PDA

Zobacz pełną wersję : Soczewki close-up firmy Matin

dominius
16.08.05, 18:07
Witam. Czy ktoś wie jak to jest wlaściwie z tą firmą "Matin"? Na Allegro spotkalem się z opisem soczewek close-up firmy Matin ze są achromatyczne,czyli lepsze od "zwyklych" soczewek,Czy te soczewki tej firmy to rzeczywiscie achromaty czy to tylko chwyt marketingowy i zwykle naciąganie klienta? P.S. Czy mozliwe jest rozroznienie soczewki achromatycznej od zwyklej?

Hans
30.08.05, 09:59
ja nie polecam tej firmy wogole, mam od nich polar i powiem porazka, znieksztalcenia jak bym mial filtr z folii, po 2 tyg uzytkowania jakies paprochy w soczewkach :/ wiec ja bym od nich niczego nie kupil
POZdr

Azazel
30.08.05, 10:10
Polecam firmę Schneider Optics z Bad Kreuznach producenta filtrów B+W - od lat produkują filtry otycznie conajmniej tak dobre jak szkła w obiektywach.
Niestety są droższe niż Matin , Hama.
Tokina produkuje pod marką HOYA filtry.
Seria HMC SUPER i HMC SUPER PRO 1 - są doskonałe optycznie.

Mimo wszystko poza konkurencją pozostaje B+W.

sebastan
30.08.05, 10:31
Azazel ma racjęodnośnie B+W z tym że są również poza konkurencją jeśli chodzi o cenę.
Ja kupiłem close-up firmy mora, ale zdjęciami się nie chwalę, bo chyba denko od butelki po winie jest lepsze. Dla mnie jakośc jest dyskwalifikująca.
Za dobre w rozsądnej cenie uważam Hoyę, a za w miarę przyzwoite w jeszcze lepszej cenie Hamę.

Azazel
30.08.05, 10:51
Niestety Sebastianie B+W są drogie o ile 52mm, 58 mm są jeszcze w miare , to za 77m trzeba płacić słono.

sebastan
30.08.05, 17:58
Oj przecie to miałem na myśli, że "poza konkurencją" w sensie drogie a nie tanie.