Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [C-4000] czyszczenie stykow przyciskow

zazula
7.08.05, 22:52
Witam

Moj Olek niedlugo skonczy 2 latka [w moich rekach oczywiscie]. Niedawno zauwazylam ze nie zawsze dzialaja przyciski 4 czarnych strzalek. Czy to przy przegladaniu czy ustawianiu korekcji ekspozycji [czyli najczesciej strzalki w prawo i lewo]. Czesciej nie kontaktuja niz dzialaja prawidlowo :(

Myslalam zeby rozkrecic obudowe i przetrzec te styki ale wierze w zlosliwosc rzeczy martwych i wiem ze lepiej dac cos do serwisu niz samemu cos spieprzyc i potem wydac jeszcze wiecej na naprawe.

Czy ktos samodzielnie przeczyszczal te styki. Ktos rozkrecal tego Olka?

KaarooL
9.08.05, 07:37
Zazula:

sprawa wygląda tak, że niekoniecznie muszą to być styki. w niektórych modelach (minimalny odsetek) czasami po jakimś czasie potrafi szaleć firmware, co objawia się (okresowym) brakiem reakcji na niektóre działania użytkownika lub też dziwnymi reakcjami aparatu.

tak poza tym, ciężko chyba tak zabrudzić sprzęt żeby wszystkie cztery strzałki średnio stykały? stawiałbym raczej na to że soft się buntuje.

qwerty
9.08.05, 09:03
hmmm a co moze byc powodem szalenstw softu (poza jego zachwytem nad robionymi fotkami :wink: )? Bo w kompie to oczywista sprawa ale jesli w aparacie nikt nie ingeruje ...

KaarooL
9.08.05, 09:46
qrwety:

nie wnikam, nie będę teoretyzował czemu tak się może dziać. odczułem lekkie anomalia w jednym modelu, czytałem też że pewien odsetek 5060WZ wariuje po pewnym czasie i nic nie pomaga, tylko serwis.

a może ewentualna flash'ka softu na inną wersję...

qwerty
9.08.05, 10:47
ok, thx

zazula
10.08.05, 19:50
W sumie to glownie prawa i lewa strzalka nie kontaktuja. A sa to przyciski ktore najczesciej masakruje wchodzac do menu itd. Stad podejrzenia o styki ich. Nie znam sie na budowie olka ale moze sa tam takie blaszki stykowe ktore od przyciskania sie dogiely i dlatego nie kontaktuja?