Zobacz pełną wersję : Matówka do E1
Witam serdecznie
Czy może ktoś z szanownego grona zmienił swoją matówkę na Olympus FS-2 Focusing Screen ? ?
Warto ? Pomaga ona w czymś ?
Bardzo prosze o wypowiedź użytkoników którzy zmienili.
Pozdrawiam
Michał
Z olkiem nie mam doświadczeń, ale z Nikonem F80 owszem. Tam można sobie włączyć siatkę na matówce z menu aparatu. Nie powiem, żeby mi to jakoś wybitnie pomogło, chociaż wyobrażałem sobie przed zakupem, że nie będę mógł się bez niej obejść. Horyzont i tak bywał dalej krzywy, a wszystkie slajdy zaczęły mieć podobne proporcje w kompozycji :?, co nie wzbudzało zachwytu . W E1 nie brakuje mi posiatkowanej matówki. Podejrzewam, że rzeczywiście przydaje się ona jedynie do fotografowania architektury, gdzie trzeba zwracać szczególną uwagę na proporcje i perspektywę. Nie wiem jak Ty ale ja takich potrzeb nie mam.
Nie wiem jak Ty ale ja takich potrzeb nie mam. poprostu się zastanawiałem, koszt nie duży, efektów jeszcze nie widziałem.
Jeśli koszt nie duży, to się nie zastanawiaj :D
Jeśli koszt nie duży, to się nie zastanawiaj :D no ale jeśli efekty marne a architektury to ja nie lubie, raczej przyrode to chyba mi się nie przyda :/
Witam serdecznie
Czy może ktoś z szanownego grona zmienił swoją matówkę na Olympus FS-2 Focusing Screen ? ?
Pozdrawiam
Michał
Szkoda tylko, że tej funkcji nie można po prostu on/off jak np. w analogowym Nikonie. Ale specjalnie zmieniać matówkę ?
Która w stanach kosztuje niecałe 50$, a u naszych rodzimych ........, prawie 250 pln.
Można cuś poczytać tutaj : http://tinyurl.com/dqb7q
Pozdrawiam
Andrzej
Kto wie... F80 znacznie częściej występuje w przyrodzie niż matówka FS-2, a więc znacznie łatwiej go upolować. Rozejrzyj się po znajomych, pożycz i wypróbuj. Powinno się udać:)
Jeśli koszt nie duży, to się nie zastanawiaj :D no ale jeśli efekty marne a architektury to ja nie lubie, raczej przyrode to chyba mi się nie przyda :/
Efekty żadne, ponieważ taka matówka ma pomóc Tobie przy komponowaniu obrazu aby był prosty. Jeżeli focisz przyrodę to nie ma sensu wbijać się w tego typu matówkę, chyba że potrzebujesz siatki aby drzewa były w pionie.
... prawie 250 pln...
W foto-net jest za 152,-
... prawie 250 pln...
W foto-net jest za 152,-
... prawie 250 pln...
W foto-net jest za 152,-
Ja dałem tylko przykład, bazowałem na cenie ...http://www.pstryk.pl/opis.php/2469
Pzdr.
Andrzej
Ja dałem tylko przykład ...
A ja nic więcej, tylko informację dla tych, którzy są zainteresowani zakupem.
Marek J Oprócz pomocy przy ustawianiu wg pionu i poziomu, można ją chyba jeszcze wykorzystać do kadrowania z wykorzystaniem "mocnych" punktów obrazu?
P.S.
Czy można prosić o usunięcie mojego poprzedniego postu? Wrzuciłem go podwójnie. Dzięki
Odświeżę trochę temat.
Mam pytanko, czy poza matówkami AS-FS1 (standardowej w e-1) i AS-FS2 (z dodatkową "siatką" istnieją jeszcze jakieś inne ?
Bo muszę przyznać, że matówka z e-420 bardziej mi leżała, miała jedynie 3 kropki i chyba łatwiej było trafić, no i jakoś lepsza widoczność przez wizjer była ...
P.S. - widziałem matówki na katzeyeoptics.com (http://www.katzeyeoptics.com/cat--Olympus-DSLRs--cat_olympus.html) ale tam też nic mi nie podeszło ;]
Pzdr.
Czy ktoś wie na temat dostępności matówek z klinem do E-1 poza KatzEye? Z stanów średnio uśmiecha mi się to ściągać, a niestety z moją wadą zwroku ciężko mi jest wyostrzyć na wizjerze... Jak nie to pozostaje zmiana na E-3 i LifeView :0
W Polsce chyba nie ma, tylko na ebay'u widziałem :/
http://www.ebay.com/itm/Dual-45A-Split-Focusing-Screen-For-Olympus-E1-camera-/250805190289?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a65277e91
Czy ktoś wie na temat dostępności matówek z klinem do E-1 poza KatzEye? Z stanów średnio uśmiecha mi się to ściągać, a niestety z moją wadą zwroku ciężko mi jest wyostrzyć na wizjerze... Jak nie to pozostaje zmiana na E-3 i LifeView :0
Napisz na PW do Mirka54 - gdzieś dawał linkaaa do dobrze zaopatrzonego niemieckiego shop-a z częściami do Olka w tym do E-1.