PDA

Zobacz pełną wersję : proszę o poradę - jak ustawic iso?

joannaewa
5.08.05, 00:35
Hej:)
Jestem tu nowa i dlatego witam się z wszystkimi.
Mam olympusa C310 zoom i robię fotki od miesiąca. Niestety mam kłopot z zoomem chyba hehe. Bo zdjęcia wychodzą złej jakości (piasek albo słabo ostre).Dlatego proszę, jesli można, o poradę: jak to się ustawia ręcznie w moim aparacie?
:)))))))))
joannaewa

tom soyer
5.08.05, 08:11
nie wiem dokladnie jak sie ustawia iso w twoim aparacie ale zasada jest jedna: podnoszac iso zwiekszasz czulosc i mozesz uzywac (albo aprat sobie ustawia) krotsza migawke. Duza czulosc jednak oznacza wieksze szumy/ziarno na fotce dlatego nalezy starac sie uzywac jak najkrotszych czasow aby nie poruszyc zdjecia (nie wiem czy w twoim przypadku "nieostre" oznacza "poruszone" :o ). Aby nie poruszyc zdjecia przy dluzyszych czasach (a wiec najczesciej przy malym iso) trzeba miec pewna reke (oprzec aparat w trzech punktach jak mowi teoria) lub stosowac statyw.
tez nie jestem profesorem :x ale mam nadzieje ze chociaz w malym stopniu pomoglem. powodzenia!

joannaewa
5.08.05, 15:14
Dzięki Tom za odpowiedź:) Przestudiowałam całą instrukcję po polsku i to, co mi się udało po angielsku... Hehe te fotki to szalenie trudna sprawa:)
A Tobie jak się udają?
pozdrawiam

tom soyer
15.08.05, 12:09
Dzięki Tom za odpowiedź:) Przestudiowałam całą instrukcję po polsku i to, co mi się udało po angielsku... Hehe te fotki to szalenie trudna sprawa:)
A Tobie jak się udają?
pozdrawiam

na 100 zdjec z jednego jestem zadowolony :)

qwerty
16.08.05, 06:58
Tom, rob co setne zdjęcie, wtedy statystyki będą wyraźnie lepsze :?:

tom soyer
16.08.05, 08:25
Tom, rob co setne zdjęcie, wtedy statystyki będą wyraźnie lepsze :?:

statystycznie rzecz ujmujac powiedzialbym tak:
udane zdjecie jest wynikiem poprzednich 99 prob :x

:wink:
pzdr