Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : migotanie podglądu w 7070

Nwiwon
17.10.05, 13:25
witam i pytam: czasem, podczas podglądu wykonanych zdjęć, migotają mi one w ten sposób, że po krótkiej chwili od wyświetlenia ( 2-3 sek.) zaczynają się jakby prześwietlać, t.zn. przejaskrawiają się kolory. I tak pulsują w rytmie +/- 1 sek. Obraz jest nieruchomy, tylko jego kolory się zmieniają i to nie wszystkie! Po zamknięciu aparatu i wznowieniu działań, efekt ustaje (ale nie mam pewności, czy to jest właśnie ta przyczyna ustania tego migania). B. proszę o wyjaśnienie mi tego zjawiska i ew. podpowiedź, jak tego unikać :) Dzięki za info:)

ADAM12
21.10.05, 09:35
dziwna sprawa, chyba masz coś nie tak z aparatem albo z softem. Nic takiego nie powinno się dziać, więc trudno coś doradzić innego niż serwis.

sna
23.10.05, 15:05
Wydaje mi się ze chodzi tu o histogram a właściwie o jego funkcję direct. Pokazuje on najciemniejsze i najjaśniejsze obszary na zdjęciu za pomocą podświatlania ich odpowiednio kolorami niebieskim i czerwonym. Migają one w odstęach sekundowych tak jak napisałeś.
Lekarstwem na tą dolegliwość jest przyciśnięcie guzika "Info" na tylnim panelu (C7070), co zatrzyma wyświetlanie histogramu bezpośrednio na podgladanym zdjęciu.
Wystarczyło by przeczytać instrukcję obsługi i zaoszczędzić sobie zmartwień i problemów.
Pozdrawiam

Nwiwon
24.10.05, 22:57
wygląda, że może trafnie podpowiadasz:) Przy najbliższej okazji, kiedy to się powtórzy, zadziałam zgodnie z Twoją sugestią. Dzięki. Dam znać o efekcie (lub o jego braku). Jestem początkujący i nie doszukałem sie w instrukcji (tej dużej na 222 stronach!) tego, o czym mówisz.