PDA

Zobacz pełną wersję : C-765 : jakość trybu manual focus

Szybol
15.08.05, 12:03
Na zagranicznym forum dotyczącym aparatu Olympus C-765 znalazłem wypowiedź, w której autor wyraża negatywny pogląd nt. trybu manual focus w starszym modelu C-750.

Autor jednocześnie zadaje pytanie, czy tryb ten w modelu C-765 jest tak samo kiepski. Oto cytat:

But how about the big ugly design flaws?

- Is the "zooming" when using manual focus still as poor?[...] On the 750, the "enlarged" part is obviously zoomed from the low-res image on the screen, a completely worthless feature.

Dołączam się do tej wątpliwości. Czy rzeczywiście ten powiększony wycinek obrazu w trybie manualnego ostrzenia jest tak niskiej jakości, że nie pomaga wcale przy dobraniu ostrości?

bartuncio
15.08.05, 17:42
I musze przyznac ze rzeczywiscie nie najlepiej nastawia sie ostrosc.
Jakosc tego powiekszonego kawalka jest slaba i czasem trudno cos wylapac.Ja osobiscie wiecej korzystam z AF, a MF tylko czasem przy jakis wyjatkowych problemach.

Kwera
16.08.05, 12:26
Niestety tak jest. :(
Ja np żeby złapać ostrość to często używam max zooma, potem ustawiam ostrość na jakimś szczególe i wracam do przybliżenia jakie mnie interesuję. Niestety tego nie można stosować przy małych odległościach. Nie jestem też pewnien czy ta skala w metrach się zgadza, bo czasem przedmiot jest odemnie o 2 m, a ja muszę ustawić ok 2,5 i wtedy zdjęcie jest ostre. Dodatkowo strasznie wolno się ustawia ostrość w trybie manual
Pozdro