PDA

Zobacz pełną wersję : E-300

Blum
31.12.05, 00:07
Jak przestawic w E-300 focus ring?? Wkurza mnie ze obiektyw kreci mi sie nie w ta strone w ktora bym chcial. Probowalem kilka razy i NIC. czy ta opcja wogole działa?????Aparacik jest OK, To moja pierwsza cyfrowka, Wczesniej cykalem na Nikonach, a teraz poprostu wygrałem w konkursie Olka.....ale "darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby" :)). Mam kilka uwag do tego aparaciku, ale to nastepnym razem.

Jeronimo
31.12.05, 00:17
MENU --> &2 (na dole; ten klucz2) --> FOCUS RING --> i masz rysunki prawo i lewo

/EDIT btw. wgraj sobie najnowsze firmware do body i obiektywu

pozdro

robin102
31.12.05, 12:12
Zdecydowanie wrzuć nowe oprogramowanie do aparatu . Wchodzi bez problemu i jakby aparacik mądrzeje.

Blum
31.12.05, 12:34
OK dzieki za odpowiedź. a co to jest pixelmaping, czy coś w tym stylu :))

RasteR
31.12.05, 13:25
mapowanie bad pixeli. Robi się to raczej rzadko (Olympus twierdzi, że 1 raz rocznie wystarczy).

Aparat sobie "znajduje" złe pixele i sprawia, że nie są widoczne na zdjęciach.

KaarooL
31.12.05, 16:17
pixel mapping robi się tylko w przypadku wystąpienia hot/dead pixeli.

standardowy test z obiektywem zakrytym deklem powie Ci prawdę (nakładasz dekiel, ustawiasz ISO 100 i czas powiedzmy 1/30 s). jeśli stwierdzisz obecność kolorowych pixeli to jedziesz z koksem. aha, sprzęt nie musi stać na statywie...

pixel mapping robi się na "zimnym aparacie". zaraz po włączeniu.

robin102
31.12.05, 16:51
I ustaw ogniskowanie na manual bo aparat miele obiektywem we wszystkie strony jak ma zakryte szkło dekielkiem . Iso też chyba wyższe należy ustwić tak z 800 żeby test miał sens, a w ogóle to po co taki test ???. Funkcji tej należy używać raz na 10 000 naświetleń matrycy bo nie pozostaje bez wpływu na jej żywotność. Nie nadużywać !!! hot piksusie w sumie nie przeszkadzają a dead widać na fotkach czasem nawet bez zbytniego powiększania zdjecia na kompie.

Blum
1.01.06, 13:51
a do czego służy cleaningmode? Ten focus ring nie działa, nawet po wgraniu nowego oprogramowania :(

Draxan
1.01.06, 15:23
Jak przestawic w E-300 focus ring?? Wkurza mnie ze obiektyw kreci mi sie nie w ta strone w ktora bym chcial. Probowalem kilka razy i NIC. czy ta opcja wogole działa?????Aparacik jest OK, To moja pierwsza cyfrowka, Wczesniej cykalem na Nikonach, a teraz poprostu wygrałem w konkursie Olka.....ale "darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby" :)). Mam kilka uwag do tego aparaciku, ale to nastepnym razem.

Widze ze nikt uwaznie nie przeczytal,

uzywajac opcji FOCUS RING nie zmienisz obrotu wysuwajacej sie czesci obiektywu, ona zawsze bedzie krecil sie w ta sama strone

opcja FOCUS RING jedynie zmienia dzialanie pierscienia do ostrzenia, ostrzyw prawo lub w lewo i nic wiecej.

Blum
1.01.06, 15:51
Aaaaaa :) to teraz już wiem :) Dzięki

Blum
2.01.06, 22:29
jeszcze jedno :) Do czego służy shading comp. i anti shock? Pozdrawiam

RasteR
2.01.06, 23:01
shading compensation to likwidacja softwarowa winiety, a antishock to wstepne podniesienie lustra (słuzy do tego żeby aparat przy długich ekspozycjach się "nie trząsł" na statywie - ściślej - żeby klapiące lustro nim nie zatrzęsło).

blady
2.01.06, 23:44
a jedno i drugie jest w instrukcji - przynajmniej tej którą ja mam. miłej lektury!

Jeronimo
3.01.06, 00:09
przy okazji looknij sobie na tego posta
http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=3876&highlight=e300
moze cos tam ciekawego Ci sie przyda

pozdro

Blum
13.01.06, 08:12
Witam ponownie. Robiłem test na zzłe piksele, tak, jak opisywaliście wcześniej, a więc iso 100, czas 30s dekiel oczywiście zamknięty i:
albo mam matryce zwaloną na maxa, albo tak ma być...
gdy powiększyłem fotkę x10 widać tysiące kolorowych kropeczek, no może setki, ale jest tego dużo, czerwone, niebieskie, białe, żółte...
Czy to normalne zjawisko w E-300, czy poprostu mój sprzet jest do d... . Aparat jest nowiutki, cyknąłem nim dopiero z 200-300 fotek.

Pozdrawiam Andy

RasteR
13.01.06, 10:08
włącz redukcję szumów przy długich expozycjach. Ten test przeprowadza się na włączonej redukcji szumów.

no i oczywiście TIFF, a nie jpg