Zobacz pełną wersję : 50 f2 macro i 50-200 preferencje
Mam rozterki, ceny spadły tak, że .... :lol: Interesują mnie opinie dotyczące "używalności" obu w trudnych warunkach oświetleniowych i wniosków praktycznych, podkreślam praktycznych :lol: Dla zainteresowanych pewna "stronnicza" opinia: http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=-1&arch=1&e=3037
Podobne wątki już widziałem ale zawsze rozmowa schodziła na inne systemy itp...
A gdzie Ty zobaczyles ze spadly ?
Ja w sklepach internetowych widze, ze dalej sa "troszke" zbyt drogie ...
Pozdr.
R.
Nie rozmawiajmy o cenach :evil: Mówiąc o spadku miałem na myśli Kanadę i USA niestety :( chociaż i na naszym rynku można trafić coś okazyjnie :wink:
RobertW3D, spadły spadły, dawniej 50-200 był za okolo 4400zł a teraz spokojnie za 3600 kupisz. 50mm macro też był za 2500 a teraz ponizej 2000, mówie o cenach w sklepie.
Na ebay UK jest 50-200 za 310 funtów 2 dni do końca aukcji. Cały czas mnie korci żeby wziąść kredycik i kupić ale opcja 40-150+50macro jest równoważna.
..nie, ceny nie spadly (w usa -w Europie troche tak)..... a to dlatego ze jeszcze do 31 grudnia OlympusUSA dawal spore rabaty (np. $100 przy zakupie 50-200mm) teraz rabatow juz nie ma.
W tym momencie ceny trzymaja sie wysoko mimo sporej podazy na ebay.com - ktory praktycznie dyktuje ceny na tym kontynencie.
A wracajac do pytania - jak wiadomo af w Olympusie nie jest jego najmocniejsza strona -w 50/f2 jest cieniutko i wolno w polmroku praktycznie zapomnij chyba ze masz lampe do macro zalozona na obiektyw i ma ona funkcje podswietlania w trybie ostrzenia to moze czasem pomaga.(urok macro obiektywow i slabego af w OLY naklada sie)
..z 50-200 jest troche lepiej (a jeszcze lepiej z battery pack) radzi sobie niezle, dodtkowy plus - nie zauwazylem tez dodatkowego opoznienia jesli zalozysz konwerter x1.4.
Coś a propos cen, użuwana w idealnym stanie 50 f2 poszła po jednym dniu na allegro za 1250 zł, cena przyznacie interesjąca gdyby nie brak płynności w tym momencie... :lol: