Zobacz pełną wersję : Awaria LCD w 5060
Witam.
Po włączeniu aparatu na dłuższym świątecznym spacerze, w temp. ok.-2stop stwierdziłem że monitor świeci się b. jasno, tak że ledwo widać menu. I tak już zostało. Nie wiem co jest przyczyną tej awarii. no ale chyba nie mróz?
Ciekawi mnie czy ktoś miał podobny przypadek i jak to się skończyło.Może macie jakąś radę? A tak a propos-czy ktoś wie jak wygląda LCD po zamrożeniu?
Może ktoś zna w Warszawie niedrogi pogwarancyjny serwis, bo chyba na tym się skończy. Będę wdzięczny za ew. pomoc.
Aldus :(
-2 nic nie powinno się stać, co to jest -2, ja używałem swojego przy -7 ponad 1h i wszystko ok. A sprawdz czy przypadkiem nie masz przestawionej jesności LCD ma max bo to przynosi właśnie taki efekt co opisujesz.
Niestety nie jest to złe ustawienie bo po pierwsze samo by się nie zmieniło a ponadto zresetwałem aparat oraz ręcznie zmieniałem ustawienie /trochę widać/ W Duchnicach u Olympusa mówią że mogą to zreperować za ok.1200zł!! ale oni są wyjątkowo drodzy, szukam kogoś tańszego.
Pozdrawiam Aldus. :(
... serwis Olympusa za dokręcenie śrubki też weźmie 1200 zł. Oni się cenią. Szkoda że cena nie idzie na równi z jakością.
Awaria LCD usunięta!!!
Podaję cennik usunięcia tej awarii w Warszawie.
1.Duchnice- ok.1200 zł po pobieżnym oglądzie.
2. Ul Żytnia-760zł./zakład polecony przez Duchnice/ po dokładnym oglądzie- aparat był cały dzień "na ekspertyzie".
3. Foto-Tronik-110zł -aparat zostawiłem w piątek przed Sylwestrem a w poniedziałek po Sylwestrze miałem maila z wyceną a we wtorek był już naprawiony. Warto chyba podać dokładniejsze na nich namiary: Warszawa ul. Żurawia 32/34 tel: 621-12-41, obsługa@foto-tronik.pl /zakład też polecony przez Duchnice/
No comment.
Pozdrawiam Aldus. :D :D :D
Uszkodzony był podzespół elektroniczny w sterowaniu LCD a jak to był element i dlaczego się uszkodził tego się nie dowiedziałem. W każdym razie to nie niska temperatura była przyczyną tej awarii.
Pozdrawiam Aldus
Jesli serwis wymienia jakis podzespol to powinien oddac wlascicielowi wraz z naprawionym sprzetem uszkodzony element. Przepis tyle wazny co zapomniany.