01.06, 22:24
Mi akurat bardziej zależy na współpracy METZ i E-500. Jak jest z E-1 trudno mi cokolwiek powiedzieć w tej kwestii.
W tym przypadku infomacja, o ktorej piszesz dotyczy Minolty.
No, ale na stronie metz.de jak "byk" jest napisane, że High Speed jest dla modelu METZ 44 AFi O do Olympusa. Fakt, że bardzo trudno jest się połapać w tych modelach - zamiennikach.
Z E300 i E500 jest tak samo jak z E1.
Napiszę jeszcze raz: z żadnym aparatem serii E Metz nie ma synchronizacji z super krótkimi czasami migawki.
Jeżeli chcesz się boleśnie przekonać to najlepiej kup.
Metz podaje w swoich materiałach reklamowych bardzo wiele dziwnych informacji, jak również ukrywa jego ograniczenia.
Przejrzyj zakładkę data sheet przy opisie lampy 44AF4i dla róznych paratów i dla Olympusa - nie ma to najmniejszej wzmianki o trybie HSS dla olka (zreszta nazwa trybu HSS to nazwa minolty - w serii E to się nazywa chyba Super FP TTL)
Poza tym to dobry sprzet, chociaż ostatnio bardzo awaryjny.
pozdrawiam:
Andrzej
Z E300 i E500 jest tak samo jak z E1.
Napiszę jeszcze raz: z żadnym aparatem serii E Metz nie ma synchronizacji z super krótkimi czasami migawki.
Jeżeli chcesz się boleśnie przekonać to najlepiej kup.
Metz podaje w swoich materiałach reklamowych bardzo wiele dziwnych informacji, jak również ukrywa jego ograniczenia.
Poza tym to dobry sprzet, chociaż ostatnio bardzo awaryjny.
OK - przyjąłem do wiadomości Andrzej :) - nie ma synchronizacji z czasami krótszymi niż 1/180 i nie spodziewam się tego po lampach METZ... Wielka szkoda! Co do awaryjności to jakiś pojedynczy przypadek był na plrecfoto z niedomaganiem serwisu.
Andrzej, powiedz mi jeśli masz jakieś doświadczenie z lampą która się synchronizuje krócej niż 1/180 czy tego się używa? Mam w E-500 wbudowaną lampę, ona też szybciej nie współpracuje niż na 1/180 sek i jakoś nie zauwazyłem, żeby mi brakowało krótszych czasów.
Andrzej100
24.01.06, 22:46
Dla mnie jest to funkcja zupelnie niepotrzebna - mam ja w Nikonie F70 i Metzu 40 MZ3i, zasięg mocnej lampy w tym trybie jest tak maly, że trudno go wykorzystac.
Awaryjność Metza , szczególnie 54MZ4i to nie jest pojedyńczy przypadek, a polski serwis Metza - firma Foto-Technika to po prostu tragedia - przetestowałem to osobiście.
Pozdrawiam:
Andrzej
hehe, ciekawe pytanie - czy tryb FP jest potrzebny. moim zdaniem jest jak najbardziej potrzebny - używałem go wiele razy. do powiedzmy 6-7 metrów w biały dzień FL-36 daje nieźle radę nawet przy czasach rzędu 1/400 s.
chyba dobrze jest móc kontrolować głębię nie mając ograniczeń odnośnie synchronizacji błysku???
Pytanie jak pytanie :) Jak zenit synchronizowal sie na czasie 1/60 i było dobrze, a teraz osiołkowi w żłoby dali 1/180 i mówią, że może być szybciej, to już zgubić się można i człowiek zaczyna się zastanawiać czy aby napewno będzie się przydawało jak to ma decydować kupić ten model czy inny.
I jeszcze jedna rzecz: skontaktowałem się z fabryką METZ i otrzymałem odpowiedź (pozwolę sobie zacytować) niestety cytat po angielsku, aczkolwiek już nauczyłem chłopaków jak jest "pozdrawiam" 8) W skrócie - planują w przyszłosci wprowadzić synchronizację z krótkimi czasami w Olku w modelach 44AFi. Także Andrzej100 sam METZ potwierdził to co napisałeś i żeby nie było, że Ci nie wierzyłem, zapytanie do METZ wysłałem przed Twoją informacją... :)
"Dear Mr. Blady,
you are right, HSS means "High Speed Synchronisation". In HSS faster
shutter speeds then 1/180 can be used for outdoor shoots in portrait
range where the background must be appear unfocused because of using an open lens like F2, F2.8 etc. HSS will be possible with a future
mecablitz 44 AF-4 O (O = Olympus) which is still in planning. Flash
units of type 54 MZ.. (all types) are able also to support HSS but still
not the adapter SCA3202 M4. I could imaging that any future level above
M4 could be possible to support HSS as well but this is still "written
in the stars".
In regard to having comunication in polish language we recommend to
contacting our agent in Gdansk FOTOTECHNIKA. The completely address of
them you can read below
http://www.metz.de/en/service_support/photo_electronics.134.html .
Pozdrawiam
Best regards
M e t z - W e r k e GmbH & Co KG
Technical Support
Lutz Goeschel"
blady, jak ci odpisali z Metza, trybu Super FP używa się przy doświetlaniu postaci w słoneczny dzień. Wtedy usyskanie czasów któtszych niż 1/180 nie jest problemem, a bez błysku dopełniającego na bużkach są nieprzyjemne cienie. Bardzo często używam lampy w takich sytuacjach.
Czy na pewno wbudowana lampa w E-500 nie chce błyskać z czasami krótszymi niż 1/180? Nie chce mi się wierzyć.
osiołek się przyzwyczaił do tej możliwości i z niej korzysta, ciesząc się sprzętem wolnym od efektów typu bloom i ograniczeń oferowanych przez jeden z konkurencyjnych systemów.
a jak inny osiołek mówi o 1/180 to mnie bawi, bo na manualu mamy 1/160 a potem od razu 1/200. 1/160 a 1/200 - różnica zasadnicza przy szybkim ruchu w kadrze, nawet jeśli lekko dopalamy. a zdjęcia w plenerku?
jeśli przywołujemy Zenit'a, to może od razu kupić Kiev'a 88 i bujać się z nim, bo po co korzystać z nowości...
Jacek2005:
uwierz, E-300 też tak ma...
Karol, ale je nie mówię, że nie ma potrzeby posiadania krótszych czasów w lampie wręcz przeciwnie. Chcialem się tylko dowiedziec o praktyczne zastosowanie a chlopaki z METZ, Jacek oraz Ty, jak najbardziej pokazaliście gdzie krótsze czasy mogą się przydać i myślę, na podstawie zdobytych informacji, że warto zainwestować w lampę która takie możliwości daje.
Przyznam sie szczerze ze kwestia z Metzem mnie podlamala.
Producenci wyciagaja od nas tylko kase :-(
Kupilem bardzo dobra lampe 54mz3 niby poprzez adaptery mozna wszystko... a tu nic nie mozna :-(. nedznego ttla nawet nie ma. Skandal!!
Mam nadzieje ze Fl-50 bedzie pracowala z nastepca e-1... kupowanie lampy co rok czy dwa to kiepski pomysl :/
odgrzeję starego kotleta :)
rozglądam się za lampą do mojego e-510, co sądzicie o modelach:
FL-50R
Metz 58 AF-1
Metz 54 MZ-4i
Czy któryś z nich możecie mi doradzić/odradzić? Fotografią jak narazie zajmuję się czysto amatorsko ale mam zamiar się dokształcać sukcesywnie. Z racji tego iż lampę raczej kupuje się na dłuższy czas to chciałbym coś solidnego a zarazem ergonomicznego, aby obsługa nie sprawiała problemów. Niestety ciągle ubolewam nad tym iż e-510 nie ma bezprzewodowego wyzwalania lampy :| no ale co zrobić, na nową puchę nie mam więc jakoś trzeba sobie radzić.
Z góry serdecznie dziękuję za rady i podpowiedzi, w końcu od 2006 roku troszkę się chyba pozmieniało na rynku co? :D
odgrzeję starego kotleta :)
rozglądam się za lampą do mojego e-510, co sądzicie o modelach:
FL-50R
Metz 58 AF-1
Metz 54 MZ-4i
Czy któryś z nich możecie mi doradzić/odradzić? Fotografią jak narazie zajmuję się czysto amatorsko ale mam zamiar się dokształcać sukcesywnie. Z racji tego iż lampę raczej kupuje się na dłuższy czas to chciałbym coś solidnego a zarazem ergonomicznego, aby obsługa nie sprawiała problemów. Niestety ciągle ubolewam nad tym iż e-510 nie ma bezprzewodowego wyzwalania lampy :| no ale co zrobić, na nową puchę nie mam więc jakoś trzeba sobie radzić.
Z góry serdecznie dziękuję za rady i podpowiedzi, w końcu od 2006 roku troszkę się chyba pozmieniało na rynku co? :D
A dlaczego nie bierzesz pod uwagę Metza 48 Af :?:
szczerze nie znam się na lampach, opierałem się na opiniach wyczytanych z netu i dlatego zmajstrowałem taką, a nie inną listę, jeśli uważasz, że Metza 48 Af warto kupić to proszę uzasadnij to w kilku zdaniach i odnieś do lamp zaproponowanych przeze mnie. Przeze mnie najbardziej zauważalna jest różnica w cenie ;)
szczerze nie znam się na lampach, opierałem się na opiniach wyczytanych z netu i dlatego zmajstrowałem taką, a nie inną listę, jeśli uważasz, że Metza 48 Af warto kupić to proszę uzasadnij to w kilku zdaniach i odnieś do lamp zaproponowanych przeze mnie. Przeze mnie najbardziej zauważalna jest różnica w cenie ;)
Posiadam Metza 48 Af od roku i używam tej lampy na ślubach i nie tylko. Do tej pory mnie nie zawiodła.
Na plus przemawia cena , szybkie ładowanie, a po aktualizacji działa w niej sterowanie tak jak w FL-50r i FL-36r
Więcej na ten temat tu: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12302&highlight=metz
dzięki dzięki, jutro zasiądę do lektury ;)
miłej nocki
NightCrawler
30.06.09, 12:16
Jezeli na brak kasy nie narzekasz to metz 58.
Jezeli zalezy Ci na jakosci do ceny to 48.
Ew szukaj okazyjnie fl50.
Czasami idzie za smieszne pieniadze wychaczyc ta lampke w idelanym stanie.
po przeczytaniu poleconego mi posta chyba jednak poprzestanę na 48-mce a za resztę kasy kupię sobie coś jeszcze ;) do amatorskiej fotografii wydaje mi się, że w zupełności wystarczy na jakiś czas
czy ktoś się orientuje czy Metz 48 również wspiera bracketing? bo chciałbym zgłębić temat HDRów i dobrze by było mieć lampę dostosowaną do takich zabiegów
czy wyświetlacz informacyjny jest z podświetleniem?
Z góry dzięki za info