Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zastępcza [Bateria] Li-10 do Oly 770.

mjr
20.09.05, 07:48
Kupiłem przed wakacjami z aukcji Allegro baterię do mojego Olympusa.
Oczywiscie nie orginalna, ale wg zapewniń sprzedawcy JAPOŃSKĄ :!:
Zdziwiło mnie to, że majac 1400mAh pojemności, aparat po zrobieniu około 30 zdjęć z lampą i bez, gubi ostrość.
Następnego dnia powtórzyłem sesję na orginalne baterii i ten problem znikł.

Czy jest to możliwe, że nie orginalna bateria ma wpływ na pracę aparatu:?:
Czy aparat może przez to gorzej ostrzyć :?:[/b]

Słoń
20.09.05, 09:17
Jeśli bateria nie dostarcza wystarczająco silnego prądu aby "uciągnąć" silniczki sterujące autofocus'em, to myślę, że może to dawać efekt niewyostrzenia zdjęcia. :-(

Kwera
20.09.05, 09:37
Proponuję zamieścić link który to zamiennik z allegro żeby inni forumowicze którzy chca kupić właśbie ten zamiennik się nie nacięli

Pozdrawiam

mjr
20.09.05, 15:34
Nie weim czy mi wolno podać tego pana co mi to sprzedał
...

Admini, co Wy na to :?:

mjr
20.09.05, 15:39
A zresztą:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59416372

Tu kupowałem i uważam, że nie ma dobrej wydajności ten produkt !!!!

Kwera
20.09.05, 15:55
To nie tyle o Pana u którego kupiłeś chodzi lecz o firmę produkującą bakterię.
Pozdrawiam

Kubak
24.09.05, 10:10
Ja zakupiłem kiedyś baterię tej samej firmy, tylko że z mniejszą pojemnością (1200), i u innego sprzedawcy. Jestem dosyć zadowolony z zamiennika, teraz kupiłem jeszcze jeden, właśnie ten (1400), mam nadzieję że bedzie nie gorszy od tego 1200 (firma ta sama). Wiadomo, że nie będzie trzymał tyle co orginał. Może miałeś pecha i trafiłeś na jakiś gorszy egzemplarz.

mjr
26.09.05, 11:11
Może miałeś pecha i trafiłeś na jakiś gorszy egzemplarz.Naprawde szczerze w to wątpie.
Zauważ, ze więcej osób nażeka na brak "pojemności" na forum.
Wynika, z tego, że producenci oszukują i zawyżają sztucznie pojemnosć.

Ja nawet kilku krotnie "uczyłem" baterię pojemnośc i nic to nie pomogło.

Na dodatek uciążliwe staje się dłuższe ostrzenie, choć tu zaczynam coś innego podejrzewam, tak wieć coraz wiecej używam trybu [M]anual.

corona
9.10.05, 18:19
Przeż w opisie aukcji masz informacje o 3 miesięcznej gwarancji.
Po za tym nie bądź naiwny z tą pojemnością 1400.

mjr
10.10.05, 18:14
Po za tym nie bądź naiwny z tą pojemnością 1400.I co janiby z nia zrobie:?:

A ja uwierzylem. I co w zwiazku z tym:?:

corona
10.10.05, 18:42
Po za tym nie bądź naiwny z tą pojemnością 1400.I co janiby z nia zrobie:?:

A ja uwierzylem. I co w zwiazku z tym:?:

Przeczytaj zasady gwarancji, to się dowiesz co możesz zrobić.
Oczywiście jeżeli uważasz że akumulatorek nie jest sprawny

Co do pojemności i Twojej wiary to Gratulacje!!!!
Możesz uwieżyć i w 5400,
Jak ją dobrze zzipujesz to się zmieści do komory aparatu.

Osobiście mam 3 sztuki. Oryginał, 1300 i 1400, tez Japońskie.
Moge powiedzieć tylko tyle ze oryginał trzyma najdłużej.
Ale naklejka na bateriach przyjęła większe pojemności. Kupiłem je nie dlatego że była na nich wyższa pojemność, a dlatego że były świeże. Znaczy się nie leżały na półce ani w magazynie przez 3 lata, i dlatego teraz są w cenie 26PLN. Gdyby nie zaporowa cena oryginalnego akumulatorka, to napewno nie kupiłbym podróbek zwanych zamiennikami.

mjr
11.10.05, 15:20
Gdyby nie zaporowa cena oryginalnego akumulatorka, to napewno nie kupiłbym podróbek zwanych zamiennikami.Wg nie rozumiem po co to do mnie pisesz??
Czyzbys sprzedawal ta baterie dla mnie ??

..

Przyznaje ci racje, ze gdyby cenna byla inna to ja tez bym juz dawno kupil orginał.

Narazie robie tak, ze na maxa na orginale. Wkłądam w ładowarke kilka nascie fotek na podrubce i znowu orginał umieszczam. Nocke swobodnie mozna wypstrykac.

Loram
13.10.05, 07:28
Szkoda, ze przejrzałeś forum zanim kupiłeś tego pascia. Była już kiedyś na ten temat dyskusja. Generalnie nie spotkałem się z zamiennikami z allegro, które byłyby wydajności chociaż 30% oryginalnej baterii.
Ja na tym zamienniku robiłem może z 30 fotek (w tym jakieś 10 z lampą) i aparat się wyłączał. Badziew okrutny :evil:

mjr
20.10.05, 23:08
To ja robie zdecydowanie wiecej fotek jak ty. Moze lepiej mam sformatowaną baterie.

Loram
22.10.05, 17:56
Moze lepiej mam sformatowaną baterie.
Wyjaśnij mi jak można sformatować "lepiej" lub "gorzej", bo nie rozumiem :wink:

mjr
23.10.05, 21:26
Bardzo cie proszę.

Ja zawsze jak kupie jaki kolwiek akumulator (poza samochodowym) rozładowuje go maxymalnie (nawet kilku krotnie by nie dawał odznak życia). Ładuje min 18h.
Powtarzam powyższa czynośc 3 lub nawet 5 krotnie.

Po około miesiacu znowu mocno rozładowuje i ładuje ponownie.

...

Tak to wiec wygląda.

Loram
24.10.05, 15:43
mjr czyli, że nie robisz nic innego jak ja, a nasze akumulatory działają zupełnie inaczej... co potwierdza tylko, że nie ma reguły przy zakupie tanich akumulatorów na allegro

focus
26.10.05, 18:26
Witam

Dużo się pisze o akumulatorach, a co powieci o tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69568873 polimerowy , ciekawe ile na nim będzie mozna zrobić zdjęć??

IT
28.10.05, 21:36
a co powieci o tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69568873 polimerowy , ciekawe ile na nim będzie mozna zrobić zdjęć??
mam aku blizniaczo podobny tyle ze nie polimer a li-ion i dziala juz rok jak oryginal. cena byla wlasnie w okolicach 50zl. mam tez takiego za 15zl i sie piernik nie chce nawet ladowac w oryginalnej ladowarce, musze go wlkadac w zastepcza, wiecej takiego nie kupie.

hubert_nartowski
1.11.05, 23:05
Ja jestem w posiadaniu takiego właśnie zamiennika Li-10B dla C-770tki, oczywiście jako dopełnienia dla oryginalnego akumulatora. No cóż, nie jest to takiej jakości ogniwo jak standardowe, ale nadaje się w sam raz, żeby pofocić trochę jak padnie główne źródło zasilania. Trzyma krócej, ale cenę ma atrakcyjną - to na pewno plus

artur(legart)
29.08.07, 18:53
Może ktoś z was miał taki problem.
Do tej pory korzystałem z oryginalnego akumulatora OLYMPUS Li-10B o pojemności 1090 mAh, który znajdował się na wyposażeniu aparatu C-770 UZ. Wraz z aparatem otrzymałem również oryginalną ładowarkę OLYMPUS LI-10C (output 4,2V, 700 mA).
Dzisiaj postanowiłem kupić sobie drugi akumulator. Kupiłem zamiennik: DIGITAL PLi-10B Premium gold o pojemności 2200 mAh. Przy zakupie sprzedawca obejrzał mój oryginalny akumulator i stwierdził, że to co mi oferuje jest zamiennikiem i nie będzie problemów. Niestety moja oryginalna ładowarka nie ładuje tego zamiennika. Dioda w ładowarce świeci czerwonym pulsującym światłem. Jaka jest przyczyna? Czy mam szanse na zwrot akumulatora?

focus
30.08.07, 10:04
Witam

Trudno mi doradzić co może być że dioda mruga na ładowarce, ale te akumulatory to kicz.
Proponuję dać wiekszą kasę i kupic aku producenta irlandzkiego firmy Hahnel HL-12B/HL-10B 3,7V 1200mAh. Zbliżony do orginału.
Pozdrawiam

skow
30.08.07, 11:20
Dioda w ładowarce świeci czerwonym pulsującym światłem. Jaka jest przyczyna? Czy mam szanse na zwrot akumulatora?

Akumulatory litowo-jonowe mają 3 styki: plus, minus i T.
Między "T" a "minus" jest czujnik (termistor), który powinien mieć ok. 10kO (dziesięć kiloomów)
Jeśli jest coś z nim nie tak lub akumulator sie przegrzał to ładowarka nie powinna ładować (względy bezpieczeństwa).

Ktoś tu na forum opisywał niedawno podobny przypadek; akumulator poszedł do reklamacji.

EnZo
5.09.07, 17:11
Może ktoś z was miał taki problem.
Do tej pory korzystałem z oryginalnego akumulatora OLYMPUS Li-10B o pojemności 1090 mAh, który znajdował się na wyposażeniu aparatu C-770 UZ. Wraz z aparatem otrzymałem również oryginalną ładowarkę OLYMPUS LI-10C (output 4,2V, 700 mA).
Dzisiaj postanowiłem kupić sobie drugi akumulator. Kupiłem zamiennik: DIGITAL PLi-10B Premium gold o pojemności 2200 mAh. Przy zakupie sprzedawca obejrzał mój oryginalny akumulator i stwierdził, że to co mi oferuje jest zamiennikiem i nie będzie problemów. Niestety moja oryginalna ładowarka nie ładuje tego zamiennika. Dioda w ładowarce świeci czerwonym pulsującym światłem. Jaka jest przyczyna? Czy mam szanse na zwrot akumulatora?
Witam
Miałem ten sam problem. Dokładnie ta sama ładowarka i akumulatorek. Złożyłem reklamacje i dostałem nowy. Ten działa przyzwoicie. To jest chyba jakaś wada produkcyjna.

artur(legart)
13.09.07, 23:03
Złożyłem reklamację. Okazało się, że akumulator jest uszkodzony. Dostałem bez problemu zwrot kasy.
Pozdrawiam.