Zobacz pełną wersję : ostrość
Może jestem trochę przewrażliwiony ale czy przypadkiem ostrość po prawej stronie zdjęcia nie jest gorsza niż w pozostałej części? Jak myślicie?
http://www.meteorologiaonline.republika.pl/P8020037.jpg
Ja bym powiedział, że po lewej...:)
sorki chcialem powiedziec po lewej (późna godzina wysłania postu :) ), no właśnie, fotka była robiona przy manual focusie ustawionym na nieskończoność, taki zanik ostrości po lewej stronie zauważyłem też w paru innych fotkach, ale przy manualu ustawionym na mniejsze odległości wszystko jest ok, czyżbym miał coś z optyką? to kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej?
Obiektyw być może jest rozjustowany,miałem to kiedys ale na mniejszą skale,jedna strona mniej ostra od drygiej,jakieś przekrzywienie na osi optycznej.Reklamacja raczej konieczna.Może również występować krzywe usadowienie matrycy(dawniej płaszczyzny filmu w wyniku błędu prowadzenia lub docisku płytki)-efekt ten sam.Być może to drugie bardziej prawdopodobne,sądząc po tym zniekształceniu?!?
Cześć.Ch.
Witam. Faktycznie coś nie tak jest. Ja mam problem taki że od pewnego czasu ostrość łapie o ok 10cm za daleko robiąć z ok 1 metra. Chyba sporo nie? Jak ustawi ostrość to muszę cofnąć aparat o te nieszczesne 10 cm i jest ok. dziwne nie?
No-shadow Kick
8.08.05, 22:22
Jak na tak małą odległość to te 10cm rzeczywiście sporo. Dziwna sprawa. To wynikło ot tak, czy może aparat przeżył jakiś wypadek? :wink:
Pozdrawiam
Nie było nigdy żadnych upadków ani uderzeń. Słyszałem kiedyś że może to być wynikiem przełączania z AF na MF. Ponoć może źle się przestawić na mechanizmie i d..a zbita. Tylko serwis mnie ratuje a to pewnie się nie opłaca. Jakoś sobię radzę. Na fotkach na max zoomie najbardziej to widać. Na małych ogniskowych praktycznie nie zauważalne.
Czas chyba zmienić sprzęt.
hmmm... nie chciałem zabierac głosu bo nie byłem pewien własnych "doznan" :) ale... miałem wrazenie ze w poprzednim 4-tysieczniku własnie po probach wymagających przełaczania AF-MF miewałem problemy z ostroscią... z tym ze drugi własciciel ;) niedługo pozniej zabrał moj sprzet wiec nie zdążyłem sie upewnic. Teraz nie uzywam (na wszelki wypadek) MF i jest ok...
No-shadow Kick
9.08.05, 15:34
Ha, no to wyszła na jaw ciekawa sprawa...
Pozdrawiam