Zobacz pełną wersję : Dylemat z lampami. FL-36 i Metz54mz3
Witam
Jestem szczesliwym posiadaczem Systemu E, od dzis dokladnie.
Kupilem go razem z FL-36 - bardzo fajna lampka :-). Ale troche za slaba na pewne zastosowania.
Mam tez Metza 54Mz3. Na razie z kostka do E-10.
Orientuje sie ktos jak ta lampa wspolpracuje wyposazaona w odpwiednia stopke z E-1?
W sumie to glownie chodzi o mozliwosc korekcji blysku z lampy (pokretlem). Przy E-10 i SCA M2 to nie dzialalo. Super FP mialbym na Fl-36 a na okazje specjalne mialbym metza...
W grunice rzeczy to sie zastanawiam czy nie sprzedac obu i nie kupic FL-50...
Ma ktos jakis pomysl i rade?
Dzieki
Mysle, ze niezlym wyjsciem jest jednak sprzedanie obu i kupienie FL-50. Da sie spokojnie kupic na allegro nowa za 1500zl (przywieziona zza oceanu). Tak to zawsze bedziesz sie zastanawial ktora zabrac, a targanie dwoch nie bardzo ma sens...
Pozdrawiam,
siwyjohn
Cześć
Podobno można bezpłatnie w Metzu uaktualnić wersje Twojej stopki do najnowszej wersji M4 (więc trzeba liczyć tylko koszty przesyłki - hmm... ciekawe czy serwis w Polsce też robi to za darmo).
Mnie z kolei Twój pomysł z zostawieniem Metza i FL 36 wydaje się całkiem rozsądny. Początkowo sam myślałem żeby sprzedać Metza i kupić FL-50 ale jakoś lubię Metza jednak no i... właśnie dzisiaj kupiłem sca3202m4 i zapiąłem do 54MZ-4. Wstępne testy z E-1 całkiem pozytywne. Korekcja błysku jest możliwa zarówno na auto jak i w ttl-u. Oba tryby wydaje się, że chodzą ok - ale to jak na razie tylko moje wstępne testy. Wyczytałem jednak w instrukcji kostki, że współpraca z E-1 i E-300 w trybie ttl w przypadku 54mz3 i mz4 jest limited compability. Pełna zgodność jest za to w przypadku mz4i. Być może to tylko marketing, bo nie ma nigdzie informacji w jakich dokładnie warunkach coś jest nie tak... w praktyce się to może okaże, albo może wcześniej ktoś z forumowiczów nam tu napisze o co chodzi.
Co do zostawienia dwóch lamp pomysł jest o tyle ciekawy, że możesz używać obu lamp równocześnie. Metz ma wbudowaną fotocelę, no i jako slave podobno ładnie współpracuje z oryginalną FL -50 tak więc i z FL 36 powinien chodzić całkiem ok. Przetestuj, zobacz i opowiedz co z tego wychodzi.
Poza tym FL 36 jest poręczna i lekka co jest wygodne w niektórych zastosowaniach. FL50 i 54 to jednak ciężkawe sprzęty i jeśli nie są konieczne to czemu nie korzystać z małej i lekkiej. W razie awarii też zawsze masz zapasówkę w plecaku... Tyle, że opcja dwóch jest jednak trochę cięższa no i trochę droższa od samej FL 50. Za to 54MZ... jest ciut mocniejsza i ma 2 palniki. Wiele zależy od indywidualnych zapotrzebowań.
Dobry plan to sprzedać obie i kupić jedną porządną . A fl36 sprzedać dla mnie !!! zapłace przyzwoitą cenę, jeśli nowa jest.
Dzieki za odpowiedz.
W sumie to mocna lampa mi jest potrzebna tylko na duze imprezy, ktore kiedys sie zdarzaly i byc moze beda - np. studniowki. A fl-36 jest fajnie mala... no i fakt mozna uzywac obu lamp, metza jako slava... co jest bardzo sensowne.
Problem tez w tym ze metza jest z deka zajechany, wiec dobrej ceny za niego nie wezme... a fl-36 praktycznie nowka... na gwaracji i widac ze bardzo malo uzywana. facet od ktorego kupilem zestaw robil glownie przyrode... a lampe pewnie kupil bo mial kase ;-). A zebym kupil fl-50, ktora de facto nic mi nie da oprocz Super FP w stosunku do Metza...
A kasowo to wychodzi ze do FL-50 bym doplacil... Bo obie lampy w sumi ewyszly tano.
Na razie chyba zostawie obie i zobacze jak to w praniu wychodzi.
pzdr
Dobry plan to sprzedać obie i kupić jedną porządną . A fl36 sprzedać dla mnie !!! zapłace przyzwoitą cenę, jeśli nowa jest.
:lol: według mnie to wszystkie z nich są porządne i jak najbardziej warte przetestowania. Decyzja konukera jak najbardziej słuszna. W jego sytuacji robiłbym tak samo.
Do E-1 bez dwóch zdań FL-50 !
do E-300 i E-500 bez dwóch zdań FL-36 chyba ,że ktos śluby trzaska.
Dla mnie nie do przecenienia jest możliwość odaplenia dwóch lap jednocześnie - wówczas Fl-36 na sufit - da miękkie światło i zbije tylne cienie, zaś wbudowana centralnie. Tego E-300/500 z FL-50 nie zrobi.
Chociaż uważa się ,że wbudowana lapma to lipa i nieprofesjonalizm z tym się jednak do końca nie zgodze, ale to już inny temat.
krishu jak do E-300 podepnę FL-50 to nie będę mógł używać jednocześnie lampy wbudowanej? Jeśli tak, to dlaczego tak jest?
W E300 można używać lampy wbudowanej i zewnętrznej jednocześnie.
Zacytuje fajnego forumowicza z innego forum. Czlowiek z wielkim doświadczeniem "lampowy" twierdzi że" lampa nigdy nie jest za duża" wie co mówi
Andrzej100
24.01.06, 19:10
Z Olympusem E1 w TTL pracuje tylko Metz 54 MZ4i, 44MZ-2 (obydwie lamy muszą byc wyposazone stopki M3 lub M4- ta wymagana jest przez E300) i 44 AF4i.
Metz 54 MZ3 i 54 MZ4 nie pracują z systemem E w TTL pozostaje tylko tryb automatyki tyrystorowej lampy i manualny.
Pozdrawiam:
Andrzej
ze strony metza http://www.metz.de/en/photo_electronics/adapter.143.html
wynika ze wspolpracuje.
co ciekawe lampa 54mz ma tryb HSS - czyli synchronizacje na krotka migawke, niestety nie adapter tego nie ma...
Andrzej100 -> sprawdzales? bo to troche dziwne skoro pisza na stronie metza.
Andrzej100
24.01.06, 20:48
ze strony metza http://www.metz.de/en/photo_electronics/adapter.143.html
wynika ze wspolpracuje.
co ciekawe lampa 54mz ma tryb HSS - czyli synchronizacje na krotka migawke, niestety nie adapter tego nie ma...
Andrzej100 -> sprawdzales? bo to troche dziwne skoro pisza na stronie metza.
Sprawdzałem osobiście.
Poza tym Metz o tym, że lampy 54MZ3 i 54Mz4 nie współpracują w TTL z Olympusem E1 pisze w instrukcji do kostki SCA 3202 M3 i M4. Na stronie, która przywołujesz nie ma nigdzie wzmianki o TTL Metz 54MZ4 z Olkiem E1.
Przy informacji o lampie 54MZ4i jest wzmianka:
Adapter: SCA 3202 M4
Hint: The TTL flash control is additionally possible with this combination!
Features of the combination
ktorej nie ma przy lampach 54MZ4 i 54 MZ3 i E1.
Wejdż w zakładkę flashligt recommendations na stronie metza - tam podane jest dokładnie które lampy współpracuja z Olympusem E1.
Lampy Metza sa lampami uniwersalnymi tj. współparcuja z Nikonami, Canonami, Minoltami, Penataxami itd. z zastosowaniem odpowiednich adapterow i w związku z tym obsluguja np. tryb HSS Minolty, ale nie obslugują trybu FP TTL Olympusa.
Pozdrawiam:
Andrzej
Sprawdzałem osobiście.
Poza tym Metz o tym, że lampy 54MZ3 i 54Mz4 nie współpracują w TTL z Olympusem E1 pisze w instrukcji do kostki SCA 3202 M3 i M4. Na stronie, która przywołujesz nie ma nigdzie wzmianki o TTL Metz 54MZ4 z Olkiem E1.
Przy informacji o lampie 54MZ4i jest wzmianka:
Adapter: SCA 3202 M4
Hint: The TTL flash control is additionally possible with this combination!
Features of the combination
ktorej nie ma przy lampach 54MZ4 i 54 MZ3 i E1.
Wejdż w zakładkę flashligt recommendations na stronie metza - tam podane jest dokładnie które lampy współpracuja z Olympusem E1.
hmmm... ja sprawdzalem wybierajac z aparatow E-1 i lampe 54MZ3... fakt faktem nic nie bylo o TTL-u, ale wydawalo mi sie ze to norma... straszna kaszana :-(. no to sie bym na niezla mine wpakowal :-(.
Andrzej100
24.01.06, 21:21
hmmm... ja sprawdzalem wybierajac z aparatow E-1 i lampe 54MZ3... fakt faktem nic nie bylo o TTL-u, ale wydawalo mi sie ze to norma... straszna kaszana :-(. no to sie bym na niezla mine wpakowal :-(.
Ja to przerabiałem.
Udalo mi się okazyjnie kupić w ASTER-FOTO Metza 54Mz4 za 750 zl (nowego - w ramach wyprzedazy) z kostka Minolty, po czym zamienilem na kostke do olka SCA 3202 m3, po czym musiałem wszystko odkrecać.
Pozdrawiam:
Andrzej