Zobacz pełną wersję : BLM 1
Co sądzicie o zamiennikach BLM 1?
Czy warto kupić coś na czym nie ma "olympus"? Np:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82048696
W końcu wychodzi 8 razy taniej niż oryginał. Zastanawiam, się czy warto (ewentualne zagrożenia) wsadzać to do E-500...
Wasze opinie sugestie mile widziane ;)
Pozdrawiam
Warto. Mam premium gold 1900mah i dziala jak oryginal. Na pewno w tej cenie warto. Moze jakies podroby je psuja ale prem. gold to taka 3 liga. Kolo chalupy bedzie.
czesc.ch.
Ja tez mam jakas podrobka i jak na razie wyglada na to, ze ma chyba nawet lepsze parametry od oryginalu, chociaz pojemnosc jest ta sama :-)))
Ja bym znacznie chetniej zobaczyl nieoryginalny grip pasujacy do E-500 :-)
Pozdr.
R.
chomskyNapisz coś konkretniejszego o tym zamienniku , jeśli trzyma parametry to też bym kupił. Bo jakoś słabo dowierzam niezależnym producentom akumulatorków.
szwedowski
18.01.06, 20:27
kupiłem takze Premium Gold 2szt za 115 zl w Foto - Net.
nie do rozładowania,mam 2 szt w gripie i ponad tysiąc zdjęć w tym
sporo ostatnio robionych w 10 stopniowym mrozie.
parametry:PS-BLM1 3,7V 2200mAh
W ofercie jest 1700mAhx2 szt =115 zł
no proszę... to się w takim razie zastanawiał dłużej nie będę
dzięki i pozdrawiam ;)
Tomasz Pawlaczek
19.01.06, 11:01
Do E-1 dokupilem dwa chinskiej produkcji, 1400 mAh po 30 PLN :wink: dzialaja tak samo dobrze jak oryginal, prawdopodobnie wytzrymaja mniej cykli ale za takie pieniadze nie bede przeciez po nich plakal.
Przy trzech sztukach voltow mam jak w malej elektrowni.
Gdzies widzialem w sieci dosc dobry test zamiennikow, czlowiek ktory go pisal testowal czasy i "jakosc pracy" aku oraz jakosc wykonania, rozbieral wszystkie "co by" sprawdzic wykorzystywane ogniwa oraz wbudowana elektronike. Baterie byly skrajnie rozne, od wykonanych prawie idealnie po badziewie ktorego lepiej nie uzywac, tylko cholera zapomnialem gdzie to widzialem, moze ktos tez to znalazl to poda link.
Pozdrowienia.
Tomek.
A te baterie jak ładujecie w orginalnej ładowarce to pokazują kiedy się naładowały???
A włśnie ma ktoś może szybszą ładowarkę???
Moja ładuję 1500mA w 4h, więc tą 2200mA będzie ładować koło 6...
kupiłem takze Premium Gold 2szt za 115 zl w Foto - Net.
nie do rozładowania,mam 2 szt w gripie i ponad tysiąc zdjęć w tym
sporo ostatnio robionych w 10 stopniowym mrozie.
parametry:PS-BLM1 3,7V 2200mAh
W ofercie jest 1700mAhx2 szt =115 zł o ile mnie pamięć nie myli to BLM-1 ma 7,2 volta.
producent pomylił się z naklejką na PS-BLM1... :)
też mam na naklejce 3,7 V, a aparat działa na tym zasilaniu.
ten link który ja podałem też pokazuje baterię 3,7 V...
więc jak to z tymi voltami jest?
dobrze jest z tymi voltami - Olki działają na PS-BLM-1, ale pewnie nie zawadzi sprzwdzić voltomierzem zaraz po zakupie...
Sprzedawca twierdzi, że producent pomylił nadruk na akumulatorze i w rzeczywistości jest 7,2 V.
To już któraś z rzędu aukcja z takimi, źle oznakowanymi, akulatorami :?
Moj byl kupiony w Foto-Raju - PIXO
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=%B3adowarki+i+akumulatory&podgrupa=akumulatory&id=BLM-1&sortowanie=cena#tutaj
Jest wprawdzie troche drozszy, ale po prawie miesiacu uzytkowania jedyne co moge powiedziec, to - polecam ! :-)
Pozdr.
R.
3,7 to wolty jednego ogniwa, a są pewnie 2 ogniwa
didymos[b] kupują kurde gdzies na śmietniku po jednym cencie albo na wagę a potem nam sprzedają za dużą kasę
Tomasz Pawlaczek wysil umysł i przypomnij sobie gdzie ten test widziałeś !!! PLISSSSSS
osobiście polecam ogniwa DIGITAL z foto-net.pl - mam dwa od dawna i chodzą jak dzikie, spokojnie tak jak oryginał.
odnośnie czasu ładowania, to niektórzy się zdziwią:
ładowarka BCM-1 ładuje prawie 2x szybciej niż mniejszy wariant - BCM-2. ogniwo jest naładowane po 1,5 - 2 godzinach. wiem, bo kiedyś miałem BCM-2 a obecnie BCM-1.
poza tym ogniwa DIGITAL ładują się - jakimś cudem - zauważalnie szybciej od "oryginału".
skoro jesteśmy przy temacie fazy, mam czysto teoretyczne pytanko: czy ktoś wie czym można ładować ogniwa BLL-1? BCM-1 styknie czy do takiego monstrum trzeba mieć coś innego?
do BLL-1 jest dedykowana ładowarka, BCM-1 nie styknie głównie z powodów styków, chyba mechanicznie nie będzie pasować do BLL-1, tak mi sie przynajmniej wydaje.
Tomasz Pawlaczek
19.01.06, 16:16
Kolega robin "wisi" mi browara za wysilanie mozgownicy i kolejne dwa siwe wlosy, ale mowisz i masz:
http://t5r.pwp.blueyonder.co.uk/e1/clonetests.htm
Po lewej stronie monitora mamy "view" do podladu zdjec poszczegonych wykonan, mam nadzieje ze "pasjonatom" sie przyda.
Tylko po angielsku ale mam nadzieje ze to nie problem.
Tomek.
Tomasz Pawlaczek Wielki DZIEKSSSSS
Piweczko jak najbardziej sie należy,. Jak nam Olympus Polska zorganizuje plener to bedzie okazja. Albo sami sobie zorganizujemy .
...poza tym ogniwa DIGITAL ładują się - jakimś cudem - zauważalnie szybciej od "oryginału"...
Nie ma cudów. Jesli ładują się szybciej na tej samej ładowarce to mają mniejsza pojemność rzeczywistą. No i baterie, a nie ogniwa. DIGITAL nie produkuje ogniw...