Zobacz pełną wersję : AUTO ISO w Olku C5060
Witam.
Czy użytkownicy Olków C5060 mogą sprawdzić działanie ISO w trybie AUTO?
U siebie zauważyłem, że aparat praktycznie nie zmienia ustawień ISO w zależności od oświetlenia, tak jak to jest napisane w instrukcji. Nawet w bardzo ciemnym pomieszczeniu ustawia ISO 80 i strasznie długie czasy. Czy ten typ tak ma czy u mnie coś jest nie tak?
I przy okazji. w trybie P jak wcisne strzałke do góry wyświetla się mała literka s (na wyświetlaczu Ps) Co to jest za funkcja bo w instrukcji jest tylko jedno zdanie na ten temat i niezabardzo jasno napisane.
Z góry dzięki za info.
Pzdr - Michał.
Witam
Na temat Iso w trybie auto to Ci nie odpowiem,gdyż właściwie to nie używałem tego trybu a sprawdzić nie mogę bo właśnie nawalił mi aparat.
Natomiast Ps to jest tzw. fleksja czyli w trybie P, przy zachowaniu stałego naświetlenia można zmieniać stosunek czasu do przysłony. Teoretycznie bardzo przydatna rzecz ale w 5060 działa to b. kiepsko. W moim aparacie można z tego skorzystać tylko przy dobrym świetle i to nie w całym zakresie czasów i przysłony, natomiast w pomieszczeniu można o tym zapomnieć. Posługuję się głównie trybem M wspomaganym histogramem -daje to większą swobodę i napewno lepsze rezultaty.A przy okazji -w instrukcji piszą że w trybie M nie można wyświetlić histogramu-a u mnie w tym trybie histogram jest przełączany przemiennie z belką naświetlenia przy pomocy przycisku AEL.
A jak jest u Ciebie?
Pozdrawiam Aldus
Witaj Michu
sprawdz czy masz wlaczony flasz slow bo przy tym ustawieniu tak bedzie sie aparat zachowywal, u mnie przynajmniej tak jest. Natomiast gdy flasz nie jest aktywny ISO sie zmienia.
Pozdrawiam
Kangur
Witam , co do autoiso to u mnie zmienai w zakresie od 80 do 110 -coś koło tego
w instrukcji piszą że w trybie M nie można wyświetlić histogramu-a u mnie w tym trybie histogram jest przełączany przemiennie z belką naświetlenia przy pomocy przycisku AEL.
A jak jest u Ciebie?
Pozdrawiam Aldus
Witam.
u mnie tez tak samo sie zachowuje.
A co do AUTO ISO doszedłem, że jednak się zmienia w takim zakresie jak napisał ADAM12, co mnie wprowadziło w błąd. Przy ISO 100 w ciemnych pomieszczeniach i tak nie zmieniają się czasy naswietlania. Ciekawe czy programiści Olympusa zrobili tak z premedytaja ze względu na szumy przy ISO 400.
Pzdr.
Chyba to normalne ,że aparat dąży do ustawienia jak najniższego wzmocnienia sygnału , a długi czas naświetlania ??? Może powinien być sygnał dźwiekowy: użyj statywu !!!
Dziwne, to co piszecie... W 5050 nie ma żadnych problemów. Przy wyłączonej lampie czasy jeżdżą płynnie (!) od ISO 64 do 250, a przy włączonej od 64 do 400. A to, co zabezpiecza przed zbyt dużym ziarnem, to właśnie owa płynność. Aparat zamiast od razu wskoczyć na np. 200, ustawia 160. Szkoda tylko, że manualnie nie można ustawiać ISO drobniejszymi krokami.
Panowie! Dajcie sobie spokój z tym auto iso. Wasze wątpliwości biorą się z tego że nie jest łatwo zmusić aparat do podkręcenia iso. Mój 5060 ustawia iso tak jak pisał mirkus do 250 i 400 /od 80 oczywiście/i Wasze zapewne też tak ustawią w odpowiednich warunkach. Najprościej sprawdzić czy automatyka działa zasłaniając obiektyw podczas robienia zdjęcia.Z lampą powinno być iso 400. A w ogóle to życzę Wam udanych zdjęć w pozostałych trybach M,S i A a tryb P i auto iso stosujcie jak najrzadziej.
Pozdrawiam Aldus.
Tak jest! Ja osobiście tryb P nazywam - Panika, i tylko w takich sytuacjach sie przydaje.