Zobacz pełną wersję : Co dokupić do E-500
Witam,
od dwóch godzin grzebie po forum poszukując odpowiedzi na w sumie dość ważne pytanie. Zamierzam wkrótce kupić E-500 z dwoma obiektywami i zastanawiałem się, co dokupić do tego zestawu. Kartę CF (to wiem), ale dalej? Nie chodzi mi o jakieś bajery jak Me-1 (pomocne, ale można żyć bez tego), ani o super duper dodatki jak lampa błyskowa, czy jakiś zaawansowany obiektyw. Chodzi mi raczej o coś w stylu filtru (żeby obiektych ochronić?) i tym podobne rzeczy. Dobrze by było dodać jakieś firmy. Z góry dzięki za pomoc. Oczywiście mogę coś takiego wygooglować, ale samemu trudno będzie mi ocenić, czy potrzebuje czegoś takiego.
Flagoon do tzw ochrony obiektywów uzywa sie fitrów UV - jeśli już kupujesz to kup jakiś w wieloma powłokami. Ale o ochronie filtru trzeba myśleć jak fotografujesz w deszczu, lub w pobliżu fonttany czy wodospadu. Do ochrony wystarczy zatyczka dawana w komplecie z obiektywem, a w czasie focenia nieco uwagi. Każdy filtr wpływa bardziej lub mniej negatywnie na optykę obiektywu, lub np na szybkość AF. O ile pamiętam to oba kity E-500 mają tą samą średnicę filtra 58mm. Więc wystarczy jeden UV. Koszt okolo 100zł.
Pozostałe przydatne filtry to
1. Polaryzacyjny
2. Szary połówkowy (neutralny)
Polar trzeba kupić jak najlepszy (Hoya, Marumi, B+W) koszt od 200zł w górę. Niestety 40-150 kreci mordką (nie wiem jak 14-45) co utrudnia działąnia z CPLem, ale da się żyć.
Połówka jest niezwykle przydatna przy fotografowani scen o dużej rozpiętości tonalnej np krajobrazy (jasne niebo, ciemna zienia).
O fitrach było kilka dyskusji, radzę przeszukać forum.
Witam,
tak sobie przeczytałem Twoje zapytanie Flagoon i chyba masz nie do końca własciwe podejście do tematu. Bo poza kartą CF lub xD to nic nie potrzebujesz więcej żeby robić zdjęcia aparatem, więc wszystko może być zbędnym bajerem.
Dla mnie np. obowiązkowym zestawem jest:
- torba o odpowiedniej wielkości na sprzęt
- dodatkowy akumulator (zawsze jeden naładowany mam przy sobie jako zapas)
- statyw
- zestaw do czyszczenia szkieł i grucha do dmuchania
Zastanawiam się nad zakupem do E-500 (nie uważam, żeby to były bajery):
- fotobank do zrzucania danych na długich wycieczkach
- ME-1
- lampa FL-50
- reynox albo soczewka do makro
- przejściówka na M42
- pilot do zdalnego wyzwalania migawki
- skafander przeciwdeszczowy na body i obiektyw
- jakieś filtry o których wspomniał wyżej Jacek
I właściwie to chyba na tyle... może coś mi wpadnie jeszcze do koszyka ale jak narazie starczy. pozdrowionka
Witam,
może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. W którymś wątku tutaj wyczytałem, że ktoś tam strasznie się bał na obiektyw, dlatego niecierpliwie czekał na jakikolwiek filtr. Nie wiem czy system będę rozbudowywał. Jeżeli tak, to wtedy pomyślę o rzeczach o których wspomniał Blady (wybacz że tak bezpośrednio, ale widziałem Cię już w tylu wątkach, więc myslałem, że już dawno masz aparat Olympusa, conajmniej E-300). Na razie chcę kupić konieczne minimum. Jest bezpiecznie wyjść z gołym aparatem na dwór (powiedzmy warunki średnio przystępne (nie to co teraz)).
Śmiało Flagoon może być bezpośrednio - nie ma za co przepraszać :) Dawno to mam aparat i conajmniej Zenita 122 - to dopiero maszyna nie do zdarcia ;)
Te podstawowe gadżety (z listy obowiązkowej) o których wspomniałem to Ci zostaną nawet jak będziesz chciał zmienić system i chyba nad lampą można dłużej się zastanowić bo jest bardzo kosztowna. pozdrawiam.
Smerf Maruda
23.01.06, 21:35
Witam,
może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. W którymś wątku tutaj wyczytałem, że ktoś tam strasznie się bał na obiektyw, dlatego niecierpliwie czekał na jakikolwiek filtr. Nie wiem czy system będę rozbudowywał. Jeżeli tak, to wtedy pomyślę o rzeczach o których wspomniał Blady (wybacz że tak bezpośrednio, ale widziałem Cię już w tylu wątkach, więc myslałem, że już dawno masz aparat Olympusa, conajmniej E-300). Na razie chcę kupić konieczne minimum. Jest bezpiecznie wyjść z gołym aparatem na dwór (powiedzmy warunki średnio przystępne (nie to co teraz)).
Ja się bałem :-) Ale już się nie boję. Filtr kupiłem, ale zostawiam go sobie na specjalne okazje (wietrzna plaża, deszcz czy padający śnieg). Zamiast filtra polecam zestaw do czyszczenia optyki (około 20 złotych, w dowolnym sklepie fotograficznym, na giełdzie w Warszawie również, pewno nawet po niższej cenie, albo w sklepach internetowych). Jeśli zaś chcesz kupić filtr, to raczej nie taki za 100 złotych, bo to szkoda sobie czymś takim psuć zdjęcia, a raczej z górnej półki, B+W czy też Hoya Pro. Za ten ostatni zapłaciłem 150 złotych na giełdzie, w internecie widziałem po 200 złotych. B+W są kapkę droższe.
(oczywiście, jeśli średnica filtra na 14-45 jest mniejsza niż 67 milimetrów obiektywy 14-54 to zapłacisz odpowiednio mniej).
Na pewno do "gołego" aparatu kupiłbym wygodną torbę, mam wrażenie, że do E-500 Nova 1 firmy Lowepro wystarczy (najlepiej jednak sprawdzić!); dodatkowo, jeśli będziesz robił widoczki, to również filtr polaryzacyjny i na tym również nie ma co oszczędzać.
A reszta wyjdzie w praniu. Fotografia to hobby, w którym można utopić dowolne pieniądze ;-)
A co sadzicie o takim wynalazku jak Hama Lens Pen ?
Jakis czas temu polecal mi to jeden sprzedawca, jako cos o niebo lepszego od sciereczki i gruszki razem wziete, ale nie chce wyrzucac 50zl na cos co moze w rzeczywistosci jest tylko smieciem ... szczegolnie, ze zaufanie do firmy Hama stracilem dawno temu ...
Czy mial ktos z tym czyms do czynienia ?
Pozdr.
R.
Zgrabna torba np. firmy TENBA to podstawa , a filtr UV do ochrony soczewki czołowej to rzecz niezbędna !!! Taki HOYA z czarnej seri na początek wystarczy. Nie można przecież czyścić optyki bezkarnie kilkadziesiat razy, choćby nie wiam jak delikatnie.
Zgrabna torba np. firmy TENBA to podstawa , a filtr UV do ochrony soczewki czołowej to rzecz niezbędna !!! Taki HOYA z czarnej seri na początek wystarczy. Nie można przecież czyścić optyki bezkarnie kilkadziesiat razy, choćby nie wiam jak delikatnie.
No to teraz mam problem. Jak mówi pewna mała osóbka, chyba zgłupłem. Jak wybrać filtr do E-500? Nie mówię o firmie, to już wiem. Ale co z średnicą? Ile mm dla obiektywów kitowych? Jeden wystarczy, czy dla kazdego obiektywu jest inny rozmiar? Pomóżcie, bo już właściwie wciskałem "Złóż zamówienie" kiedy na tym stanąłem.
U Olka w E500 sprawa jest prosta średnica filtra 58mm na obu taka sama. Wiec trzeba kupić dwie sztuki jeśli masz 2 szkła bądź ciagle przkladać filterk jak kupisz jeden. nie kupuj tych najtanszych po 30 zł bo tościemka ,a nie filtry.
obiektywy 40-150mm oraz 14-45mm mają średnice 58mm i takiego filtra szukaj
edit. robin był szybszy
Pilot RM-2. Super sprawa. Ja go wykorzustuję w zdjęciach ze statywu, zdjęciach z samym sobą albo do zdalnego wyzwalania migawki.
Mnie ten pilot ostał się wraz z 5060.
MaBri ma racje pilot dobra sprawa. Ja tez mam , ale jak pilot to i statyw tez by się przydal. Jeśli z tych tanich to broń boze nie za 80 zl bo wywrotka sprzetu gwarantowana. Coś tak minimum 160 zł to się kupi coś takiego co udaje statyw. I przed wakacjami koniecznie fitr polar i zapasowy akumulator BLM-1. Można by tak bez końca .....
lampa błyskowa itd..
obiektywy 40-150mm oraz 14-45mm mają średnice 58mm i takiego filtra szukaj
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83598810
lub to
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84596942
coś takiego jest ok? Nie musi być super, ale nie chcę każdej jednej fotki mieć zepsutej.
Hoya optycznie jest w porządku, mnie jedynie wkurza jej czyszczenie, powierzchnia filtru jest jakby porowata i czyszczac mikrofibrą ta kłaczy na filtrze. Ale daje się z tym żyć.
ja bym brał http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85616983
a jeżeli chcesz do szerokiego kąta szukaj wersji slim np. marumi WPC
Rafał Czarny
11.02.06, 02:25
Hoya optycznie jest w porządku, mnie jedynie wkurza jej czyszczenie, powierzchnia filtru jest jakby porowata i czyszczac mikrofibrą ta kłaczy na filtrze. Ale daje się z tym żyć.
Ja mam ufałkę Hoya HMC Super i po prostu chucham, a potem przecieram mankietem. I nie ma problemu. Może filtry innych firm czyści się lepiej (nie testowałem, nie znam się), ale mój Hoya czyści się normalnie.