PDA

Zobacz pełną wersję : Karty xD i M xD - jaka różnica???

Lignomat1
26.11.05, 16:33
Witajcie!

Na forum trafiłem dzisiaj, w miarę pogłębiania mojej wiedzy fotograficznej :-)

Mam Olympusa C-70 i zastanawiam się, jaką kartę (karty) pamięci dokupić.

W grę wchodzą karty 128, 256 lub 512. Od niektórych słyszałem, że lepiej kupić 2x po 256 z uwagi na bezpieczeństwo danych. Oprócz tego podobno im mniejsza pojemność, tym aparat szybciej zapisuje dane.

Poza tym na allegro zauważyłem dwa rodzaje kart: xD oraz M xD - czym się one różnią? Generalnie te drugie są tańsze, a nowsze, więc dziwi mnie to trochę...

Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Lignomat1

zdrip
28.11.05, 21:15
M są tańsze pewnie dlatego że już wiadomo że nie da się na nich nagrać dobrego filmu na C-770.
Ktoś słyszał że M są do d. bo na C-770 mają kłopoty z wideo. Ale zapamiętał i rozniósł dalej tylko to że "są do d." no i stało się - nikt nie kupuje, więc staniały.
A jeszcze słyszałem plotkę że mają wejść nowe xD - tym razem MH...

Pozdr!

topór
5.12.05, 18:36
Witam
Jestem jeszcze świeży, co do cyfrówek i chciałbym dokupić pamięć do Olympus CAMEDIA C-750 Ultra Zoom w instrukcji pisze, że obsługuje karty pamięci typu: xD , xD:xD-Picture Card a moje pytanie to czy 512MB HIGH SPEED KINGSTON będzie pasować jak zauważyłem, że jest to karta typu SD a nie xD.
Na Allegro gościu wciskał mi tą kartę, ale ja nie jestem pewien czy będzie pasować ponoć jest bardzo szybka i markowa.

zdrip
5.12.05, 19:10
SD nawet nie wlezie do gniazda.
Tylko xD!

topór
6.12.05, 00:26
A jaką mam kupić 512MB, aby była w miarę szybka do C-750UZ :?:

kowalski
7.12.05, 00:10
karta sd jak napisał poprzednik odpada całkowicie do aparatów serii C. Należy stosować wyłącznie karty xd. Większa karta jest wolniejsza. Dłużej się formatuje, oraz dłużej zgrywa fotki na kompa. Zapis fotki na kartę wydaje się nie wiele dłuższy lub identyczny ( nie sprawdzałem – mam 64MB, 256MB i 1GB). Zapis w TIF trwa dość długo na każdej karcie.
Radzę więc wybrać największą czyli 512 (taka jest max). Więcej się zmieści fotek bez ryzyka utraty lub uszkodzenia w trakcie wymiany karty w trudnych okolicznościach. Koszt zakupu 2szt jest większy od 1szt