PDA

Zobacz pełną wersję : Maszerujace tulipany

excel
29.12.05, 23:06
abc

nib
30.12.05, 09:09
hello, bardzo fajnie te tulipany wygladaja, tylko jednak tło mi sie nie podoba. chyba sprobowalbym na tle czegos ciemniejszego

OKO
30.12.05, 20:54
podoba mi sie.

excel
30.12.05, 21:23
abc

Jeronimo
31.12.05, 13:13
bardzo fajna fotka... bardzo mi sie podoba ta perspektywa, tak od dolu....

pozdrawiam

excel
31.12.05, 13:15
abc

excel
15.01.06, 01:50
Witam,

ciagnie mnie cos do tulipankow. Dla polepszenia humorow, dla rozweselenia sie w zimowe wieczorki - tulipany pelne slonca i nieba.

http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/TulipanyWTowarzystwieNieba2005.jpg

Szkoda, ze listek z prawej strony wdarl sie w kadr, ale lezac na wznak jakos inaczej spogladam przez celownik. Chyba mniej precyzyjnie.

Pozdrawiam,
excel

Jeronimo: regulamin pkt.7

sebastan
15.01.06, 02:03
Spróbowałbym uzyć flesza na pierwszy plan, oraz skrócić czas migawki troszkę wtedy niebo byłoby ciemniejsze. Dobrym pomysłem byłby też filtr polaryzacyjny, no ale to akurat wiadomo, użyją Ci którzy mają. Mówię tylko, że raczej by się sprawdził.

A tak to ładne fotki, choć przyznam, że listek co wystaje, zasługuje jednak na PS'a.

excel
15.01.06, 02:14
abc

Yello_35
15.01.06, 10:08
Filtr polaryzacyjny faktycznie by wiele pomógł. Przede wszystkim bardziej wyostrzył kolor zółci na tle również jasnego nieba. Co do nieba to jest taki faktycznie trend że tłem ma być niebo i do tego ciemne ;) A ja nie lubię trendów :) Podoba mi się bardzo perspektywa od dołu i oba zdjęcia są ładne i pomysłowe. Małe niedoróbki są ale naprawdę małe. Lampa sprawy nie rozwiązuje - nawiasem mówiąc.

excel
15.01.06, 10:39
abc

Tadeusz Jankowski
15.01.06, 17:39
excel,

Maszerujące tulipany - tutuł dobrze odpowiada temu, co przedstawione jest na fotce. A mianowicie, wiele wyniosłych, wyprostowanych kwiatkow wychodzących nam na spotkanie, abyśmy mogli cieszyć oko ich urodą, radością, pełnią zycia.
Myślę, że wykonanie tego rodzaju zdjęcia jest bardzo trudne, poniewaz wymagane jest tu duże zbliżenie, co stwarza problemy z głębią ostrości oraz zmusza do zastosowania stosunkowo krótkiej migawki (w zdjęciach makro w naturalnym otoczeniu jest bardzo łatwo o poruszenie, poniewaz pozycja fotografa jest bardzo wymuszona), a także niskiej czułości dla uzyskania jak najczystszego obrazu - pozbawionego szumu. W zasadzie takie zdjęcie jest możliwe do wykonania tylko przy dostatecznie silnym oświetleniu naturalnym.
Tobie się udało.
Rośliny na pierwszym planie są tak ujęte, ze nie przeszkadzaja zbytnio sobie (za bardzo nie nachodzą na siebie), dzięki czemu możemy podziwiać ich indywidualności, reprezentują one wszystkie pozostałe tulipanki. Rośliny na drugim planie grają taką rolę, jak statyści na planie filmowym - tworza tłum "głowa przy głowie". Ogniskowa obiektywu została tak dobrana, że widz ma wrażenie nie tylko dobrej perspektywy, ale i dobrej proporcji obu planów, oglądając fotkę ma się wrażenie - im dalej w las, tym więcej drzew.

Została tu zrealizowana wg mnie najtrudniejsza rzecz - pokazanie poletka (rabatki) tulipanów od dołu. Zwykle w tego rodzaju fotkach nie udaje się przekazać na jednym zdjęciu indywidualnych roślin i jednoczesnego przejścia w barwny dywan. Takie zdjęcie jest mozliwe do wykonania, myślę, tylko kompaktem posiadającym małą matrycę obrazową, powiedzmy 1/1.8", a tym samym obiektyw dający dużą głębię ostrości.
Gałązki u góry dają przestrzenność, choć mogły by być trochę obniżone i inaczej biegnące (ale to jest natura i nie da się wszystkiego przystrzyc tylko dlatego, ze się chce mieć dobrze wyglądające zdjęcie), drzewo w oddali sugeruje, ze tulipanki rosną na rabatce w parku. Zielone listki u dołu osłaniają symbolicznie nagość łodyżek, zdobią je dodatkową zielenią i ostrymi konturami.
Na wszystkim widać delikatne światełko. Płatki mienią się żółtą przeźroczystością w wielu odcieniach.
Błękit nieba rywalizuje delikatnie z żółcią kielichów. Dobrze, że jest parę chmurek urozmaicających tło.
Gdyby niebo było ciemniejsze, to zdjęcie by było mocniejsze i lepiej odbierane przez ogół. Można by próbować uzyć flesza do doświetlenia, choć przy takiej małej odległości, myślę, nastapiły by przepalenia. Nie wiem, trzeba było by to sprawdzić.
Bardzo mi się podoba, najlepsza Twoja fotka, widać tu ogromną intuicję fotograficzną.

Drugie zdjęcie z tulpankami też mi się podoba, ale w moich oczach nie dorównuje pierwszemu pod względem bogactwa znaczeń i kompozycji.
Pomysł z ujęciem perspektywy od dołu jest bardzo atrakcyjny. Jedyną wadą tego zdjęcia jest zbyt dużo wolnego tła pomiędzy "wianuszkiem" kwiatów. Ale temat jest ujęty bardzo dynamicznie, a kielichy są bardzo świetliste, co się chwali.

Pzdr, TJ