PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Błyskowa SLOW2 - C7070

Groobcio
17.11.05, 10:20
Witam,
W aparacie jest funkcja żeby lampa błyskowa błyskała przy dłuższych czasach naświetlania na 2 razy, na początku i na końcu. Jeśli tak ustawię to faktycznie miga 2 razy ale ten pierwszy to chyba tylko przebłysk bo na zdjęciu widać tylko obraz z drugiego mignięcia. Czy ta funkcja dotyczy tylko z lampą zewnątrzną.
Jeśli wam działa dobrze ta funkcja to proszę podajcie dokładne ustawienia kiedy to działa.
Sprawdzałem na wiele sposobów gdzie na pierwszy błysk robiłem normalnire zdjęcie a na drugi zasłaniałem obiektyw i zdjęcie czarne a powinno być z pierwszego błysku. No chyba że jestem w błedzie :(

Pozdraiwam,
i Dzięki za pomoc.
Groobcio

zdrip
17.11.05, 14:49
Pierwszy błysk to przebłysk, tylko i wyłącznie pomiarowy.
SLOW2 oznacza że właściwy błysk nastąpi tuż przed zamknięciem migawki, na końcu naświetlania.
SLOW1 - właściwy błysk na początku naświetlania. Ale przebłysk i tak będzie.
Tak samo będzie z zewnętrzną TTL-lampą.

Pozdr!

Groobcio
17.11.05, 15:03
OK już wszystko rozumiem, źle zrozumiałem rysunek w instrukcji.

Czy ten przebłysk służy do pomiaru gdy jest lampa Auto ? Czy może przy każdej funkcji reguluje moce flesz ?

Bo mając te same ustawienia i przedmiot blisko aparatu to wtedy on jest jasny a tło czarne, a gdy bliski plan jes bardziej na boku to wtedy widać tło ? Czy to wynika z jakiegoś pomiaru i ustawienia automatycznego flesza czy może tylko i wyłącznie przez to że przedmiot może zasłaniać błysk flesza na tło ?

POZDR.

zdrip
17.11.05, 15:18
Sorry, przedbłysk, a nie przebłysk! :oops:

Przedbłysk służy do oszacowania potrzebnej mocy właściwego błysku we wszystkich trybach poza M.

To jak będzie wyglądało zdjęcie zrobione z błyskiem zależy od wielu czynników, w tym od pomiaru światła.