Zobacz pełną wersję : ostrość w olku C-4000 a inne aparaty...
Witam
Wszyscy dobrze wiemy, że Olek C-4000 robi b. ładne foty :)
W związku z tym mam pytanie co do ostrości. Wg mnie zdjęcia w roz. 1024/768 mają ostrośc wręcz idealną!
Miałem okazję potestowac kilka aparatów innej firmy (Canon G5, A95, S2, jakiś Soniak jeszcze), co ciekawe takiej ostrości jak na C-4000 nie mogłem uzyskać. Obraz wyglądał tak jakby był zbyt mocno kompresowany w tych aparatch. Oczywiscie tego aż tak niewidac , ale ja to widze! Czy ktoś z was też to zauważył, czy to tylko jakies moje dziwne odczucia. Pytam bo przeciez C-4000 jest aparatem juz trochę leciwym i nie sądze że np. w Canonie S2 siedziała mniej zaawansowana optyka czy tez elektronika.
Canon S2 np. piekielnie mi się podoba, jego szybkośc powala na nogi! Ma wszystko to co oczekuję od aparatu. Ale po zapodaniu kilku fotek nadal twierdze ze to nie jest to! Nie wspomnę już o kolorach, które wg mnie sa zbyt cukierkowe. Co takiego ma olek ze tak czadowe foty z niego wychodzą?
" stary,ale jary " - to powiedzonko dokładnie pasuje to tego modelu , owszem AF dostaje zadyszki ( czyt. jest wolny ) , ale zerknij , że matryca ma wielkośc 1/1.8 " i "tylko " 4 Mpx - małe szumy ( jak na kompakt ) . Teraz wszyscy lecą na ilość tych Mpx , po cholerę się pytam , drukują foty w formacie A3 ? O , nowy panasonic ma matrycę wielkości c-4000 a wpakowali tam 8 Mpx , dwa razy wiecej . ludzie się jarają a i tak nie dorówna lustrzankom . Powiem ci , że jak porównuję do c-5060 to chciałbym mieć super makro z C-4000 , owszem jest też w c-5060 , ale wydaje mi się ( może sie myle ) , że w c-4000 miałem lepiej ( trochę ) .
Miałem swego czasu c-4000 , porobiłem pare fotek , potem dałem na papier , zaniosłem do pracy , koleś miał fujika ( f710 ) , obejżał i nic juz nie gadał , za jakiś czas wypytywał się czy coś w PS -ie wyostrzam , ja mu że nie mam PS-a . Nie wierzył . Żonka kupiła sobie A75 , robiła fotki na potrzeby szkoły , wycieczki i inne pierdoły klasowe , była zadowolona , ale ja nie mogłem na to patrzeć , dla mnie nie było ostrości tzn. była jakaś , ale dla mnie było to mdłe , miekkie . Musiałem w PS-ie wszystko wyostrzać - wzmacniać .
Dzisiaj trochę po cichu żałuje że sprzedałem c-4000 bo mogłem jej dać , a sobie kupić c-5060 .
Witam.
Podłączę się do chwalenia c4000 i to nie dlatego że sam taki posiadam ale dlatego że porównywałem fotki z tych samych ujęć innych aparatów, no i cóż, "mój" sprzęt powalił wszystkich na kolana.
Niestety ostatnio cos niedobrego się stało z moim aparacikiem. Ostrość juz nie ta. Chodzi o to, że łapie ostrość nie w tym miejscu co trzeba. Robiąc zdjęcie obiektu oddalonego o ok 1,5 m muszę po zlapaniu ostrości cofnąć się o ok 10 cm. I to jest regularnie. Wygląda na to że po prostu się coś popsuło z mechanizmem i jest przestawiony. Ale jak już złapie dobrze to żyleta jak 150.
Pozdrawiam.
Tadeusz Jankowski
20.09.05, 15:36
Musze przylaczyc sie do pochwal C4000.
Rzeczywiscie, wyrazistosc zdjec z C4000 jest bardzo wysoka, mimo tego, ze formalna rozdzielczosc szacowana na podstawie fotografowania standardowej tablicy jest tylko bardzo dobra. C4000, jak na dzisiejsze konstrukcje jest bardzo niepozornym aparatem, a obiektyw wyglada, jak plastikowa tulejka, w dodatku luzno osadzona.
Wiadomo, ze najwiekszy wplyw na jakosc zdjec, te odbieraną przez wrazliwego i wnikliwego obserwatora, ma jakosc obiektywu. W C4000 jest to jakosc bardzo wysoka (jak na tej klasy aparat), obiektyw nie tylko daje bardzo dobra rozdzielczosc, ale i bardzo wysoki kontrast, na fotke z C4000 patrzy sie, jak na rzeczywistosc ogladana przez magiczne okienko.
Odnosnie trybu Super Macro moge powiedzieć, ze fotek w takim zblizeniu, o takiej glebi ostrości i jednoczesnie tak czystych i kontrastowych, jak z C4000, nie otrzyma sie z żadnej lustrzanki.
Pozdrawiam, TJ
Witam. Wszystko to święta prawda. Mój Olek zawsze rozkładał innych na łopatki :twisted: Polecam go każdemu bez zastanowienia. Sam kupiłem go tylko i wyłącznie na podstawie kilkudziesięciu zdjęć , jakie zobaczyłem - reszta zupełnie w ciemno ! I jestem bardzo zadowolony :D
Pozdrawiam.
c4000 rulleezz :-) Stary dobry aparat, bardzo dobre i jasne szklo, no a trybie super macro to juz nawet nie bede wspominal. Ciagle mam C4000 i nigdy go nie sprzedam 8)