PDA

Zobacz pełną wersję : zamiennik Li-10B, jakie polecacie?

Szybol
17.08.05, 17:09
Proszę o wypowiedź osoby, które kupiły zamiennik akumulatora Li-10B i używały go już jakiś czas, by stwierdzić jaka jest jego faktyczna pojemność.

Interesuje mnie porównanie wydajności względem oryginalnego akumulatora otrzymywanego przy zakupie aparatu.

Szybol
17.08.05, 17:11
aha, dodam jeszcze, że mile widziane są opinie dotyczące akumulatorków kupionych z Allegro (zamierzam kupować właśnie tą drogą).

Czekam na konkretne nicki sprzedawców :)

pozdrawiam...

Loram
19.08.05, 09:43
Ja kupiłem zamiennik na allegro i szczerze odradzam wszelakie zamienniki. Kicha jakich mało. Popytaj ludzi na forum np.: cyberfoto.pl Był wątek o tym.
Na moim zamienniku mogę zrobić w porywach ok 30 zdjęć z lampą. Kompromitacja !
Nie pomaga formatowanie, po prostu te baterie tak mają...
Nie spotkałem jeszcze na allegro baterii która pracowałaby choćby połowę tego czasu co oryginał. Nie wierz w to co piszą na aukcjach... (przynajmniej w kwestii tych baterii)

pozdrawiam

sebastan
19.08.05, 16:31
Mam dwa zamienniki z allegro z dwóch różnych źródeł i oba są tragiczne, myślę że 30 zdjęć to max. A używanie zoomu to już wykańcza na maxa. No ale przy cenie oryginału to zdecydowałem mieć dwa zaminniki. Taki los. Teraz chce wytestowac te o których piszą że mają 1400 pojemności. Obaczym...

Marek7302
22.08.05, 19:58
dzisiaj kupilem zamiennik na allegro - jak przetestuje to dam linka do sprzedawcy z recenzja....

pozdrawiam

Anka-
23.08.05, 11:50
Zgadzam się z przedmówcami. Zamienniki to badziewie. :( Kupiłam 1 na allegro i rozładowuje się strasznie szybko. Przydaje się jako zapas awaryjny, ale i tak zamierzam dokupić orginał.

Anka-
23.08.05, 11:51
Zgadzam się z przedmówcami. Zamienniki to badziewie. :( Kupiłam 1 na allegro i rozładowuje się strasznie szybko. Przydaje się jako zapas awaryjny, ale i tak zamierzam dokupić kupić orginał.

Luna
16.09.05, 22:14
Albo ja mam szczęście albo mój zamiennik jeszcze jest zbyt nowy by na niego narzekać.
W każdym razie dopiero co go kupiłam ( na Allegro - koszt z wysyłką to ok 25 zł) i nie miałam okazji zbyt długo używać- rozładowałam tylko raz testując. Wyszło mi ok 100 zdjęć z lampą i 50 bez....Porównując do orginału - póki co nie narzekam :-D

KaarooL
17.09.05, 09:31
no to niezła jazda, słyszałem że te aku do nowych UZ i kompaktów są cieniutkie, ale żeby aż tak??? kilkadziesiąt fotek? to trzeba nosić tego chyba cały plecak żeby fazy starczyło na weekend...

pomimo, że jestem przywiązany do BLM-1, myślę że w Waszym przypadku info może się przydać. kupiłem dwa zamienniki BLM-1 i chodzą co najmniej tak, jak oryginał a cenowo w ogóle nie ma porównania. są to ogniwa firmy DIGITAL, która robi również zamienniki Li-10b. podaję namiary na sklep - może ktoś spróbuje tego, powinno być git:

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=5158

p.s. sorry, ale kupując ogniwo dedykowane "jak najtaniej" raczej nie można oczekiwać dobrej pracy... faza to podstawa.

Luna
20.09.05, 09:42
Ponieważ pytacie, baterie kupiłam na:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59924656

krzylo
10.10.05, 22:32
Mam zamiennik z Allegro. Kosztował w maju 24zł + 6zł wysyłka. Na naklejce pisze 1150mAh, ale to tylko naklejka. Trzyma od początku jak 80% oryginalnego Li-10 (nowego). Do tej pory po około 50 ładowaniach jest super. Nic nie traci pojemności. Po miesiącu użytkowania zauważyłem wręcz, że się "wyrabia" i trzyma coraz lepiej :D Robię na nim podczas jednego pleneru ok.150-180 zdjęć bez lampy. Aparat jest wtedy cały czas włączony( ok.2 godzin). Oryginalny Li-10b trzyma nieco lepiej, ale cena jest 8 razy wyższa :cry: Pozdrawiam.

Loram
13.10.05, 07:48
Luna, najwyraźniej miałas szczęście, bo ja i kilku innych forumowiczów, miało taką samą baterię i była to nieprzeciętna porażka. Nie pomagało formatowanie ani inne zabiegi. Ale dużo zależy od tego kto dla danej firmy produkuje akumulatorkim, a robi je wielu podwykonawców. Niestety, ja miałem pecha, Tobie się udało.

Luna
13.10.05, 11:29
Kupując na Allegro miałam świadomość że może być to badziew, ale posiadanie dodatkowego aku jest nieodzowne w przypadku kiedy wskaźnik nie pokazuje zużycia batreri. Stamina Sony było jednak dobrym wynalazkiem :-) Dlatego tak mile sie rozczarowałam kiedy okazało się że jednak nie ustępuje on orginałowi.
:D Widać miałam DUUUżo szczescia.

Loram
13.10.05, 15:41
Dlatego tak mile sie rozczarowałam
chyba raczej byłaś mile zaskoczona :wink: bo mile się rozczarować raczej nie można :twisted:

A poważniej, to faktycznie miałaś szczęście. Dobrze trafiłaś

Luna
14.10.05, 09:14
:lol: to był oksymoron :lol:

a poważnie- to faktycznie miałam szczeście :-) ale kto nie ryzykuje - nie "jedzie" :-)

L.

No-shadow Kick
19.10.05, 17:44
Z tymi akumlatorkami to chyba rzeczywiście loteria... Pierwszy zamiennik który kupiłem przez pół roku działał lepiej niż orginał (używałem zamiennie raz ten raz orginał) aż z dnia na dzień, po prostu stracił całą swoją żywotność, 4-5 zdjęć i rozładowany. Co ciekawe gwarancja była na pół roku, przypadek? ;)
Drugi zamiennik który obecnie używam działa ok 50% krócej niż orginał ale działa. Też ma gwarancję pół roku, powoli data się zbliża i sam jestem ciekawy :D
Następnym razem jeśli będę miał kupić to raczej taki z roczną gwarancją. Zresztą i tak za cenę orginalengo akumlatora można mieć z 10 nieorginalnych hehe.

Pozdrawiam