PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie lampy

Magus
24.08.05, 23:00
Witam Mam E-1 i fl-36.
Chcę zrobić coś takiego:
Zamocować lampę na statywie około metr od aparatu i z tamtąd nią "błyskać" podczas robienia zdjęć, zachowując wszystkie pomiary typu auto ttl czy FP. Jak to zrobić?
Olympus nie ma bezprzewodowego sterowania więc kabel, ale jaki: może ten http://www2.olympus.pl/consumer/198_FL-CB05.htm
Może inny sposób jest??

Dzięki za odpowiedź.

Magus
25.08.05, 09:09
Da się tak zrobić??

Draxan
25.08.05, 09:39
prawdopodobnie, raczej tak ;] i to tym kablem ale czy on przenosi tez ttl to ja nie mam pewnosci, trzebaby ogldnac czy ma tak samo ulozone styki jak e-1 i lampa

Magus
25.08.05, 15:52
Witam,

wybrany przez Pana kabel do podłączenia lampy błyskowej pozwoli na
zachowanie pełnej kontroli błysku.

Pozdrawiam

Adam Błażejewski
Olympus Polska Sp. z o.o.
Dział Systemów Obrazowania
ul. Świętojerska 5/7
00-236 Warszawa

fugas
29.03.09, 17:03
Czy ktoś ma jakiś "patent" na wykonanie takiego kabelka?
Ewentualnie tańszy zamiennik?
399 PLN to spora przesada.

Jacunio
29.03.09, 18:20
Najprościej kupić:
http://www.allegro.pl/item589189480_kabel_synchronizacyjny_ettl_do_olymp us_e520_e510.html.
Mam go do 510, działa wyśmienicie. Z opisu wynika, że powinien działać też z E-1.

taztaz
29.03.09, 18:28
Kupiłem zamiennik za mniej niż 100 i działa z E1, z E3 też problemu nie ma.

fugas
29.03.09, 20:08
Wielkie dzięki, stówkę to już mogę dać :)

rodia
29.03.09, 20:31
Też używam tego kabla. Dodatkowo gdzieś tu na forum kiedyś pisałem jak go dodatkowo przedłużyć przy użyciu wtyków od kart sieciowych. Nie mogę teraz tego znaleźć.

dobas
29.03.09, 20:56
A nie lepiej radiowe wyzwalanie ??
zamiasplączących się kabli ?

układasz lampę jak chcesz, mało tego mozesz wyzwolić 6 różnych lamp na raz
z różnych miejsc pomieszczenia.

Moim zdaniem o niebo lepsze rozwiązanie niźli kabelek.

sam mam rdiowego CACTUSa i jestem bardzo zadowolony

rodia
29.03.09, 21:04
No tylko TTL nie działa na radio triggerach. Niedługo problem aktualny nie bedzie, mamy przecież FL-R-ki.

fugas
30.03.09, 19:57
Ano właśnie, lampkę mam z R, ale niestety (stety) body to stary, dobry, "kodakowski" E-500, bez kabelka nie pójdzie. A chciałbym sobie troche lampą powywijać pod różnymi kątami - np. do wyciągnięcia faktury skóry przy zbliżeniu dłoni.

Misiaczek51
30.03.09, 21:41
A nie lepiej radiowe wyzwalanie ??
zamiasplączących się kabli ?

układasz lampę jak chcesz, mało tego mozesz wyzwolić 6 różnych lamp na raz
z różnych miejsc pomieszczenia.

Moim zdaniem o niebo lepsze rozwiązanie niźli kabelek.

sam mam rdiowego CACTUSa i jestem bardzo zadowolony

Zdaje się że z tym kablem to chodzi o pełne sterowanie a nie tylko wyzwalanie lampy. Czy radiowy CACTUS pozwala na pracę w TTL?

dobas
31.03.09, 00:25
nie pozwala.

ale ja wiem czy to cenne :)
czy nie lepiej mieć możliwość ustawiania lamp gdzie się chce i jak się chce
i pracy "na manualu"

to pewnie zależy od tego co się fotografuje :)

ja TTLa nie używam za często mając lampę w sankach, ale to oczywiście kwestia przyzwyczajeń i gustu

Boa
9.04.14, 23:05
Może mi ktoś podpowiedzieć, czy wyzwalając lampę bezprzewodowo również mamy dostępne synchro z krótkimi czasami otwarcia migawki?

Joki
10.04.14, 09:17
Tak, mamy dostępne jeśli wyzwalamy lampę z fotoceli za pomocą systemowej lampy w sankach aparatu.
Tzn. Na aparacie np. FL-50 w trybie FP a świecisz dowolną studyjna lub inną wyzwalaną z fotoceli.
Wady takiego rozwiązania to, że światło lampy umieszczonej w sankach także oświetla scenę (trzeba ustawiać małą energię i kierować poza scenę) i słaba czułość lub brak możliwości wyzwalania przy świetle dziennym. Fotocela lampy, która wyzwalamy jest tłumiona przez silne światło np. słoneczne itp.