Zobacz pełną wersję : Matryce do nowych Olympusow
Wiadomo ze Kodak robi matryce dla Olka, wiadomo ze szumia one bardziej niz np te od Ssony i pewnie kazdego zastanawia jakie matryce beda w nowych DSLRach Olka :) Ostatnio przejzalem troche testow nowych idiotkamer Kodaka i wyraznie mozna zaobserwowac mniejsze szumy :) Czy mozna z tego wyciagnac wnisoki ze wkoncu Kodak cos poprawil? :roll:
szumia, nie szumia, bynajmniej sensor nie jest tragiczny
zobacz:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/EV500/EV500IMATEST.HTM
chodzi o taka tabelke pt "Dynamic Range (in f-stops) vs Image Quality
(At camera's minimum ISO)"
zwroc uwage np na E300
Low Med MedHi Hi
Olympus E-300 10.8 9.26 8.48 7.07
i powiedzmy D70
Low Med MedHi Hi
Nikon D70 9.81 8.76 7.58 5.84
biorac za kryterium najwysza jakosc, to nikonowi zostaje 5.84 EV dynamiki a E300 wyrabia na 7.07
to teraz obetnij sobie jeszcze 1.5 EV z cieni w E300, zeby porownanie bylo fair i zobacz sobie jak bedzie szum wygladal ..
caly pic na tym polega, ze olympus zostawil do wykorzystania wieksza czesc dynamiki - lacznie z ta zaszumiona w cieniach
np nikon w d70 zdecydowanie obcial z 1-2 EV najbardziej szumiacy zakres = mniej szumow w cieniach, ale i dynamika mniejsza
problem olympusa polega nie na wielkosci szumow, ale na tym, ze sa kolorowe (niebieski z czerwonym) - tu do powiedzenia ma elektronika aparatu, odpowiedzialna za redukcje szumow
o wiele lepiej wyglada szum monochromatyczny ( o podobnej sile)
przyklad z E1, iso400, lekko niedoswietlone (co pogarsza sprawe), mooocno wyciaganie z cieni za pomoca studio (tryb advanced high speed - bez odszumiania):
oryginal:
http://inter.ztpnet.pl/~cra3y/pyryfycy/PC210162.jpg
odszumiona wersja (tylko redukcja szumow niebieskiego i czerwonego)
http://inter.ztpnet.pl/~cra3y/pyryfycy/PC210162_color_denoised.jpg
jezeli komus nie pasuje szum monochromatyczny - to niech kupi sobie canona i cieszy sie figurkami woskowymi zamiast cery (zart ;-) )
PS: wybralem najgorszy wariant, czyli JPG, dla RAW jest juz znacznie lepiej[/url]
cra3y Z dynamiką obrazu to sprawa jest oczywista ,że w olkach lepiej to wypada. Ale szumy można by zmniejszyć poprzez zamówienie matryc u innego producenta oczywiście w tym samym standarcie. "Szumy kolorowe" powstają przez spieprz... technologie produkcji półprzewodników.
Modlę się po ncach żeby w następnych wcieleniach systemu E nie było śladu po kodaku .he he he
To dziwne bo mnie tek caly kodak lezy. Ale ja stary jestem.
czesc.ch.
chomsky To jest nas dwóch. Ja też stary jestem.
popatrzcie sobie na testy aparatów Kodak na dpreview.... wszystkie podsumowania zaczynają się słowem - wspaniałe kolory, a potem jest ale......
Jeżeli kolory wiążą się z kodakiem.. zostańmy przy kodaku... dla mnie ważniejsze jest nasycone zdjęcie na iso 100, niż bezszumne iso 800
Smerf Maruda
21.01.06, 11:57
Jeżeli kolory wiążą się z kodakiem.. zostańmy przy kodaku... dla mnie ważniejsze jest nasycone zdjęcie na iso 100, niż bezszumne iso 800
Całkowicie i bezapelacyjnie popieram.
Mimo, że i tak zdjęcia robię w RAW :-)
Wczoraj fociłem trochę na wzmocnieniu 800 , przy słabym oświetleniu. Piękne kolorowe szumy.Żeby chociaż ten poziom wzmocnienia był do użytku. Muszą cos zrobić z tymi szumami ale nie kosztem kolorów !!!
kodak po prostu ma swoje podejscie do tematu - daje niezla dynamike i odwzorowanie barw kosztem iso
zobacz sobie highendowe "plecki" leaf aptus z kodakiem (max iso 400 lub 800 - nie pamietam) - innymi slowy nie specjalizuja sie w wysokim iso, tak jak robi to canon, a reszta stawki stara sie go dogonic ...
cra3y Lubie olympusy za wiele innych "dodatnich plusów" szumów nie lubie w żadnej postaci bom audiofil i z innych powodów chyba na zawsze pozostane przy olkach.
ja tez mam zamiar pozostac przy oly dluzej, chyba ze sie okaze, ze olek zatopi 4/3 tak jak zatopil OM ...
Smerf Maruda
22.01.06, 11:37
Wczoraj fociłem trochę na wzmocnieniu 800 , przy słabym oświetleniu. Piękne kolorowe szumy.Żeby chociaż ten poziom wzmocnienia był do użytku. Muszą cos zrobić z tymi szumami ale nie kosztem kolorów !!!
Świetnie działa Noise Ninja albo Neat Image. Po coś je napisano :-)