Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jesienny konkurs fotograficzny: GŁOSOWANIE

(A)rturo
7.11.05, 13:25
W tym temacie głosujemy na zdjęcia nadesłane na Jesienny konkurs fotograficzny.
Zdjęcia znajdują się pod tym adresem: http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=4841

Każda osoba może oddac tylko jeden głos na jedno zdjęcie. Dodatkowo można napisac czemu to zdjecia a nie inne.

Głosujemy w nastepujący sposob: tytul zdjecia i autor. Jesli nie ma tytulu zdjecia to wystarczy sam autor zdjecia.

Np. "Jesienna pogoda" - (A)rturo

Głosujemy do 21 listopada 2005r.

UWAGA: W konkursie moga brac udzial tylko osoby zarejestrowane przed 5 listopada 2005r.

Konkurs zakończony! Do konca tygodnia zostana podane wyniki

Ewa
7.11.05, 16:34
to moze ja zaczne. Glosuje na zdjecie ktore zamiescil grzes55
proste i na temat. dodatkowo dobre kompozycyjnie.

Majeranek
7.11.05, 19:10
Moje uznanie zyskał:

hubert_nartowski - "liść na wodzie"

mini21
7.11.05, 20:21
Ja osobiście też jestem za zdjęciem autorstwa "hubert_nartowski" - Liść na wodzie.

Brawo!

Ola
7.11.05, 20:31
No-shadow Kick - "Okno z widokiem na jesień"

Bartuzi
7.11.05, 20:38
Ja głosuję na zdjęcie dooomin. Lubię taką "tajemniczą" jesień.

hubert_nartowski
7.11.05, 23:21
Ja oddaję głos na pracę Grzesia55. Dobra praca :)

dooomin
7.11.05, 23:23
Mój typ: No-shadow Kick - jakoś dobrze wpada w oko.

ktoś_tam
7.11.05, 23:23
ja głosuje na EWELASKĘ. Zdjęcie jest extra.

Marzena
8.11.05, 00:03
Miałam problem z wytypowaniem "the best", bo jest sporo dobrych fotek....
ale w końcu zdecydowałam się..
wg mnie najepsza jest fotka Oblata..

why?? ( myślę,że powinno się argumentowac swój wybór )

Są w nim barwy jesieni i miejsce, w którym najlepiej zauważa sie zachodzące zmiany o tej porze roku w przyrodzie, czyli park..
jest i to "coś"..jak to określił mój znajomy.....MISTYKA...
a ja powiem METAFIZYKA...

Ci co głosowali na ewalaska poprosze o ustosunkowanie się do mojego pytania..
Dlaczego akurat ta fotka Wam sie podobała?
Nie żebym była złośliwa ani wredna, ani wietrzyła intrygę grubymi nicmi szytą....ale......intryguje mnie to......

ewamo
8.11.05, 00:03
Punkt dla dooomin

*_radosny_*
8.11.05, 00:53
Ciężko oddać jeden głos na jedno zdjęcie. W konkursie wzięło udział dużo osob a prace sa na wysokim poziomie :)
Uważam że trzeba by pomyśleć w przyszłości nad innym systemem punktowania :)
Mnie najbardziej spodobało się zdjęcie pietro77 - "Więzień"

P.S. Żałuję ze sam nie wziąłem udziału w konkursie - niestety troszke zdjęć (w tym jesienny wypad na Słowacje) przez przypadek nie znalazło w kopii bezpieczeństwa i zostało bezpowrotnie usuniętych. A nie miałem zbyt czasu żeby na pretce coś pstrykac (tymbardziej że wysoki poziom prac nie pozwalał na opublikowanie przeciętnego zdjęcia ;) ). Obiecuję poprawe -w nastepnym konkursie startuje na pewno :)
Pozdrawiam

excel
8.11.05, 01:02
No-shadow Kick - "Okno z widokiem na jesień' - piekne, wspaniale ujete, bogate w nie narzucajace sie elementy, zatrzymujace na chwile zadumy, prowadzace od umiejetnie ujetej "postaci w kapturku", nadajacej zdjeciu odrobine tajemniczosci, poprzez kazde zdziebelko zmeczonej sloncem trawy, az do przepieknie oswietlonych jesiennym sloncem krzewow i drzew.
To zdjecie jest "namacalne" , w sensie odbioru - ja tam jestem, ja czuje zapach jesieni, autor wprowadza mnie w swoj model postrzegania swiata. Wspaniale!
Moim zdaniem - absolutnie warte oswojenia sie z innoscia. Jestem pod wrazeniem.

Zdjecie typu "CHOCHOL" (jakos dziwnie mi sie to zdjecie kojarzy) wyrwany ze srodka lasu, autorsrtwa EWELASKA zaniza poziom do nieprzyzwoitych poziomow. Ewelaska - a moze byloby dobrze nauczyc sie obslugi aparatu? Nie sadzisz?

No-shadow Kick - zycze powodzenia w niekonwencjonalnym postrzeganiu swiata. Piekne!!!
excel

qwerty
8.11.05, 08:53
no i mam 3 faworytow... wiec ani monetą nie mogę rzucic... ;)
Pytanie brzmi: które kryterium na chwilę obecną jest dla mnie wazniejsze... Pomysł? Perfekcja wykonania? Malowniczosc?
Ech, nie bede juz przynudzał...
No-shadow Kick - "Okno z widokiem na jesień' Pozdrawiam

Magus
8.11.05, 10:33
Ja oddaję głos na ... siebie ;-)

Żartowałem :lol:

Oddaje głos na
hubert_nartowski "Fading Like A Flower"

Joki
8.11.05, 11:53
hubert_nartowski
liść na wodzie.

Wymiękłem, bez dwóch zdań.

Jeronimo
8.11.05, 14:10
najbardziej podobaja mi sie dwa zdjecia: pietro77 (Więzień) oraz hubert_nartowski (Fading Like A Flower) musze wybrac jedno wiec wybieram
hubert_nartowski (Fading Like A Flower) (chociaz az mi sie wierzyc nie chce ze ta fotka jest bez obrabiania)

pozdrawiam

/EDIT nie ma to jak jawne glosowanie... kazdy sie sugeruje innymi osobami...

Martinos
8.11.05, 16:11
Głos na Huberta Nartowskiego Prostota i subtelność!!!

aranek
8.11.05, 18:24
Bardzo podoba mi się zdjęcie golden pt "moja jesień", zauroczyły mnie jeszcze dwa: jedno wykonane przez jvad (z małą myszką) a drugie wykonane ręką jchv - dziwi mnie jedynie w tych przypadkach zbieg okoliczności polegający na bardzo podobnych nickach tych dwóch (a może jednego!) zawodników. Acha, no i obaj są z Grodziska... Nie mniej jednak focą fajowo.

Tyle tytułem wstępu...

Swój głos oddaję na Huberta Nartowskiego - świetna, bardzo estetyczna praca. Gratulacje.

AMFI
8.11.05, 22:25
Niestety nie widzę fotki liderki - Huberta Nartowskiego, hmmmw takimrazie oddaję swój głos na pietro77 i więźnia. Jak się do dibła robi takie fotki???? ostrość i całe takie jakieś... nieziemskie :wink:

Ola
9.11.05, 03:06
Głos na Huberta Nartowskiego Prostota i subtelność!!!
prostota i subtelność - hmmmm nie wzbudza emocji...ładny listek, ładnie zaprezentowany na wodzie, ladnie zrobione zdjęcie...tyle co moge powiedziec na temat tego zdjecia...
ale o gustach się nie dyskutuje!

niby juz glosowalam, ale pozwolilam sobie na maly komentarz...
pzd.
ola

marecki
9.11.05, 08:35
Hubert Nartowski i "Liść na wodzie"
Pozdrawiam

Grzes55
9.11.05, 09:59
Podoba mi fotka Huberta Nartowskiego i na nią oddaje swój głos. Bardzo symboliczna i przykuwa wzrok nadaje sie fajnie na plakat lub kalendarz.

west73
10.11.05, 12:37
dla mnie fawaoryt to Oblat i zdjęcie "spokojna jesień"

pietro77
10.11.05, 16:39
Witam
Głosuję na No-shadow Kick - "Okno z widokiem na jesień", ciekawe ujęcie tematu...
Dzięki tym, co na mnie zagłosowali...
pozdrawiam
Piotrek

Tadeusz Jankowski
10.11.05, 21:09
Głosuję na No-shadow Kick - "Okno z widokiem na jesień"

Pomysł z umieszczeniem sylwetki człowieka w obramowaniu okna z widokiem na jesień jest bardzo sprytny i na miejscu. Dzięki temu mamy tu fabułę opowiadającą o kontemplacji, zadumie, konsumpcji jesiennego krajobrazu - piekne białe brzozy, łąka wyzlocona jesiennym słońcem, zaścielona cieniami, światło slizgające sie po koronach drzew i pałające czerwienią krzewy w centrum kadru. Dzięki chwytowi z oknem fotka zyskała głębię estetyczna i mentalną. Oto świadek patrzący na piekno przemijania, na kolejną odslonę rytmiki pór roku, piekno surowe, proste, nawet skażone jakimis wtrętami (na łączce), ale swojskie, przylegajace do polskiego serca i duszy. Przynajmniej ja to tak czuję.

P.S.
Bardzo mi sie podoba idea konkursu. Sprawila, ze cos sie dzieje. Duzo fotek poza opisaną powyzej mi sie podoba.

Na przykład Black_bird - "Stare dęby". Potęga starych drzew, spokój i bezpieczeństwo dróżki pod sklepieniem konarów, ładna jej perspektywa wynikająca z niskiego ujęcia, piekne, jesienne światło na skarpie, w koronach drzew i na pniach. Wysmakowana fotka.

Podoba mi się także Ewa - "Bukowy las z czerwoną ściółką" (wawoz Homole). Ladnie i wiernie oddana jesień, klimat starodrzewu, wszystko skąpane w promieniach jesiennego slonca. Bardzo mi sie podoba ten akcencik - pasek trasy na pniu drzewa, bardzo ozywia temat i robi to subtelnie.

Fotka liscia na wodzie jest owszem "ładna", ale niech ktoś mi pokaże, gdzie można znaleźć w przyrodzie taką kleistą wodę bez najmniejszej zmarszczki.

Poza tym wszystkim, po przeglądzie fotek odnioslem takie wrażenie, ze w każdej jest pewien nadmiar PSu, mniejszy lub większy, przede wszystkim rzuca sie w oczy przesycenie kolorów. Otóż myślę, ze chyba jest to zgodne z ogolna tendencją na świecie, na wiekszosci galerii netowych zauważam to samo. Może jestem przewrażliwiony.
Pozdrawiam, TJ

hubert_nartowski
10.11.05, 22:11
Chciałbym odpowiedzieć na wątpliwości Kolegi powyżej. Fotografia (oprócz ramki) nie była manipulowana. Tak spokojną wodę da się sfotografować, pod warunkiem, że nie budzi się o 11 w południe :) . Ale rozumiem Cię Tadeuszu, w sumie, gdybym był na Twoim miejscu też bym się mocno zastanawiał.
Pozdrawiam serdecznie :)

No-shadow Kick
10.11.05, 23:34
Swietna sprawa z tym konkursem! Nie dość że mnóstwo ciekawych i pięknych zdjęć to jeszcze jaka frajda w wyborze tego najlepszego :D A wybór naprawdę trudny. Kilka zdjęć naprawdę mi się bardzo podoba.
Zdecydowałem się oddać głos na:
Ewa - Pieniny, wąwóz Homole
Już uzasadniam :) Podoba mi się kadr zdjęcia. Tak jak wcześniej zauważono, dość dyskretnie ale jednak zdecydowanie zaakcentowany jest znak czarnego szlaku :) I to mi się podoba. Do tego bardzo jesienna kolorystyka, takiej późnej jesieni, gdy większość liści już opadła tworząc piękny złoty dywan.

Pozdrawiam

Ewa
11.11.05, 14:16
:-) Dziekuje, to bardzo mile.

Glos juz oddalam, ale dodam jeszcze tytulem komentarza slow pare o kilku innych zdjeciach, ktore sa bardzo dobre moim zdaniem, a niestety pozostaly niezauwazone:

- wojtekd - faktycznie, bardzo ladne swiatlo, choc kompozycje mozna przemyslec.

- black_bird - bardzo dobry kadr i kompozycja, widac, ze zdjecie przemyslane. Mgielka i delikatne kolory tworza niepowtarzalny nastroj.

- Thuggish - kolory i kompozycja na plus, wyciagniecie kadru w gore poprawiloby proporcje

- Luna - przesliczne swiatlo i dobrze zastosowana glebia ostrosci. bardzo sie podoba.

bio1
11.11.05, 20:14
Jestem za pietro77 Więzień

MichelCat
11.11.05, 22:24
Głosuję na: wojtekd
tytuł: Jestem tak bardzo dumny!!!

Powód - ukazany jakby absurd dzisiejszych czasów, kiedy to poprzez zmiany klimatyczne mimo jesieni, może być coś młodego wiosennego... ale technicznie spodobało się

Zadanie z wyborem zdjęcia bardzo trudne. Wiele zdjęć pierwszorzędnych, szkoda, że ja robiłem jesienne tego roku Canonem a nie Olympusem, który leżał w domu.

Pozatym co wybrałem, wyróżniało się np No-shadow-kick "Okno z widokiem...", albo zdjęcie Draxana z modelką, notabene sam sporo takich porobiłem tej jesieni :)

Zdjęcie black_birda - znakomite, do takiego zdjęcia idealne wręcz GO, mniej kontrastowa fotografia, ale ma niesamowity klimat.

Tr0n: akcent typowo jesienny, wiewiórka zbiera zapasy na zimę, wiem jak trudno jest złapać to stworzenie, gratuluję zdjęcia :)

dooomin: chłód i wilgoć o poranku, nawet czuć zapach tego lasu o takiej porze roku.

Ewa: ładny kolorowy las, trochę psuje klimat oznaczenie drzewa farbą przez leśników, ale wciąga zdjęcie

szmyk: wyobrażam sobie teraz pędzący samochód tą ścieżką, wzbijający wokół siebie gro liści... taki kadr reklamowy, plener również... poczekać z tydzień i na ziemi pojawił by się dywan z liści

Joki: pomysł świetny :) technicznie znakomicie :)

endrju: lepper street :) tak ten akcent plus zielona jesień, powinno dużo nam mówić :)

pietro77: pomysł i wykonanie bardzo dobre

jvad: no gdzieś ty wlazł :)

jchv: to już bardziej tornado a nie jesień ;) a tak poważnie, to uchwycony moment jest znakomity

Oblat: bardzo fajnny motyw na koniec :)

Zdjęcia Huberta niestety nie widziałem, bo się nie wczytuje...

Majeranek
11.11.05, 23:44
Głos już oddałem i zdania nie zmieniam. Wg. mnie zdjęcie Huberta Nartowskiego jest perfekcyjne. Żałuję, że nie można było oddać dwóch głosów, bo drugim zdjęciem o prefekcyjnnie tym razem uchwyconym, melancholijnym klimacie jesieni, jest zdjęcie ewamo.

mgła
12.11.05, 14:02
swój skromny głos oddaję na zdjęcie Black_bird zatytułowane: "Stare dęby" Moim zdaniem jest najlepsze.

..wśród nadesłanych zdjęć jet dużo takich , które mogłyby z powodzeniem brać udział w konkusie na najlepsze zdjęcie Art lub Krajobraz.. mało jest zdjęć stricte traktujących bezpośrednio o jesieni.. samą fotkę o jesieni można "złamać" jakimś szczegółem, ale odwracać proporcji jak chociażby obserwując skądinąd piękną modelkę wśród jesiennych liści...?? noo.. ale to tylko moje odczucia :-))

pozdrawiam jesienie

radko
13.11.05, 03:00
Poziom konkursu bardzo wyrównany. Słowem wstępu chciałbym wyróżnić kilka fotek:
- jchv za "jesień 20005" :wink: - niezła atmosfera grozy (i ta data!!
:D )
- luna za "w drodze do pracy" - też bardzo tajemnicze i ładne światło :wink:
- gonzo - za niebo, mój ulubiony motyw, i piękne kolory
- No-shadow kick - niebanalne podejście do tematu, aura tajemniczości
- hubert_nartowski - piękne!!! :)

ale najbardziej urzekło mnie zdjęcie klubowicza o pseudonimie mariush, na nie oddaje swój głos. za: kompozycja, kolorystyka i treść. pozazdrościć!

pozdrawiam!

Luna
14.11.05, 19:00
Dużo fajnych zdjęć! Ciężko było wybrać to jedyne. Przyznaję ze mój faworyt nie zamieścił zdjecia w konkursie ( Nems- jaka szkoda!)
Niemniej jednak jak dla mnie :
1 miejsce:
Pietro77 - Więzień
za kolorystykę, formę, kompozycję, oszczednosć środków artystycznych przy takiej głebi wyrazu, dowcip, obserwację, pomysł....
W zasadzie to wszystko nieważne! Jeśli mogłabym to zdjecie powieśić na ścianie i wiem, że nie znudziłoby mi się to znaczy że to jest to!!!
Nic dodać nic ująć.

Bardzo spodobały mi się też zdjecia:
raf, rysiek2, ewa, radko, doomin, Majeranek, Grześ55, wojtekd, no i oczywiście hubert_nartowski ;-)

Oatl
14.11.05, 21:13
black_bird

madiza16
18.11.05, 20:02
AGUS298 :lol:

robin102
19.11.05, 13:00
Ja swój głos oddaje na pracę autora "Oblata" temat -spokojna jesień

wojtekd
19.11.05, 15:16
Chciałbym zagłosować na wojtekd tytuł pracy "Jestem tak bardzo dumny" bo znam tego Pana z lusterka.

Czy tu już wszyscy widzieli zdjęcie mojego NIEBA ???
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.extrafotka.pl/fotos/9676.jpg)

Swój głos jednak oddaję na ...

Tutaj była taka fotografia psa, który miał fajny jęzor ale widzę, że ją skasowano, więc głosuję na:

MARIUSH Toruń

Uzasadnienie: bardzo ciekawe użycie programu graficznego, poprawność techniczna, ładny murek i listki... ogólnie: bdb fotografia.