Zobacz pełną wersję : zamiennik Li-10B, jakie polecacie?
Proszę o wypowiedź osoby, które kupiły zamiennik akumulatora Li-10B i używały go już jakiś czas, by stwierdzić jaka jest jego faktyczna pojemność.
Interesuje mnie porównanie wydajności względem oryginalnego akumulatora otrzymywanego przy zakupie aparatu.
aha, dodam jeszcze, że mile widziane są opinie dotyczące akumulatorków kupionych z Allegro (zamierzam kupować właśnie tą drogą).
Czekam na konkretne nicki sprzedawców :)
pozdrawiam...
Ja kupiłem zamiennik na allegro i szczerze odradzam wszelakie zamienniki. Kicha jakich mało. Popytaj ludzi na forum np.: cyberfoto.pl Był wątek o tym.
Na moim zamienniku mogę zrobić w porywach ok 30 zdjęć z lampą. Kompromitacja !
Nie pomaga formatowanie, po prostu te baterie tak mają...
Nie spotkałem jeszcze na allegro baterii która pracowałaby choćby połowę tego czasu co oryginał. Nie wierz w to co piszą na aukcjach... (przynajmniej w kwestii tych baterii)
pozdrawiam
Mam dwa zamienniki z allegro z dwóch różnych źródeł i oba są tragiczne, myślę że 30 zdjęć to max. A używanie zoomu to już wykańcza na maxa. No ale przy cenie oryginału to zdecydowałem mieć dwa zaminniki. Taki los. Teraz chce wytestowac te o których piszą że mają 1400 pojemności. Obaczym...
dzisiaj kupilem zamiennik na allegro - jak przetestuje to dam linka do sprzedawcy z recenzja....
pozdrawiam
Zgadzam się z przedmówcami. Zamienniki to badziewie. :( Kupiłam 1 na allegro i rozładowuje się strasznie szybko. Przydaje się jako zapas awaryjny, ale i tak zamierzam dokupić orginał.
Zgadzam się z przedmówcami. Zamienniki to badziewie. :( Kupiłam 1 na allegro i rozładowuje się strasznie szybko. Przydaje się jako zapas awaryjny, ale i tak zamierzam dokupić kupić orginał.
Albo ja mam szczęście albo mój zamiennik jeszcze jest zbyt nowy by na niego narzekać.
W każdym razie dopiero co go kupiłam ( na Allegro - koszt z wysyłką to ok 25 zł) i nie miałam okazji zbyt długo używać- rozładowałam tylko raz testując. Wyszło mi ok 100 zdjęć z lampą i 50 bez....Porównując do orginału - póki co nie narzekam :-D
no to niezła jazda, słyszałem że te aku do nowych UZ i kompaktów są cieniutkie, ale żeby aż tak??? kilkadziesiąt fotek? to trzeba nosić tego chyba cały plecak żeby fazy starczyło na weekend...
pomimo, że jestem przywiązany do BLM-1, myślę że w Waszym przypadku info może się przydać. kupiłem dwa zamienniki BLM-1 i chodzą co najmniej tak, jak oryginał a cenowo w ogóle nie ma porównania. są to ogniwa firmy DIGITAL, która robi również zamienniki Li-10b. podaję namiary na sklep - może ktoś spróbuje tego, powinno być git:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=5158
p.s. sorry, ale kupując ogniwo dedykowane "jak najtaniej" raczej nie można oczekiwać dobrej pracy... faza to podstawa.
Ponieważ pytacie, baterie kupiłam na:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59924656
Mam zamiennik z Allegro. Kosztował w maju 24zł + 6zł wysyłka. Na naklejce pisze 1150mAh, ale to tylko naklejka. Trzyma od początku jak 80% oryginalnego Li-10 (nowego). Do tej pory po około 50 ładowaniach jest super. Nic nie traci pojemności. Po miesiącu użytkowania zauważyłem wręcz, że się "wyrabia" i trzyma coraz lepiej :D Robię na nim podczas jednego pleneru ok.150-180 zdjęć bez lampy. Aparat jest wtedy cały czas włączony( ok.2 godzin). Oryginalny Li-10b trzyma nieco lepiej, ale cena jest 8 razy wyższa :cry: Pozdrawiam.
Luna, najwyraźniej miałas szczęście, bo ja i kilku innych forumowiczów, miało taką samą baterię i była to nieprzeciętna porażka. Nie pomagało formatowanie ani inne zabiegi. Ale dużo zależy od tego kto dla danej firmy produkuje akumulatorkim, a robi je wielu podwykonawców. Niestety, ja miałem pecha, Tobie się udało.
Kupując na Allegro miałam świadomość że może być to badziew, ale posiadanie dodatkowego aku jest nieodzowne w przypadku kiedy wskaźnik nie pokazuje zużycia batreri. Stamina Sony było jednak dobrym wynalazkiem :-) Dlatego tak mile sie rozczarowałam kiedy okazało się że jednak nie ustępuje on orginałowi.
:D Widać miałam DUUUżo szczescia.
Dlatego tak mile sie rozczarowałam
chyba raczej byłaś mile zaskoczona :wink: bo mile się rozczarować raczej nie można :twisted:
A poważniej, to faktycznie miałaś szczęście. Dobrze trafiłaś
:lol: to był oksymoron :lol:
a poważnie- to faktycznie miałam szczeście :-) ale kto nie ryzykuje - nie "jedzie" :-)
L.
No-shadow Kick
19.10.05, 17:44
Z tymi akumlatorkami to chyba rzeczywiście loteria... Pierwszy zamiennik który kupiłem przez pół roku działał lepiej niż orginał (używałem zamiennie raz ten raz orginał) aż z dnia na dzień, po prostu stracił całą swoją żywotność, 4-5 zdjęć i rozładowany. Co ciekawe gwarancja była na pół roku, przypadek? ;)
Drugi zamiennik który obecnie używam działa ok 50% krócej niż orginał ale działa. Też ma gwarancję pół roku, powoli data się zbliża i sam jestem ciekawy :D
Następnym razem jeśli będę miał kupić to raczej taki z roczną gwarancją. Zresztą i tak za cenę orginalengo akumlatora można mieć z 10 nieorginalnych hehe.
Pozdrawiam