Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Awaria LCD w 5060

aldus
28.12.05, 22:18
Witam.
Po włączeniu aparatu na dłuższym świątecznym spacerze, w temp. ok.-2stop stwierdziłem że monitor świeci się b. jasno, tak że ledwo widać menu. I tak już zostało. Nie wiem co jest przyczyną tej awarii. no ale chyba nie mróz?
Ciekawi mnie czy ktoś miał podobny przypadek i jak to się skończyło.Może macie jakąś radę? A tak a propos-czy ktoś wie jak wygląda LCD po zamrożeniu?
Może ktoś zna w Warszawie niedrogi pogwarancyjny serwis, bo chyba na tym się skończy. Będę wdzięczny za ew. pomoc.
Aldus :(

ADAM12
30.12.05, 13:36
-2 nic nie powinno się stać, co to jest -2, ja używałem swojego przy -7 ponad 1h i wszystko ok. A sprawdz czy przypadkiem nie masz przestawionej jesności LCD ma max bo to przynosi właśnie taki efekt co opisujesz.

aldus
30.12.05, 15:50
Niestety nie jest to złe ustawienie bo po pierwsze samo by się nie zmieniło a ponadto zresetwałem aparat oraz ręcznie zmieniałem ustawienie /trochę widać/ W Duchnicach u Olympusa mówią że mogą to zreperować za ok.1200zł!! ale oni są wyjątkowo drodzy, szukam kogoś tańszego.
Pozdrawiam Aldus. :(

Kanciaty
3.01.06, 20:23
... serwis Olympusa za dokręcenie śrubki też weźmie 1200 zł. Oni się cenią. Szkoda że cena nie idzie na równi z jakością.

aldus
4.01.06, 23:31
Awaria LCD usunięta!!!
Podaję cennik usunięcia tej awarii w Warszawie.
1.Duchnice- ok.1200 zł po pobieżnym oglądzie.
2. Ul Żytnia-760zł./zakład polecony przez Duchnice/ po dokładnym oglądzie- aparat był cały dzień "na ekspertyzie".
3. Foto-Tronik-110zł -aparat zostawiłem w piątek przed Sylwestrem a w poniedziałek po Sylwestrze miałem maila z wyceną a we wtorek był już naprawiony. Warto chyba podać dokładniejsze na nich namiary: Warszawa ul. Żurawia 32/34 tel: 621-12-41, obsługa@foto-tronik.pl /zakład też polecony przez Duchnice/
No comment.
Pozdrawiam Aldus. :D :D :D

ADAM12
5.01.06, 12:17
to jaka była przyczyna??

aldus
5.01.06, 15:21
Uszkodzony był podzespół elektroniczny w sterowaniu LCD a jak to był element i dlaczego się uszkodził tego się nie dowiedziałem. W każdym razie to nie niska temperatura była przyczyną tej awarii.
Pozdrawiam Aldus

Anugal
8.01.06, 20:23
Jesli serwis wymienia jakis podzespol to powinien oddac wlascicielowi wraz z naprawionym sprzetem uszkodzony element. Przepis tyle wazny co zapomniany.