Zobacz pełną wersję : TCON-17C, a moze jakis zamiennik? [c5060]
Interesuje sie zakupieniem jakiegos telekonwertera do c5060.
1. Czy warto zbierac na olympusowy TCON-17C, czy moze lepiej pomyslec nad jaims zamiennikiem?
2. Wiem, ze ten temat byl poruszany (troche na ten temat znalazlem), ale mam pytanie: czy warto wogole bawic sie w telekonwerter? Chodzi mi o jakosc zdjec, czy zdjecie np. sarny (moze podejdzie na tyle blisko, zeby ja ladnie w kadrze ujac) bedzie na tyle ostre, zeby bylo widac co to w ogole jest?
3. Czy musze po przykreceniu TK dodatkowo przymykac przyslone?
4. Czy do c5060 moge zakrecic o jakies 100zl tanszego TCON-17 (bez tej smiesznej literki C ;))?
5. Czy do TK moge zakrecic filtr (jezeli tak, to jakiej srednicy)?
Jesli ktos ma taki TK i chcialby sie podzielic swoimi uwagami i spostrzezeniami na jego temat, to bardzo chetnie poczytam :)
Jak znajdziesz tulejkę z gwintem 55mm, to można nakręcić TCON-17.
Podobno są:
http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?p=26449#26449
Jak znajdziesz tulejkę z gwintem 55mm, to można nakręcić TCON-17
Czy ktos juz tak robil? Nie sadze, zeby sprzedawca w sklepie (o ile kupie w 'zwyklym' sklepie, bo raczej przez internet) rozpakowal mi konwerter i dal mi go przymierzyc, wiec wole byc przekonany, ze jest to mozliwe. Szukalem troche w sieci i dowiedzialem sie o TCON-17C tyle:
elementy/grupy: 5/3
maks. ogniskowa: 187
+jeszcze inne rzeczy, ktore w tym momencie nie sa istotne (mz).
-Czy TCON-17 tez ma 5 elementow i/po 3 soczewki (szczerze mowiac nie wiem jak nalezy to czytac - stad moja watpliwosc).
-Jak jest z jakoscia? Czy sa jakies roznice pomiedzy tymi dwoma konwerterami?
-Dlaczego Olympus zrobil nowy konwerter do 5060 (poza oczywista checia zysku)?
Z gory dzieki
Czy ktos juz tak robil?
....
-Czy TCON-17 tez ma 5 elementow i/po 3 soczewki (szczerze mowiac nie wiem jak nalezy to czytac - stad moja watpliwosc).
-Jak jest z jakoscia? Czy sa jakies roznice pomiedzy tymi dwoma konwerterami?
-Dlaczego Olympus zrobil nowy konwerter do 5060 (poza oczywista checia zysku)?
Wydaje mi sie, ze tutaj znajdziesz wszystkie odpowiedzi: http://www.wrotniak.net/photo/c5050/index.html
(oczywiscie jesli jezyk pozwoli)
Zasadnicza różnica - TCON-17C mocuje się na bayonet, TCON-17 - na gwint 55mm.
Do zamocowania TCON-17C potrzebujesz tulejki CLA-7, która ma ten bayonet.
Na CLA-7 nie zamontujesz żadnych filtrów, nic poza konwerterami Olympusa z literką C.
Ok. Czyli jesli chce do 5060 zakrecic TCON-17, to musze skorzystac z tulejki do 5060 zakonczonej gwintem 55mm?
Rozumiem ze zasada dzialania dalej pozostaje ta sama.
Czyli TCON-17C i TCON-17 nie roznia sie niczym poza sposobem mocowania? Szkla sa takie same?
[sorry ze caly czas sie tak dopytuje, ale nie chce 'wyrzucic' ty 500pln ot tak...]
Czyli jesli chce do 5060 zakrecic TCON-17, to musze skorzystac z tulejki do 5060 zakonczonej gwintem 55mm?Właśnie.
Czyli TCON-17C i TCON-17 nie roznia sie niczym poza sposobem mocowania? Szkla sa takie same?Tego nie powiedziałem, bo nie wiem.
Wiem tylko że na UltraZoomach TCON-17 spisuje się nieźle i za swoją cenę jest chyba najlepszy.
Myślę że jakość optyki jest porównywalna, ale mogą dawać inne winiety na krótkich ogniskowych, po porostu ze względu na wielkość tylnej soczewki.
Najlepiej sprawdzić samemu, albo znaleźć kogoś, kto ma (wg mnie szansy znikome :(), albo zaryzykować.
Powodzenia!
Ja używam Raynox DCR-1850 PRO czy jakoś tak i jest rewelacyjny. na allegro kupiłem za 400 pln
Interesuje sie zakupieniem jakiegos telekonwertera do c5060.
1. Czy warto zbierac na olympusowy TCON-17C, czy moze lepiej pomyslec nad jaims zamiennikiem?
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie: tulejka Marumi (srebrna) na 55 mm (srebrna) + filtr Marumi WPC UV slim 55 mm (10 powłok odblaskowych). W przyszłości zamierzam kupić filtr polaryzacyjny i konwertery tej firmy - są połowe tańsze niż firmówki. Np. konwerter x2 (srebrny) z powłokami antyrefleksyjnymi na średnicę 55 mm kosztuje 352 zł., na 52 mm 257 zł. Niestety nie potrafię jeszcze podzieliś się wrażeniami - bo to zakup dopiero planowany. Wszystko można dostać w sklepie w Poznaniu, sklep prowadzi sprzedaż wysyłkową. Cennik dostałem mailem.
Adres tego sklepu http://www.raysfoto.pl/