PDA

Zobacz pełną wersję : Matówka do E1

fotomic
11.01.06, 10:21
Witam serdecznie

Czy może ktoś z szanownego grona zmienił swoją matówkę na Olympus FS-2 Focusing Screen ? ?

Warto ? Pomaga ona w czymś ?

Bardzo prosze o wypowiedź użytkoników którzy zmienili.

Pozdrawiam
Michał

P
11.01.06, 10:49
Z olkiem nie mam doświadczeń, ale z Nikonem F80 owszem. Tam można sobie włączyć siatkę na matówce z menu aparatu. Nie powiem, żeby mi to jakoś wybitnie pomogło, chociaż wyobrażałem sobie przed zakupem, że nie będę mógł się bez niej obejść. Horyzont i tak bywał dalej krzywy, a wszystkie slajdy zaczęły mieć podobne proporcje w kompozycji :?, co nie wzbudzało zachwytu . W E1 nie brakuje mi posiatkowanej matówki. Podejrzewam, że rzeczywiście przydaje się ona jedynie do fotografowania architektury, gdzie trzeba zwracać szczególną uwagę na proporcje i perspektywę. Nie wiem jak Ty ale ja takich potrzeb nie mam.

fotomic
11.01.06, 10:53
Nie wiem jak Ty ale ja takich potrzeb nie mam. poprostu się zastanawiałem, koszt nie duży, efektów jeszcze nie widziałem.

P
11.01.06, 10:55
Jeśli koszt nie duży, to się nie zastanawiaj :D

fotomic
11.01.06, 10:58
Jeśli koszt nie duży, to się nie zastanawiaj :D no ale jeśli efekty marne a architektury to ja nie lubie, raczej przyrode to chyba mi się nie przyda :/

ghost4
11.01.06, 11:01
Witam serdecznie

Czy może ktoś z szanownego grona zmienił swoją matówkę na Olympus FS-2 Focusing Screen ? ?

Pozdrawiam
Michał

Szkoda tylko, że tej funkcji nie można po prostu on/off jak np. w analogowym Nikonie. Ale specjalnie zmieniać matówkę ?
Która w stanach kosztuje niecałe 50$, a u naszych rodzimych ........, prawie 250 pln.
Można cuś poczytać tutaj : http://tinyurl.com/dqb7q

Pozdrawiam
Andrzej

P
11.01.06, 11:04
Kto wie... F80 znacznie częściej występuje w przyrodzie niż matówka FS-2, a więc znacznie łatwiej go upolować. Rozejrzyj się po znajomych, pożycz i wypróbuj. Powinno się udać:)

Marek J
12.01.06, 07:11
Jeśli koszt nie duży, to się nie zastanawiaj :D no ale jeśli efekty marne a architektury to ja nie lubie, raczej przyrode to chyba mi się nie przyda :/
Efekty żadne, ponieważ taka matówka ma pomóc Tobie przy komponowaniu obrazu aby był prosty. Jeżeli focisz przyrodę to nie ma sensu wbijać się w tego typu matówkę, chyba że potrzebujesz siatki aby drzewa były w pionie.

RZArt
12.01.06, 13:46
... prawie 250 pln...
W foto-net jest za 152,-

RZArt
12.01.06, 13:47
... prawie 250 pln...
W foto-net jest za 152,-

ghost4
12.01.06, 18:08
... prawie 250 pln...
W foto-net jest za 152,-

Ja dałem tylko przykład, bazowałem na cenie ...http://www.pstryk.pl/opis.php/2469

Pzdr.
Andrzej

RZArt
13.01.06, 09:31
Ja dałem tylko przykład ...

A ja nic więcej, tylko informację dla tych, którzy są zainteresowani zakupem.

Marek J Oprócz pomocy przy ustawianiu wg pionu i poziomu, można ją chyba jeszcze wykorzystać do kadrowania z wykorzystaniem "mocnych" punktów obrazu?

P.S.
Czy można prosić o usunięcie mojego poprzedniego postu? Wrzuciłem go podwójnie. Dzięki

sn00p
19.06.09, 13:15
Odświeżę trochę temat.
Mam pytanko, czy poza matówkami AS-FS1 (standardowej w e-1) i AS-FS2 (z dodatkową "siatką" istnieją jeszcze jakieś inne ?
Bo muszę przyznać, że matówka z e-420 bardziej mi leżała, miała jedynie 3 kropki i chyba łatwiej było trafić, no i jakoś lepsza widoczność przez wizjer była ...

P.S. - widziałem matówki na katzeyeoptics.com (http://www.katzeyeoptics.com/cat--Olympus-DSLRs--cat_olympus.html) ale tam też nic mi nie podeszło ;]

Pzdr.

anabolo
28.07.12, 13:56
Czy ktoś wie na temat dostępności matówek z klinem do E-1 poza KatzEye? Z stanów średnio uśmiecha mi się to ściągać, a niestety z moją wadą zwroku ciężko mi jest wyostrzyć na wizjerze... Jak nie to pozostaje zmiana na E-3 i LifeView :0

mat1321
28.07.12, 15:27
W Polsce chyba nie ma, tylko na ebay'u widziałem :/

http://www.ebay.com/itm/Dual-45A-Split-Focusing-Screen-For-Olympus-E1-camera-/250805190289?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a65277e91

apz
28.07.12, 19:39
Czy ktoś wie na temat dostępności matówek z klinem do E-1 poza KatzEye? Z stanów średnio uśmiecha mi się to ściągać, a niestety z moją wadą zwroku ciężko mi jest wyostrzyć na wizjerze... Jak nie to pozostaje zmiana na E-3 i LifeView :0

Napisz na PW do Mirka54 - gdzieś dawał linkaaa do dobrze zaopatrzonego niemieckiego shop-a z częściami do Olka w tym do E-1.