PDA

Zobacz pełną wersję : Matryce do nowych Olympusow

jps
20.01.06, 11:35
Wiadomo ze Kodak robi matryce dla Olka, wiadomo ze szumia one bardziej niz np te od Ssony i pewnie kazdego zastanawia jakie matryce beda w nowych DSLRach Olka :) Ostatnio przejzalem troche testow nowych idiotkamer Kodaka i wyraznie mozna zaobserwowac mniejsze szumy :) Czy mozna z tego wyciagnac wnisoki ze wkoncu Kodak cos poprawil? :roll:

cra3y
20.01.06, 12:50
szumia, nie szumia, bynajmniej sensor nie jest tragiczny

zobacz:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/EV500/EV500IMATEST.HTM

chodzi o taka tabelke pt "Dynamic Range (in f-stops) vs Image Quality
(At camera's minimum ISO)"

zwroc uwage np na E300

Low Med MedHi Hi
Olympus E-300 10.8 9.26 8.48 7.07

i powiedzmy D70

Low Med MedHi Hi
Nikon D70 9.81 8.76 7.58 5.84

biorac za kryterium najwysza jakosc, to nikonowi zostaje 5.84 EV dynamiki a E300 wyrabia na 7.07
to teraz obetnij sobie jeszcze 1.5 EV z cieni w E300, zeby porownanie bylo fair i zobacz sobie jak bedzie szum wygladal ..

caly pic na tym polega, ze olympus zostawil do wykorzystania wieksza czesc dynamiki - lacznie z ta zaszumiona w cieniach
np nikon w d70 zdecydowanie obcial z 1-2 EV najbardziej szumiacy zakres = mniej szumow w cieniach, ale i dynamika mniejsza

problem olympusa polega nie na wielkosci szumow, ale na tym, ze sa kolorowe (niebieski z czerwonym) - tu do powiedzenia ma elektronika aparatu, odpowiedzialna za redukcje szumow
o wiele lepiej wyglada szum monochromatyczny ( o podobnej sile)

przyklad z E1, iso400, lekko niedoswietlone (co pogarsza sprawe), mooocno wyciaganie z cieni za pomoca studio (tryb advanced high speed - bez odszumiania):

oryginal:
http://inter.ztpnet.pl/~cra3y/pyryfycy/PC210162.jpg
odszumiona wersja (tylko redukcja szumow niebieskiego i czerwonego)
http://inter.ztpnet.pl/~cra3y/pyryfycy/PC210162_color_denoised.jpg

jezeli komus nie pasuje szum monochromatyczny - to niech kupi sobie canona i cieszy sie figurkami woskowymi zamiast cery (zart ;-) )

PS: wybralem najgorszy wariant, czyli JPG, dla RAW jest juz znacznie lepiej[/url]

robin102
20.01.06, 21:35
cra3y Z dynamiką obrazu to sprawa jest oczywista ,że w olkach lepiej to wypada. Ale szumy można by zmniejszyć poprzez zamówienie matryc u innego producenta oczywiście w tym samym standarcie. "Szumy kolorowe" powstają przez spieprz... technologie produkcji półprzewodników.
Modlę się po ncach żeby w następnych wcieleniach systemu E nie było śladu po kodaku .he he he

chomsky
20.01.06, 22:37
To dziwne bo mnie tek caly kodak lezy. Ale ja stary jestem.
czesc.ch.

robin102
21.01.06, 10:48
chomsky To jest nas dwóch. Ja też stary jestem.

andytown
21.01.06, 11:00
popatrzcie sobie na testy aparatów Kodak na dpreview.... wszystkie podsumowania zaczynają się słowem - wspaniałe kolory, a potem jest ale......

Jeżeli kolory wiążą się z kodakiem.. zostańmy przy kodaku... dla mnie ważniejsze jest nasycone zdjęcie na iso 100, niż bezszumne iso 800

Smerf Maruda
21.01.06, 11:57
Jeżeli kolory wiążą się z kodakiem.. zostańmy przy kodaku... dla mnie ważniejsze jest nasycone zdjęcie na iso 100, niż bezszumne iso 800

Całkowicie i bezapelacyjnie popieram.

Mimo, że i tak zdjęcia robię w RAW :-)

robin102
21.01.06, 14:53
Wczoraj fociłem trochę na wzmocnieniu 800 , przy słabym oświetleniu. Piękne kolorowe szumy.Żeby chociaż ten poziom wzmocnienia był do użytku. Muszą cos zrobić z tymi szumami ale nie kosztem kolorów !!!

cra3y
21.01.06, 17:11
kodak po prostu ma swoje podejscie do tematu - daje niezla dynamike i odwzorowanie barw kosztem iso

zobacz sobie highendowe "plecki" leaf aptus z kodakiem (max iso 400 lub 800 - nie pamietam) - innymi slowy nie specjalizuja sie w wysokim iso, tak jak robi to canon, a reszta stawki stara sie go dogonic ...

robin102
22.01.06, 00:49
cra3y Lubie olympusy za wiele innych "dodatnich plusów" szumów nie lubie w żadnej postaci bom audiofil i z innych powodów chyba na zawsze pozostane przy olkach.

cra3y
22.01.06, 01:32
ja tez mam zamiar pozostac przy oly dluzej, chyba ze sie okaze, ze olek zatopi 4/3 tak jak zatopil OM ...

Smerf Maruda
22.01.06, 11:37
Wczoraj fociłem trochę na wzmocnieniu 800 , przy słabym oświetleniu. Piękne kolorowe szumy.Żeby chociaż ten poziom wzmocnienia był do użytku. Muszą cos zrobić z tymi szumami ale nie kosztem kolorów !!!

Świetnie działa Noise Ninja albo Neat Image. Po coś je napisano :-)