PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Olympus C770 - PROSZE O POMOC !!!

Matt
1.08.05, 12:28
Moja siostra wróciła niedawno z wakacji i chciałem zgrać na PC zdjęcia z aparatu lecz wyskakuje błąd (Power cut/ format) oznajmujący, że karta jest niesformatowana. Aparat, byl podlaczany do czytnika wczesniej (kumpel chcial zgrac zdjecia) i od tamtej pory nie chce sie wlaczyc nic. caly czas ten blad. Na komputerze wyskakuje, ze dysk jest niesformatowany. PROSZE, jesli wiecie co zrobic by moc zgrac te zdjecia i uzywac aparat bez potrzeby formatowania (wszytskie zdjecia zostana usuniete...) to prosze o rady.
z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie

tom soyer
1.08.05, 12:49
probujesz je zgrac poprzez podlaczenie aparatu czy poprzez czytnik kart?
jaki masz system na pc?

Matt
1.08.05, 13:15
chce zgrac na PC, wczesniej bez problemowo zgrywalem zdjecia na kompa. teraz tylko nie mozna ani w aparacie ani w kompie obejrzec

zdrip
1.08.05, 13:42
W kompie - to znaczy przez czytnik kart?
Opisz, co się dzieje przy podłączeniu karty przez czytnik.
Windowsy reagują? Widać dysk?

Matt
1.08.05, 13:50
mam kabel USB i podlaczam i komp wykrywa to jako dysk wymienny, obok cd-romu. normalnie jak cd-rom.czytnika nie mam mowie tylko ze wczesniej koles zgrywal sobie zdjecia czytnikiem - mowie to bo moze to jest jakas wina tego ze nie idzie teraz zgrac.

zdrip
1.08.05, 14:21
No to najpierw radziłbym znaleźć czytnik kart xD i spróbować skopiować z niego.
Tylko copy, nic więcej!

tom soyer
1.08.05, 15:45
mam kabel USB i podlaczam i komp wykrywa to jako dysk wymienny, obok cd-romu. normalnie jak cd-rom.czytnika nie mam mowie tylko ze wczesniej koles zgrywal sobie zdjecia czytnikiem - mowie to bo moze to jest jakas wina tego ze nie idzie teraz zgrac.

kiedys tez nie moglem odczytac zdjec pod xp a udalo mi sie je odczytac pod w98 z zainstalowanymi driverami do usb. moze u ciebie to tez wypali.

Matt
1.08.05, 16:17
nie chyba zle sie wyrazilem, wszytsko bylo ok do czasu wyjazdu mojej siostry. zdjecia zgrywac na kompa szlo bez problemu, nagrywac itd. nie bylo, ona wyjechala, jakis koles chcial od niej zgrac sobie pare fotek i wsadzil nasza karte do czytnika i po tym sie wlasnie to stalo. wyskakuje blad ze nie sformatowany. zdjecia sa na tym (pelna karta) i nie chcemy ich usuwac, tylko pytamy co zrobic zeby bled zniknal.

tom soyer
1.08.05, 17:15
problem moze wynikac z kilku rzeczy, np. odczytywanie karty na portach usb roznej predkosci (spotkalem sie z tym i w moim przypadku pomogl odczyt pod win98, sprawdz tez odczyt przelaczajac kabelek na inny port usb w swoim kompie), wyciagniecie karty z czytnika bez wczesniejszego jej odlaczenia itp.
jesli karta nie jest czytana przez aparat (nie mozna podejrzec fotek) to trudno mi przypuszczac, aby dane nie zostaly przynajmniej w czesci uszkodzone. Wtedy lepiej probowac zgrac zdjecia z czytnika a nie z aparatu.

zdrip
1.08.05, 18:08
Matt
Idziesz do najbliższego fotolabu.
Oddajesz im kartę i mówisz że trzeba zgrać na CD.
Nie mają czytnika xD - idziesz do następnego.
Po zgraniu płacisz, idziesz do domu i sprawdzasz czy ze zdjęciami na CD wszystko OK.
Jeśli OK - formatujesz kartę w aparacie i zapominasz o problemie.
Jeśli nie udało się zgrać z karty, lub sformatować ją po zgraniu - zaczynasz martwić się na serio.

Loram
2.08.05, 06:57
Możesz też próbować im wcisnąć, że to ONI uszkodzili Ci kartę :mrgreen:
a poważniej, to spróbuj pod win98 lub zanieść do jakiegoś labu. Generalnie wypróbuj inne czytniki i na innych systemach jak XP. Jak to nie pomoże to... masz problem. Być moze kumpel uszkodził kartę w swoim czytniku, być może padła sama...

mjr
2.08.05, 07:44
http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=4330
A oto moja odpowiedz :(:(:(:(

Ja mam mieć dziś po 3 tyg zwrot apartu :(

Serwis Olympusa dalej daje doopy :!:

Jak dostane aparat do rą to poisze jak chodzi na swoim wątku.