PDA

Zobacz pełną wersję : E1 i lampa

luc4s
19.01.06, 16:37
Pytanie może głupie, ale zapytam :)

Mając E1 z podpiętą i włączoną lampą (FL36) czy można z poziomu aparatu wyłączyć lampę? Chodzi mi o to, jak jezeli się da, ustawić w trybach lampy żeby przy danym zdjęciu nie błyskała. Teraz gdy chcę zrobić zdjęcie bez lampy, a mam ją podpięta musze ją wyłączać za każdym razem. jast łatwiejszy sposób?

dorian
19.01.06, 17:26
Od naciśnięcia jednego przycisku na lampie, chyba nie.

luc4s
19.01.06, 17:32
Tylko, że wyłączając ją ona się rozładowuje i po włączeniu znów się musi ładować, a czasami na to czasu nie ma. Zauważyłem na LCD, ze jest możliwość zapalenia przekreślonego kółeczka z lampą( widać to pod światło) tylko z aparatu chyba się nie da tego włączyć.

chomsky
19.01.06, 17:42
chyba nie ma takiej mozliwosci.
Czesc.Ch.

Joki
20.01.06, 12:27
W E-300 klikasz przycisk z błyskawicą na aparacie, przekręcasz kółko i wyłączasz lampę (przekreślony znaczek). Lampa jest włączona, naładowana, działa wspomaganie ale nie błyska. Nie wierzę że w E-1 tego nie ma?!?

luc4s
20.01.06, 13:53
Joki, no właśnie o to mi chodzi, na wyświetlaczu jest możliwość wyświetlenia tego, ale nie udało mi się nigdy tego włączyć stąd moje pytanie... ale pewnie nie ma :/

KaarooL
20.01.06, 17:21
powiem Wam, że mnie też to lekko przygięło... chciałem fotkę bez błysku, to musiałem wyłączyć lampę... obok braku ciągłej informacji o aktualnym ISO jest to drugie niedopatrzenie; no, chyba że o czymś nie wiemy.

o ile pamiętam, u mnie jest do wyboru lampa / lampa red eye red / lampa 2nd curtain... nie zauważyłem przekreślonej błyskawicy.

gregvip
21.01.06, 12:39
W E-1 jest podobnie widać, że na wyświetlaczu jest symbol błyskawicy w przekreślonym kole ale niestety nie da się tego włączyć. :cry:

dorian
22.01.06, 11:43
przecież wyłączenie lampy jednym przyciskiem jest o wiele szybsze niż grzebanie w menu lub kombinacja przycisku i pokrętła. Włączam wyłączam gdzie tu problem?

Joki
23.01.06, 12:07
Jeśli wyłączysz lapę zupełnie to tracisz wspomaganie autofocus-a.

KaarooL
23.01.06, 13:21
Joki:

E-1 ma własną, mniejszą niż w lampie diodę wspomagającą AF.

FL-36 ma jedną dużą diodę, FL-50 ma dwie DUŻE diody...

luc4s
23.01.06, 15:42
Fotografowałem wczoraj koncert na którym było fatalne oświetlenie i tą lampkę wbudowaną w aparat mozna sobie w d.... wsadzić. Może i jest dobra w warunkach pokojowych, ale na koncercie wogóle się nie sprawdzała, co innego ta wbudowana w lampę, ona znacznie lepiej.