PDA

Zobacz pełną wersję : ostrość

egzekta
2.08.05, 23:28
Może jestem trochę przewrażliwiony ale czy przypadkiem ostrość po prawej stronie zdjęcia nie jest gorsza niż w pozostałej części? Jak myślicie?

http://www.meteorologiaonline.republika.pl/P8020037.jpg

kerry
3.08.05, 07:38
Ja bym powiedział, że po lewej...:)

egzekta
3.08.05, 09:31
sorki chcialem powiedziec po lewej (późna godzina wysłania postu :) ), no właśnie, fotka była robiona przy manual focusie ustawionym na nieskończoność, taki zanik ostrości po lewej stronie zauważyłem też w paru innych fotkach, ale przy manualu ustawionym na mniejsze odległości wszystko jest ok, czyżbym miał coś z optyką? to kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej?

chomsky
3.08.05, 16:57
Obiektyw być może jest rozjustowany,miałem to kiedys ale na mniejszą skale,jedna strona mniej ostra od drygiej,jakieś przekrzywienie na osi optycznej.Reklamacja raczej konieczna.Może również występować krzywe usadowienie matrycy(dawniej płaszczyzny filmu w wyniku błędu prowadzenia lub docisku płytki)-efekt ten sam.Być może to drugie bardziej prawdopodobne,sądząc po tym zniekształceniu?!?
Cześć.Ch.

marecki
8.08.05, 21:32
Witam. Faktycznie coś nie tak jest. Ja mam problem taki że od pewnego czasu ostrość łapie o ok 10cm za daleko robiąć z ok 1 metra. Chyba sporo nie? Jak ustawi ostrość to muszę cofnąć aparat o te nieszczesne 10 cm i jest ok. dziwne nie?

No-shadow Kick
8.08.05, 22:22
Jak na tak małą odległość to te 10cm rzeczywiście sporo. Dziwna sprawa. To wynikło ot tak, czy może aparat przeżył jakiś wypadek? :wink:

Pozdrawiam

marecki
9.08.05, 12:34
Nie było nigdy żadnych upadków ani uderzeń. Słyszałem kiedyś że może to być wynikiem przełączania z AF na MF. Ponoć może źle się przestawić na mechanizmie i d..a zbita. Tylko serwis mnie ratuje a to pewnie się nie opłaca. Jakoś sobię radzę. Na fotkach na max zoomie najbardziej to widać. Na małych ogniskowych praktycznie nie zauważalne.
Czas chyba zmienić sprzęt.

qwerty
9.08.05, 13:22
hmmm... nie chciałem zabierac głosu bo nie byłem pewien własnych "doznan" :) ale... miałem wrazenie ze w poprzednim 4-tysieczniku własnie po probach wymagających przełaczania AF-MF miewałem problemy z ostroscią... z tym ze drugi własciciel ;) niedługo pozniej zabrał moj sprzet wiec nie zdążyłem sie upewnic. Teraz nie uzywam (na wszelki wypadek) MF i jest ok...

No-shadow Kick
9.08.05, 15:34
Ha, no to wyszła na jaw ciekawa sprawa...

Pozdrawiam