PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa BŁYSKOWA do C7070

Groobcio
15.11.05, 00:15
Witam,
Czy istnieje możliwość dokupienia do Olka jakiejś tańszej ale w miarę dobrej lampy błyskowej ? Czy sa jakieś uniwersalne lampy zastępujące te dedykowane (drogie jak dla mnie) lampy ?
Nieznam sie kompletnie na lampach, więc proszę o pomoc. Dobrze by było żeby miała przynajmniej możliwość kierowania światła np na sufit.

Na co patrzeć kupując, lampę, po czym poznać że będzie pasowała do mojego aparatu. Czy każdy aparat ma inną stopkę do lamp ??

POZDRAIWAM

GROOBCIO

zdrip
15.11.05, 17:42
Jest Soligor DG-340DZ z dedykacją do Olympusa.
Nie wiem czy nie jest najtańsza z dedykowanych do Oly.
http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=2936

Pozdr!

darkogda
28.12.05, 13:38
Zgadzam się - mam już te lampki w ofercie:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79241362

Cena lepsza niż u importera

Sam takiej używam w z Olkiem C5060 i świetnie się sprawdza!

Cena poza Allegro jeszcze do niewielkiej negocjacji

Pozdrowienia
D-BEST
Dariusz Kuchta
tel.kom.0501810011
biuro@akumulatorki.pl
GG: 2760298

asferyk
10.01.06, 12:01
Ja kupiłem dwa tygodnie temu lampę Cullmann 34AF-0 na allegro za 269 zł + przesyłka.Ma ręcznie ustawianyzoom 28,35,50,85 mm i głowicę odchylaną od 0 do 90 st oraz wspomaganie podczerwienią ustawiania ostrości i współpracuje z aparatem w trybie ttl. Prosta, dobra, tania lampa, jestem zadowolony. Pozdrawiam :)

Żabol
7.02.06, 21:51
Podbijam temat może ktoś jeszcze ma 7070 i może wypowiedzieć się w kwestji lampy do tego aparatu. Ja obecnie zastanawiam się czy nie nabyć lampy firmy Tumax. Są dwa dość ciekawe modele 386AFZ za 500 zł i Tumax 880AFZ za jakieś 270 zł dane ze sklepu foto-tip. Sporo ludzi kupuje te lampy z dedykacją do Nikona d50.
Moje pytanie brzmi czy asystent AF lampy współpracuje z Olympusem c7070??

ps Tumax 880AFZ to podobno 100% to samo co Soligor DG-340DZ i któryś Cullmann (34AF-0 chyba).

pozdrawiam

sna
11.02.06, 00:40
Ja do swojego 7070 po namyśle i kalkulacji kosztów zakupiłem Soligora DG340 DZ.
Co do działania tej lampy odsyłam do mojego posta "Soligor DG340 DZ Pytania do użytkowników"

Żabol
11.02.06, 10:58
sna dzięki za odpowiedz. Twój temat nie napawa mnie optymizmem, liczyłem że oświetlacz w lampie usprawni ostrzenie w słabym świetle (przyspieszy) niestety napisałeś że "Oświetlacz w lampie nie działa" szkoda :(
Niestety Soligor DG340 DZ do Olka jest obecnie nie do dostania :(.
Znalazłem za to Cullmann 34 AF-O (ponoć to to samo) na ich stronie jest informacja że współpracuje z C7070. Kupim obaczym.

pozdrawiam

sna
11.02.06, 12:12
Ja swojego Soligora kupiłem na Allegro, nowego z gwarancją.
Wracając do oświetlacza, to u mnie akurat nie działa. Na forum znalazłem opinie że działa z lustrzankami ale "mizernie".
Więc nawer gdyby był dostępny, pewnie zbytnio by nie pomógł, ponieważ, do jego działania niezbedne jest wyłączenie oświetlacza w aparacie (tak jest napisane w instrukcji, raczej większość, jak nie wszystkie oświetlacze w lampach działają w ten sposób).
Na przyspieszenie ostrzenia nic więc nie poradzę, ale znalazłem sposób na wyeliminowanie zdjęć w ktrych ostrość została źle ustawiona przez aparat, z powodu słabego światła.
Jak mam czas to przełączam na MF w aparacie i ustawiam odległóść na jaką ma ostrzyć.
Gdy akurat zastały mnie ciemnośći a aparat działał w AF i czasu brak to pozwalam żeby AF powoli ustawił ostrość (czasami kręci i kręci szukając ostrości), gdy już ustawi i zapalą się odpowiednie diody, naciskam przycisk wyboru (AF,MF) w aparacie (po lewej stronie na górze w 7070)trzymając przy tym na wpół przyciśnięty spust migawki.
Pokazuje się belka MF a na niej zaznaczona odległóść na jaką ustawił ostrość automatycznie. Jeśli sie zgadza to dociskam spust, a jeśli nie to zmieniam odlagłość i strzelam:)
Można w tem sposób wyeliminować pomyłki AF i nieostre zdjęcia
Pozdrawiam