Zobacz pełną wersję : Olympus SP-500 UltraZoom ???
Wygląda na to ze Olympus bedzie mial odpowiednika Panasonicow Lumix, Sonego H1, Canona S2....Premiera już niedlugo (jesień). Czy wiecie wobec tego jaka będzie cena tego aparatu ??
Znalazlem info: około $399.99, to w sumie nie tak duzo. Ciekawe tylko jaka bedzie polska cena.... :?
nie wiem czym tu się " jarać " ;) . Duży zoom - duży problem . Taki sam zakres zooma ma już c-770 czy c-765 tylko wygląd będzie o wiele " rasowy " .
zapomniales o 6 milionach pikseli, gdzie 770 ma tylko 4 :wink:
i zapominacie o ogniskowej 38.
dzięki ale jak człek pozna mozliwośći 28 to 38 jest nie do przyjęcia
i zapominacie o ogniskowej 38.
dzięki ale jak człek pozna mozliwośći 28 to 38 jest nie do przyjęcia
Sorki ale ja nie śledze tego dokladnie. To ktory ma 28 a ktory 38?
nie, nie marekfe.
ogólnie mówię, że ogniskowa 38 jest przynajmniej dla mnie nie do przyjęcia. taką proponują SP 500
ale my mowimy o pewnej klasie aparatów, czy najnowszy z tej klasy olek 770 proponuje ogniskową 28 ? - nie
ludzie, wąski kąt to cena jaką płaci się przy UZ... jest to kompromis między jakością obiektywu a zakresem ogniskowej.
coś za coś, albo miniaturka sprzętu z teleobiektywem albo duża torba, lustro i minimum dwa obiektywy które trzeba targać.
a mnie ciekawi na jakiej (fizycznie) matrycy upchali tyle MPIX. o stabilizacji też im się chyba "zapomniało" (kiedyś robili)...
Pozwoliłem sobie odświeżyć wątek.
Czy ktoś posiada już jakieś informacje uzytkowe? Chętnie poczytam to co ktoś gdzieś usłyszał.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68365700
można popatrzeć :P
Czy jest ktoś wśród Was posiadaczem SP 500 UZ?
Przymierzam się do kupna tego aparatu i chciałam poznac opinie :D
magdalenanaw
20.03.06, 17:38
Będę bardzo wdzięczna za wytłumaczenie o co chodzi z tą ogniskową.....tzn. jak to ma się wszystko do robienia zdjęć??Swoją drogą satbilizacja obrazu bardzo by się przydała.Pozdrawiam.
No jak to ?? :D Im mniejsza ogniskowa tym wieksze pole widzenia. Im wieksza ogniskowa tym mniejsze pole widzenia ale akurat w tym aparacie przy utracie jakosci zdjecia (tzn we wszystkich kompaktach z 10-krotnym optykiem)>Pozdrawiam
magdalenanaw
21.03.06, 21:27
Dziekuję za wyjasnienie...niestety nigdy wcześniej nie inetresowałam się aż tak szczegółowo aparatami...wystarczyło by robił "Ładne" zdjęcia...ale teraz dzieki internetowi mogę się czegoś więcej dowiedzieć na ten temat :) Pozdrawiam
Jezeli masz jakieś watpliwości i pytania to śmiało pytaj-odpowiem na wszystko w miare moich mozliwosci. Moje GG- 5916021
Jeżeli chodzi o model olympusa sp-500 to jestem bardzo negatywnie rozczarowany. Posiadalem jego poprzednika C-765 do wczoraj i powiem tylko tyle ze nie ma porównania. Olek sp 500 to sam plastik w dodatku nieprzyjemny w dotyku, przyciski funkcyjne robia wrazenie jakby mialy zaraz odpasc...itd. Jedyne co zyskal to 2 mln mgpix wiecej i wspomaganie AF. Goraco polecam C-765!!! :D
W testach też wypada średnio.Nadal wolny AF i fotki jakieś miękkie w porównaniu z np. Fuji 5600
http://www.videozona.ru/photo_tests/Reviews/OlympusSP500/OlympusSP500_page00.asp
Co do modeli c-765 i c-770. Maja swoje wady, ale to dobre aparaty.
Nastepca, czyli sp-500 zyskał w końcu zasilanie na baterie (chyba 4) i wiekszy LCD, niewiadomo jakiej jakosci- takie były oczekiwania rynku, ale juz nie zyskal stabilizacji obrazu optycznej i zawiódł oczekiwania.
Na dpreview wypadł blado. Szkło jest identyczne jak w serii c-7xx, ale cos skopali widocznie. Szkoda. Konkurencja ucieka.
Matryca pewno jest tej samej fizycznej wielkosci, a 6MP, a nie 4MP. Wiec muszą byc wieksze szumy. A w serii c-7xx szumy były juz spore.
-----------------------------------
OLYMPUS c-770 UZ black
# zasilanie: olympus Li-10B i Li-12B + 2 x aku no name
# futerał: olympus black
# pamięć: olympus xD 512 MB i 128 MB
# w planie statyw velbon dx-888