Zobacz pełną wersję : Czy C750 UZ obsłuży kartę 1GB?
Czy ktoś to sprawdził?
Na forum jest, że 512MB obsługuje poprawnie, ale ja zastanawiam się nad 1GB.
GK
Olympus oficjalnie podaję że 750 nie obsługuje 1GB xD.
Pozdr!
W instrukcji jest, że najwięcej to 256MB, ale podobno 512MB widzi OK.
Jeśli ktoś ma możliwość niech sprawdzi czy łyknie 1GB.
A może trzeba mieć odpowiedni soft (firmware), żeby zobaczyła?
http://www.olympus.co.uk/consumer/images/Compatibility_xD-PictureCard_SmartMedia_Compact_Flash_20050620.pdf
A może trzeba mieć odpowiedni soft (firmware), żeby zobaczyła?Żeby mieć, ktoś musi najpierw napisać ten soft. Olympus najwyrażniej niema zamiaru tego robić.
czyli pozostaje mi:
2 x 512MB
:-)
Poco aż tyle? :D
Jeszcze jedna rzecz - radziłbym kupować karty nie M-type. Zapis na M-type xD może być wolniejszy niż na zwykłe xD.
1GB xD bywają tylko M-type.
512 i 256 MB bywają i M i zwykłe.
Poniżej 256 MB - tylko zwykłe.
Typ podają bezpośrednio na karcie. Jeśli ostatnia litera to M - karta M-type.
Na przykład: M-XD512P - zwykła 512MB xD, M-XD512M - M-type 512MB xD.
Niestety przez opakowanie nie zawsze widać ten napis. :(
po co tyle?
Mam kartę 128 i do tej pory robiłem zdjęcia, które ważyły ok. 800kB (4Mpix). Postanowiłem przerzucić się na znacznie mniejszą kompresję, bo jak wywołuję na papierze 10x15, to nie najlepiej one wygladają.
Te z mniejszą kompresją mają ok. 2-3 MB - więc na mojej karcie zmieściłbym tylko 50 szt.
No cóż, bardzo zaciekawił mnie ten temat, bo wcześniej się nad tym (niestety) nie zastanawiałem. Chodzi o to, że wyjechałem na 3,5 miesiąca do USA z aparatem C-750 w ręku. Niestety, uległ on "wypadkowi" i przestał działać (spadł z ok.1m na wysunięty obiektyw na betonowe podłoże...) dlatego nabyłem kolejny aparat, tym razem Olympusa C-7000 (w Polsce znanego jako C-70). Jako że aparat ten ma 7 megową matrycę to od razu zakupiłem karte 1gb. Po powrocie do Polski okazało się, że można jednak naprawić moje cudo C-750!! No i bardzo dobrze, a C-7000 wystawiłem na sprzedaż na allegro. Jak dobrze, że aukcja jeszcze się nie zakończyła a ja wpadłem na to forum... Bo chciałem sobie zostawić karte 1gb dla swojego C-750... Po przeczytaniu tego co tutaj piszecie od razu poszedłem sprawdzić czy 1gb będzie obsługiwane. No i co?? Ciekawi Was co się stało?? Otóż po włożeniu karty pojawia się komunikat i 2 możliwości: 1) formatuj karte, 2) wyłącz aparat. Wybieram 1), dochodzi do połowy i... pojawia się error!! Czyli jednak nie obsługuje...:/ Szkoda, wielka szkoda...:/ I teraz muszę się zastanowić czy zostawić aparat, czy pozbyć się go razem z kartą 1gb... Ciekawe... Może ktoś mi doradzi...??;) Pozdrawiam;)
jarckon, witam pierwszego, który sprawdził 1GB na 750! :D
Ja bym sprzedał 1GB razem z C-7000.
Pozdr!
Witam,
Chciałbym się podłączyć pod temat M-type.
Posiadam olka C-745 UZ i przyszedł czas aby kupić wiekszą kartę ponieważ w instrukcji piszą że obsługuje karty 16-256MB to postanowiłem kupić 256MB. Na necie (allegro) znalazłem karte xD-Picture Card M-256M czyli robioną technologią M-type która ma dać możliwość powiększenia pamięci do 8GB czyli wydaje się że nowszą (czytaj lepszą) technologią ale kolega @zdrip piszę że te karty mogą być wolniejsze. Dodatkową niepewność u mnie wprowadza typ pamięci - NAND Flash a w instrukcji mam napisane że powinienem używać NAND EEPROM. Proszę o wyjeśnienie czy:
- C-745 UZ obsłuży card M-type;
- C-745 UZ obsłuży NAND Flash (może to nowszy rodzaj NAND EEPROM)
a może powinienem sobie dać spokój z M-type i kupić M-XD256P ?
Cześć!
W pdf'ie, link do którego podałem wyżej, napisane że 745 obsługuje do 512MB, zwykłe oraz M.
Flash to jeden z rodzajów EEPROM.
Odpowiedź na oba pytanie - obsłuży!
Kupować M czy nie-M to Twoja decyzja.
Ja sobie na lato zafundowałem 512 nie-M, specjalnie szukałem.
Pozdr!
Zastanawiam się nad kupnem xD-Picture 512 Mb firmy FUJIFILM. Czy Olympus xD PictureCard 512MB ale nie wiem, jakiej firmy :?: czasy zapisu 3mb/s i odczytu 5mb/s są podobne, ale jak jest w rzeczywistości :? Ta pierwsza jest tańsza i to znacznie.
Na pierwszej nie będzie działała funkcja PANORAMA.
szczerze mówiąc to nie wiem do czego służy ta funkcja jeszcze :oops: ale kupiłem tą Olympus xD PictureCard 512MB :lol: